G4Media.ro

Guvernul a adoptat OUG pe legile justiției. Tudorel Toader: A fost amânată…

Foto: Inquam Photos - Octav Ganea

Guvernul a adoptat OUG pe legile justiției. Tudorel Toader: A fost amânată pensionarea anticipată a magistraților/ Se mărește vechimea pentru funcțiile de conducere în DNA și DIICOT de la 8 la 15 ani iar la procurori la 10 ani/ Ministrul Justiției poate sesiza Inspecția Judiciară în cazul procurorilor

Guvernul a adoptat în această luni dimineața o Ordonanță de Urgență prin care se aduc o serie de modificări la legile justiției, astfel încât să fie incluse o serie de recomandări ale Comisiei de la Veneția. A fost amânată prevederea referitoare la pensionarea anticipată a magistraților. Pe de altă parte, se mărește vechimea necesară pentru funcțiile de conducere în DNA și DIICOT de la 8 la 15 ani iar procurorii care vor lucra în aceste structuri trebuie să aibă o vechime de minim 10 ani, a anunțat ministrul justiției, Tudorel Toader, la Palatul Victoria.

  • Vezi aici de ce coborârea vârstei de pensionare anticipată la 20 de ani risca să blocheze sistemul de justiției

Ministrul Tudorel Toader a prezentat principalele modificări.

  • Modificările aduse legilor justiției se vor dovedi benefice pentru cetățeni
  • Eu nu am mers la Comisia de la Veneția pentru a negocia soluțiile din OUG. N-am mers la sediul Comisiei nici pentru a solicita și a lua aprobare pentru aceste soluții. N-am mers pe cont propriu, fără o prealabilă dezbatere cu decidenții din țară
  • În sinteză, care sunt principalele modificări
  • În primul rând, se mărește vechimea necesară în profesie, în magistratură, pentru cei care vor dobândi funcția de procuror general, prim-adjunctul și adjunctul, funcțiile de conducere de la DNA și DIICOT. Vechimea de 8 ani se mărește la 15 ani
  • În al doilea, rând interviurile de la MJ ne recomandă Comisia să dăm dovadă de mai multă transparență. În OUG am preluat modelul de la CSM și pe viitor respectivele interviuri vor fi transmise în direct, vor fi arhivate, vor putea fi văzute de oricine atunci sau la o dată ulterioară
  • Detașările de procurori, inclusiv în funcții de conducere, se realizează de secția pentru procurori din CSM când e vorba de parchete. Când este vorba de funcții la Parchetul de pe lângă înalta Curte, la DNA și DIICOT, detașarea, delegarea o dispune procurorul general al României. Se vorbește de separarea carierelor. Prin urmare, această competența va reveni doar secției pentru procurori de la CSM.
  • Atât la DIICOT cât și la DNA crește vechimea în profesie pentru a putea accede la 10 ani. Pe viitor va fi necesară o experiență în profesie de 10 ani.
  • Se consolidează și statutul procurorului detașat la DNA sau DIICOT. Azi când vorbim procurorul șef poate să-i revoce dacă le aplică cea mai redusă sancțiune, avertismentul. Am eliminat posibilitatea revocării de către procurorul șef în prezența cele mai mici sancțiuni, și anume avertismentul.
  • Viitorii procurori care vor funcționa la Direcția specială vor beneficia de condițiile procurorilor detașați
  • Comisia de la Veneția a reținut prin diversele canale de informare din țară faptul că cei doi reprezentanți ai societății civile în CSM nu au drept de vot în plen. Ne scrie comisia cât de necesar e ca reprezentanții societății civile să participe cu drept de vot. Cum poate să rețină Comisia așa ceva câtă vreme în Constituție scrie că pot participa cu drept la vot. Cei doi reprezentanți ai societății civile totdeauna au participat la plen și au avut drept de vot. Ca să fie limpede, reprezentanții societății civile participă cu drept de vot la lucrările CSM, cum scrie în Constituție.
  • Ministrul justiției poate sesiza Inspecția Judiciară în cazul procurorilor. Cercetarea disciplinară se va face de către Inspecție. De ce am considerat necesară această soluție? Unu, prin raportare la art din Constituție care spune că procurorii își desfășoară activitatea sub autoritatea ministrului justiției Ar fi pur declarativă dacă n-ai avea și un instrument juridic. Apoi, avem decizia CCR care clarifică raportul dintre ministrul justiției și procuror, dintre ministrul justiției și președintele republicii în procedura de numire. Am un an și jumătate de când sunt ministru și n-am utilizat niciodată acest instrument.
  • O altă modificare se referă la CSM. Membri CSM pot fi revocați dacă își pierd încrederea celor care i-au ales. Încrederea e subiectivă, nu poate fi cuantificat. Am eliminat-o, am preluat în bună parte elementele procedurale primite de la reprezentanți ai CSM.
  • O altă modificare care a generat dezbateri se referă la amânarea intrării în vigoare până la 30 iunie 2019, adică data finalizării președinție UE de către România. Avem un principiu că mandatele în curs nu pot fi afectate. Prin urmare, speranța mea ar fi să subliniați diferența dintre a detașa pe cineva și a-l menține pe cel care e deja detașat. La nivelul CSM s-a dat o hotărâre de dată recentă în acest sens în care se stabilește faptul că detașările în curs se mențin până la data expirării lor. Secția de procurori a dat aceeași interpretare. Noi avem de la ministrul justiției asimilați magistrați care sunt detașați în alte funcții publice, la externe și la Bruxelles, unde colegi de-ai mei de la MJ pregătesc dosarele în președinția rotativă a UE.
  • Mai avem la MJ doi secretari de stat, două doamne care sunt detașate. Pentru a elimina orice dubiu, una dintre dânsele și-a dat demisia în cursul acestei dimineți.

