Gheţarii italieni au continuat să se retragă în 2024, arată un raport al asociaţiei de mediu Legambiente
Retragerea gheţarilor din Italia a continuat în 2024 ca urmare a schimbărilor climatice, a anunţat miercuri asociaţia italiană de mediu Legambiente, transmite agenţia de știri ANSA, citată de Agerpres.
Stratul de gheaţă al gheţarilor alpini din Italia este din ce în ce mai subţire şi aproape toţi se confruntă cu o retragere puternică în întregul arc alpin, cu impact semnificativ asupra ecosistemelor şi biodiversităţii, se arată în cel de-al cincilea raport anual al „Carovana dei ghiacciai”, campania internaţională a Legambiente dedicată monitorizării „giganţilor albi”, realizat în colaborare cu Comitetul glaciologic italian şi cu organizaţia de mediu Cipra Italia. Raportul a fost prezentat la Universitatea Milano-Bicocca.
„Gheţarul simbol” din 2024 este Adamello, cel mai mare gheţar din Alpii italieni, care în 2024 a înregistrat o pierdere a grosimii în sectorul său frontal de trei metri şi efecte de topire până la 3.100 de metri deasupra nivelului mării, se arată în raport.
O fotografie realizată în septembrie este emblematică, partea frontală a limbii gheţarului fiind complet descoperită, în pofida stratului de şase metri de zăpadă măsurat la sfârşitul primăverii în zona Pian di Neve.
Nici gheţarul Careser (grupul Ortles-Cevedale) nu o duce mai bine, cu o pierdere medie a grosimii de 190 de centimetri.
Situaţia este similară şi în alte regiuni, precum Trentino-Tirolul de Sud, în zona gheţarilor Vedretta Lunga (Val Martello) şi Vedretta di Ries (Valle Aurina), cu o pierdere a grosimii stratului de zăpadă în zona limbilor lor între un metru şi jumătate şi doi metri.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank