G4Media.ro

Florin Cîțu, la Focșani: Consiliul Fiscal, instituţie care n-a fost aşa de…

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

14 comentarii

  1. Vasilică Pârtzu o dă de gard, crede că lumea se zguduie 🤣

  2. In acest buget ai prins în continuare pensiile speciale, cumulul pensiei de la stat cu salariul nesimțit tot de la stat, nu te ai atins de sistemul bugetar stufos, ai tăiat de la copii,studenți și asistați social să dai la speciali, bugetari și cumularzi. Nu ai tăiat niciun fel de subvenții din bani publici, nu faci nimic să colectezi TVA, să elimini evaziunea fiscală de miliarde de euro mai ales din agricultură. Asa că Câțu lasă-ne. Jal acasă.

    • Luis, la cate furaciuni stie Citu si daca mai si citeste pe g4media.ro, pe tine nu va avea nicio problema sa te lase fara bani de telefon ca sa mai scrii pe aici.
      Sa vezi nasoleala cand o sa-ti taie curentul.

    • Dar de ce nu-i scrii deputatului
      psd catalin radulescu
      sa revizuiasca proiectul cu act normativ menit sa ii protejeze
      de inchisoare pe cei care fac evaziune fiscala ?
      Sau sputnik nu-ti traduce mesajele catre psd-isti , aur-isti ?

  3. Ce investitii marete a facut guvenrul Orban, Vasilica?!
    Stie careva care sunt acele investitii cu care atata se lauda Vasilica?!

    • Aolleu!
      Nici un postac PNList nu-mi poate raspunde!
      Concluzie: ZERO investitii, adica Vasilica zice minciuni!!!!!!!!!!
      Ha, ha, ha!
      Asta veti avea postacei PNl, multa munca veti avea, greu de aparat incompetenta si minciunile goale ale PNL-USR-UDMR!!
      Succesuri, vad ca aduce PNL postaci la greu ca sa ma combata!!!!!!!!!!!!!!!!

  4. Vasilica, cum poti minti in asemenea hal, ca cei de la Consiliul fiscal au laudat Bugetul pe 2021, ia uite cum minte:
    „Buget 2021/ Concentrarea Guvernului e doar pe reducere de cheltuieli, nu și pe venituri mai mari/ Consiliul Fiscal nu-și poate imagina consolidarea fiscală fără concentrare și pe venituri
    HotNews.ro
    18 februarie 2021.
    Din declarațiile publice a reieșit în ultimul an că se va eficientiza colectarea taxelor la buget și vor fi mai mulți bani. Acest lucru NU se va întâmpla dacă ne uităm pe Strategia fiscal-bugetară realizată de Ministerul Finanțelor.
    Consiliul Fiscal când a analizat proiectul de buget pe 2021 a observat ACELASI lucru. O spune direct: „Este dificil de imaginat realizarea consolidării bugetare în ABSENTA Creșterii Veniturilor bugetare”.
    Foarte pe scurt:
    – În anii următori Ministerul Finanțelor vede o scădere a veniturilor la buget (ca procent din PIB)
    – Creșterea din 2021 față de 2020 este și rezultatul recuperării unei părți din taxele amânate în primul an de pandemie.
    – Consiliul Fiscal nu identifică în proiecția de venituri aferentă proiectului de buget considerarea acestor venituri la valoarea nominală declarată.
    – Consiliul Fiscal: Este dificil de imaginat realizarea consolidării bugetare în absența creșterii veniturilor bugetare
    – Consiliul Fiscal spune că este nevoie de o reformă profundă a administrației fiscale care să conducă la creșterea eficienței colectării este imperios necesară, existând mult loc de îmbunătățiri în această direcție. Experiențele din Polonia și Bulgaria demonstrează că se poate!
    – Autoritățile nu acordă suficientă atenție proiecțiilor fiscal-bugetare pe termen mediu.

