G4Media.ro

Guvernul a depus la Curtea Constituțională sesizarea prin care contestă depunerea moțiunii…

Sursa foto: Facebook Ionel Dancă

Guvernul a depus la Curtea Constituțională sesizarea prin care contestă depunerea moțiunii de cenzură / Dancă: Moțiunea este o aberație juridico-constituțională care putea fi gândită doar de PSD

Guvernul a depus, vineri, la Curtea Constituțională sesizarea privind conflictul juridic de natură constituțională prin care contestă depunerea moțiunii de cenzură. Șeful cancelariei premierului, Ionel Dancă, a declarat că „moțiunea este o aberație juridico-constituțională care putea fi gândită doar de PSD”, care se comportă ca „un partid de piromani: dau foc la țară și se uită cu satisfacție cinică cum Guvernul pe post de pompier trebuie să stingă focul”.

Dancă a depus la CCR contestația formulată de Guvern.

„Întreaga procedură de depunere a moțiunii de cenzură e virusată de numeroase vicii constituționale. Faptul că au convocat o sesiune comună doar pentru prezentarea moțiunii, fără a adopta și vota în plen calendarul dezbaterii și votării e contrar regulamentului”, a declarat Ionel Dancă după depunerea sesizării.

Dancă a susținut că nu se poate prezenta o moțiune de cenzură într-o sesiune parlamentară și dezbate în altă sesiune.

Este o aberație juridico-constituțională care putea fi gândită doar de PSD. În ciuda corifeilor juridici din PSD care au speculat fiecare virgulă din Constituție atunci când era vorba de salvarea infractorilor din PSD, de această dată depunerea moțiunii a fost doar un demers politicianst, fără respectarea niciunei rigori constituționale”, a mai declarat șeful cancelariei premierului.

El a afirmat că „textul moțiunii de cenzură reprezintă o serie de minciuni” și că „este clară intenția PSD de a provoca haos, așa cum au făcut de la începutul pandemiei”.

PSD este pur și simplu un partid de piromani: dau foc la țară și se uită cu satisfacție cinică cum Guvernul pe post de pompier trebuie să stingă focul. În momentul de față cui i-ar folosi ca țara să nu aibă un Guvern cu puteri depline, în condițiile în care criza sanitară nu s-a încheiat, iar situația economică e dificlă?”, a mai spus Dancă.

În opinia Guvernului, Parlamentul trebuie să aștepte decizia Curții Constituționale înainte de a un vot pe moțiune.

Senatul şi Camera Deputaţilor au fost convocate în sesiune extraordinară comună, joi, la ora 12.00, pentru prezentarea moţiunii de cenzură iniţiate de social-democraţi la adresa Cabinetului Orban.

Moțiunea a fost citită în plenul reunit, iar după ședința Parlamentului, Ludovic Orban a anunțat că Guvernul va ridica la CCR un conflict juridic de natură constituțională în legătură cu depunerea moțiunii.

Momentul dezbaterii și votării moțiunii de cenzură încă nu a fost stabilit de conducerea Parlamentului. PSD a anunțat că va stabili calendarul moțiunii în ședința Comitetului Executiv al partidului de vineri.

Sursa foto: Facebook Ionel Dancă

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

16 comentarii

  1. Practic Constutia Romaniei nu face diferenta intre sesiunea extraordinara si cea ordinara, in cuprinsul textului constitutional , dar constituantul, prin extensie , a denumit existenta doar a doua sesiuni ordinare ,cu o durata clar specificata, puniid astfel in paranteza , ca o urgenta imediata , sesiunea extraordinara . Evident , sesiunea extraordinara nu reprezinta normalitatea ,ea ar fi trebuit sa fie parte a unor situatii exceptionale , ce trebuiesc reglementate exact . Cerea PNl se va referi strict la acest aspect de neconsitutionalitate .In acelasi timp Constituita Romaniei nu spune in clar ca o motiune de cenzura poate fi depusa in orisicare dintre sesiunile parlamentare fie ele extraordinare sau ordinare ,dar spune ca ea nu poate fi semnata de catre parlamentari decit in sesiunea ordinara . (ca si concept de interpretare legislativa )avind in vedere importanta deosebita a actului parlamentar numit Motiune de Cenzura . Nu putem depune zeci de Motiuni de Cenzura intr-un singur an ,totul s-ar transforma intr-o imensa- bataie de joc – .Spiritul Constitutiei spune foarte clar , doua motiuni intr-un singur an ,altfel ne transformam intr- un stat nefunctional ,aflat discretionar la cheremul unei majoritati ,ce in orisicare moment poate permite convocarea unei sesiuni extraordinara doar pentru a da un guvern jos ,fapt ce evident produce practic aparitia unui stat in care guvernul devine o marioneta daca nu isi supune toate deciziile parlamentului .Ne putem imagina un stat aflat vesnic cu un guvern interimar ? Un stat fara guvern stabil , nu mai poate fi numit o democratie . CCR speram sa decida in spiritul atit de asumat in ultima vreme ce contine separatia puterilor in stat si loialitatea tuturor componentelor de forta ale statului in luarea unor decizii , ca parte a unei loialitati adresata si catre dorintele cetatenesti de democratizare totala a Romaniei .Constitutia trebuie de urgenta modificata . Daca acum majoritatea parlamentara nu doreste ,este obligatoriu ca dupa alegeri unde USRPLUS-PNL va obtine peste 65 % dintre sufragii , procent ce ii va permite modificari de substanta , sa se intimple asta. Aceasta mare alianta PNL-USRPLUS nu poate trece peste dorinta populara si nici nu isi poate permite pierderea alegerilor .Este poate ultima sansa pentru Romania .Avem sprijinul European , avem sprijinul USA , doar mai trebuie sa ne spijinim singuri .Lasati la o parte micile inghionteli si alegeti viitorul .

