G4Media.ro

GALERIE FOTO Cum a fost la „Ziua Europei” cu tineri în centrul…

GALERIE FOTO Cum a fost la „Ziua Europei” cu tineri în centrul Capitalei: concurs între opt licee despre orașele anului 2050, ateliere și dezbateri, baloane și puzzle cu Europa

Ce ar însemna școli reziliente în anul 2050? Cum ar arăta orașul tău în anul 2050? Au fost o parte dintre temele discutate de elevii prezenți la Ziua Europei organizată în centrul Capitalei la Casa Filipescu-Cesianu de Institutul European din România, Centrul Europe Direct cu sprijinul Biroului Parlamentului European în România, Muzeului Municipiului București, Ministerul Mediului și alte instituții și organizații.

Opt licee din București și județul Ilfov au prezentat proiecte într-un concurs despre „Cum văd tinerii orașul lor în 2050”. Machetele, desenele, mesajele și poveștile au fost expuse la standurile din grădina Muzeului iar echipele de elevi și-au prezentat ideile cu entuziasm în ciuda ploii neprietenoase care a fost prezentă pe durata întregului eveniment.

Echipele care au câștigat locurile 1 și 2 provin de la Liceul Teoretic Eugen Lovinescu (locul I) și Liceul Teoretic Internațional de Informatică București (Locul II). Proiectul cel mai apreciat de juriu a avut la bază ideea unui „oraș circular”, în care „modul de viață să fie mai ecologic”. Al doilea proiect, a avut la bază „crearea unei unități rezidențiale susținută prin energie regenerabilă”, folosind concepte precum energia geotermala, drone pentru agricultură, mașini pe combustie cu hidrogen și altele, așa cum au explicat elevii pentru G4Media.

„Libertate, democrație, prosperitate, cooperare, securitate și mai ales speranță”: cuvintele cheie care definesc Uniunea Europeană, a amintit Mădălina-Beatrice Mihalache, Șefa Biroului de Legătură al Parlamentului European în România. „Sunt 17 ani de când România este în UE, de când cetățenii români se bucură de beneficiile apartenenței la UE. Cred că este datoria noastră a tuturor să înțelegem, să ne informăm și să explicăm oamenilor ce face Uniunea pentru viața de zi cu zi a cetățenilor și mai ales cum putem să ne implicăm în conturarea viitorului european. Parlamentul European promovează vocea cetățenilor iar democrația devine mai puternică atunci când oamenii se implică și susțin valorile în care cred”, a spus șefa biroului PE la București.

Aceasta a amintit că la alegerile din 9 iunie alegătorii din toate țările vor fi chemați să voteze 720 de euro-deputați. „Cu cât numărul celor care or vota va fi mai mare, cu atât democrația noastră va fi mai puternică”, a spus aceasta.

Au mai vorbit despre UE și viitorul tinerilor Marinica Stoian, Inspector General, Ministerul Educației, Bogdan Gioară, Președinte, Asociația REPER2, Florentina Costache, Coordonator Compartiment Comunicare, Institutul European din România.

Între activitățile desfășurate la eveniment au fost: atelierul „Școala mea rezilientă în 2050”, moderat de Ana Pălăduș, REPER21 și Reese Andrei Stoica, liceean, ambasador al Pactului climatic european.

Tinerii au discutat despre ce înseamnă „reziliență” și cum ar putea școlile să devină astfel, peste 25 de ani. Ei au menționat idei precum transport public ecologic pentru elevi (autobuze electrice, dar și tramvai), săli de clasă amenajate în exterior, clădiri consolidate și eficiente energetic, recipiente pentru sortarea deșeurilor pe care oamenii să le respecte, și altele.

De asemenea, a mai avut loc dezbaterea „ÎmprEUnă suntem mai puternici!” și atelierul „Hrana noastră în 2050”, moderat de Emil Zorilă, expert în permacultură, ambasador al Pactului climatic european.

(A contribuit Alex Stănescu)

 

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează