G4Media.ro

FOTO VIDEO Un MIG 21 LanceR s-a prăbușit la Fetești în timpul…

FOTO VIDEO Un MIG 21 LanceR s-a prăbușit la Fetești în timpul unui show aviatic. Pilotul și-a pierdut viața

Un avion MIG 21 LanceR al Forțelor Aeriene Române s-a prăbușit sâmbătă după prânz în zona stației de taxare de la Fetești, județul Ialomița, unde se află Baza 86 Aeriană Fetești.

Pilotul aeronavei, în vârstă de 36 de ani, și-a pierdut viața, a anunțat ministrul Apărării, Mihai Fifor. 

Aeronava participa la un show aviatic organizat cu prilejul Zilei Porţilor deschise la Baza 86 Aeriană și s-a prăbuşit în timpul demonstraţiei.

Cele peste 4.000 de persoane prezente la Baza Aeriană pentru a asista la mitingul aerian de la au fost evacuate.

”L-am pierdut astăzi pe locotenent-comandorul Florin Rotaru, pilotul aeronavei MiG 21 LanceR prăbușită la Fetești. Ofițerul era în vârstă de 36 de ani și îndeplinea funcția de pilot-șef în cadrul Escadrilei 861 Aviație Luptă, Baza 86 Aeriană Fetești. Aeronava pilotată de locotenent-comandorul Florin Rotaru s-a prăbușit sâmbătă, 7 iulie, în jurul orei 13.30, după un zbor executat în cadrul unui miting aerian organizat la Baza 86 Aeriană. Cuvintele sunt prea sărace pentru a descrie durerea pe care această pierdere cumplită o provoacă Armatei României. Condoleanțe familiei îndoliate. Dumnezeu să îl odihnească în pace!”, a scris Mihai Fifor pe Facebook.

(Foto: Adelin Petrișor)

Momentul prăbușirii avionului surprins de un martor ocular:

La câteva ore de la producerea tragediei aviatice, Ministerul Apărării a scris pe Facebook un mesaj de condoleanțe și a anunțat că luni vor fi organizate în toate unitățile militare din țară și din teatrele de operații ceremonii de comemorare a  locotenent-comandorului Florin Rotaru.

Mesajul integral al MApN:

”Zbor lin, domnule locotenent-comandor Florin Rotaru!

Locotenent-comandorul Florin Rotaru avea 36 de ani și îndeplinea funcția de pilot-șef în cadrul Escadrilei 861 Aviație Luptă a Bazei 86 Aeriană Fetești.

Era pilot clasa I, avea la activ peste 400 de ore de zbor, din care aproximativ 250 pe MiG-21. Era absolvent al Academiei Forțelor Aeriene „Henri Coandă” din anul 2005.

Ofițerul era căsătorit și avea doi copii.

Din ordinul ministrului apărării naţionale a fost numită o comisie de investigaţie tehnică pentru cercetarea împrejurărilor producerii acestei catastrofe aviatice. Totodată, potrivit procedurilor, a fost sesizat Parchetul Militar şi au fost sistate zborurile de instrucţie cu acest tip de aeronavă, până la finalizarea anchetei de specialitate.

Luni, 9 iulie, începând cu ora 8.15, vor fi organizate în unitățile militare din țară și din teatrele de operații ceremonii de comemorare în memoria locotenent-comandorului Florin Rotaru care și-a pierdut viața în timpul mitingului aerian din data de 7 iulie organizat de Baza 86 Aeriană Fetești”.

Adrian Floroiu, martor ocular al prăbușirii avionului, a postat pe pagina de Facebook mai multe fotografii care surprind momentele imediat de după tragedie:

Cronologia accidentelor aviatice din ultimii 14 ani din România în care au fost implicate avioane militare (Agerpres):

12 iunie 2017 – Un aparat de zbor MiG-21 Lancer din cadrul Flotilei 86 a Forţelor Aeriene Române s-a prăbuşit la aproximativ 8 km de capătul de sud al pistei Aeroportului Internaţional Mihail Kogălniceanu. Avionul plecase de la Baza aeriană Mihail Kogălniceanu şi efectua un zbor de antrenament. Pilotul avionului este conştient şi se află în drum spre Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă (SCJU) Constanţa, la bordul unui elicopter. Potrivit purtătorului de cuvânt al Serviciului de Ambulanţă Judeţean (SAJ) Constanţa, dr. Claudia Tararici, pilotul este conştient, cu traumatisme la coloana vertebrală.

23 august 2012 – Un avion militar IAR 99 Şoim cu dublă comandă s-a prăbuşit la Craiova, în timp ce efectua zboruri de probă. Aeronava, care aparţinea Centrului de Cercetări şi Încercări în Zbor Craiova, s-a prăbuşit la scurt timp de la decolare, la 500 de metri nord de pistă. Pilotul aeronavei a decedat la impact, iar instructorul, care a reuşit să se catapulteze, a fost grav rănit.

1 noiembrie 2010 – O aeronavă militară MiG-21 Lancer cu dublă comandă, s-a prăbuşit lângă baza militară de la Câmpia Turzii. Cei doi piloţi şi-au pierdut viaţa. Aeronava executa o misiune de cercetare meteo în vederea pregătirii unor zboruri de instrucţie.
5 iulie 2010 – Un avion AN-2, aparţinând Şcolii de Aplicaţie pentru Forţele Aeriene din Boboc, care executa o misiune de zbor pentru antrenamente de paraşutare, s-a prăbuşit pe aerodromul Tuzla. La bordul aeronavei se aflau patru membri ai echipajului şi 9 militari din cadrul Forţelor Navale. La scurt timp după decolare, aeronava a pierdut brusc înălţime şi s-a prăbuşit. În urma impactului cu solul, avionul a luat foc. În urma accidentului aviatic au murit 12 persoane alte două fiind rănite.

