G4Media.ro

Guvernul Cîțu a amânat reducerea TVA pentru locuințele de până la 140.000…

Guvernul Cîțu a amânat reducerea TVA pentru locuințele de până la 140.000 de euro, piața imobiliară și cumpărătorii protestează

Guvernul Cîțu a amânat cu un an reducerea cotei TVA de la 19% la 5% pentru locuințele cu prețurile cuprinse între 92.000 și 140.000 de euro, anunță Profit.ro, iar decizia afectează zeci de dezvoltatori imobiliari și clienții acestora.

Reducerea cotei TVA fusese decisă de Parlament în octombrie, printr-o lege votată și promulgată de președintele Iohannis, dar guvernul Cîțu a decis să amâne cu un an reducerea printr-o ordonanță de urgență adoptată pe 30 decembrie și publicată în Monitorul Oficial pe 31 decembrie.

În nota de fundamentare a ordonanței de urgență, guvernul arată că ridicarea până la 140.000 de euro a plafonului de preț pentru care se plătește TVA redusă ar fi provocat o pierdere la bugetul de stat de circa 200 de milioane de lei.

Piața imobiliară contestă însă decizia executivului. Profit.ro arată că această amânare va crea un blocaj în piață pentru apartamentele mari, mii de cumpărători pot pierde avansurile achitate sau vor amâna semnarea contractului de vânzare, iar investitorii imobiliari pierd sute de mii de euro pentru fiecare proiect conceput și autorizat cu gândul la legea promulgată în noiembrie 2020.

„Sunt sute, poate chiar mii de cumpărători la nivel național care au semnat antecontracte în ultimele 2-3 luni ale anului 2020 pentru locuințe cu livrare în 2021, luând în calcul un preț de achiziție cu o cotă de 5% TVA. Cei care au achitat deja avansuri luând în calcul cota redusă de TVA se află într-o situație pe care nu o anticipau și care nu este demnă de un stat modern, în al treilea deceniu din mileniul trei. Vor fi cu siguranță numeroase dispute și neplăceri, totul doar din cauza unei decizii care schimbă o lege promulgată cu nici două luni în urmă“, spune pentru Profit.ro Ionuț Nicolescu, președintele companiei de consultanță imobiliară SVN Romania, care tranzacționează cele mai multe apartamente de pe piață.

Citește tot articolul pe Profit.ro

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

34 comentarii

  1. Haoleu, pai ce ai tu nevoie de apartament cu 3 camere? Ai 3 copii? Du-te ba intr-o garsoniera de 20 mp. Ce tot visati voi apartamente ieftine?

  2. Mda, moare piața imobiliară de lux…
    Toata piața asta imobiliara se bazează pe ajutor de la stat si apoi profit privat.
    Prima casa este primul mare ajutor acordat dezvoltatorilor.
    Apoi dezvoltarea infrastructurii fix în zonele în care au apărut ansambluri (desi nu e totdeauna).
    Populația României scade, mai ușor cu specula la cotețe

  3. dezvoltatorii au dedus materialele cu 19%tva in 2020 si acuma vand cu 5% faina afacere…:)
    casele si apartamentele de peste 92000 sunt o necesitate precum alimentele de trebuie redus tva

  4. Sunt in cautarea unui apartament mare deci practic sunt afectat insa nu vad nici un motiv sa platesti tva de 5% pe sume asa mari, o asemwna masuri incurajeaza specula imobiliara

    • La un apartament de 140.000 de euro, reducerea TVA de la 19% la 5% inseamna o economie de aproape 20.000 de euro. Sigur nu te-ai bucura ca economisesti 20.000 de euro!!! Si apropo cu 140.000 de euro in Cluj nu cumperi cine stie ce mega apartamente. Cu banii astia iti iei fie un apartament de 2 camere de 5–65 mp intr-un bloc nou, ori un apartament de 70-100 de mp intr-un bloc comunist ori intr-un bloc nou dintr-o zona periferica. Poti sa te uiti pe site-urile de imobiliare si o sa vezi ca multe locuinte din marile orase care au preturi intre 90 si 140.000 de euro nu sunt nicidecum de lux si nici chiar asa de mari. Daca vrei ceva mai mare sau luxos, atunci te duci la periferie.