(Sursa Foto: InquamPhotos/ Octav Ganea)

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

19 comentarii

  1. ” Am un an și jumătate de când sunt ministru și n-am utilizat niciodată acest instrument.”
    Stie careva ce vrea sa zica cu asta? Cand l-a fortat pe Iohannis sa o demita pe Kovesi ce a fost?

    • Tudorel e un Bou ! Spune ca nu exista instrument juridic pt ca el sa exercite actiunea disciplinara impotriva procurorilor, apoi spune ca CCR i-a dat acest drept in momentul in care a stabilit ca are o putere discretionara asupra procurorilor pt ca in final sa spuna ca e ministru de un an si jumatate si el nu a exercitat o astfel de actiune, pt care abia ce spusese ca nu avea abilitare juridica !!!!

      PS. Bou cu „B” mare ! 😉

    • De fapt e doar un vitel foarte batran

  2. Tarisoara reintra in normalitate! Usor usor dispar securistoizii useristi ciolosist din viata publica!

    • Căcatule!

    • ramane cum am spus si pe hotnews: muie !

    • @toxx,
      Sunt uimit, chiar ai obtinut aprobare pe H.N. pentru o asemenea ”miscare” !? Inseamna ca ai relatii ”sus-puse”, asa ca te rog sa-mi aranjezi si mie sa-mi fie aprobat un comentariu in care e ”strecurat” si cuvantul ”Alifie”, de vreo 4 ori am incercat, dar fara succes..!

    • Asistat mai Asistat
      Du-te dracu de ratat

  3. „Eu nu am mers la Comisia de la Veneția pentru a negocia soluțiile din OUG. N-am mers la sediul Comisiei nici pentru a solicita și a lua aprobare pentru aceste soluții.”…

    Da macar un telefon la Moscova „sa stie cine suntem si ce vrem”, ai dat?
    Sa citim pe rossiatudei?

  4. Pe 19 oct. 2018 vine Raportul Comisiei de la Venetia.
    Pe 22 oct. 2018 mai dam o ordonanta. Si tot asa….
    Din mizerie in mizerie.

  5. Oricum
    Câteva recomandări de la UE le-au pus in practică.
    Norocul nostru este prediunea UE, va dați seama ca acum eram in dictatură dacă nu eram membri UE ?!
    Demonstrațiile oamenilor nu i-au impresionat deloc, s-a văzut clar pe 10 august. Doar au deschis ochii Europei

  6. Acum totul este clarificat…
    Domnii procurori sa inceapa sa lucreze, nu mai au de ce sa se planga.
    Apropos de lucrat, scoateti vita cu cabina de unde este ascunsa si puneti o la munca…!!!

  7. tudorel cel mai pupucurist om pe pamant,,,,un moldovean csarbos din panciu,,,,un handicapat mintal

  8. Pur declarativa nu e si prevederea constitutionala ca Romania e stat de drept ? I-auzi braul :art.1(3) „România este stat de drept,………..”

  9. SINISTRULUI MIC TICALOS II PLACE DICTATURA. SE CREDE UN NEAPOLEONICA AL JUSTITIEI: UNICUL IEVALUATOR, UNICUL DETINATOR AL ADEVARULUI.
    SA-I URAM BALONATULUI SAU PUITOR, TERICEANU, TOT CE POATE URA LIMBA ROMANA. SI POATE!

  10. O SA VA DEA CPA TARICEANU CU TIFLA CAND SE VA FACE EUROIU 10 LEI SPRE BUCURIA PRETINULUI SAU, CATARAMA. VA VA ZICE CA PE EL NU-L AFECTEAZA…

  11. Va fi mai rau ca-n vremea legionarilor…

    • O consecinta fireasca a Legii Universale a Actiunii si Reactiunii, iar noi contorizam sa stiti, chiar daca aparent suntem interesati doar de mititeii fierbinti si de berea rece ..!