G4Media.ro

Ghinea, despre PNRR: Suntem o forţă în Uniunea Europeană şi eu mă…

Sursa foto: Inquam Photos / George Călin

Ghinea, despre PNRR: Suntem o forţă în Uniunea Europeană şi eu mă duc să negociez, nu să dau examen la Bruxelles

Ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene, Cristian Ghinea, a declarat marți că în prezent se negociază cu Comisia Europeană Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR), însă acest proces este prezentat în România ca fiind ”un eşec, un Doamne fereşte”, transmite News.ro.

Ministrul a precizat că sunt sute de linii de investiţie, iar pe cele mai multe autorităţile române s-au înţeles cu reprezentanţii Comisiei Europene, dar pe altele, importante, încă nu. Ghinea a mai făcut referire şi la faptul că valoarea proiectelor propuse de România este de 41 de miliarde de euro, în timp ce alocarea este de 29 de miliarde, cee ace înseamnă, evident, că la unele proiecte se ştia din start că se va renunţa.

”Suntem o forţă în Uniunea Europeană şi eu mă duc să negociez, nu să dau examen la Bruxelles”, a afirmat ministrul.

Întrebat, marţi seară, la B 1 TV, de ce a ajuns România în situaţia de a renegocia anumite capitole din PNRR, ministrul Investiţiilor şi Proiectelor Europene a declarat: ”Ceea ce este un proces normal de negociere este prezentat în România ca fiind un eşec, un Doamne fereşte! De altfel, aduceţi-vă aminte că eu am propus să mergem cu o alocare mai mare în aceste componente, de 41 de miliarde de euro, pentru ca în final să revenim la alocarea oficială a României de 29 de miliarde. Asta înseamnă, logic, că ne-am asumat de la bun început că vom propune anumite proiecte la care vom renunţa ulterior. Cum altfel să facem scăderea de la 41 de miliarde, la 29?”.

Ministrul a afirmat că trebuie depăşită gândirea de genul ”guvernul României se duce la Bruxelles, aşa, cu căciula în mână, ca şcolarul la examen, şi îi dă Comisia peste degete”.

”Suntem o ţară membră a Uniunii Europene, o forţă în Uniunea Europeană şi eu sunt genul de demnitar român care mă duc să negociez, nu să dau examen la Bruxelles. Haideţi să ieşim din paradigma de dat examen. Suntem într-o paradigmă în care asumat ne ducem şi negociem matur cu partenerii de la Comisia Europeană, şi în cazul acesta noi am luat decizia de a pune mai multe oferte pe masă să discutăm. Este un proces foarte greu”, a adăugat Cristian Ghinea.

Acsta a mai prcizat că în PNRR sunt sute de linii de investiţie.

”Pe cele mai multe dintre aceste linii ne-am înţeles cu Comisia, am agreat. Pe altele – importante, e drept – sunt diferenţe de viziune. Pe celebrul caz al irigaţiilor, Ministerul Agriculturii susţine că respectă acest principiu, Comisia Europeană spune că, «ce vreţi voi să modernizaţi ca sistem este un sistem care consumă prea multă apă şi nu mai respectă această politică de a combate deşertificarea»”, a mai declarat Ghinea.

Ghinea afirmă, însă, că nu înseamnă că cineva a greşit: ”Înseamnă că dezbaterea a doi parteneri, egali şi maturi, unii consideră aşa, alţii altceva”.

Sursa foto: Inquam Photos/George Călin

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

36 comentarii

  1. Hahahahahahahahahahahahahahaha

  2. Ce bună glumă, nu o mai fă

    • Margrethe Vestager, vicepreşedinte al Comisiei Europene, a scris azi pe Twitter: „O întâlnire bună, constructivă cu ministrul român Cristian Ghinea pe tema Planului Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR). Au fost făcute progrese, încă nu am finalizat, mai avem de lucru”.

      Ce e neclar aici?

    • @silicon_v
      E chiar foarte clar că Ghinea dă semne că începe să priceapă ceva dar nu prea mult.