    În Strategia fiscal-bugetară care însoțește proiectul de buget pe 2021 se află un Tabel cu privire la colectarea veniturilor: Așa cum se poate observa, în 2021 vor fi mai multe venituri decât anul trecut, dar asta va fi, printre altele, din cauză că se vor vinde licențele 5G și se vor colecta o parte din taxele amânate în 2020, lucru care se va vedea și puțin în 2021.
    Dacă ne uităm la acest tabel tindem să credem că nu se va întâmpla nimic pe zona Veniturilor.
    A explicat mai bine Consiliul Fiscal în opinia sa.
    Pe baza documentelor publicate de Ministerul Finanțelor (MF) aferente proiectului de buget pe anul 2021 și Strategiei fiscal-bugetare 2021-2023 și a informațiilor suplimentare transmise Consiliului Fiscal la solicitarea acestuia, a rezultat că MF a avut în vedere la fundamentarea proiecției de încasări următoarele:
    • obligații bugetare amânate la plată în anul 2020 în cuantum de 9 mld. lei, din care 7,3 mld. lei se recuperează în anul 2021, iar restul de 1,7 mld. lei în anul 2022
    • sume în plus la nivelul TVA în anul 2021 din îmbunătățirea eficienței colectării în cuantum de circa 2,5 mld. Lei
    • sume în minus în anul 2020 la nivelul veniturilor din TVA ca urmare a rambursărilor accelerate pentru a ajunge „la zi” cu acestea și care nu mai afectează negativ execuția bugetară începând cu anul 2021 în cuantum de 2,2 mld. lei.

    Consiliul Fiscal nu vede ce-și imaginează Finanțele.
    Evaluarea Consiliului Fiscal cu privire la sumele considerate în plus în proiecția veniturilor bugetare din sursele detaliate menționate mai sus este DIFERITA de cea a MF.
    CF nu identifică în proiecția de Venituri aferentă proiectului de buget considerarea acestor venituri la valoarea nominală declarată.
    Mai exact, evaluarea CF din acest moment cu privire la obligațiile bugetare amânate la plată este de 6,2 mld. lei (3,5 mld. lei la nivelul contribuțiilor de asigurări, 2,3 mld. lei la nivelul TVA, 0,4 mld. lei la nivelul impozitului pe venit).
    „Această estimare are la bază comparația dintre veniturile bugetare care ar fi existat anul trecut în absența facilității considerând evoluția bazelor macroeconomice relevante și presupunând neschimbată eficiența colectării și veniturile efectiv înregistrate în execuția bugetară aferentă anului 2020”, spune Consiliul Fiscal.

    • Păstrând ipoteza MFP de recuperare a acestor sume în anii 2020 și 2021, rezultă că din cele 6,2 mld. lei estimate de CF obligații bugetare amânate la plată, circa 5 mld. lei ar putea fi recuperate în anul 2021 și 1,2 mld. lei în anul 2022.
    „Trebuie precizat că, în condițiile acestei ipoteze, veniturile anului 2021 ar include, pe de o parte, cele 6,2 mld. lei care în acest an nu mai sunt amânate la plată și reflectă taxe aferente activității economice curente și, pe de altă parte, cele 5 mld. lei care se recuperează în contul obligațiilor aferente anului 2020 amânate la plată”, menționează sursa citată.
    DIFICIL să-ți imaginezi Consolidarea bugetară în ABSENTA Creșterii Veniturilor bugetare.
    „Este dificil de imaginat realizarea consolidării bugetare în absența creșterii veniturilor bugetare. Aceasta ar putea proveni din: îmbunătățirea eficienței colectării, lărgirea bazei de impozitare, îngustarea excepțiilor și portițelor care abat în sens negativ taxele plătite de unii contribuabili de la cotele standard, combaterea fermă a evaziunii fiscale și a concurenței fiscale neloiale și optimizarea ratelor de impozitare/taxare”, a precizat instituția condusă de Daniel Dăianu.
    • Chiar dacă, așa cum a arătat în numeroase rânduri, CF consideră lipsită de prudență includerea în proiecția fiscală a acestor venituri până la materializarea efectivă a acestora, o reformă profundă a administrației fiscale care să conducă la creșterea eficienței colectării este imperios necesară, existând mult loc de îmbunătățiri în această direcție.
    Experiențele din Polonia și Bulgaria demonstrează că se poate!
    „Astfel, reducerea deficitului bugetar potrivit metodologiei naționale în perioada 2022-2024 cu 4,4 pp din PIB (de la 7,2% la 2,9%) este previzionată să se realizeze aproape exclusiv prin intermediul cheltuielilor bugetare. Mai precis, cea mai mare parte a ajustării are drept surse reducerea PONDERII în PIB a cheltuielilor de personal (cu 1,9 pp), a celor cu bunuri și servicii (cu 0,8 pp) și a celor cu asistența socială (cu 1,3 pp)”, a arătat instituția.
    Deci: Reducerea Ponderii in PIB a Cheltuielilor cu bugetarima, NU a SUMEI alocate acestor Cheltiuieli, Salariile si Sporurile bugetarimii raman neatinse ca SUMA alocata!!
    Vasilica, minti, CF nu a laudat deloc Bugetul pe 2021, dimpotriva si-a exprimat scepticismul general!!!

