G4Media.ro

FOTO Reforma politicii agricole europene, sursa unor noi tensiuni între Parlamentul European…

FOTO Reforma politicii agricole europene, sursa unor noi tensiuni între Parlamentul European și statele membre/ Șeful Comisiei AGRI: Lipsa de flexibilitate a Consiliului amenință securitatea fermierilor. Nu mai avem mult timp de pierdut

Președintele Comisiei pentru Agricultură și dezvoltare rurală (AGRI) din Parlamentul European, Norbert Lins (grupul PPE), a acuzat vineri, într-o conferință de presă, lipsa de flexibilitate a Consiliului UE, care a decis întreruperea negocierilor pe marginea Politicii agricole europene comune (PAC), afirmâmd că decizia reprezintă „o lovitură gravă” și că amenință securitatea fermierilor.

„În ultimele șase luni am negociat cu bună-credință, încercând să oferim o politică agricolă comună mai ecologică, mai echitabilă și orientată spre viitor pentru fermierii și consumatorii noștri. Săptămâna aceasta, negociatorii Parlamentului s-au angajat în discuții intensive, încercând să încheie un acord până la sfârșitul săptămânii care să fie adecvat scopului și să ofere statelor membre și fermierilor suficient timp pentru pregătire”, a explicat Norbert Lins, citat într-un comunicat de presă al AGRI.

Europarlamentarul german a transmis Consiliului, adică statelor membre, că, dacă își dorește un acord, trebuie să negocieze și să fie flexibil și că nu mai este mult timp de pierdut.

„Sunt foarte dezamăgit că președinția portugheză a Consiliului a întrerupt negocierile astăzi, a trasmis Norbert Lins pe Twiter, înaintea conferinței de presă.

El a reluat afirmația în timpul conferinșei de presă, la care au participat și raportorii Peter Jahr, Ulrike Müller și Eric Andrieu.

„Președinția Consiliului părea surprinsă de faptul că pur și simplu nu am ștampilat propunerea lor de compromis, ci am indicat propriile noastre linii roșii. (…) Acest pas este unul rău pentru toți fermierii noștri și pentru protecția climei și a mediului. Fermierilor le lipsește acum securitatea planificării și măsurile de urgență care le erau necesare continuă să fie întârziate”, a mai spus Norbert Lins, vorbind de „abordarea încăpățânată” a Consiliului.

Această prezentare necesită JavaScript.

Șeful AGRI a precizat că Parlamentul este gata să reia negocierile cu președinția portugheză a Consiliului, înainte de sfârșitul mandatului acesteia, la sfârșitul lunii iunie, dar „numai dacă Consiliul arată mai multă flexibilitate”.

„Sper că se vor întoarce la masa negocierilor cu un mandat reînnoit pentru a aproba o politică agricolă cu adevărat durabilă, adecvată scopului”, a spus Lins.

Context

Negocierile trilaterale dintre Parlament, Consiliu și Comisia Europeană privind politica agricolă europeană post-2022 au început în noiembrie 2020.

Cea mai recentă rundă de discuții din acest „supertrilog” a început marți dimineață.

Principalele puncte de blocaj se referă la arhitectura ecologică a viitoarei politici agricole a UE, inclusiv pachetul financiar pentru ecosisteme, un nou sistem de plată care să permită redristribuirea fondurilor, pentru ca acestea să fie direcționate mai ales către fermierii mici și mijlocii, și dimensiunea socială a PAC.

Sursa foto: EP Audiovisual / Twitter

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

1 comentariu

  1. Păi și dl. Președinte al României e de acord?!