G4Media.ro

Germania cere eliminarea dreptului de veto pe care îl au statele membre…

Foto: Comisia Europeană

Germania cere eliminarea dreptului de veto pe care îl au statele membre în luarea deciziilor la nivelul Uniunii Europene

Ministrul german al Afacerilor Externe, Heiko Maas, a făcut apel luni la Uniunea Europeană să elimine posibilitatea de veto de care dispune fiecare stat membru, pentru ca UE „să nu fie luată ostatică” în capacităţile sale de acţiune, relatează AFP, citată de Agerpres.

„Nu ne mai putem permite să fim luaţi ostatici de cei care paralizează politica externă europeană prin vetoul lor. Cei care fac asta se joacă, pe termen mai scurt sau mai lung, cu coeziunea Europei”, a spus Maas într-o conferinţă de presă la Berlin.

„Prin urmare, o spun deschis: Vetoul trebuie să dispară, chiar dacă acest lucru înseamnă că putem fi puşi în minoritate”, a explicat şeful diplomaţiei germane.

Regulile Uniunii Europene prevăd că anumite decizii, în special în materie de fiscalitate sau în chestiunile de politică externă, cer unanimitatea statelor membre.

Din acest sistem apare posibilitatea ca o ţară să îşi folosească dreptul de veto pentru a bloca, întârzia sau atenua luarea unor poziţii de către UE.

„Pentru că am considerat mereu solidaritatea internă şi suveranitatea externă ca feţele aceleiaşi medalii, acum, după crizele interne, trebuie să facem din nou progrese în capacitatea de acţiune a UE în materie de politică externă”, a pledat Maas.

Ungaria şi-a folosit cu regularitate dreptul de veto, în ultimele luni, pentru a bloca declaraţii critice despre China. Mai recent, Budapesta a refuzat de asemenea să sprijine o declaraţie care făcea apel la un armistiţiu între Israel şi palestinieni.

Criticat deseori de Bruxelles pentru reformele lor acuzate că subminează valorile democratice, Polonia şi Ungaria s-au opus de asemenea, în noiembrie, adoptării bugetului multianual al UE şi planului european de relansare conceput pentru a ajuta statele membre să facă faţă pandemiei.

Potrivit ministrului german, revenirea la un principiu al majorităţii în cadrul unui vot între statele membre ar permite să se evite ameninţarea unei Uniuni Europene „cu două viteze”.

sursa foto: CE

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

39 comentarii

  1. Mult mai simplu, lasata Uniunea ca atare și revenirea celor 6 state fondatoare, la o alianță. Exact cum am facut in martie 1957 și in care nu trebuia sa acceptam pe nimeni altcineva. Am gresit cu Marea Britanie, apoi cu Portugalia, Spania si Grecia, apoi cu restul.

    Uniunea ramane valabilă, insa trebuie sa revenim la fundamental. Este evident ca nu putem functiona cu 27 de nebuni. Asadar, vom reveni rapid, la o alianță a celor 6 fondatori. Nu ne mai putem permite întârzieri, după fiecare.
    Intarzierile, ni le permitem in actuale forma a Uniunii. Care va continua. Foarte bine, însă noi (cei 6 fondatori) trebuie sa înaintăm. Și o vom face.

    • Rog un nurofen pentru doamna/domnul „3el”, are probleme la capusor 🙂

    • Pot vorbi, deoarece am votat pentru, incepand din 1971 cand am acceptat ca Marea Britanie sa faca parte din Comunitate. Nu sunt roman, nu traiesc in tara Dv.
      Este evident ca s-a ajuns la un impas, in actualul mon de funcționare. Greoi, alianțe de interese, etc. Comunitatea, a functionat din ziua 1, ca un Consiliu de Administrație al unei entreprise (căutați pe net, ceea ce înseamnă și cum se iau deciziile)

      2 cai exista: statu quo sau evolutie.

      Satu quo, de ce nu? Insa cei care doresc sa inainteze, o vor face. Isi vor (ne vom) respecta angajamentele luate, insa vor crea o alianta, pentru a înainta.
      Evolutie, înaintăm cu toții. Ca pana acum

      Chiar și Dv, cel care este foarte respectuos cu interlocutorii săi de aici, ar trebui (in mod normal) sa înțeleagă.

    • Monsieur ‘El’ aveti aici o mostra de comunicare moderna cu cei doi cititori, din pacate perfect reprezentativi pentru nivelul comentariilor de pe G4.

      Pentru Romania implementarea propunerii dvs ar fi dezastruoasa. Din fericire pentru noi nu este fezabila. Poate ca ar fi fost o idee buna mai demult, cand s-a facut extinderea UE catre sud si catre est. Dar astazi nivelul de integrare este prea mare.