  5. LA CE FOLOSESTE CONSILIUL FISCAL ? PANA ACUM DOAR CUMULARZILOR CARE-L ALCATUIESC.

  6. @ lili
    Ţi s-a terminat luna de miere cu guvernul PNL? Ai descoperit deja ce era sub stratul subţire de miere?

    • Am spus clar nu o data: Sunt NECONDITIONAT Anti-PSD, dar NU sunt si NU am fost niciodata Neconditionat PRO-PNL!
      Am jubilat ca a plecat Guvernul Dancila, dar repede-repede am vazut ce „poate” si Guvernul Orban 1 si Guvenrul Orban 2 si Guvernul lui Vasilica!!!
      Aceeasi mizerie!!!
      N-am nici o preferinta, pentru nici o culoare politica!
      CER doar ca Politicienii sa-si RESPECTE Promisiunile cu care au castigat voturile in campania electorala, am sperat ca dupa minciunile din Programul de guvernare PSDragnea 2016 sa nu mai avem asa ceva la noua guvernare!
      Cand colo, vedem aceleasi minciuni si promisiuni uitate dejasi la astia!
      Si mai ales, vedem aceiasi sfidare de la PNLei, cu un tupeu marca PSD!

    • lili deja te-ai autopacalit si de aici nemultumirea , nu pe presedinte nu pe guvern ci pe tine .

  7. A ramas saracu cartu la imaginea in V, asa cum a tot vazut el Z-ul.

  8. Saracu’ Vasilica….
    6 martie 2021: „Florin Cîțu se plânge de LIPSA Voinței politice în ce privește tăierea sporurilor.
    Șeful executivului spune că el ar fi mers mai departe cu oprirea creșterilor salariale fără legătură cu perfomanța, dar NU a fost suficientă VOINTA politică pentru asta.

    „Am fost primul care a oprit creşterile salariale fără niciun fel de legătură cu performanţa. De curaj am dat dovadă. Se lucrează la legea salarizării exact în direcția pe care am spus-o în spațiul public, mai e nevoie şi de voinţă politică. Eu aş fi mers puţin mai departe în acest moment. N-a prea fost VOINTA Politică, dar o găsim. În ceea ce mă priveşte, am mers până acolo unde s-a putut prin Ordonanţele de urgenţă”, a declarat premierul Florin Cîţu, potrivit Agerpres.
    Primul ministru susţine că performanţa trebuie să fie principalul criteriu de remunerare a angajaţilor din sistemul de stat.„Nu e vorba de a tăia ceva sau de a elimina. E vorba de a lega un venit de performanţă. Întotdeauna se spune că în sistemul public nu se poate să măsori performanţa. Cum nu se poate să măsori performanţa? Se vede cu ochiul liber unde este performanţă în domeniul public şi unde nu este. Dumneavoastră ştiţi cel mai bine cum să măsuraţi această performanţă. Doar trebuie să vi se dea uneltele respective. Prin această lege a salarizării încercăm ca acei oameni buni din sectorul public să fie remuneraţi, acei oameni care merită să primească mai mulţi bani şi nu cei care stau pe lângă ei şi primesc salariu”, a spus Cîţu la o dezbatere organizată de Consiliul Judeţean Vrancea pe teme privind bugetul pentru anul 2021.
    Declarațiile de azi ale Premierului vin la câteva zile după ce în parlament a fost votat bugetul de stat, care, deși a fost anunțat drept unul reformist, NU prevede schimbări esențiale în ce privește salarizarea.
    Mai exact, sporurile NU au fost tăiate, cu toate că însuși premierul spunea că acestea sunt în valoare de 27 miliarde de lei, din cele 110 miliarde cheltuieli de personal, sumă care reprezintă o dublare în perioada 2016-2020.
    „Eu doar îi întreb pe români dacă au simţit că performanţa celor care primesc o treime sporuri și cărora li s-au dublat salariile s-a dublat în această perioadă. De aceea, eu aduc aminte de reformă și de a lega performanța de venituri. Și apoi putem să discutăm și de sporuri”, a spunea Florin Cîţu în noiembrie anul trecut.

    Asa o sa „faca” Vasilica maretele „reforme”: FARA vointa politica!!!