    • @silicov_V: E foarte simplu de ce dna Vestager vorbeste asa!
      Comisia Europeana are tot interesul ca TOATE tarile sa treaca cu acel PNRR!
      Altfel intreg Programul CE nu poate demara, din acest motiv cum-necum PNRRul Romaniei va fi acceptat de CE, dar riscul urias e ca BANII ori nu vor fi cheltuiti pana in 2026(Romnaia e campioana esecurilor cand vine vorba de banii de la UE!) si atunci TREBUIE returnati, ori se vor duce pe prostii care NU au legatura cu Planul verde al CE, iar alte State ar putea contesta!
      Vorbeste frumso dna Vestager, sarmana ii trage de maneca, ea TREBUIE sa INCHEIE aceste PNRRuri, asa ca vorbeste vorbe frumoase!
      Cele peste 100 de pagini de FEEDBACK primite de Ghinea de la CE(probabil mult mai multe, dar tinute la SECRET, de ce?!) arata clar ca PNRRul a fost facut praf de expertii de la Brussels!
      Iar acum, dna Vestager ii va SCRIE PNRRul lui Ghinea, probabil e singura solutie, care sa permita ca Brusselsul sa mearga mai departe cu PNRRurile din celelalte tari!!!

    • Ghinea ne-a explicat aseara intreaga tarasenie numita PNRR. Cine a urmarit a si inteles . Nu pot banui pe nimeni de lipsa acestei capacitati numita intelegere .In mare situatia este controlata si controlabila pe temele neacceptate . Ghinea a prezentat la Bruxelles un set de masuri ce ar fi rezolvabile daca Romania ar primi o suma ce depaseste 40 miliarde de Euro . Cum PNNR- Romania nu poate primi decit 29 de miliarde de euro se negociaza partile ce pot fi acceptate cu corecturile de riguare. In acelasi timp , banii vor fi primiti doar daca legislatia raportata la aceste programe si nu numai va fi modificata – schimbata .Acesta este motivul prelungirii termenelor de depunere ale PNNR -Romania . In rest sunt declaratii politice de tot felul , multe dintre ele fake-uri si multe ce au in componenta doar marirea vizibilitatii unor partide sau politicieni . Bafta tuturor spre a intelege .

    • lili ai inteles ioc

  3. Forta sunt aia care au depus deja PNRR. Nu aia care au amanat depunerea o luna.

  4. Ghinea, acest Rares Bogdan al USR-ului.
    Eu l-as intreb avand in vedere ca in curand se fac doi ani de cand e pe la Bruxelles ce a negociat pana acum? ca de ce vor face pentru noi politicienii suntem satui cu totii!

  5. În plenul Parlamentului European: „În numele României, vă mulţumesc pentru invitaţie. Spun de la început că nu am venit să dau socoteală. Am venit pentru că vă preţuiesc şi vă respect. Cer însă aceeaşi preţuire şi acelaşi respect pentru poporul român pe care îl reprezint”, a spus… Viorica Dăncilă.

  6. Banii aia împrumutați din China? Oare cat isi va mai permite Bruxelles sa mai santajeze lumea cu bani? In fond noi toti vom plati aceste datorii pentru decenii intregi de acum înainte.

  7. A negociat până l-au trimis la plimbare.

  8. Are o atitudine foarte bună.
    Fiind niște fonduri nerambursabile, este normal sa existe o runda de negocieri. Chiar și la nivel mic, când mergi la banca, încerci sa negociezi creditul împrumutat.
    Se vede ca nu avem experienta pe scrierea de proiecte care sa atragă fonduri, însă sper sa le folosească tuturor ca o experienta din care sa învețe.

