G4Media.ro

Franța curtează Polonia, care a devenit o putere geostrategică după declanșarea războiului…

sursa foto: G4Media

Franța curtează Polonia, care a devenit o putere geostrategică după declanșarea războiului din Ucraina

Multă vreme marginalizată de principalele țări ale Uniunii Europene (UE), Polonia a devenit în ultimii ani un actor-cheie pe flancul estic al deciziilor europene legate de securitate, Ucraina și Rusia. Iar „tratatul de prietenie și cooperare” care urmează să fie semnat vineri, 9 mai, de Emmanuel Macron și premierul polonez Donald Tusk ilustrează noul statut al Varșoviei în cadrul Uniunii, scrie boursorama.com.

Urmărește cele mai noi producții video G4Media

- articolul continuă mai jos -

Contextul deteriorării relațiilor dintre Statele Unite și UE împinge, de asemenea, Parisul și Varșovia să se apropie.

Franța a realizat că „Polonia este un partener esențial într-un mediu cu risc ridicat”, spune Pierre Buhler, fost ambasador al Franței în Polonia și autor al cărții „Pologne, histoire d’une ambition”.

„Nu exista niciun motiv, era chiar o anomalie, să considerăm că avem un tratat privilegiat cu Germania, că ne-am consolidat relațiile cu Italia și Spania, iar cu unul dintre ceilalți mari parteneri europeni (Polonia), nu avem acest tip de intimitate înscrisă într-un tratat”, subliniază o sursă de la Elysée.

Legăturile mai strânse cu Varșovia ar trebui să permită Parisului să consolideze coordonarea militară și diplomatică în regiune și să evite să lase Statele Unite să domine singure dialogul cu polonezii. Parisul „este deja un partener cu țări precum Estonia și România” subliniază Léo Péria-Peigné, expert la Institutul Francez de Relații Internaționale (Ifri).

Dar aceste țări au capacități militare „mult mai limitate”, în timp ce Polonia intenționează să aibă „cea mai mare armată din Europa în următorii 10 ani”, notează el. Potrivit cifrelor NATO, armata poloneză avea 216.000 de soldați în 2024, ceea ce este deja mai mult decât armatele franceză (205.000) și germană (186.000). Și își propune să aibă 300.000 de militari până în 2035. Ultradependentă de Washington pentru furnizarea de echipamente de apărare, dar și de Seul, Varșovia nu mai dorește să „pună toate ouăle într-un singur coș”, explică Pierre Buhler.

Descurajarea nucleară

Cu toate acestea, Franța are o „experiență operațională” solidă în domeniul militar, notează Léo Péria-Peigné, care amintește și de „problemele legate de descurajarea nucleară” despre care polonezii, care doresc garanții de securitate suplimentare, „vorbesc din ce în ce mai mult”. Franța este singura țară din UE care dispune de arme nucleare.

„Ideea este de a clarifica în acest tratat că securitatea Poloniei face parte din dimensiunea securității europene menționată de Emmanuel Macron”, consideră Marek Swierczynski, expert în cadrul think tank-ului Polityka Insight, cu sediul la Varșovia. „Acesta este probabil cel mai important element al acordului”, opinează el.

Președintele francez a reiterat recent dimensiunea europeană a intereselor vitale ale Franței, sugerând că umbrela nucleară franceză ar putea juca un rol în apărarea continentului.

„Angajamentul Franței față de Polonia printr-un astfel de tratat, și în special includerea unei clauze bilaterale de apărare reciprocă, ar constitui o confirmare care a lipsit mult timp la nivel politic și strategic din partea Franței”, continuă Marek Swierczynski, “și anume un angajament total față de apărarea Europei împotriva Rusiei și un angajament total față de țările din estul continentului”.

Parisul speră că această apropiere va conduce, de asemenea, la o nouă piață pentru industria sa de apărare, într-un moment în care Varșovia dorește să achiziționeze avioane de transport, avioane de realimentare și submarine.În timp ce Franța militează pentru o Europă a apărării, Varșovia este, din punct de vedere istoric, suspicioasă față de orice idee de autonomie strategică percepută ca o îndepărtare de NATO. Dar revenirea lui Donald Trump la Casa Albă și criticile sale la adresa europenilor au schimbat jocul.

„Polonezii sunt foarte zguduiți de capriciile președintelui american cu privire la Ucraina”, explică Pierre Buhler. explică Pierre Buhler. „Dincolo de contextul războiului din Ucraina, există și contextul slăbirii legăturii transatlantice”, spune el. Într-un moment în care Donald Trump insistă asupra mesajului că Europa trebuie să își asume responsabilitățile, „Polonia spune: «Da, ne asumăm responsabilitățile încheind o alianță cu cea mai puternică țară din Europa continentală»”, spune Marek Swierczynski.

Pe lângă caracterul simbolic, semnarea tratatului la Nancy (estul Franței) va fi și „un instrument de comunicare strategică”, deoarece va avea loc în aceeași zi cu parada anuală de comemorare a victoriei asupra Germaniei naziste la Moscova.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

2 comentarii

  1. România, tot cu pesedeu peneleu.

    Apropo, când începe Parchetul cercetarea lui Marcel?

  2. Polonezii stiau ei ceva daca s-au inarmat cu inversunare in ultimii trei ani. Au si pozitie nasoala,iar dupa ce Ucraina va fi fortata de Trump sa capituleze vor fi intr-in colt de Europa in care abunda satelitii sovietici: Ucraina ocupata,Moldova ocupata,Belarus,Romania,Slovacia,Ungaria,Serbia….

Pentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.