G4Media.ro

Garry Kasparov și Bill Browder, printre cei care critică posibila numire a…

sursa foto: Pixabay.com

Garry Kasparov și Bill Browder, printre cei care critică posibila numire a unui general apropiat de Kremlin în fruntea Interpol: E ca și cum un piroman devine șeful pompierilor

Opozanti cunoscuți ai președintelui rus, Vladimir Putin, între care Garry Kasparov și Bill Browder, au criticat vehement posibila alegere în fruntea Interpol a unui general din Ministerul de Interne din Rusia, exprimându-și temerile că Moscova va folosi agenţia mondială de cooperare între forţele de ordine împotriva propriilor oponenți politici.

Analiștii se așteaptă ca Alexander Prokopchuk, care este vicepreședintele organizației internaționale de poliție, să fie ales în fruntea Interpol în această săptămână, în cadrul congresului agenției care are loc în Dubai. Alegerea acestuia ar reprezenta, afirmă criticii, o victorie importantă a regimului de la Moscova. „Dacă unui ofițer de la Kremlin i se va permite să conducă Interpol, acesta nu va mai avea deloc credibilitate. Rusia abuzează deja (agenția) pentru a persecuta dușmanii politici. E ca și cum ai pune un piroman să se ocupe de Departamentul pompierilor,” a scris pe Twitter marele campion de șah, Garry Kasparov, care este în prezent președintele Human Rights Foundation.

Oficiali britanici citați de către The Times au afirmat că generalul maior Prokopchuk (56 de ani), un veteran din Ministerul rus de Interne, este favorit în cursa pentru preluarea Interpol. Alegerea noului președinte vine în condițiile în care fostul titular al postului, chinezul Meng Hongwei, a dispărut în luna septembrie în cursul unei călătorii în ţara sa natală, autoritățile de la Beijing anunţând ulterior că el a fost arestat pentru corupție. Hongwei, care a fost ales în fruntea Interpol în 2016, și-a anunțat demisia din funcție luna trecută, într-o scrisoare pe care ar fi trimis-o biroului central al organizației de la Lyon (Franța). Unii analiști afirmă că Meng Hongwei a fost arestat în urma unor mașinațiuni ale Moscovei, lucru care însă nu a fost dovedit cu certitudine până în acest moment. Familia lui susține că oficialul chinez a fost arestat din motive politice.

Prokopchuk este șeful Biroului Național Central al Interpol din Ministerul rus de Interne (un post pe care l-a deținut în ultimii doi ani), precum și vicepreședintele agenției internaționale – primul rus care a ocupat vreodată acest post. Alături de oficialul rus, șefia organizației mai este vizată de un singur candidat, președintele interimar al Interpol, sud-coreeanul Kim Jong Yang. Alegerile vor avea loc miercuri în Dubai.

Posibila alegere a lui Alexander Prokopchuk în fruntea organizației a stârnit reacții imediate la nivel internațional. Comentatorii afirmă că numirea acestuia ar reprezenta o victorie semnificativă pentru Kremlin, după ce statul rus a fost criticat că a abuzat sistemul de „notificare roșie” al agenției împotriva opozanților regimului de la Moscova și a dizidenților, ca să împiedice adversarii politici să călătorească și să le înghețe conturile bancare, astfel încât să poată fi extrădați înapoi în Rusia. Sistemul de „notificare roșie” permite emiterea unor mandate internaționale de arestare de către organizațiile de poliție din țările membre care sunt trimise tuturor celor 192 de state din Interpol (datele agenției arată că în prezent sunt emise 57.289 de „notificări roșii” la nivel mondial).

Conform informațiilor, Moscova a folosit „notificările roșii” ale Interpol împotriva a cel puțin patru opozanți ai regimului, între care Bill Browder (activist pentru drepturile omului și inițiator al legislației Magnițki la nivel global), Petr Silaev (jurnalist și activist în domeniul mediului), Akhmed Zakayev (liderul exilat al opoziției cecene) și activistul anti-corupție Nikita Kulachenkov. David Clark, fost consilier special al Foreign Office britanic, a declarat pentru The Times: „Prokopchuk este o problemă pentru că el era persoana din Ministerul rus de Interne care a fost responsabilă pentru emiterea multor dintre aceste cereri de „notificări roșii” fabricate când era oficial guvernamental rus.”

Multe voci cred de altfel că Rusia va folosi agenția mondială pentru a-și intensifica eforturile la adresa criticilor lui Putin, deși mandatul Interpol proclamă în mod explicit neutralitatea sa și interzice folosirea alertelor polițienești ca „notificarea roșie” pentru motive politice. Browder, care susține că Rusia a folosit agenția Interpol de șase ori ca să-l abuzeze, a comparat numirea generalului maior Prokopchuk cu preluarea controlului agenției de către Germania nazistă, în anii 1930.

„Un rus este favorit să preia controlul Interpol într-o victorie a Kremlinului. Acest lucru este absolut uimitor, dar nu fără precedent. Germania nazistă a preluat controlul Interpol în anii 1930,” a scris Bill Browder pe Twitter, referindu-se la momentele controversate când șefia organizației a fost deținută de generalii SS Otto Steinhäusl, Reinhard Heydrich, Arthur Nebe și Ernst Kaltenbrunner. De altfel, după anexarea Austriei de către Germania nazistă în 1938, organizația Internațional Criminal Police Commission (ICPC), precursoarea Interpol, a ajuns sub controlul nemților, iar sediul ei a fost mutat la Berlin în 1942. Multe țări s-au retras atunci din organizația de poliție. Browder a adăugat că e vorba de „operațiunea cea mai îndrăzneață” realizată de Putin: „să preia controlul Interpol, astfel încât să-și poată extinde tentaculele sale criminale în toate colțurile lumii.”

O opinie la fel de critică a exprimat și campionul de șah Garry Kasparov, un critic constant al regimului lui Vladimir Putin, care a scris pe Twitter că numirea lui Prokopchuk în fruntea Interpol „este un bun exemplu al eșecului implicării. Invitarea dictaturilor în instituțiile lumii libere răspândește corupția acestora, nu liberalismul sau justiția. Naziștii au preluat Interpolul în 1938 și a fost condus de generalii SS. Dacă conducerea sa este acum predată unui general provenit din dictatură criminală a lui Putin, națiunile civilizate trebuie să o abandoneze din nou (organizația). Zile negre.”

Surse: The Times, New York Times, Daily Mail, Twitter
Foto: Kremlin

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

4 comentarii

  1. O fi mâna lui merkel sau a tinerei speranțe macron… ei sunt “inamicii” lui putinica. Hai europo!

  2. Pai daca pina acum ceva timp a fost un politai chinez de ce sa nu fie si un mafiot de-al lui Putin?

  3. Ca și cum Arafat devine șeful pompierilor…