  9. Prostul nu e prost destul până…

  10. „Suntem o forţă în Uniunea Europeană” – o afirmație demna de „copiii spun lucruri trăznite”.
    Și să nu ne mai facem iluzii: Uniunea Europeană nu va negocia nimic. Chiar dacă ar vrea, România nu are cum sa îndeplinească un plan dintr-ala verde. Ce e atât de greu de înțeles? Ecologia e scumpa rău.
    Teapa este însă că România va plăti contribuția la „construcția europeana”. Dacă tragem linie da cu minus

  11. Guineea asta mereu a fost caraghios..dar acum întrece orice limita …ce vremuri când obține fonduri europene pentru el :))) studii de integrare în UE pentru Georgia și Moldova :))) adică chestii pur imaginare …acum nu mai dau aia 0 lei pentru prostii

  12. Toata lumea aici se teme de fenomenul desertificarii, pare supranatural, mai ales in Oltenia, langa Dunare. In Banat de mai multe zeci de ani a aparut si s-a extins flora de stepa, parca ne indreptam spre epoca marilor migratii.
    Poate ne explica detaliat niste specialisti adevarati, niste savanti in domenii interdisciplinare ce se intampla in realitate, mie mi-e greu sa inteleg de ce Dunarea, cat e de lunga , nu reprezinta o sursa suficienta pentru irigatii si ameliorarea solului , daca exista bani,macar atat cat sa revina vegetatia spontana, daca nu recolte fabuloase.
    Ce inseamna sacali, desertificare si mainile in san ?
    Paraaiele de munte sunt captate pentru microhidrocentrala, nu pare a fi o solutie ecologica ,
    iar in zonele de rezervatii naturale e pusa sefa fiica vitrega a d-lui Vela, fara pregatire in domeniu.Inteleg ca rezervatiile naturale se vor extinde pe zone foarte intinse prin grija unor organizatii, entitatii ecologiste cu caracter extern, asta pe de o parte, iar desertul pe de alta parte. Care anume este numitorul comun, cine cugeta la el? Habar nu avem, nu ni se spune nimic.
    Politicieni imbufnati si importanti pe toate drumurile!

  13. Incompetenta USR? da pe afara? dupa Voiculescu unde evacuau bolnavii cum aveau ei chef ca pe vremea lu Basina acum cu banii fac la fel ca ala? studiaza cum sa sifoneze ei ceva si dupa ce e util Romaniei?
    Vorba unui filozof daca tu crezi ca iti trebuie mertan si vacante in Maldive banca nu crede la fel ci se gandeste ce ar face ea cu banii daca ar fi in locul tau.
    Eu zic sa se duca la aia sa le dea un % sa faca aia planul si noi sa il aprobam sau nu.

    • Ghinea ne-a explicat aseara intreaga tarasenie numita PNRR. Cine a urmarit a si inteles . Nu pot banui pe nimeni de lipsa acestei capacitati numita intelegere .In mare situatia este controlata si controlabila pe temele neacceptate . Ghinea a prezentat la Bruxelles un set de masuri ce ar fi rezolvabile daca Romania ar primi o suma ce depaseste 40 miliarde de Euro . Cum PNNR- Romania nu poate primi decit 29 de miliarde de euro se negociaza partile ce pot fi acceptate cu corecturile de riguare. In acelasi timp , banii vor fi primiti doar daca legislatia raportata la aceste programe si nu numai va fi modificata – schimbata .Acesta este motivul prelungirii termenelor de depunere ale PNNR -Romania . In rest sunt declaratii politice de tot felul , multe dintre ele fake-uri si multe ce au in componenta doar marirea vizibilitatii unor partide sau politicieni . Bafta tuturor spre a intelege .

  14. Ghinea aseara la Tudor Musat la B1 TV:
    „Cristian Ghinea: Am pornit procesul de reformă a Ministerului Proiectelor Europene, va urma o restructurare / PNRR nu va fi acceptat fără o reformă serioasă a pensiilor, fiscală, a salarizării în sectorul public.
    Cristian Ghinea a mai spus că a INCEPUT o Reformă(pana azi NU am auzit asa ceva de la GHinea, o fi SECRET!) în Ministerul pe care îl conduce și urmează o Restructurare(ca la Forin Citu!), fapt ce ar explica nemulțumirile unora care se pretind brusc interesați de PNRR.(„unora”, CINE adica, mai Ghinea?! cumva sunt „agenturili straine”?!)
    „Agenturili straine” sunt vinovate de neputinta si incompetenta voastra!
    Până una, alta, acest minister e unul de elită, e interfața dintre restul administrației și Comisia Europeană si asta facem acum. Acum, că uneori sunt așteptări prea mari, că nu am de unde să găsesc în minister expertiză prin zone din astea foarte nișate, am căutat oameni, am adus oameni, am pus la muncă oameni din alte zone din minister…
    Inevitabil, acest minister a devenit și unul al reformelor, ceea ce nu era până acum. PNRR nu va fi acceptat FARA o REFORMA SERIOASA a pensiilor, fiscală, a salarizării în sectorul public, administrativă”, a declarat Cristian Ghinea, pentru B1 TV.
    Daca acest PNRR va fi conditionat de Reforma SERIOASA(cum spune Ghinea!) in domeniul pensiilor, fiscala, al Admisnitratiei publice, nici la Sfantu asteapta nu va fi acceptat de Brussels!!

