G4Media.ro

FMI: Problemele din lanțurile de aprovizionare vor aduce inflație în anumite părți…

Foto: Voluntari în Europa

FMI: Problemele din lanțurile de aprovizionare vor aduce inflație în anumite părți ale lumii

Inflaţia ar putea deveni „mai persistentă” în anumite părţi ale lumii, dacă perturbările din lanţurile de aprovizionare continuă sau dacă aşteptările inflaţioniste nu mai sunt bine ancorate, a avertizat joi Fondul Monetar Internaţional (FMI), transmite Agerpres, care citează Reuters.

În Statele Unite, cea mai mare economie mondială, inflaţia ar urma să scadă anul viitor, dar autorităţile ar trebui să rămână vigilente, ţinând cont că riscurile rămân ridicate.

„Nivelul continuu ridicat al inflaţiei în SUA ar putea necesita un răspuns politic mai accentuat”, a afirmat purtătorul de cuvânt al FMI, Gerry Rice.

Aşteptările privind inflaţia sunt în general bine ancorate în majoritatea economiilor. „Dar dacă vor continua perturbările din lanţurile de aprovizionare sau dacă aşteptările inflaţioniste nu mai sunt bine ancorate, inflaţia ar putea deveni mai persistentă”, a apreciat oficialul FMI.

Acesta a adăugat că băncile centrale trebuie „să rămână vigilente” în privinţa presiunilor inflaţioniste, iar FMI analizează diverse scenarii privind politica monetară şi fiscală, inclusiv efectele negative asupra economiilor emergente ale înăspririi politicii monetare în economiile avansate.

Preţurile gazelor naturale au urcat la niveluri record în anumite părţi ale lumii, dar FMI se aşteaptă la o revenire la un nivel mai normal al preţurilor energiei în cursul anului viitor, pe fondul ajustării livrărilor, a afirmat purtătorul de cuvânt al Fondului.

Acesta nu a comentat solicitarea administraţiei Biden ca unele dintre ţările cele mai mari consumatoare de petrol, inclusiv China şi Japonia, să ia în considerare eliberarea unor cantităţi din rezervele lor de ţiţei, într-un efort coordonat pentru scăderea preţurilor şi stimularea redresării economiei.

Luna trecută, Comitetul Monetar şi Financiar Internaţional (IMFC) al Fondului Monetar Internaţional a cerut sporirea monitorizării dinamicilor inflaţioniste şi a solicitat autorităţilor să fie pregătite „să adopte măsuri decisive pentru a menţine stabilitatea preţurilor”.

Economia mondială intră într-o fază de risc inflaţionist, a avertizat în octombrie Fondul Monetar Internaţional, făcând un apel către băncile centrale să fie „foarte, foarte vigilente” şi să ia măsuri devreme pentru a înăspri politica monetară dacă presiunile preţurilor se vor dovedi a fi persistente.

Scenariul de bază al FMI este că inflaţia va creşte semnificativ până la finele anului, după care se va modera la mijlocul lui 2022, iar ulterior va reveni la nivelul la care era înaintea pandemiei. Însă, raportul WEO publicat recent atrage atenţia că „riscurile inflaţioniste sunt orientate în sus” şi sfătuieşte băncile centrale să acţioneze dacă presiunile preţurilor dau semne că vor persista.

Comitetul Monetar şi Financiar Internaţional (IMFC), care are 24 de membri, este organul executiv al Fondului Monetar Internaţional.

Foto: Voluntari în Europa

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

7 comentarii

  1. vor aduce, ca e mai multe probleme…

  2. Hai cu saracia! Ca nu mai suport atat bine!

  3. Banii fiat au devenit o gluma din cauza criptomonedelor. Practic au aparut peste noapte mai multe trilioane din senin. Intregul sistem va face implozie in curand si se va reveni la troc.

  4. Bideul cere Chinei si Japoniei sa elibereze din rezervele lor de țiței dar inchide conductele care aduc in USA petrolul canadian.
    Alt Cascador al Râsului !

  5. Deja demult lucrează ticăloșii autonumiți elite, la criza asta. Vor să ne transforme în șeptel, mizând pe prostia crasă a adormiților întru bunăstare ai Europei de Vest și Americii. Convinși de faptul că singura ocupație a propriilor politicieni este binele societății, suficienți și vanitoși, proștii sunt o pradă ușoară, trăgând toată societatea după ei, convinși de mesianismul părerilor lor digerate gata de propaganda media.

  6. Multumim China pentru virus! De data aceasta te-ai întrecut pe sine: un produs ieftin, dar foarte bune care a blocat toată lumea. Mulțumim OMS ca ai ascuns trei luni de zile situația și în continuare nu prea știm cu ce te ocupi. Mulțumim lumii civilizate – politice și economice – ca în numele banului a dezvoltat conceptul de globalizare, a „înarmat” China cu ultima tehnologie și a reușit sa ne subordoneze ei în toate domeniile. Mulțumim mult și noua care nu am apreciat lucrurile bune de acasă și am vrut sa cumpărăm Mercedes nou la preț de Logan second hand, de parca ne-am îngropa cu el. În rest sa speram ca vaccinurile functioneaza pentru cei care le-au folosit, talpa găștii și rugăciuni pentru cei care nu doresc sa se vaccineze și sa ieșim cu bine pana la urma din aceasta criza sanitara și financiară. Sănătate tuturor, ca bani nu prea o sa mai avem.