
Formula 1 se schimbă din temelii în 2026: Noile mașini vor testa adevărații piloți
Monoposturile de Formula 1 se pregătesc să intre într-o nouă eră odată cu sezonul 2026. Există deja piloți care s-au plâns de faptul că vom avea parte de curse mai puțin spectaculoase (Leclerc, Verstappen), dar FIA spune că rolul piloților în Marele Circ ar putea redeveni unul extrem de important odată cu multitudinea de schimbări din regulament.
Urmărește cele mai noi producții video G4Media
- articolul continuă mai jos -
FIA spune că modificările din 2026 vor scoate la iveală talentul piloților din Formula 1
Leclerc și Verstappen sunt cei mai importanți piloți din F1 care și-au exprimat îngrijorarea în legătură cu modificările importante de regulament din 2026.
Există teama că mașinile vor fi mai greu de condus și că spectacolul va dispărea.
Se vorbește mult despre „aderența scăzută”, despre „mașini mai lente” sau de „recuperarea de energie complicată”.
Cu toate acestea, Nikolas Tombazis, directorul FIA, vine și face precizări în care explică faptul că rolul piloților în 2026 ar putea crește foarte mult.
Practic, ceea ce fanii și-au dorit mereu: piloții să fie cei care fac diferența, nu monoposturile.
Mașinile pentru 2026 vor fi mai ușoare, cu mai puțină forță de apăsare și cu un sistem de propulsie hibrid (complex).
FIA estimează că tururile de circuit vor fi cu o secundă mai lente, dar atrage atenția că performanța va pune mai mult accent pe eficiența energetică, pe mai puțină apăsare, pe frânări mai lungi și viraje mai lente.
Ceea ce, conform FIA, va duce la un rol mai important al pilotului.
„Gestionarea energiei este semnificativă în reguli, nu există nicio îndoială cu privire la acest lucru”, a explicat Nikolas Tombazis, directorul FIA pentru monoposturi.
„Dar am lucrat mult cu echipele pentru a face acest proces mai transparent pentru pilot, pe cât posibil.
Există o mulțime de viraje plate care se vor schimba. Ceea ce credem că este un avantaj pentru talentul pilotului”, transmite Nikolas Tombazis.
Oficialul FIA completează și spune că multe dintre reacțiile piloților vin și din puterea obișnuinței, iar schimbarea nu va fi primită niciodată cu un entuziasm universal.
„Dacă un pilot este pus într-o mașină cu mai puține performanțe în viraje, este foarte greu pentru el să spună că o preferă”, admite Tombazis.
„Nu cred că vom primi vreodată note maxime, pentru că este o schimbare. Și va fi nevoie de timp pentru a ne obișnui”, a conchis oficialul FIA.
Conform The Race, intenția FIA nu este de a reduce spectacolul, ci caută ca să nu mai conteze doar monopostul, ci și omul de la volanul mașinii de Formula 1.
Gestionarea bateriei reprezintă una dintre cele mai mari provocări, conform sursei citate. Iar la acest capitol va conta foarte mult stilul de pilotaj.
Conform noului regulament din 2026, greutatea minimă a unui monopost va fi de 724 de kilograme, fără pneuri. În acest moment, limita este de 800 de kilograme.
Reducerea greutății vine într-un context în care unitățile de propulsie devin din ce în ce mai complexe și grele, iar siguranța – tot mai sofisticată – adaugă alte zeci de kilograme.
Cu toate acestea, FIA își menține obiectivul de a livra monoposturi mai suple și mai spectaculoase din punct de vedere vizual și dinamic.
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen BankPentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.