G4Media.ro

GALERIE FOTO Arheologii au descoperit un set de statui romane rare „incredibile”…

Sursa foto: HS2

GALERIE FOTO Arheologii au descoperit un set de statui romane rare „incredibile” în timp ce excavau un sit din Anglia pe locul unei vechi biserici normande: „A privi literalmente chipurile trecutului este o experiență unică”

Arheologii au descoperit un set de statui romane rare „incredibile” în timp ce excavau un sit din Anglia în apropierea unui proiect feroviar de mare viteză, a declarat compania feroviară britanică într-un comunicat.

Două statui complete ale unei femei și ale unui bărbat, împreună cu capul unui copil, au fost găsite pe locul vechii biserici normande St Mary’s din Stoke Mandeville, Buckinghamshire, sud-estul Angliei, în timp ce arheologii excavau un șanț în jurul fundațiilor unui turn anglo-saxon.

În timp ce experții care lucrau la proiectul High Speed ​​2 (HS2) au săpat, au găsit cele trei busturi „stilistic romane”, o descoperire pe care arheologii au descris-o drept „uimitoare”.

„Pentru noi să încheiem săpătura cu aceste descoperiri absolut uluitoare este mai mult decât interesant”, a declarat Rachel Wood, arheolog principal pentru Fusion JV, care lucrează la proiect, într-un comunicat.

„Statuile sunt excepțional de bine conservate și oferă cu adevărat o impresie despre oamenii pe care îi înfățișează – a privi literalmente chipurile trecutului este o experiență unică”, a adăugat Wood.

Această prezentare necesită JavaScript.

„Desigur, ne face să ne întrebăm ce altceva ar putea fi îngropat sub bisericile din satele medievale ale Angliei. Acesta a fost cu adevărat un lucru pe care îl vezi o dată în viață și așteptăm cu toții cu nerăbdare să auzim ce ne pot spune specialiștii despre aceste statui incredibile și istoria sitului înainte de construirea bisericii normande”.

Două dintre busturi erau alcătuite dintr-un cap și un trunchi care au fost despărțite, despre care experții spun că „nu este cu totul neobișnuit”, deoarece statuile au fost de obicei vandalizate înainte de a fi dărâmate.

Experții au recuperat, de asemenea, un ulcior roman hexagonal din sticlă „incredibil de bine conservat” – care, deși se presupune că are peste 1.000 de ani, avea piese mari intacte -, precum și țigle mari de acoperiș, tencuieli pictate pentru pereți și urne de incinerare romane.

Echipa crede că situl – o movilă naturală, acoperită cu pământ pentru a face o movilă mai înaltă – ar fi putut fi un loc de înmormântare din epoca bronzului. Acesta a fost înlocuit ulterior cu o clădire pătrată, despre care experții cred că este un mausoleu roman.

„Materialele romane găsite în șanțul dimprejur sunt prea ornamentate și nu sunt suficiente ca număr pentru a sugera că locul era o clădire casnică”, se mai arată în comunicatul HS2.

Artefactele vor fi transferate la un laborator de specialitate, unde vor fi curățate și examinate.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

1 comentariu

  1. Să vină belemistii să le dărâme. Romanii erau albi colonizatori.