14 august 2007 – Rezervorul suplimentar al unui avion MiG-21 Lancer, aparţinând Bazei 95 Aeriene Bacău, s-a desprins şi a căzut pe o pajişte din satul Chitii, aflat la graniţa judeţului Neamţ cu judeţul Vaslui. Avionul se afla într-o misiune de cercetare meteorologică. Rezervorul de combustibil gol a fost recuperat, fără a se produce victime sau pagube.

22 noiembrie 2006 – Un avion MiG-21 Lancer de comandă simplă s-a prăbuşit în apropierea unui depozit din comuna arădeană Beliu, pe proprietatea Ocolului Silvic. Avionul aparţinea Bazei 71 Aeriane din Câmpia Turzii şi efectua un zbor de instrucţie de la Câmpia Turzii spre Arad. Pilotul nu a reuşit să se catapulteze la timp şi a decedat. După prăbuşire, în zonă s-a format un crater de şapte metri.

8 martie 2005 – Un aparat de tipul MiG-21 Lancer, care aparţinea bazei militare de la Feteşti şi efectua o misiune de antrenament, s-a prăbuşit la 10 kilometri de oraşul brăilean Însurăţei, între localităţile Bărăganu şi Victoria. Ca urmare a pierderii stabilităţii aerodinamice, avionul s-a angajat în vrie, evoluţie care nu poate fi controlată în cazul avioanelor MiG-21 Lancer. Chiar înainte ca avionul să se izbească de pământ, pilotul a reuşit să se catapulteze şi a scăpat cu viaţă.

22 septembrie 2004 – Un avion IAR 99 Şoim cu numărul 721 a fost distrus la câteva momente după decolarea de pe aerodromul Ianca, în urma unei aterizări forţate, iar cei doi piloţi s-au catapultat.
26 august 2004 – Două aeronave MiG-21 Lancer de simplă comandă, aparţinând Bazei 71 Aeriene de la Câmpia Turzii, care decolaseră de pe baza militară Luna, s-au ciocnit în timpul desfăşurării unui zbor de antrenament. Piloţii s-au catapultat în zona localităţii Nazna din judeţul Mureş. Unul dintre avioane s-a prăbuşit în zona localităţii Cristeşti, rănind un localnic, iar celălalt în satul Sântioana, rănind două persoane. Aeronavele au fost distruse. Incidentul s-a produs ca urmare a unor turbulenţe în zona survolată şi a poziţiei soarelui în raport cu poziţia de zbor. A fost primul accident aviatic din România cu implicarea simultană a două MiG-uri.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

12 comentarii

  1. Cum se face ca aceste vechituri de 50/55 de ani mai au autorizatie de sbor?

    • L-au omorat cu zile pe Cojocaru, l-au omorat pe pilotul asta pus sa piloteze o rabla ruseasca, Dragnea a furat banii orfanilor din Teleorman. PSD UCIDE!
      PSD trebuie scos urgent in afara legii, iar Dragnea si postacii otravitori de la K10 bagati la puscarie. Alfel ne omoara pe toti, unul cate unul…

  2. Mai sint multe…? Daca le dau la fier vechi iau si bani pe ele, in loc sa cheltuie bani cu stingerea incendiului si cu indepartarea resturilor…

  3. Aruncati vechiturile la gunoi. Ma refer la avioane si la cei care inca le lasa sa zboare.

    Si cumparati niste avioane noi, nu mai cumparati vechituri la mana a treia pe „combinatii”!

    Bani sunt, daca nu ii fura PSD/ALDE/UDMR/PMP/PNL/aceeasi mizerie.

  4. Atat achizitionarea acestor rable cat si mentinerea lor in dotarea armatei romane reprezinta atentat la siguranta nationala, omor prin imprudenta, crima cu premeditare si cei vinovati ar trebui impuscati.

  5. de ce nu le pun la muzeu? bani aruncati degeaba catre statul israel. oare ptr a cita oara?

  6. altul care a plecat ca prostul, facandu-si meseria, probabil cum stia el mai bine, pana in ultima clipa. alt Calin Farcas, Bogdan Gigina, cei doi mecanici de locomotiva, sau oricare dintre victimele colectiv sau hexi pharma. privim efectiv cum o natiune este ucisa, inundata, infectata, terorizata ca urmare a blestematei de coruptie generalizata. si noi, ca tara, in loc se ne ocupam de ceea ce trebuie, stam ca prostii, ascultam si inghitim toate balivernele unui infractor de dragnea si a unei analfabete balbaite de dancila. amandoi un pericol public atat pentru ei cat si pentru romania. exact ca cei doi mecanici, beti, de locomotiva.

  7. Zbor Lin !

  8. Exorcizarea Romaniei=”apa sfintzita”=Justitie.
    cand sa da cu Justitie pa PDSR sar ca ca dreaq.

  9. Lipsa de educație și disprețul fata de valori. Un popor fără cultura istoriei și a eroilor. Un popor privat de cel mai elementar drept, acela de a putea lupta pentru el însuși.In continuare PSD va câștiga alegerile… condoleanțe familiei și prietenilor acestui om. Sunt convins ca mâine toată lumea va uita de el așa cum au uitat de toți cei cazuri pe teatrele de operațiuni și pe frontul de acasă. Noapte buna popor roman.

  10. 22 septembrie 2004 – Un avion IAR 99 Şoim cu numărul 721 a fost distrus la câteva momente după decolarea de pe aerodromul Ianca, în urma unei aterizări forţate, iar cei doi piloţi s-au catapultat.

    GRESIT. Pilotii nu s-au catapultat dar au scapat cu viata.