    Si-apoi, despre ce naiba „elita”la MFE vorbesti, mai Ghinea, cand Absorbtia fondurilor de la UE si acum acest ESEC lamentabil arata cu totul altceva: colcaie incompetenta acolo, DACA sunt „elita” de ce NU avem nivelul de absorbtie al Poloniei, laudata inca de-acum 10 ani cand noi abia intrasem in UE si eram total paraleli TOT din cauza INCOMPETENTEI politrucilor care populeaza Institutiile Statului roman, de ce acest PNRR a avut aceeasi soarta si in 2020 si acum in 2021: trebuie REFACUT si iar REFACUT!!??
    „Elita” aia de la MFE produce doar REFACUT?!
    Halal „elita”!!!!
    Sunteti vai de mama voastra, dar foarte bine platiti, Spor de la Ghinea 50% la toata suflarea de la MFE care produce REFACUT!

    • Dacă nu i-aș cunoaște nesimțirea lui Ghinea, aș fi râs!!
      Dar de când este condiționat PNRR de reformele în cele 3 domenii menționate de el?!
      Cumva guvernam în secret, sau cum?! Ca în minciună, deja știe toată lumea!

    • Fondurile din PNRR sunt nerambursabile, cum zice @Bogdan mai sus sau sunt sub forma de imprumut pe termen lung?

    • @Sanitarul: A explicat europarlamenatrul Victor Negrescu Sumele alocate pentru Romania:
      „Planul European pentru Relansarea Economică a fost o propunere lansată prima dată de premierul socialist spaniol, Pedro Sanchez, care a publicat în presa internaţională, încă din prima parte a anului trecut, un apel pentru crearea unui nou Plan Marshall pentru Europa. Ideea a fost rapid preluată de familia social democrată europeană, fiind ulterior discutată şi negociată la nivel înalt pentru a genera acest fond consistent de peste 750 de miliarde de euro, din care aproximativ jumătate sunt împrumuturi.
      Banii sunt distribuţi statelor membre în baza unor formule transparente.
      Reprezentanţii României nu au negociat nimic pentru a avea această alocare.
      Planul funcţionează în baza principiul că Uniunea Europeană se IMPRUMUTA în numele statelor membre pentru a aloca aceste finanţări destinate să stimuleze economia şi să susţină reformele necesare pentru ca Europa să fie pregătită pentru noile transformări digitale şi ecologice.
      Fără a intra în detalii, trebuie spus că TOATE sumele trebuie returnate de statele membre, prin TAXE europene sau Creşterea CONTRIBUTIEI la bugetul UE, PANA în 2058.
      Există de asemenea posibilitatea unui aAVANS pentru aceste sume dar şi folosirea fondurilor pentru elaborarea planului împreună cu experţi sau în baza unor studii de impact.
      Mai exact, din cele aproximativ 30 de miliarde de euro primite de România prin instrumentul de redresare şi rezilienţă, circa 17 miliarde sunt sub formă de IMPRUMUT, iar restul sumei este sub formă de GRANTURI ce vor trebui returnate ulterior prin aceste NOI Resurse PROPRII europene. Această nouă categorie de TAXE europene a fost aprobată deja de Guvernul României şi vor costa foarte mult ţara noastră, întrucât se referă la cei care poluează, la marile companii digitale sau la instrumente de transfer financiar.
      De aceea este important să investim resursele din PNRR pentru a ne asigura că inclusiv pe aceste zone avem o transformare adecvată. Trebuie spus că România trebuie să seteze o agendă concretă de reforme corelată cu Raportul de Ţară şi recomandările specifice de ţară, uitate total în prima formă susţinută de guvern.”
      EGuvenrul Romaniei a adoptat in 3 februarie 2021, la propunerea MF, actul normativ de ratificare a Deciziei (UE, EURATOM) 2020/2053 a Consiliului din 14 decembrie 2020 privind sistemul de resurse proprii ale Uniunii Europene, prin această decizie, Comisia Europeana CRESTE temporar plafonul de RESURSE PROPRII de la 1,20% la 1,40% din Venitul Național Brut (VNB), utlizând astfel spațiul creat între acest plafon și cel de plăți (spațiul intitulat garanții/headroom) pentru operațiuni de împrumut (Next Generation EU).
      Inca NU a fost votata in Parlmanetul Romaniei, PSD a anuntat ca vor vota doar cand PNRR va fi dezbatut in Parlament!
      Fara ADOPTATEA in Parlamentele nationale ale tuturor statelor membre UE a acestei Directive, Planul Comisiei europene de 750 Miliarde Euro NU poate demara!