    • Intamplator sunt chair din Cluj-Napoca si fiecare cumpara ce isi permite sau unde isi permite, unii vor face compromis la spatiu altii la zona
      Discutia este daca este normal sa ai aceasta reducere si nu este, nu daca ma deranjeaza pe mine sa dau 20k in plus, nu exista justificare oricum o dai si apropos in Cluj-Napoca poti sa iti iei cu 94k fara tva semifinisat in zona buna 3km de centru apartament cu 2 camere 55mp, orice altceva mai scump e absurd sa ceri reducere de tva, cum spunea cineva in felul asta poti merge cu reducerea pana la 10mil euro sa se bucure si Tiriac. Masura incurajeaza scupirea apartamentelor de fapt si mafia imobiliara deoarce in orase ca si Cluj pretul va ramane la fel si cu 5% tva, diferenta mergand in buzunarul samsarului imobiliar

    • @halo,
      Rogi dezvoltatorul să facă o dezasamblare a locuinței de 3 camere in 2 locuințe. Așa vei cumpăra 2 locuințe, fiecare cu valoare sub 92k.

    • @alex, să crezi tu că iti face dezvoltatorul reducere de 20k. Cei mai mulți din banii ăia se duc în buzunarul lui, prin creșterea prețului fără TVA.

  5. TVA e deja redus la achizitiile pana la 92.000 euro.
    Ce ajutor social e reducerea TVA la imobilele intre 92-140.000 euro, ele nu se adreseaza nicicum unei categorii de cumparatori vulnerabili financiar?
    Sa reduca TVA atunci pana la 1.000.000 euro, poate vrea si Tiriac sa isi schimbe proprietatea si nu are bani de TVA.

  6. Nu pierd nimic cata vreme construiesc cu structuri de rezistenta falsificate, avize ISU falsificate, avize ISC falsificate, etc, falsificate. Probabil negociasera ca reducerea TVA-ului sa le acopere spagile decartate catre politicieni, ISC, primari, MAI si Justitie.

  7. Grija cu piata imobiliara pe scari…

  8. Eu nu înțeleg de ce se plâng agențiile imobiliare, cand ele fac totul la negru. Acum 2 luni am vândut un apartament în Constanța și am cumpărat alte două lucrând cu trei agenții imobiliare. Ghiciți cate chitanțe am primit pentru cele 3 comisioane plătite. Ati ghicit … niciuna.

    • Si le-ai cerut-o si nu ti-au dat-o ? De ce plangi pe site-uri si nu suni unde trebuie?! Ai ghicit: romanului ii place doar sa se plângă !
      Sau te-ai inteles cu agentia: comision mai mic dar fara chiranta?!
      Asta se intampla peste tot. Si la service, restaurant, dentist etc! De ce tre sa generalizam aiurea ! ?
      Daca erai catolic cereai chitanta si in mod sigur si primeai! Asta daca vrei sa schimbi ceva in tara asta! Altfel o sa ne plangem pe site uri si 50 de ani de acum incolo….

  9. Investitorii imobiliari nu vor pierde sute de mii de euro, ci doar nu vor mai incasa sute de mii de euro.
    Judecand dupa faptul ca functionau cu marja de profit de 100%, nu vor avea dificultati prea mari. Vor trebui sa muneasca mai mult si pt o marja de profit mai mica.
    Singura mare problema aici este schimbare imprevizibila a finantelor tarii cu doar o zi inainte de aplicare. Asta este o problema. Dar din pacate, in tara asta oamenii s-au obisnuit sa ii voteze pe cei care mint ca dau mai mult. Daca nu promitea PNL-ul, ar fi promis PSD-ul si ne alegeam cu ei pe inca 4 ani.

  10. Poate investigheaza cu ocazia asta si autoritatile banii spalati prin proiectele imobiliare de dezvoltatorii autohtoni in trening.

