G4Media.ro

Florin Cîțu: Ca măsură de sprijin, lucrăm la un instrument care să…

SURSA: gov.ro

Florin Cîțu: Ca măsură de sprijin, lucrăm la un instrument care să permită ca statul să preia acțiuni în companii private, pentru a le conferi bonitate. Ce se întâmplă cu persoanele trimise în șomaj tehnic?

Ministrul Finanțelor Publice, Florin Cîțu, a subliniat că se așteaptă ca mediul economic românesc să-și revină rapid după ridicarea stării de urgență, mai cu seamă că sectorul privat i-a demonstrat că are capacitatea de a se reinventa în acest context al crizei epidemiologice. „Cine știa să facă afaceri înainte, a știut cum să o facă și în perioada crizei și va ști să o facă și după ridicarea stării de urgență. Cei care au pariat pe segmentul sanitar/sănătate vor ieși în față”, a comentat Cîțu, duminică seara, într-o emisiune la Digi24.

România are, totuși, în șomaj tehnic, peste 600.000 de persoane, care vor beneficia de această formă de plată alocată de stat strict pe perioada stării de urgență. Autoritățile au anunțat că activitățile economice se vor relua gradual, cel mai probabil sectorul HoReCa urmând să rămână închis și după 15 mai. Ce vor face angajații din acest sector, aflați  în șomaj tehnic, după data de 15 mai? Este întrebarea la care Cîțu a răspuns evaziv.

„Tocmai de aceea am pregătit instrumentul IMM Invest pentru a se putea face tranzitul de la perioada de criză. Firmele vor avea nevoie să angajeze oameni după ce vor accesa banii din acest program, nicidecum să-i țină în șomaj tehnic. Vă dau un exemplu, am vorbit cu retaileri care caută să angajeze 10.000 de oameni. IMM Invest va injecta bani serioși, peste 400.000 de firme vor avea acces. Apoi mai gândit un produs similar, cu EximBank, pentru a oferi subventii cu dobanzi, cu garantii de la stat”, a spus Cîțu.

Sunt măsuri menite să ajute companiile private să se redreseze, în special pe cele care au capacitatea de se dezvolta. Pentru că – a ținut să adauge ministrul Finanțelor – după ce se termină criza, statul are obligația să revină la acele principii liberale care vor contribui la „economia viitorului”.

„Această criză are și o parte bună. Pentru că-i va elimina pe cei care înainte se foloseau de sistemul de stat, care nu erau buni platnici, sau care încercau să fenteze statul. Pe perioada crizei financiare ne-am străduit să sprijinim pe toată lumea, să oferim măsuri care să-i ajute pe toți. Însă după ce trece criza, gata, măsurile de sprijin vor fi direcționate doar spre sectorul care produce. Spre acele companii care au capacitate să absoarbă forță de muncă și să genereze venituri statului”,  a explicat Florin Cîțu.

Principala problemă pe care companiile o vor întâmpina după această perioadă de criză e faptul că ele nu vor mai fi bancabile. Din acest motiv, Ministerul are în lucru un  nou instrument care prevede ca statul să preia acțiuni de la companii (acordându-le împrumuturi și garanții), astfel încât să le creeze bonitate în fața băncilor.

„Vorbesc de genul de măsuri care au fost adoptate în perioada 2008, în țări ca Elveția sau Marea Britanie. Prin subvenții sau parteneriate, statul merge, o perioadă, ca partener în unele companii private.  Se poate da un împrumut care să fie convertit în actiuni. Astfel statul aduce bonitate, pentru că intră în companie ca investitor direct. Dacă iese profit în companie, câștigă și statul și partnerul privat, la fel, dacă este pierdere, și-o asumă și statul și partenerul privat”, a explicat Cîțu.

Încă nu a fost adoptat un mecanism oficial în sensul acesta, însă se lucrează la el, a precizat ministrul Finanțelor.

Sursa Foto: Gov.ro

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

56 comentarii

  1. Oare cât tupeu pate avea acest politruc? Nu a plătit șomajul tehnic, nu a plătit concediile medicale, nu a făcut nimic pentru IMM-uri, nu maia are bani pentru pensii. Minte cum respira. Cine mai crede un asemenea specimen jalnic din guvernele Lucovid Orban 1,2,3 este fie naiv, fie prost. a ingropa România definitiv. Cîțule, pleacă până nu e prea târziu !

    • Hai ma, mai usor.Somajul tehnic a fost platit, s-au virat banii.Daca tu ai avut angajati la negru, de unde?