      Probabil ca se va ajunge la o structura informala de Europa cu doua viteze. Intr-un scenariu optimist.
      Pentru ca in momentul de fata scenariul pesimist al destramarii UE si acapararii pe rand a tarilor europene de catre China este foarte plauzibil.
      Ajunge sa castige Marine le Pen alegerile si sa dea drumul bolovanului Frexit la vale.

    • Monsieur „el”,
      Pana și in CAER sau in pactul de la Varșovia exista principiul dreptului de veto, chiar dacă nu conta prea mult datorita puterii URSS. În URSS nu, existau consilii, soviet suprem etc: https://ro.m.wikipedia.org/wiki/Uniunea_Republicilor_Sovietice_Socialiste, oarecum similar în gândire cu ce de dorește de către unii în UE.
      Noi nu am intrat in UE pt. Ca sa decidă altii indiferent de opinia noastră. Am intrat ca sa facem parte, împreună, dintr-un club al egalilor, un grup de țări care au scopul de lucra mai bine împreună și nu de a deveni un nou URSS. Nu multumim!
      Faceti daca doriti o uniune mai mică unde germania și franța pot decide ce vor ele. Deocamdată ne păstrăm suveranitatea, atât cât putem. Iar de participat participam cu oameni(vreo 3 milioane) care fie au plecat școliți pe banii României fie pleaca sa lucreze pe bani putini in locul altora care preferă ajutorul social unor munci mai de jos.
      Mai participam cu o mare parte din economia noastră, apropriată de către firmele vestice, ca noua ne trebuia privatizare pe 1 leu, la sfaturile consultărilor din vest!
      In schimb primim o anumita predictibilitate, direcție, niste bani pe care îi trimitem inapoi in vest în schimbul consultantei, utilajelor, verificărilor etc. Nu zic ca e rau sau bine, spun doar ca dam suficient pt. Ca opinia noastră sa conteze.
      Sa lăsăm visele umede ale politicienilor din țara lui Marx, mari importatori de gaz rusesc si adoratori de real politic. Nu de alta dar se pare ca nu va învățați minte acolo in vest, continuati sa aveti veleități imperiale si dragoste de rusia – ei bine dragostea voastră de ruși pe noi ne-a cam costat în istorie si ne va mai costa in continuare daca ajungeți cumva singuri la butoane!

    • @Tree Fifty
      Va multumesc pentru răspuns. Poate ca nu am fost destul de clar, in ceea ce am scris. Am ramas cu o amintire definitiva, din cei 7 sau 8 ani (nu mai tin minte exact, am 77 ani) trăiți in tara Dv și sunt un admirator și prieten al României si Romanilor.

      Nu se va destrama Uniunea. Este unicul mod care a fost gasit, pentru a nu mai avea ororile celor 2 razboaie din secolul trecut, plus cel din Yougoslavia. Și absolut nimeni nu dorește destrămarea. Mme Le Pen, și-a schimbat total poziția fata de Uniune și Euro, deoarece stie f bine ca poporul francez, nu dosreste nici Frexit, nici iesirea din Uniune, nici datul cuiva afara din Uniune. Suntem europeni și rămânem. Cu toții, cei de la Atlantic la Ourali.

      Ceea ce nu (mai) fonctioneaza insa, este rapiditatea rezolvării problemelor. Datorita procedeului de unanimitate/veto. 27 de participanți la o reuniune… este extrem de greu, sa se gaseasca unanimitate, pentru… absolut orice subiect. Ceva trebuie schimbat in modul de funcționare, altfel, rămânem in loc, iar lumea înaintează fara noi.
      Asta, nu ne putem permite, nici unul dintre cei 27. Unii realizeaza, alții nu (sau mai greu)

      De aceea exsita celebrele „cercuri concentrice”. Nivelul 1, este acesta, din 2005 încoace. El rămâne însă, se pot crea cercuri concentrice, alianțe/asocieri (numele nu este important) pentru a se inainta in diferite probleme. Cel economic, cel militar, fiind cele mai importante.