  11. Uite ăștia sunt afaceriști de lux ai țării, cu subvenții și beneficii de la stat , scutiri de taxe și impozite, iar ei ne arată nouă ce mari antrepenori sunt ei de își permit bolizi de lux concedii exclusiviste de sute de mii de euro. La fel si in agricultură la tv sunt prezentați mari fermieri de succes dar im spatele lor se ascund ajutoare sociale de stat, subvenții, scutiri de taxe și impozite, tot felul de scheme financiare , beneficii de tot felul iar ei se plâng în continuu ca nu sunt ajutați. Oare chiar nu le este rușine.

    • Excelent comentariu!

      Numai pomeni peste tot, dar ce-i deranjeaza pe cei mai multi sunt ajutoarele sociale pentru cei intr-adevar saraci…

      Programul prima casa, programul rabla, programul rabla la electrocasnice, laptopuri pentru saracii ce muncesc de-acasa, programul ANL, vouchere de vacanta, cupoane de masa, bani pentru chirii…

      O tara de pomanagii.

  12. Dezvoltatorii se vor descurca scăzând din calitate. Rău e pentru cei care cumpără . Au semnat deja contractul și acum află că trebuie să plătească semnificativ mai mult. Dacă banca nu le mărește creditul, ei pierd avansul.
    Nu e o măsură corectă pentru că nu se schimbă regula în timpul jocului. Puteau lua această măsură pentru de acum în colo.
    Văd aici postari care vorbesc de specula imobiliară. Păi vrem capitalism sau nu? Dacă un om are un ban în plus și are curajul să-l bage într-o locuință sperând că într-o zi o s-o vândă ceva mai scump , care e problema? Omul ăla riscă. Cel mai mare tun imobiliar și financiar l-au dat băncile nu puținii români care și-au cumparat una două locuințe.

    • Elena, aberezi maxim. Cumparatorii daca au semnat un contract, l-au semnat pt o suma cu tot cu TVA. Daca TVA-ul s-a modificat, trebuie modificat/renegociat contractul.
      Daca nu doresti , atunci ar trebui anulat, iar suma data avans nu isi mai are rostul si TREBUIE restituita. Deci cine pierde?
      Mai mentionez asta: cumparatorul care isi permitea locuinta de pret intre 92mii si 140mii euro, dar cu 5% TVA se va reorienta catre alta mai mica. Dezvoltatorul se va descurca scazand din … pret. Nu ai cum sa scazi calitatea unei locuinte deja proiectata sau construita.

    • Ce sa renegociezi Dorele? Nici macar nu s-a schimbat cota TVA a ramas la fel ca inainte, adica tu vrei renegociere ca era un proiect de lege/o idee/o poveste etc, logica de votant AUR

    • Dorele nu stiu cate locuinte noi ti-ai cumparat tu la viata ta, dar eu m-am uitat pe contractul meu de avans dat pt o garsoniera noua, finalizare in 2021.
      Acolo e mentionat clar TVA redus 5%, dupa care pretul ramas de achitat considerand TVA-ul aceasta de 5%
      Dupa care e mentionat ca pot renunta sa mai cumpar locuinta si sa primesc banii de avans inapoi, daca pot demonstra ca 2 banci mi-au refuzat acordare de credit pentru cumpararea aceasteia.
      Presupun ca la fel este si pentru ceilalti cumparatori.

    • @GeoDaDume confunzi grav lucrurile nu e de mirare ca esti doar la stadiul de cumparat garsoniera…..si da am cumparat mai multe apartamente de-a lungul vremii asa ca stiu bine cum functioneaza dar hai te ajut gratis, poate inveti ceva
      1. Ce ai semnat tu este un antecontract/promisiune de vanzare cumpare, contractul de vanzare-cumpare in autentic se va face dupa intabulare, acolo se pune tva-ul practicat la acel moment indiferent ce ai tu in antecontract, daca guvernul mofifica tva la 35% atat va fi in cel autentic
      2. Ce ne spui tu aci cu faptul ca daca 2 banci daca refuza sa iti acorde credit nu are nici o legatura cu modificarea de tva, aia e o clauza gen forta majora sau cum se spune in EU „act of God”, noi vorbim de mere tu ne spui de revelion
      3. Legislatia nu s-a schimbat, pana 450 000 lei TVA e 5%, peste TVA 19% asa ca cine a cumparat in speranta ca va fi 5% si peste 450 000 lei a riscat si daca conrtactul in autentic se face anul acesta vor plati tva 19%

    • @Cineva ai facut presupuneri care sunt total pe dinafara (votant Aur/stadiul de cumparat garsoniera)
      Discutia a pornit de la sublinierea mea ca NU pierde cumparatorul.
      Daca ma contrazici, si vrei sa arati ca stii sa argumentezi, spune tu cine pierde din amanarea cu un an a aplicarii de reducere TVA pentru locuintele cu pretul între 450 000 de lei si 680.000 de lei (echivalentul lui 140mii eur) ?

