G4Media.ro

GRAFICE Trend ascendent al epidemiei de COVID în România, în ciuda numărului…

Sursa: G4Media.ro

GRAFICE Trend ascendent al epidemiei de COVID în România, în ciuda numărului extrem de redus de teste din ultima săptămână – raport INSP

Epidemia de COVID-19 este pe un trend ascedent în România, în ciuda numărului extrem de redus de teste din ultima săptămână, potrivit datelor din analiza săptămânală de Institutului Național de Sănătate Publică (INSP).

Potrivit raportului, în ultima săptămână a anului 2020 au fost făcute mai puține teste pentru COVID decât la mijlocul lunii iulie, fiind cel mai mic număr de teste în jumătate de an. Însă rata de pozitivare a acestora a crescut la circa 23%.

Sursa: INSP

Numărul de cazuri confirmate a crescut săptămâna trecută, însă cel al deceselor a înregistrat o scădere.

Sursa: INSP

Principalele concluzii din raportul INSP:

• În săptămâna 28 decembrie 2020 – 3 ianuarie 2021, 39.2% din totalul cazurilor s-au înregistrat în București, Ilfov, Timiș, Cluj și Iași.
• 37.7% din totalul deceselor au fost înregistrate în București, Constanța, Timiș, Bihor și Iași.

De la începutul pandemiei până în prezent:

• 1 din 66 din totalul cazurilor a fost înregistrat la personal medical.
• 84.7% din totalul deceselor au fost la persoane peste 60 ani, iar 59.7% din decese au fost la bărbați.
• 95.2% din persoanele decedate aveau cel puțin o comorbiditate asociată.

Citește și

Schimbări majore în testarea pentru COVID: diagnosticarea cu teste antigenice, testarea obligatorie pentru „toate cazurile posibile”, spitalele își pot testa suplimentar angajații și pacienții

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

11 comentarii

  1. Așteptăm conferința de miercuri în care vom afla că guvernul împreună cu președintele au făcut o treabă bună în gestionarea pandemiei. Și că singurii responsabili sunt oamenii care nu respecta măsurile impuse de autorități – doar pe hârtie bineînțeles.

    • Exact, mai lipseste Arahat sa tipe iar ca romanii sunt nespalati

    • De când sunt ”români” sptunikarii covidioți care fac ”arahat” la gură urlând pentru dreptul lor de a fi ”nespălați”? Și n-au nici ”hârtie” d-aia cu ”măsuri impuse”, să se șteargă ”responsabili”.

  2. De unde trendul ascendent al epidemiei?
    1. In documentul INSP nu apare cuvantul „ascendent”. Deci asta e editorul de la G4media
    2. Singurul lucru care creste este rata de pozitivare a testelor si asta comparativ cu saptamanile anterioare. Nu cu cele din noiembrie. Pa baza unei rate de pozitivare crescute fata de saptamana trecuta dati un titlu d’asta?
    Observatii:
    – suntem in vacanta. Nimeni nu face teste. Si angajatii din laboratoare vor sarbatori. Sau ei nu sunt oameni!
    – rata de pozitivare nu inseamna trend ascendent al pademiei. Pentru a avea un trend ascendent ar trebui numar de cazuri crescute (care e de fapt in scadere), cresterea ocuparii la ATI (si ea in scadere)! Nu avem nici unul din astea.
    Concluzie: Nu e nici un trend ascendent. Cel mai probabil, datorita sarbatorilor, informatiile sunt insuficiente pentru a trage o concluzie clara.

    • Claudiu și atunci când rata de pozitivare este în creștere și ridicata in general cum se numește? Mai ales că numărul de teste a fost scăzut artificial?

      Serios acum. Nu știu de ce negi realitatea. Situația în România nu este pe cale sa se îmbunătățească. Deși fac teste puține multi oameni ies infectați. Și cu toate astea autoritățile permit ca Valea Prahovei sa fie full. Măsurile de iau doar pe hârtie. Și din cauza incompetenței lor noi restul plătim. In loc sa ia masuri dure dar sa ne întoarcem cat mai repede la o viață cvasi-normala, ei o lălăie și se bazează că lumea își va face vaccin și astfel vom scăpa. Total greșit.

    • D-le Pest in comentariul dumneavoastra sunt multe opinii subiective. Nu spun ca sunt gresite ci doar ca exista posibilitatea ca cineva sa le perceapa diferit.
      De exemplu, dumneavoastra considerati ca numarul testelor este scazut artificial. Eu nu sunt de aceeasi parere ci ca scadere este naturala datorita necesitatilor reduse. Eu nu cred ca valea Prahovei trebuie inchisa si argumentez cu exemplul litoralulului peste vara unde nu au fost infectari. Cazurile pe care le stiu au fost la serviciu, unde nu s-a mai respectat distantarea.

      Sa revenim la numere. In ce priveste numarul de teste facute, uitati-va, defalcat, pe teste facute la cerere, pe teste facute de stat, faceti diferenta intre teste facute in mijlocul saptamanii respectiv sambata/duminica in sarbatori. Faceti diferenta intre numarul de cazuri (inclusiv procent de pozitivare) intre o duminica din noiembrie (varful infectarilor) si cele din ultima saptamana.
      In ce priveste cazurile ATI, uitati-va la intarzierea intre varful ATI si varful infectarilor. Verificati aceste numere pentru alte tari, pentru ca fata de Romania suntem subiectivi.

      Rata de pozitivare este o masura secundara care nu spune mare lucru. Mai riguros ar fi numarul de pozitiv la dimensiunea populatiei totale, variatia relativa a numarului de pozitiv, etc.

      Ce vreu sa spun este ca trebuie sa facem diferenta intre un raport numeric (cum se vrea asta) si un articol de opinie (care prin definitie este subiectiv si e bine sa fie asa).

      Subiectiv: In familia mea au fost COVID in noiembrie. Testele de anticorpi arata ca eu nu am avut. La testarea pozitiva, desi simptomele aratau o instalare in weekend, testele pozitive au fost facute si raportate in mijlocul saptamani; in weekend ai senzatia ca totul e inchis.

  3. Dupa testarea in masa din toamna, Slovacia si Marea Britanie se pregatesc de izolare totala.

    • Foarte buna observatie. In octombrie, cand in Slovacia s-a testat masiv vreme de doua saptamani, toata presa anti- a urlat ca de ce nu se face acelasi lucru si la noi.

      Rezultatele testarii in masa nu numai ca n-au avut vreun efect pozitiv, ba dimpotriva, epidemia s-a accentuat.

  4. Cu trendul ascendent ramine de vazut, o crestere a numarului de infectii in perioada asta a Craciunului si sfirsitului de an era logica si asteptata.
    Cifrele de la ATI erau bune, ramine de vazut daca se va mentine tendinta de scadere.

  5. Gripa!!! Am eradicat gripa?? Se mai fac teste de gripa, dar vaccinuri antigripale??? Mai exista gripa in lumea asta??. Se pare ca nu….. v au prostit de tot😔😔

  6. Nii mă, că v-or strictat rezultatele de azi articolul. 15% rată de pozitivare, la 31.000 de teste. Editorul ăla când s-a chinuit el să scoată pe piață o știre negativă, nu a ținut cont că ultimele două săptămâni au fost cu sărbători, teste puține și că întotdeauna la teste puține rata de pozitivare este mai mare (vezi fix toate week-end-urile de un an încoace).

    Dar na, trebuia și el să mănânce o pâine cu o știre bombă, tristă. Ce mai contează că era scos din context.