      Cat despre România: tara Dv, poporul Roman, este unul dintre cele mai pro-UE, dintre cei 27. Nimeni, absolut nimeni, nu a indraznit sa evoce o ieșire a tari Dv. Iar daca vreun politician la putere, in cele 25 tari, o va propune, se va lovi instantaneu de Franța. Nu este o vorba oarecare. Tara Dv este un aliat f important și avem onoarea de a fi partenerii tari Dv.
      In continuare, scriu ca Romania trebuie sa rezolve problema sa majora (corupția) SI o va rezolva, prin schimbarea de generații. Noile generatii, nu au cinoscut infectia național-communista și nu au fost pervertiți de acel system. El inca perdureaza, insa nu mai are puterea pe care a avut’o. după 31 de ani, generatia fiicelor/fiilor, celor pervertiți de system inca perdureaza. Insa copii lor, nu o vor mai face.
      De ce?
      Simplu: calatoritul in străinătate. Vazutul lucrurilor care se pot face, cu bugetul tari Dv (cel mai important budget din Est) Și vor cere sa vada unde se duc banii. Vor cere liniile bugetare și cine sunt beneficiarii liniilor bugetare.

      Sper ca am fost destul de clar: Uniunea ramane și este de neclintit. Insa statu quo, in absolut totul, nu (mai) este posibil. Vom înainta. 27, 26, 25, … pana la cei 6, care știu cum este sa pornești la drum.
      Sper ca Uniunea sa reziste și sa perdurez. Pentru pacea copiilor și nepotilor noștri. Va doresc o zi buna.
      Un prieten etern al frumoasei Dv tari

    • Daca-mi permiteti, nu e vorba de 27 de nebuni! In primul rand, e vorba de doua categorii: cei care platesc si cei care primesc. Nu corect ca ambele categorii sa aiva aceiasi putere de decizie.
      In al doilea rand, unanimitatea e foarte paguboasa. Intotdeauna se gaseste cate unul-doi care vor sa profite de situatie, si sa conditioneze votul lor. Sau ca in situatia de fata, sa actioneze fatis impotriva intereselor EU.
      Din ambele motive dreptul de veto trebuie sa dispara.
      Iar daca vorbim de relatia Germaniei cu Rusia, trebuie spus ca sanctiunile costa economia Germaniei multe zeci de miliarde pe an. Dna Merkel si-s asumat pierderile, chair daca industria e nemultumita. Romania nu pierde (aproape) nimic.
      Si sa citez „Mai participam cu o mare parte din economia noastră, apropriată de către firmele vestice, ca noua ne trebuia privatizare pe 1 leu, la sfaturile consultărilor din vest!” Nu stiu ce vreti sa spuneti cu asta! Industria romaneasca a fost falimentata de hotomanii ajunsi la putere, nu incercati sa dati vina pe cei din vest! Productia de aluminiu a ajuns pe mana rusilor, la fel COS Targoviste, samd.

    • Cu tot respectul, poate ca nu ati inteles. Poate si articolul este prezentat mai putin clar. Ce vrea Germania este altceva.

      Germania nu mai permita statelor sa „ia ostatica capacitatea de actiune”. Adica sa nu lege un dosar de altul fara relevanta in cauza. Spre exemplu, cand undeva e o urgenta reala ce necesita o masuta adoptata prin unanimitate de toti cei 27 membri ai UE, sa nu se permita unei tari conditionarea votului sau (amenintarea cu veto) de alt dosar nerelevant in cauza supusa dezbaterii. Pe romaneste, exista o vorba care descrie perfect aceasta situatie, „ce are sul%@ cu prefectura”.

      Dumneavoastra v-ar conveni ca o primarie, de exemplu, sa conditioneze acordarea unui aviz de construire de retragerea unui proces pe care sunteti aproape de a-l castiga cu respectiva Primarie? Poate acum intelegeti mai bine ce vrea sa faca Germania…

  2. In sfarsit le vine mintea la cap!
    Prostia asta cu unanimitatea e de fapt o utopie si n-are nimic de-a face cu democratia.

  3. UeSS incepe sa ia forma reala

    • cat de tristi sunteti fratilor. ma intreb ce va place in viata asta? sa fiti niste sclavi ai lui x sau y? poate ar fi mai bine bai sa nu mai fie UE sa fiti condusi de PSD/PNL si sa muriti fericiti asemeni cainlor asteptand sa va arunce stapanul cate ceva sa roadeti si sa dati veseli din coada.

    • Tristi sint cei ca tine Vali.
      E mai bine sa fim condusi de Germania si cind interesele o cer, de prietenul Putin (sau nu stii care-i cel mai bun prieten al Germaniei)? Nu?

  4. Daaaa mă. Ia uite cum ne blocheaza papagalii astia mititei acordurile cu China si Rusia. Noi vrem egalitate, da’ nu pentru căței.

  5. Iar intra sputnikarii in fibrilatie!

    • decat sclavete si vanzator de tara ca tine mai bine sputnikar :))

    • Ca sa fii vanzator de tara trebuie sa ai ce sa vinzi si sa ai experienta vanzarii. Vezi PCR, FSN, PSD. Expertiza.
      Amarastenii nu au cum sa isi vanda tara pentru ca nu au detinut-o niciodata.