    • Vorba lu’ unchiu’ Axl, „Yeah, we’re fucked!” 🙁

    • lili ne bucuram ca ai scos din propriul vocabular cuvintele nepotrivite chiar daca inca mai folosesti adjective neconforme . Toata lumea (cei preocupati ) stie exact ce se intimpla si care este miza dincolo de accesarea unor sume de bani de la UE – granturi sau imprumuturi cu dobinda mica returnabile pina in 2050 .Toti stim si ce proceduri sau ce modificari sunt obligatoriu de facut de catre actualul guvern la nivel legislativ . Cu totii stim si ce contine negocierea atasata temelor ca parte a PNNR. Nu exista nici un esec si presedintele si ministrul de resort va tot explica – dar voi nu si nu -o tineti langa cu esecul . Este o negociere intre parteneri . PNRR este un proiect de tara nu de partid . La Bruxelles nu se pot duce toti parlamentarii Romaniei – hopa – topa – sa negocieze . Este atributul celor care conduc Romania , adica al Guvernului . Daca PSD nu vrea sa semneze sa iasa din grupul politic din care fac parte in UE si sa faca greva parlamentara in Romania si sa isi asume actiunea .

    • @albinuto, e un esec lamentabil, lasati vorbele goale, acolo la partid!
      A spus-o aseara si Violeta Alexandru!!!
      Esec lamentabil, fix ca PNRRul trimis de Marcel Bolos in 2020 si criticat de Ghinea si USR PLUS!
      La fel e acum, lasati aburelile, o adunatura de incompetenti, o sa vezi esecul asta in cativa ani, tine minte, gandeste singur(a), lasa vorbele goale de la partid!
      Romania va fi air rusinea Europei, cum e in fiecare exercitiu financiar la indicatorul Grad de absorbtie a fondurilor UE!!!

  15. @Sanitarul: Uite pe Site-ul MFE:
    „10 informații esențiale despre PNRR.

    1. Ce este Mecanismul de Relansare și Reziliență?
    Uniunea Europeană a decis să înființeze un instrument financiar temporar – #NextGenerationEU, în valoare de 750 de miliarde euro, separat de bugetul pe termen lung al UE, Cadrul Financiar Multianual (CFM), pentru perioada 2021 -2027. Scopul principal al acestuia este să ofere sprijin statelor membre pentru a face față provocărilor generate de Criza Covid19 și consecințele sale economice.
    Mecanism de redresare și reziliență (MRR) este pilonul principal al #NextGenerationEU și are alocat un buget total de 672,5 miliarde euro.
    Mai multe informații:
    Planul de redresare pentru Europa.
    Mecanismul de Redresare și Reziliență

