G4Media.ro

Germania respinge ferm o eventuală redefinire a granițelor în Balcanii de Vest…

Germania respinge ferm o eventuală redefinire a granițelor în Balcanii de Vest de-a lungul liniilor etnice

Ministrul de externe Heiko Maas a declarat joi că Germania respinge ferm o retrasare a frontierelor în regiunea Balcanilor de Vest de-a lungul unor linii etnice, informează Reuters.

Ideea a apărut într-o notă diplomatică neoficială a Uniunii Europene, care i-a alarmat pe bosniaci. Aceştia au perceput-o ca pe o ameninţare la adresa unităţii teritoriale a ţării lor, la două decenii după ce conflictele etnice au dus la izbucnirea războiului în regiune.

Nota, consultată de Reuters, sugera că prin crearea Serbiei Mari, Albaniei Mari şi a Croaţiei Mari s-ar putea soluţiona tensiunile naţionale ce obstrucţionează integrarea europeană în regiune.

Un diplomat de la Bruxelles a declarat că statele membre ale UE nu au discutat această idee.

„Ideea că lucrurile pot fi rezolvate (prin trasarea unor) linii noi pe hartă nu este doar nerealistă, dar chiar iniţierea acestei discuţii este periculoasă”, a declarat Maas reporterilor din Priştina, Kosovo.

„Ideea schimbării frontierelor este una pe care guvernul german o respinge vehement”, a adăugat şeful diplomaţiei germane, adăugând că este fericit că ideea „a fost pusă înapoi în sertar sau să sperăm în tocătorul istoriei”.

Informaţiile din respectiva nota diplomatică au fost scurse inţial în presa slovenă.

Prim-ministrul sloven Janez Jansa a negat informaţiile apărute în presă conform cărora ar fi transmis documentul preşedintelui Consiliului European, Charles Michel, care prezidează summiturile UE, ca propunere cu privire la modul de gestionare a relaţiilor cu regiunea Balcanilor de Vest după preluarea preşedinţiei Consiliului UE de către Slovenia în luna iulie.

Tensiunile etnice din fosta Iugoslavie s-au înrăutăţit după moartea liderului Josip Broz Tito în 1980, culminând cu prăbuşirea federaţiei iugoslave în 1992 şi cu războaiele din Balcani din anii 1990.

Aproximativ 100.000 de persoane au fost ucise în Bosnia, unde sârbii şi croaţii urmăreau să îşi formeze propriile unităţi statale etnice.

Două foste republici iugoslave, Croaţia şi Slovenia, au aderat la UE.

Albania, Muntenegru, Republica Macedonia de Nord, Bosnia şi Herţegovina, Serbia şi Kosovo – anterior parte a Serbiei – speră, la rândul lor, să devină membre ale UE.

sursa: News.ro,

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

6 comentarii

  1. Vor sarbii din Sarbska sa iasa? da sunt tinuti cu forta? da.
    Cat va dura pana la urmatoarea confruntare pentru redefinirea zonelor controlate in Bosnia?

    • De ce naiba a trebuit deschisa cutia Pandorei prin infiintarea Kosovo? De ce nu le-a fost suficienta autonomia? Asa tot timpul va exista un precedent.

  2. daca faceti serbia mare, ungaria mare, croatia mare, albania mare si romania mare, n-o sa aveti loc pe harta si o sa cadeti in mediterana si in marea neagra, ba o sa ii mai si calcati pe bataturi pe ucraineni, sloveni, cehi sau austrieci…

    ca o paranteza, daca tot e condamnat pactul ribbentrop-molotiv, de ce nu primeste romania inapoi bucovina de nord si basarabia de sud cu iesire la marea neagra? iar ucraina sa ia transnistria?

  3. Dacă sârbii ar accepta o parte din Bosnia în schimbul Albaniei mari ar fi ok. Ce vrea populația locală nu contează; trebuie intervenit rapid cu forța disproporționată pentru a nu fi loc de nemulțumiri. Nemulțumiții trebuie despăgubiti și strămutați!

  4. ce e aia kosova? m-am uitat pe harta si nu exista
    pai daca exista statul kosova, exista si statul osetia, abkazia, crimeea, nagorno, trasnistria, gagauzia, mai germans destepti, voua va place de putin rau de tot, nu stiti cum sa fiti slugi utile regimului putinist hahaha

  5. Deci Germania cere eliminarea insurgentilor etnic-religiosi din Kosovo, in vederea reinstaurarii statului de drept in Serbia?

    Sau tov. Lenin „cine? cui?” aproba anumite prelevari de organe, facute de cadrele de omenie?