G4Media.ro

Germania vrea să naționalizeze Uniper, cel mai mare jucător de pe piaţă,…

Sursa foto: Bundesregierung (German Government)

Germania vrea să naționalizeze Uniper, cel mai mare jucător de pe piaţă, pe măsură ce criza în sistemul energetic se agravează

Gigantul de gaze Uniper a înregistrat pierderi de 12 miliarde de euro în primul semestru, potrivit bloomberg.com. Guvernul german și-ar putea majora participația la Uniper SE la peste 50% și este deschis la posibilitatea de a face pasul istoric de a naționaliza complet cel mai mare importator de gaze al țării pentru a preveni un colaps al sistemului energetic.

Uniper, cu sediul la Dusseldorf, are nevoie de mai mult ajutor din partea statului, după ce a apelat deja la un pachet de sprijin care ar putea fi în valoare de 20 de miliarde de euro (20 de miliarde de dolari), informează bloomberg.com.

O creștere bruscă a prețurilor la gazele naturale și întreruperile de aprovizionare din Rusia au provocat pierderi zilnice de milioane de euro, determinând guvernul să intervină în iulie cu un pachet de salvare care includea o participație de 30%.

O naționalizare completă este, de asemenea, în discuție, iar compania-mamă finlandeză a Uniper, Fortum Oyj, ar avea un cuvânt de spus în această decizie.

Discuțiile cu guvernul finlandez – proprietarul majoritar al Fortum – sunt în curs de desfășurare, iar Germania a declarat anterior că nu este dispusă să răscumpere participația finlandeză.

Uniper a confirmat miercuri că una dintre opțiunile discutate este ca guvernul german să preia o participație „majoritară semnificativă”. Beate Baron, o purtătoare de cuvânt a Ministerului german al Economiei, a refuzat să comenteze. 

Acțiunile Uniper au scăzut cu 9,6% la ora 12:19 la Frankfurt, după ce anterior au urcat cu până la 10,6%, în timp ce acțiunile Fortum au scăzut cu 0,9% după ce au crescut cu până la 7,1%.

Fortum a precizat miercuri într-un comunicat că nu au fost luate decizii „dincolo de ceea ce s-a convenit în pachetul de stabilizare din iulie”, dar a adăugat că sunt luate în considerare „soluții alternative”.

Directorul executiv al Uniper, Klaus-Dieter Maubach, a avertizat săptămâna trecută, într-un interviu acordat Bloomberg, că pierderile pentru înlocuirea fluxurilor lipsă de gaze rusești ar putea atinge luna aceasta limita de 7 miliarde de euro (7 miliarde de dolari), ceea ce ar forța guvernul să intervină din nou.

Pachetul de stabilizare cu guvernul include un sprijin de 7 miliarde de euro pentru a asigura compania până în trimestrul al patrulea, dar atingerea acestei limite „va fi cu siguranță mai devreme”, a declarat Maubach în marja unei conferințe la Milano.

Pachetul de ajutor oferit de guvern în iulie mai trebuie să fie semnat și apoi aprobat de Uniunea Europeană. Acordul a inclus titluri convertibile obligatorii de 7,7 miliarde de euro, precum și o linie de credit de 9 miliarde de euro de la banca de stat pentru dezvoltare KfW, pe care Uniper încearcă să o majoreze la 13 miliarde de euro.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

4 comentarii

  1. Eu zic ca mai bine nationalizeaza toata piata de energie din europa. Macar stie o treaba..

  2. E normal, pierderile se nationalizeaza, profitul ramane privat.
    Dar ce nu inteleg eu este de ce au pierderi astia din moment ce pretul lor de vanzare a crescut mai mult decat pretul cu care cumpara gazul?
    Sa vedem daca nemtii accepta sa fie furati de doua ori, odata la factura si inca o data la taxele care se duc spre acoperirea „pierderilor”.

    • si ce-ai vrea? sa ramana oamenii fara gaze? ca asta se intampla daca aia inchid sandramaua.
      au pierderi ca au mai vandut si sub pret. dar daca statul isi mareste participatia si din profitul total se intoarce procentual mai mult la stat. deci unde ramane privat profitul ca nu pricep???

    • Totul depinde de pretul de achizitie al participatiei suplimentare. Ar trebui sa fie 0 (zero) pentru ca acea companie nu valoreaza mai nimic in situatia curenta. Orice peste 0 ar fi un cadou de la stat pentru actionarii ceilalti (privati).
      Solutia mai buna ar fi sa lase „oamenii sa ramana fara gaze” si sa le inlocuiasca cu energie regenerabila, mai ieftina, curata si independenta de Putin. Asta e solutia si pentru criza actuala si pentru catastrofa climatica.
      Dar lui Scholz nu-i pasa de oameni sau de viitor, ii pasa de prietenii lui din marile corporatii germane.