G4Media.ro

Franța: Remanierea guvernului condus de Elisabeth Borne – Scaunele muzicale sau simptomul…

Sursa foto: Facebook / Elisabeth Borne

Franța: Remanierea guvernului condus de Elisabeth Borne – Scaunele muzicale sau simptomul unei dezorientări politice a celui de-al doilea mandat prezidențial al lui Emmanuel Macron?

Președinția Franței a anunțat lista guvernului Borne 2 care este convocat luni la 17:00, ora Parisului, pentru prima sa ședință la Palatul Elysee. Cabinetul remaniat cuprinde 42 de persoane – prim-ministra Borne, 30 de miniștri și 11 secretari de stat și păstrează paritatea între femei și bărbați.

Remanierea guvernului Borne 1, numit în mai, după realegerea în funcție a președintelui Macron la 21 aprilie, a devenit necesară după alegerile parlamentare din 12 și 19 iunie în urma cărora confederația centristă pro-prezidențială Ensemble (împreună) și-a pierdut majoritatea absolută în Adunarea Națională unde deține acum numai 250 din cele 577 de mandate (majoritate absolută 289).

Au fost schimbați cei patru miniștri care au candidat în alegeri și au fost înfrânți – o regulă nescrisă a celei de-a Cincea Republici franceze, dar și ministrul responsabil de persoanele cu handicap, Damien Abad, acuzat de viol, nu însă și Chrysoula Zacharopoulou, care rămâne secretar de stat la francofonie în pofida a trei acuzații de molestare sexuală, între care două de viol de pe vremea când exercita profesie de medic ginecolog.

În rest schimbări de posturi, cel mai notoriu fiind cel al lui Olivier Veran, efemer ministru al relației cu parlamentul, care devine purtător de cuvânt al guvernului în locul Oliviei Gregoire care preia portofoliul întreprinderilor mici și mijlocii.

În cabinet își fac apariția și tehnocrați, cea mai notabilă fiind cea a lui Francois Braun, medic șef la serviciul urgențe la Spitalul din Metz, Lorena.

Opoziția și presa nu au întârziat să numească această remaniere un “joc al scaunelor muzicale”, care nu aduce de fapt nimic nou și care dovedesc că regimul Macron este într-o acută criză de cadre, în noua situație politică în care nu mai are majoritate în Adunarea Națională.

Ceea ce s-a mai remarcat este aparentul haos în formularea anunțului remanierii, cu prim ministra Borne absentă total, cu diverse scurgeri de informații și într-un caz, ministrul economiei și finanțelor, Bruno Le Maire, numărul 2 în guvern, care a anunțat el însuși la televiziune că rămâne ministru.

Următorul moment important va fi miercuri 6 iulie când prim ministra Borne va citi în Adunarea Națională și în Senat discursul de politică generală, echivalentul unui program de guvernare. Nu există obligația constituțională ca guvernul să ceară un vot de încredere pe acest discurs.

Din punct de vedere politic asumarea răspunderii este riscantă, dată fiind absența majorității absolute, deși o coalizare a întregii opoziții ar fi improbabilă la acest moment. Dar chiar și dacă guvernul ar supraviețui unui astfel de vot, cu Reunirea Națională (RN, dreapta populistă, 89 de deputați) și Republicanii (LR, centru dreapta, 62 de deputați) mai înclinați la abținere, proiectul prezidențial este într-o situație precară.

Cum toate partidele de opoziție au refuzat participarea la un guvern de coaliție sau chiar la un pact de guvernare, guvernul Borne va trebui să caute “majorități de idei”, de la proiect de lege la proiect de lege, într-o perioadă de criză economică pronunțată. O situație politică inedită pe care președintele reales Macron va trebui să o gestioneze.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...