G4Media.ro

Forumul Judecătorilor și alte două asociații din justiție cer Guvernului să nu…

Foto: InquamPhotos / Octav Ganea

Forumul Judecătorilor și alte două asociații din justiție cer Guvernului să nu adopte OUG pentru amnistie și grațiere: ”Grațierea colectivă este problematică din punctul de vedere al respectării statului de drept”

Asociația “Forumul Judecătorilor din România”, Asociația ”Mișcarea pentru Apărarea Statutului Procurorilor” și Asociația ”Inițiativa pentru Justiție” cer Guvernului să renunțe la intenția de a adopta o ordonanță de urgență pentru amnistie și grațiere. Magistrații arată că o asemenea inițiativă nu e justificată de situația internă și ar afecta statul de drept și principiul separației puterilor în stat.

”Grațierea colectivă reprezintă, de principiu, un instrument de reconciliere, conceput pentru a încheia diverse conflicte sociale sau pentru a aduce pacea în state în care astfel de conflicte severe sunt latente, situație în care România nu se află”, arată cele trei asociații într-un comunicat.

Mai mult, Forumul Judecătorilor arată că ”în rapoartele de specialitate internaționale s-a concluzionat că grațierea colectivă este problematică din punctul de vedere al principiilor sustenabilității, al respectării statului de drept și al separării puterilor în stat. O astfel de măsură poate avea ca efect scăderea încrederii în justiție și accentuarea sentimentului de insecuritate socială, fără a conduce în realitate la eradicarea suprapopulării penitenciarelor, efectul putând fi doar de scurtă durată”.

Raportul analizează toate grațierile colective realizate în ultimii 50 de ani în România.

Magistrații din cele trei asociații arată că nu se justifică urgența unei asemenea OUG: ”nu există un proiect care să fi fost pus în dezbatere publică, conform Legii transparenței decizionale nr.52/2003, iar astfel de măsuri de politică penală nespecifice actului de legiferare delegată a Guvernului ar trebui însoțite de o notă de fundamentare care să aibă la bază studii serioase, de criminologie, de impact social și procedural, cu implicarea tuturor experților tehnici relevanți, cu precădere cei internaționali”.

Citește aici raportul integral

Foto: InquamPhotos / Octav Ganea

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

6 comentarii

  1. LA CE BUN ?
    FELIXESCU SI ASOCIATII AU HOTARAT ALTCEVA. DOAR NU CREDETI CA SECURISTII AU ACCEPTAT SA FIE CONDAMNATI.
    ACUM VOR FI ALBITI, URMEAZA DESPAGUBIRILE SI RAZBUNAREA SI APOI JAF FARA DE SFARSIT SI FARA DE PEDEAPSA.

    • Comisia Europeană, condusă de Jean-Claude Juncker, trebuie sa procedeze la fel cum a procedat cu Polonia, trebuie sa dea în judecată Romania la Curtea Europeană de Justiție, reclamând încălcarea independenței judiciare si sa oblige Romania sa abroge toate legile adoptate in favoarea infractorilor, sa oblige Romania sa o repuna in functie pe fosta Sefa a DNA.
      Acelasi lucru trebuie sa-l faca si Forumul Judecatorilor, Asociatia Procurorilor, Societatea Civila, Liga Studentilor, Ziaristii independenti.
      Forumul Judecatorilor nu a constat pina acum ca CCR a aderat la un grup infractional organizat, si-a depasit atributiunile, a comis abuz in serviciu in forma continuata, a obstructionat justitia in forma continuata, i-a favorizat pe infractori in forma continuata, a atentat la securitatea nationala, a atacat satul de drept si independenta justitiei ?
      De ce nu au fost inca trimisi in judecata judecatorii corupti de la CCR ?

  2. ”Grațierea colectivă este problematică din punctul de vedere al respectării statului de drept”
    Mai degraba o gratiere este problematica atunci cand seful clanului interlop ajunge la butoane si poate emite prin interpusi o gratiere colectiva. Practic se auto-gratiaza. Asa intelege psd-ul ca se poate manifesta dupa castigarea unor alegeri. Filozofia „pentru ca pot” este de un primitivism pre-medieval in cazul nostru.
    Sigur s-au mai dat gratieri in istorie, dar nu au fost pentru cei care le-au emis. Au fost date intr-un anumit context social, respectiv nu au influentat sub nicio forma libertatea sau condamnarile decidentilor. Nu ei au fost beneficiarii gratierii. Pe cand acum jumatate din puterea politica beneficiaza direct de gratiere. Pai este corect?

  3. Atunci cand asociatiile astea din Justitie vor milita pentru desfiintarea pensiilor speciale, vor deveni credibile pentru mine.

  4. Asociațiile „PULII BELITE” cer pe morții lor de zdrențe ordinare #rezist! Nu-i băgă nici dracu în seamă și ei cer .Muie le dăm,ăsta e răspunsul !!!

    • Sasul mut posteaza pentru a arata ca este cel mai oligofren dintre troli.