    2. Care este scopul Mecanismului de Redresare și Reziliență (MRR)?

    3. De unde vin banii?
    Din cele 750 miliarde de euro destinate „Next Generation EU”, Comisia Europeană a alocat 672,5 miliarde de euro instrumentului temporar MRR în vederea finanțării planurilor de redresare și reziliență pe care le elaborează statele membre UE.
    Bugetul MRR este constituit din:
    A. granturi în valoare de până la 312,5 miliarde euro
    B. împrumuturi de până la 360 miliarde euro

    4. Câți bani primește România prin Mecanismul de Redresare și Reziliență?
    În total, România ar primi 14,248 miliarde sub formă de grant și aproximativ 14,935 miliarde sub formă de IMPRUMUTURI pentru un total de 29,2 miliarde euro.
    Regula stabilită prin propunerea de Regulament (aflată încă în negociere la nivel european) este ca 70% din granturi să fie angajate până la finalul anului 2022, termenul limită pentru accesarea diferenței de 30% din granturi fiind 31 decembrie 2023.
    În plus, plățile pentru proiectele care vor fi incluse în programele naționale de redresare și reziliență trebuie făcute până în decembrie 2026.”
    https://mfe.gov.ro/pnrr/#90

    Pe Site-ul MFE exista toate Informatiile necesare, toate!!!

    • Și condiționarea de reformele în sistemul de pensii, în sistemul salarizării și în cel fiscal unde o fi menționată?!

    • @Radulescu Marcel: Nici mie nu mi-e clar…
      Site-ul MFE:
      „10 informații esențiale despre PNRR.
      Informatia nr 10:
      10. Care sunt regulile cerute de Comisia Europeană și ce tipuri de proiecte se finanțează?
      Comisia Europeană evaluează PNRR pe baza unor Criterii transparente. Astfel, investițiile și reformele prevăzute în PNRR trebuie să contribuie la abordarea eficientă a RECOMANDARILOR specifice fiecărei țări și la consolidarea potențialului de creștere economică, a creării de locuri de muncă și a rezilienței economice și sociale. De asemenea, investițiile și reformele trebuie să contribuie la îndeplinirea obiectivului de schimbări climatice în proporție de 37% și la realizarea obiectivului de digitalizare în proporție de 20%.
      MRR sprijină financiar investițiile și reformele cu impact real și de durată asupra economiei și societății.
      Măsurile propuse răspund provocărilor identificate în contextul Semestrului european, susținând tranziția verde și transformarea digitală, precum și creșterea economică, reziliența socială și economică și crearea de locuri de muncă.
      PNRR trebuie să intervină cu reforme și investiții în următoarele domenii:
      Transportul
      Mediul, schimbările climatice, energia, eficiența energetică și tranziția verde
      Dezvoltarea localităților urbane, valorificarea patrimoniului cultural și natural și turism
      Agricultura și dezvoltarea rurală
      Sănătate
      Educație
      Mediul de afaceri
      Cercetare, inovare, digitalizare
      Îmbunătățirea fondului construit
      Reziliență în situații de criză”

      Probabil ca ar intra la „reziliența socială și economică”, dar ca Domeniu nu prea inte;eg…
      Insa printre Criterii gasim si am si citit ca acest PNRR trebuie sa raspunda si Raportului de Tara, cu Recomandari specifice pentru fiecare Tara, intocmit de Comisia Europeana pe anii 2019 si 2020, iar acolo bubele Romaniei sunt nenumarate…

  16. @albinuta harnicuta, debitezi aiureli!
    Lasa-ma cu comenatriile tale de la partid, cand oi spune 3 cuvinte de la tine o sa te mai bag in seama!!

  17. Si cand am intrat UE..Romania a negociat resursele energetice si naturale, privatizarile etc…negociere unilaterala-EI SPUN, noi executam.

  18. Anul trecut am văzut la tv ,într-o comună,o studentă revenită pe plaiul natal,s-a angajat la primărie unde a accesat undeva până la 2 milioane de euro! și panaramele astea ale noastre,plătite cu zeci de mii de euro pe lună,sunt mii nu sute(persoane)nu sunt în stare să întocmească niște hârtii cu cele indispensabile nouă în mod stringent!!!la gunoi cu ei!!!