
Germania trimite trupe permanente în altă țară pentru prima dată de la al Doilea Război Mondial: „A proteja Vilnius înseamnă a proteja Berlinul”
Cancelarul Friedrich Merz a inaugurat o brigadă germană inovatoare în Lituania, menită să ajute la protejarea flancului estic al NATO, și a declarat joi că „securitatea aliaților noștri baltici este și securitatea noastră”, în contextul persistenței temerilor legate de o posibilă agresiune rusă, conform CNN.
Susține G4Media. Click AICI pentru a redirecționa 3.5% din impozit - online, gratuit și simplu.
Urmărește cele mai noi producții video G4Media
- articolul continuă mai jos -
El a afirmat că consolidarea propriei armate de către Germania transmite un semnal către aliați pentru a investi în securitate.
Staționarea în Lituania marchează prima dată de la Al Doilea Război Mondial când o brigadă germană este desfășurată pe termen lung în afara Germaniei. „Aceasta este o zi istorică”, a spus președintele Lituaniei, Gitanas Nausėda, după întâlnirea cu Merz. „Este o zi a încrederii, a responsabilității și a acțiunii.”
Brigada germană va atinge capacitatea deplină în 2027
Germania are trupe în Lituania — țară care se învecinează cu exclava rusă Kaliningrad și cu Belarus, aliat al Moscovei — încă din 2017, ca parte a eforturilor de securizare a graniței estice a NATO, însă noua brigadă marchează o implicare mult mai profundă.
Un contingent avansat a început pregătirile în urmă cu puțin peste un an și a fost extins toamna trecută într-un „stat major de activare” format din aproximativ 250 de persoane. Brigada blindată 45 este așteptată să ajungă la capacitatea completă de aproximativ 5.000 de militari până la sfârșitul anului 2027, cu trupe staționate în Rukla și Rudninkai.
Zeci de elicoptere militare au survolat piața catedralei din capitala Lituaniei, Vilnius, la finalul ceremoniei de inaugurare de joi după-amiază, desfășurată pe o ploaie ușoară, în prezența a sute de soldați și spectatori. Merz a declarat în cadrul evenimentului: „A proteja Vilnius înseamnă a proteja Berlinul.”
Această desfășurare în Lituania se realizează în paralel cu eforturile Germaniei de a-și consolida armata după ani de neglijență, în contextul în care statele NATO încearcă să-și majoreze bugetele de apărare, pe fondul temerilor legate de noi potențiale agresiuni din partea Rusiei și al presiunilor din partea Washingtonului.
Consolidarea Bundeswehr-ului
Merz a declarat că, dincolo de noua brigadă, „Germania investește masiv în propriile forțe armate”.
„Prin aceasta, dorim să transmitem și un mesaj aliaților noștri: să investim acum, cu hotărâre, în propria noastră securitate”, a adăugat el. „Împreună cu partenerii noștri, suntem hotărâți să apărăm teritoriul alianței împotriva oricărei agresiuni. Securitatea aliaților noștri baltici este și securitatea noastră.”
Imediat după invazia pe scară largă a Ucrainei de către Rusia, în 2022, fostul cancelar Olaf Scholz a promis că Germania va crește cheltuielile pentru apărare până la ținta NATO de 2% din PIB și a anunțat crearea unui fond special de 100 de miliarde de euro (113 miliarde de dolari) pentru modernizarea Bundeswehr-ului.
Germania a atins acest obiectiv datorită fondului, dar acesta va fi epuizat în 2027. Chiar înainte ca noua coaliție de guvernare să preia mandatul la începutul acestei luni, a reușit să treacă prin parlament planuri care permit cheltuieli mai mari pentru apărare prin relaxarea regulilor stricte privind îndatorarea.
Merz, primul cancelar care a servit personal în Bundeswehr, a declarat săptămâna trecută în parlament că „guvernul va oferi, în viitor, toate fondurile necesare pentru ca Bundeswehr-ul să devină cea mai puternică armată convențională din Europa”.
Lituania va cheltui peste 5% din PIB pentru apărare
Lituania a anunțat în ianuarie că va majora cheltuielile pentru apărare la un nivel cuprins între 5% și 6% din PIB începând de anul viitor, de la puțin peste 3% în prezent. Astfel, a devenit prima țară NATO care s-a angajat să atingă obiectivul de 5% cerut de președintele SUA, Donald Trump.
Este în pregătire un plan prin care toți aliații să își propună să aloce 3,5% din PIB pentru bugetele de apărare până în 2032, plus încă 1,5% pentru elemente conexe apărării, precum infrastructura – drumuri, poduri, aeroporturi și porturi maritime.
Merz a declarat în Lituania că aceste cifre „ni se par rezonabile, ni se par și realizabile – cel puțin în intervalul de timp stabilit până în 2032”.
Ministrul german al Apărării, Boris Pistorius, a spus la începutul acestei săptămâni că planul este de a crește cheltuielile de apărare cu 0,2 puncte procentuale anual, timp de cinci până la șapte ani.
Merz s-a implicat activ în eforturile diplomatice de obținere a unui armistițiu în Ucraina, de când a preluat mandatul la începutul acestei luni.
„Suntem ferm alături de Ucraina, dar suntem uniți și ca europeni – și, ori de câte ori este posibil, jucăm în echipă cu SUA”, a afirmat el.
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen BankCitește și...
Pentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.