      Iar daca ar exista ceva urme de creier la postacii cu textele astea ar exploda la paradoxul logic care il implica sa fii atat sclav cat si vanzator in acelasi timp.

  6. In acest caz nu pot face nimic altceva decât sa votez partide Roexit.

    • Ți-au dat metilic in loc de ruble și acum visezi roexit nu-i așa? Postacii de valoare se pregătesc pentru alegerile din Germania si așa au rămas pe aici toate rebuturile ca tine. Ma prostovane decât sa bagi strâmbe cu roexit, mai bine uitat-te ca putin s-a damblagit la batranete și începe cu Rusia paralitica de azi o cursa a înarmărilor cu vestul pe care a pierdut-o la vremea ei uniunea sovietica. Sunteți pe cale sa deveniți și mai vai de curul vostru și nici nu va dați seama. Toată stima și respectul fata de rusi, da’ dacă nu scapa rapid de putinism o sa ajungă mai rau decat pe vremea lui Eltin.

  7. E clar ca lumina zilei, Viktor Orban, Polonia nu doresc sa cedeze alte prerogative si competente ale statelor lor neomarxistilor bruxellezi globalisti.
    Slugile, cu mentalitatea lor de camila imbelciugata cu creier coafat, da.
    Nici nu e de mirare ca britanicii au fugit din latrina asta care se impute zi de zi.

  8. Democratia va muri odata cu aceasta decizie germana. Oricum UE avea demult doua viteze, iar sporirea puterilor si concentarrea puterii intr-un singur punct este de evitat. Nu intotdeuna UE ia deciziile cele mai bune si compatibile cu democratia, asadar dreptul de veto este sfant in astfel de situatii. Nu tot ce se decide la Bruxelles este in avantajul tuturor statelor membre. De ce? Pentru ca avem de a face cu niste eurocrati nealesi de nimeni, ci doar numiti in niste functii prin prcedee dubioase. Probail ca Germania are nevoie, la fel ca si Franta, ca interesele sale sa fie impuse la nivel de Europa cu ajutorul Bruxelles-ului, altfel nu s-ar putea.

    • Nu interesele sunt importante, ci statul pe loc. Intr-o adunare de 27, cand fiecare are un drept de veto pentru orice dosar și cand unanimitatea este intotdeauna necesară, sa ajunge invariabil la un statu quo. Exact ceea ce trebuie evitat.
      Exista doua variante:
      – continuat actuala modalitate de funcționare
      – schimbata, adaptata aceasta modalitate, exact ca in orice consiliu de administratie al unei entreprise

      Daca se va ramane la modul actual, bineinteles ca se va crea o alianta a statelor fondatoare (Beneulx, Italia, Germania, Franța) pentru a înainta. Fara a scurcircuita Uniunea, fără a reduce funcționalitatea ei. Pur și simplu, se va crea un alt mod de cooperare inter statală, rapid. cum a functionat Comunitatea oțelului și a cărbunelui, intre 1957 și 1972, cand am facut gresala de a accepta Marea Britanie, in Comunitate.
      Ar fi trebuit sa rămânem aceiași 6 fondatori și sa creem o alta structura, in plus, Uniunea.

    • @ 2el
      Mai studiati un pic cum se iau deciziile in UE, in Consiliu, in Parlament etc. Sunt extrem de multe domenii unde functioneaza majoritatea simpla sau calificata. Un ultim exemplu – directiva lucratorilor detasati, nu neaparat favorabila noua. Altul – taxonomia ( toate statele din est nu au avut nicio putere nefiind suficienta populatie. Altul – relocarea migrantilir! Altul – ajutoarele de stat (Lufthansa, dB, air france da- Alitalia etc NU. Nu exista nicio parghie de negociere atunci cand cei din vest o iau aiurea pe aratura.
      Nu e nevoie de mai mult ci doar de mai multa eficienta dar eurocratia se pare ca a prins nu doar radacini ci si gustul puterii, cat mai discretionara posibil.

      Cu pandemia – vi se pare un mare succes I tarzierea campaniei de vaccinare in UE?
      Nemtii au avut dificultati sa ajung la un consens intre landuri pana si la ei in tara. Maas nu era cumva acela iritat de faptul ca unit se opun acordului investitional cu China care, nu-I asa, trateaza uigurii si Hong kong-ul cu muuuuultaaa democratie dar Germania vrea business as usual!

      Nu tot ce vine din vest este inteligent sau bine intentionat. Atentie!