    • Ma bucur ai revenit la sentimente mai bune, trecand peste tonul tau nepotrivit si raspunsul meu in aceeasi nota……punctele mele raman valabile
      Urmaresc de mult timp piata imobiliara am cumparat cu tva de 24% si 5% si voi cumpara cu 19% acum probabil, din exp iti spun diferenta de tva va merge la dezvoltatorului in orasele mari cererea e mare asa ca in loc sa scada pretul va ramane la fel cu o marja mai mare pentru buzunarul constructorului
      Numai bine

    • CINEVA. Cum se poate numi un „risc” atunci cand cumpar o locuinta in baza unei legi promulgate? N am dat avans si n am facut antecontract in speranta ca va fi 5% tva ci am facut toate astea in baza unei legi promulgate..eu sunt in situatia de fata cu un apartament in care am inclus si locul de parcare in pretul total tocmai ca beneficiam de 5% tva si scuteam niste bani pe care nu as fi vrut sa ii dau gramada ci sa i platesc prin creditul ipotecar..pe mine nu ma afecteaza cu nimic ca nu sunt platitor de tva ca persoana fizica dar cu siguranta dezvoltatorul va avea ceva de adaugat si se vor schimba datele problemei..asa ca nu te mai lauda pe aici cu ce ai cumparat tu de a lungul vietii tale si punete si in pielea celor ce asteptau sa se mute in casa lor anul acesta si nu o vor mai face..nu numai dezvoltatorii vor suferi ci si cumparatorii care au facut un antecontract in astea 2 luni

  13. La 140.000 de euro nu mi se pare o măsură pentru toată lumea, doar pentru cei care construiesc scump. Să ridice planul în lei pentru TVA de 5%, că ar trebuie să fie la 490.000 RON și atât.

    Eu n-am văzut proiectul ăsta cu ochi buni de la început.

  14. Ar trebui extinsa pentru toate tipurile de apartamente. Daca faci comert din vânzarea de apartamente de ce sa plătești TVA de doar 5%, si nu 19% ca toată lumea? Asa m-am saturat de acesti asa-zis antreprenori care fac bani grei din ajutorul de la stat, adică de la noi toti.

  15. Locuințele noi s-au scumpit teribil în ultimii 5 ani fără vreo legătură cu creșterea salariilor în țară, mai ales în privat. In ciuda aparentelor piata a mers bine și s-au vândut ap. Daca se aplică cota de 5% vor continua scumpirile. Mă întreb dacă și unde se vor opri scumpirile. Pentru o familie cu unu-doi copii din România cu salariile medii este imposibil azi să mai accesezi un credit pentru un apartament de 3 camere.