    • Acelasi ,,spirit” al constitutiei il obliga si pe presedinte la o anumita distantare de partide la o atitudine de neutralitate politica!
      Asta nu bagam de seama?
      Dar ca guvernul incalca drepturi si libertati cetatenesti?
      De ce va mira ca o anumita tabara politica incalca (daca o incalca) constitutia?
      De la Basescu, care a violat constitutitutia, toate puterile statului incalca constitutia.
      Atat timp cat taci cand o anumita putere incalca constitutia nu faci decat sa dai voie si altor puteri, institutii sa o incalce!

    • KALTZ Lasa bai visele , gargara nu iti face bine , nu intelegi nici macar nu au pus pe ordinea de zi motiunea .

  2. USR=PNL=PSD=PCR

  3. Intervenirea unui fapt grav in sarcina guvernului , fapt de natura a crea imense prejudicii statului si care nu poate fi impiedicat, stopat sau intarziat decat prin motiune de cenzura, nu tine cont de de programul parlamentar, de sesiunile ordinare ale legislativului sau de vacanta parlamentara, motiv pt care viitoarea modificare a Constitutiei trebuie sa aiba in vedere situatiile, motivele care pot conduce la initierea unei motiuni precum si posibilitatea ca aceasta sa fie introdusa, prezentata, dezbatuta si votata in interiorul sesiunii extraordinare.

  4. Ideea fixă a PSD în care se zbate in

    agonie este una singura, mereu aceeași: să distrugă, sa învrăjbească, să ardă s(t)atul. Pentru că ei simt dispreț, scârbă, spaimă de viața lor ambiguă, mafiotă, ticăloasă. Ei vor să prefacă tara într-un cimitir nesfârșit. fără supravietutori. Pentru că ei sunt cioclii României.

    • @Sandu: Subscriu! Cam asta constat și eu de mult timp, și în loc ca fenomenul să se reducă sau măcar să rămână la cote cât de cât tolerabile, doar a crescut monstruos în intensitate și căi abordate. Ce-i drept, sub ochii noștri îngăduitori, fataliști, însă plini de repulsie și apoi resemnare. Dar, așa cum totul are un început, la fel de prezent în ecuație devine și sfârșitul. Votul în cunoștință de cauză și implicarea constructivă a fiecăruia sunt soluțiile. Iar acestea ambele simultan, nu pot decât contribui la eficiență și recuperare de timp prețios.

  5. Art. 113 Constituție – Moţiunea de cenzură
    (3) Moţiunea de cenzură se dezbate după 3 zile de la data când a fost prezentată în şedinţa comună a celor două Camere.
    Avand in vedere ca ieri a fost citita, pana duminica motiunea de cenzura trebuie dezbatuta si votata, lucru care nu se va intampla din cate spune idiotul de Ciolacu (licentiat in Drept la Universitatea Ecologica).

    • @Gabi Corect
      As adauga, un alt efect al depunerii motiunii de cenzura in vacanta parlamentara:
      „art 113: (4) Dacă moţiunea de cenzură a fost respinsă, deputaţii şi senatorii care au semnat-o nu mai pot iniţia, în aceeaşi sesiune, o nouă moţiune de cenzură, cu excepţia cazului în care Guvernul îşi angajează răspunderea potrivit articolului 114.
      Art. 66: (1) Camera Deputaţilor şi Senatul se întrunesc în două sesiuni ordinare pe an.
      (2) Camera Deputaţilor şi Senatul se întrunesc şi în sesiuni extraordinare”
      Nu exista o limita pentru numarul de sesiuni extraordinare.

      O motiune poate fi depusa de cel mult 2 ori pe an de catre un grup parlamentar, o singura data in fiecare sesiune ordinara.
      Depunand motiunea in sesiuni extraordinare se creeaza posibilitatea de a depune un numar nelimitat de motiuni de cenzura.

  6. Ce sa facă și Guvernul! În loc să guverneze, participă la circul PSD!!
    Sa facă și circul ăsta parte din blatul cu PSD?!! Dumnezeu știe!

  7. In loc de solutii , pesedistii ofera ce stiu mai bine ,circ . De 30 de ani , asistam la un circ de cea mai proasta calitate , in spatele cortinei ,prostia infratita cu hotia si minciuna uneltesc modalitati de putea ajunge din nou la putere, NU ptr. progresul si prosperitatea Romaniei si a romanilor , ci ptr. imbuibarea lor, a gastilor , neamurilor , puicutelor si care or mai gravita in jurul lichelelor politice.