  9. In sfarsit s-a intamplat si minunea asta pe care o asteptam de mult timp. Ar fi cazul sa ne miscam din loc. Si iata UE cu cercuri concentrice, pt ca altfel nu se poate.

  10. Atunci cand toti cetatenii UE vor avea drept de vot pentru North Stream 2, atunci vom putea sa acceptam si votul cu majoritate calificata in UE. Pana atunci Germania n-are dreptul sa vorbeasca sau sa ceara ceva. Nu stiu cine strica mai repede „coeziunea”, Orban sau Merkel?

  11. V. Orban este un politician pragmatic. Stie f. bine ca UE se va dezintegra in 10-15 ani, e inevitabil. Anglia deja a facut primul pas.
    Acum putem identifica 6 cauze care vor detona UE.
    Si isi pregateste tara pentru perioada post UE.
    De asta e vanat.

  12. Pe noi nu ne afecteaza cu nimic. Romania este colonia imputzita a germaniei, frantei si americii, noi suntem sclaveti si votam cum ne dau altii pe hartie, nu avem nicio politica interna sau externa.

    Este un lucru bun eliminarea dreptului de veto, trebuie sa oficializam dominatia Berlin-Moscova-Paris si sa fim toti tari slugi, dar egale.

    Abia astept sa faca Germania si Rusia Nord-Stream 3, Nord-Stream 4 direct peste noi si America va aplauda de departe de peste ocean, o alta tradare in sirul lung incepand cu Yalta, apoi Malta si acum Geneva.

  13. Vrem sa fim slugi ! Sustin !

  14. Corect!

  15. Viktor Orban e un minidictator corupt pana in maduva oaselor si ahtiat de putere la fel ca Putin, Erdogan sau Lukasenko.
    Norocul populatiei maghiare e ca Ungaria nu are granita directa cu Rusia si e inconjurata de tari membre UE.
    Altfel ar fi actionat exact ca Lukasenko.
    Daca vreti sa ma dati jos, in 24h armata rosie e aici sa ma apere.
    Poziotionarea geograficaa nu-i ofera lui Orban luxul pe care il are Lukasenko.
    Si e foarte bine asa!
    Deocamdata ungurii i-au dat peste bot lui Orban cu chinezaria lui.
    A dat inapoi ca la anul sunt alegeri, altfel ar fi iesit ungurii in strada.
    Iar daca se va elimina si veto-ul pt fiecare tara in parte, va fi si mai bine.

  16. E bine si nu e bine. Daca privim spre cele doua state iliberale e bine, la fel daca privim spre statul coada de topor a Rusiei si Chinei in Europa. Daca ne gandim ca unele state foarte dezvoltate si vechii lor sateliti vor decide totul nu e bine. Se poate decide taxare unica, TVA unic etc. iar statele slab dezvoltate nu mai pot incuraja investitiile.

  17. Toți Gică Contra trebuie eliminați. O idee buna dacă mai vrem sa ținem pasul cu ceea ce se întâmplă în lume. Victor Orban devine inutil.

  18. Era momentul sa se faca aceasta propunere in plen.Germania a preluat si acesta sarcina, nu a lasat pe umerii Netherlands misiunea de a lansa oficial propunerea infiintarii unei noi UE, fara Ungaria si Polonia, propunere mai costisitoare si care ar fi sanctionat irevocabil toata natiunea.
    Nu toti sunt smecheri.

    • Era clar demult că se va ajunge si aici ! DA! ”FRUMOSA NOASTRĂ ȚARĂ ” iubită până și de 3el , e demult ,tare demult … ”PREA IUBITĂ ”.

  19. No,sa va saturati de DEMOCRATIE!!
    DICTATURA PURA SI DURA…nimic mai mult!
    Romania membru al UE,mai bine spus…SLUGA !
    Romania,nu a negociar nimic in UE,doar a acceptat,a plecat capul,si s-a vandut din 89′ pana in ziua de azi,multumita guvernelor de talhari ce ne-au guvernat,PNL,PSD,cu satelitii lor!
    Viitor?
    Care viitor?
    Mai bine preparativa sufleteste,pentru BIRURILE si TAXELE uriase ce o sa trebuiasca sa platim!
    Vaccinati…si nevaccinati!
    TRAIASCA ROMANIA!

  20. Astia care lucrati la stat ca sa stati nu va mai aparati atita tara ca va vine rindul la sparanghel

  21. României i se poate lăsa dreptul de veto. La slugărnicia și pupîncurismul care îi caracterizează pe conducătorii cretini ai acestei țări nu cred că vreodată ar murmura măcar împotriva unei propuneri a ue.