  16. Ce se-ntampla! la mai multi ani si multi bani, cum voiti domniile voastre. dara’ acest domn Catu, ca el e aici si nu noul ministru finantist, m-a blocat cu oug-ul asta dat pe repede inainte. si a trebuit sa ma trezesc cu fiori reci dupa o lunga perioada de hibenare. ne gandeam sa cumparam copiiilor nostri o locuinta frumoasa in Romania, buget 200k. in 2020 chiar si asa zisele constructii de standing cu preturi la peste 2500 de euro pe metru patrat au prea multe probleme. probleme simple de design, de alocare spatiala complet ratate, iar la finisaje nici nu mai vorbim. evident statul are dreptul sa impuna un tva de 19,9 % dar ciudat este intorsul din drum. prevazusem acest buget maximal si in litera legii ce nu parea o poveste ci o lege clara, nu intentionam sa dam mai mult de 10000 euro tva. orice predictibilitate pentru piata curenta este aruncata in aer si in plus pretul platit statului de catre cumparator este mult prea mare in comparatie cu serviciile oferite de acelasi stat cetateanului. in plus cu cat suma este mai mare cu atat tehnicile de a nu o plati sunt mai multe. si binenteles ca in loc sa incaseze 200 de milioane de lei „prevazuti” de el, statul lui catu, e mai mult decat posibil sa incaseze de 10 ori ..mai putin. blocajul nu va ajuta pe cumparatori. si apoi o criza majora bate la usa industriei constructiilor. umflata de preturi aberante, cu dezvoltatori in majoritatea lor niste dubiosi sau legati ombilical de politica, aceasta industrie se va prabusi daca NU este reformata rapid de la baza. o noua legislatie mult mai clara, simplificata si controlabila este necesara. constructorii trebuie formati, recalificati. am intalnit zeci de dezvoltatori c se bazau pe o mana de lucru ieftina, prost calificata, iar singurii „mesteri” cu salarii de de peste 2000 de euro NU erau deloc la nivelul profsional al celor din vest. asta e. trezirea!

  17. Ce se-ntampla cu repetitie ca sa INTELEAGA si dl phD Florin C, prim ministru. noi nu mai cumparam nimic in aceste consitii si ca noi..poate alte mii de familii din tara si din diaspora. Piata se va bloca in 2021 si mai mult, dezvoltatorii sunt in marea lor majoritate niste short-term-isti care urmaresc beneficii ce depasesc de 5 pana la zece ori investitia „lor”. rar mai este cate unul care sa -nteleaga raportul pret/calitate adevarata. am vizitat blocuri si mini blocuri din zone „centrale” din trei orase mari. majoritarea au fost construite cu un vis-a-vis-uri jenant de apropiate, cu multe defectiuni de proiectare, defectini tehnice, etc. insa toti tin la pret, platesti zona . de acord cand ai metroul aproape, scoli, gradinite, crese dar si un spatiu vital, un spatiu verde bine conturat, parking subteran inclus in pret, spatii verzi…oho cer prea mult pentru o tara ce se vrea europeana doar la pret. incredibil imi pare cum familii tinere se indatoreaza pentru o viata pentru … niste cutii mici, inghesuite in asa de pompos denumitele „ansambluri rezidentiale” . la periferii e si mai jale de altfel. normele si bunele practici in constructii sunt niste necunoscute pentru dezvoltatorii de acolo. statul nu merita nici 1% tva, nu face nimic, niciun control adevarat, pe teren, nu ajuta nicio o comunitate din acele „ansambluri” care are probleme de infrastructura de acces, un dezastru pentru care se cer multi, foarte multi bani!

  18. Nu inteleg ceva, de ce ala care da, 80 000 euro plateste tva 19% iar cel care da 92 000 euro nu pateste tva de 19%. In legea asta noua nu era niciun interes ca sa ajute cetateanul, decat pe cei care le construiesc, astfel ar fi putut mari cu mult preturile, tot 92000 de euro dadeai doar ca 14% restu de bani mergeau la ei nu la stat. Taxe trebuie sa fie pentru toata lumea la fel, bine ca scumpesc motorina, benzina , curentu si gazele si taiau tva ul la locuinte facute de aia smecheri cu influenta.

  19. Adica tarabele? Eu zic ca protesteaza pietarii. Populatia e in scadere, RSR a facut locuinte durabile, nu exista ca pretul sa nu scada. Dintr-un pret le ramane prea putin samsarilor? Vaaaai, luuuume, samsarii valori nationale.

  20. O mizerie de OUG fără nici o documentare, se bazează pe niște calcule estimative, ceea ce nu înțeleg guvernanții este ca, încurajează alte metode… Pur și simplu te înțelegi cu dezvoltatorul sa dai 10 20 k pe sub mana, iar restul sumei te vei încadra la tva 5 la suta, bineînțeles aici ma refer la apartamentele care sunt la limita de 450000 lei. O alta problema care o vad eu preturile sunt în euro noi trăim în românia plătim la cursul BNR plus 1 la suta…

  21. … pai de ce nu aplica 19% tva pe suma care depaseste 92.000 euro ?