G4Media.ro

Frigiderele și congelatoarele, mijloc de transmitere a pestei porcine africane / DSV…

Frigiderele și congelatoarele, mijloc de transmitere a pestei porcine africane / DSV Timiș: Virusul moare în tocănițe, dar nu în grătare și mici

Chiar dacă pentru oameni virusul pestei porcine africane nu este un pericol, dacă cineva consumă sau transportă produse din carne afectată de virus devine un vector de transmitere a acestui virus, informează De Banat. Mulți cred că odată refrigerată sau gătită carnea nu mai are risc de transmitere. Flavius Nicoară, directorul Direcției Sanitare Veterinare Timiș susține însă că congelatorul nu omoară virusul.

”E nevoie de o temperatură de minus 70 de grade și o înghețare de zeci de minute pentru ca virusul să moară. La congelarea clasică, de care au parte oamenii acasă nu se întâmplă acest lucru. Acesta dispare dacă e folosit în tocănițe și în alte alimente la fierbere. Dar nu moare dacă e făcut pe grătar, mici sau grătare”, spune Flavius Nicoară, directorul Direcției Sanitare Veterinare Timiș.

Congelatoarele bănățenilor sunt vector pentru transmiterea bolii, transmite șeful DSVSA Timiș. Există numeroase situații în care oamenii au cumpărat carne din locuri neautorizate sau chiar din propria gospodărie, de la animale afectate de pestă. Astfel, în urma verificărilor efectuate, inspectorii au descoperit 25 de cazuri de vânzare pe internet a unor produse din porc, chiar din zone unde vânzarea de astfel de produse este oprită în acest momente. Sancțiunile aplicate înseamnă chiar și dosar penal.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

2 comentarii

  1. Vrăjeală!

  2. Instinctul cetateanului cand se declara zona de carantina in jurul unui focar e sa incerce instant sa vanda porcii, vii sau transati, inainte sa se imbolnaveasca. Si probabil ca in 98% din cazuri carnea e buna. Dar in 2% porcul e deja infectat, desi nu are inca simptome. Si boala merge mai departe.
    E logic de zice DSVSA. Daca faci carnea mai „in sange” in interiorul fripturii sau a micilor carnea nu ajunge la mai mult de 70-80 celsius, si nu pentru mult timp. Insuficient ca sa sterilizeze virusul. Nu e imposibil sa te contaminezi si sa-l duci mai departe in alta gospodarie sau localitate. La o tocanita, insa, se ajunge la fierbere si se mentine pentru o ora – doua.