G4Media.ro

Fost ministru al Imigrației din Danemarca, condamnat la 60 de zile de…

Sursa foto: Facebook / Inger Stojberg

Fost ministru al Imigrației din Danemarca, condamnat la 60 de zile de închisoare pentru separarea unor cupluri de solicitanți de azil

Inger Stojberg, fost ministru danez al imigraţiei, cunoscută pentru poziţia sa dură în acest domeniu, a fost condamnată luni la 60 de zile de închisoare în legătură cu separarea unor cupluri de solicitanţi de azil minori, relatează Reuters şi AFP, citate de Agerpres.

Sentinţa este definitivă.

„Inger Stojberg a fost găsită vinovată de încălcarea deliberată a legii privind responsabilitatea ministerială. Pedeapsa este închisoare cu executare pentru 60 de zile”, a stabilit Curtea specială de justiţie de la Copenhaga.

În procesul început în septembrie, cei 26 de judecători ai acestei instanţe – care nu se reunesc decât pentru a judeca actuali sau foşti membri ai guvernului – au fost chemaţi să decidă dacă fosta şefă a Ministerului Imigraţiei şi Integrării a încălcat ”Convenţia europeană privind drepturile omului” prin ordinul de separare a cuplurilor de solicitanţi de azil, în cazurile când femeia este minoră.

Stojberg s-a declarat nevinovată în debutul acestui proces inedit în ţara nordică.

În 2016, un număr de 23 de cupluri au fost separate, fără o examinare individuală a dosarului lor, în virtutea ordinului dat de ministrul liberal Inger Stojberg – care ulterior şi-a părăsit partidul, fără însă a renunţa şi la mandatul de deputată.

Acum, urmează ca şi parlamentul danez să se pronunţe asupra eventualei revocări a mandatului de deputat al lui Stojberg, decizie independentă de sentinţa anunţată luni.

Fost ministru al imigraţiei din 2015 până în 2019 într-un guvern de centru-dreapta susţinut de dreapta populistă antiimigraţie reprezentată de Partidul Popular DF, Stojberg a dus o politică extrem de restrictivă, determinând adoptarea a peste 110 amendamente de limitare a drepturilor străinilor în Danemarca, inclusiv confiscarea bunurilor migranţilor pentru a finanţa găzduirea lor pe teritoriul danez.

Cazul ei este doar al treilea începând din 1910 când un responsabil politic a ajuns în faţa Curţii speciale. Înaintea ei, în 1993, fostul ministru conservator al justiţiei Erik Ninn-Hansen a primit patru luni cu suspendare în legătură cu „Tamilgate”, blocarea ilegală a reîntregirii familiale a refugiaţilor tamili în 1987-1988.

Sursa foto: Facebook / Inger Stojberg

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

7 comentarii

  1. D’aia fac ceva pe Ue si pe valorile ei! Nimic de miile de morti din atentatele din Europa ?

    • Unde mah mii de morti in UE. Deci eu nu va inteleg pe astia care numa sa mintiti puteti..doar daca sunteti platiti

  2. La urmatoarele alegeri aceasta femeie va lua si frisca si tortul si sucul si sampania de pe masa :))))

  3. tu faci pe tine si maica-ta iar te-a uitat la calculator, pune mana pe carte si admira societatile cu legi functionale.

    • În UE intră și rămâne permanent cine vrea oricând vrea iar ție ți se pare că UE are legi funcționale?

  4. Dar când un european e decapitat de un islamist ilegal UE o dă cu toleranța și „hate speech”.

  5. Aceasta stire nu arata altceva decat ca in Danemarca Justitia functioneaza. Simplu, ca ministru era ilegal sa se amestece, sa impuna ceea ce ii trecea ei prin cap. Nu stiu de ce se mentioneaza UE in articol, legi UE, in Nord nu se spune decat ca a incalcat legi daneze. Povestea asta cu responsabilitatea ministeriala in Nord este sfanta. Tradusa prost. De fapt este vorba despre faptul ca ministrii nu au voie sa se amestece, sa incerce sa influenteze aparatul administrativ, care functioneaza clock aplicand legea si atat.