G4Media.ro

Germania: Fostul cancelar Schröder, un apropiat al lui Vladimir Putin, poate rămâne…

Germania: Fostul cancelar Schröder, un apropiat al lui Vladimir Putin, poate rămâne în SPD

Partidul Social-Democrat german (SPD) a decis lun să nu-l excludă pe fostul cancelar Gerhard Schröder, criticat pentru legăturile sale cu Vladimir Putin, pe care nu le-a negat niciodată în pofida războiului din Ucraina. Filiala SPD din Hanovra, bastionul fostului cancelar în vârstă de 78 de ani, a declarat că acesta nu a încălcat regulile partidului, potrivit Le Figaro.

„Gerhard Schröder nu s-a făcut vinovat de o încălcare a regulilor partidului, deoarece nu s-a putut dovedi nicio infracțiune împotriva sa”, a precizat filiala într-un comunicat, menționând însă că este „de dorit” o „distanță clară” față de președintele rus. „Comisia de arbitraj consideră că domeniul prieteniilor personale face parte din viața privată”, potrivit sursei citate. Membrii DOCUP mai pot face recurs împotriva deciziei în termen de o lună.

Aproximativ 15 filiale locale ale Partidului Social-Democrat, aflat la putere în Germania, au cerut sancțiuni, până la excluderea din partid, împotriva lui Gerhard Schröder pentru lipsa sa de distanțare față de liderul rus Vladimir Putin și pentru activitățile fostului cancelar în grupurile energetice rusești. Co-liderul SPD, Saskia Esken, dar și ministrul de interne Nancy Faeser s-au declarat în favoarea excluderii sale. Fostul lider, un mentor al actualului cancelar Olaf Scholz, a decis în luna mai să părăsească consiliul de administrație al companiei petroliere Rosneft și a declarat că a renunțat să se alăture consiliului de administrație al gigantului gazier Gazprom.

Spre deosebire de majoritatea foștilor lideri europeni prezenți înainte de război în organele de conducere ale companiilor rusești, Gerhard Schröder, care este de asemenea puternic implicat în Nord Stream AG, controversatul gazoduct dintre Rusia și Germania, a întârziat să demisioneze din diversele sale funcții. „Nu voi renunța la oportunitățile mele de a discuta cu președintele Putin”, a avertizat fostul cancelar (1998-2005) în cotidianul Frankfurter Allgemeine Zeitung din 10 iulie. În Germania, predecesorul Angelei Merkel și-a văzut deja retrase o parte din beneficiile de fost cancelar și a fost abandonat de anturajul său. Gerhard Schröder, care s-a împrietenit cu președintele rus la începutul anilor 2000 și care a fost descris în 2004 ca fiind un „democrat perfect”, este de asemenea amenințat cu sancțiuni de către deputați.

DW: Gerhard Schröder este prezentat în presa rusă drept salvatorul Europei

După ultima vizită la Kremlin a lui Gerhard Schröder, numeroase mass-media rusești îl prezintă pe fostul cancelar german drept un salvator al Europei de iarna rece și un mediator în războiul din Ucraina, notează DW.

Potrivit celui mai mare tabloid rusesc Moskowski Komsomolez (MK), Putin i-ar fi „explicat detaliat oaspetelui său care este situația în prezent și cum poate fi ea îmbunătățită”. Ziarul moscovit îl laudă pe Schröder pentru că acesta ar fi prezentat presei germane, imediat după întâlnirea cu Putin, argumentele șefului de la Kremlin și pentru că ar fi „cerut guvernului german să deschidă conducta Nord Stream 2”.

Postul religios-conservator Ţargrad a explicat că Schröder, sub presiunea unui nenumit „grup de lobby european” ar fi renunțat la legăturile sale de afaceri din Rusia. Ţargrad îl consideră însă acum pe fostul șef al guvernului german drept mediator. Și îl laudă astfel: „Gerhard Schröder este unul din cei mai importanți ‘prieteni ai lui Putin’ din Europa, după cum a fost prezentat ani buni și de presa din Occident. În realitate, acest lucru înseamnă că s-a putut colabora foarte comod cu ex-cancelarul german.”

Agenția de presă Ria Novosti, care publică numeroase materiale de opinie, face referire la o scrisoare de la un cititor adresată cotidianului german Die Welt, în care Schröder ar fi de asemenea lăudat și scrie: „Germanii sunt încântați de cuvintele acestuia despre Putin.” Același articol face și o comparație cu cancelarul Olaf Scholz, nefavorabilă actualului șef de executiv de la Berlin. Și aici ar fi citați cititori germani care ar cere de urgență pornirea conductei Nord Stream 2.

Mai multe aici

Citește și...

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

4 comentarii

  1. E nevoie de literatură pentru a înțelege cauzele adânci ale războiului.

  2. Sclavetii din STASI importati o data cu RDGul o sa traga Germania in jos multa vreme…!

  3. Absolut normal pentru asa-zisi social democrati din Germania. Sunt de fapt un partid comunist, infiltrat masiv de KGB.

  4. Excelentă veste! Dacă SPD nu se curăță singur, o să fie curățată politică germană de alegători.