    • Despre majorarea pensiilor din toamnă, a spus ca este o decizile politică, pe care trebuie să o ia Guvernul.
      Sa-i fie rusine.
      Decizia a fost luata si pensiile trebuie sa fie majorate.
      Decizia politica pe care trebuie sa o ia guvernul este de unde sa taie, sau cum sa impoziteze, daca nu poate majora, asa cum a fost deja stabilit si votat.
      Sa majoreze de trei ori, de patru ori sau de cinci ori salariile parlamentarilor, ale primarilor si ale consilierilor au putut. Pentru ei s-a putut imediat, fara nicio discutie, fara nicio amanare, fara nicio tergiversare. Pentru majorarea substantiala si aberanta a finantarii partidelor au gasit imediat bani.
      Daca nu stie de unde sa faca rost de bani, il ajutam noi :
      – sa desfiinteze pensiile speciale si nesimtite
      – sa reduca salariile nesimtite si nemeritate ale parlamentarilor, primarilor, consilierilor
      – sa desfiinteze indemnizatiile falsilor revolutionari
      – sa desfiinteze indemnizatiile falsilor academicieni, de la falsele academii (de fapt, niste obscure ONG-uri sau SRL-uri)
      – sa desfiinteze subventinarea de la buget a partidelor
      – sa desfiinteze finantarea asa-zisei case regale
      – sa desfiinteze Institutul Tapului Levantin

    • @Cosmin,
      Subscriu

    • Taxele si impozitele sunt destul de mari. De fapt sunt extrem de mari. 42% din salariu brut plus 19% din valoarea tuturor bunurilor si serviciilor ( cu exceptia alimentelor).
      Una din probleme este colectarea taxelor, dar cea mai mare problema este coruptia in forma continuata de ani de zile care a golit bugetul tarii in favoarea unor borfasi si a infranat dezvoltarea Romaniei de 30 de ani si va continua sa o infraneze.

      Si ca sa zic ceva si despre programul de a cumpara actiuni de la firme private… ne indreptam spre fascism. Controlul afacerilor de catre stat este una din definitiile fascismului. Eu sper ca lumea se mai trezeste si o sa voteze cu partide care au ideologii capitaliste de tip laissez-faire, libertariene.

      Puterea statului asupra vietii private si a economiei creste constant, iar asta este doar in defavoarea cetatenilor. Vor aparea zeci de programe sociale care vor fi finantate in mod incorect din banii platitorului de taxe, cel care munceste si e productiv si probabil nu va beneficia de asemenea programe pentru ca el deja are in venit asa ca statul decide sa-l pedepseasca prin mai multe taxe si impozite.

      #SocialismulEsteCancer !!!!!!!!!!

    • @libertarian Din pacate, nu exista partid in Romania mai leberal decat PNL (chiar daca e plin de socialisti). Dar asta o sa se vada doar dupa alegeri, fiind sinucidere acuma sa iei anumite masuri mai liberale. Iar prima masura non liberala e acordarea de ajutoare de stat firmelor. In rest, aveti dreptate, nivelul impozitarii din Romania descurajeaza productia, munca si dezvoltarea.

  2. Hai domn’ „Cutu” ca usor usor o dam in fascism ca pana la urma definitia data de Mussolini corespunde cu viziunea ta: „fascismul ar trebui denumit in realitate corporatism pentru ca reprezinta fuziunea dintre puterea statului si cea corporatista.”…cum se repeta ea istoria si nu invatam nimic…perioada postbelica marcata de razboaie ale monedelor, razboaie comerciale, marea criza 29-33 si continuarea o stiti.

    • Asa este!
      Un nou val fascisto-socialist ne va lua pe sus, pas cu pas, iar oamenii nu-si dau seama.
      Culmea e ca se asteapta ca guvernul (oricare ar fi el) sa faca alegerile corecte. Istoric, toate guvernele au facute alegeri proaste sau rau intentionate.

      Radacina problemelor vine de la sistemul financiar folosit de toata lumea, sistem financiar bazat pe valuta FIAT, bani de hartie fara nicio valoare. Avem nevoie de aur si argint pentru a ne trata de acest cancer.

      Va recomand sa vizitati wtfhappenedin1971.com si sa urmariti seria de clipuri pe youtube: The hidden secrets of money with Mike Maloney!

  3. Culmea e ca m-a dezamăgit cel mai tare ministrul în care inițial am avut cea mai mare încredere! Nu mai scap de luat țepe niciodată!!

  4. Se ridică rapid , nu ca idiotul de orban &co care a reușit să țină bugetarii acasa cu salarii 100%. Ba sa ne mai spuna ca la prosti: daca luam masura acum o lună… acum nu mai are sens. Hai ca vin PRIVATII cu gaxr,conturi poprite sa achite salariile jegurile bugetare, care au profitat 100% , ba li s -au prelungit si voucherele de vacanta până în 31.03.2021. Mama lor de infractori cu un prim ministru IDIOT!

    • Solidaritate: luăm de la săraci și dăm la bogați

    • Asa este in socialism, prietene.
      Masinaria de stat creste si nu produce prosperitate, iar privatul este pedepsit prin taxe pt a intretine institutiile de stat, care sunt tot mai numeroase.

      #SocialismulEsteCancer

  5. Și ca fapt divers, exact nu știu când, dar având în vedere situația din Răcari, comunei Potlogi cat de curând ii vor pune lacat de tancuri și mitraliere, la km 49 între București și Pitești, unde Constantin Brâncoveanu trăiește dincolo de tocurile Elenei Udrea.

    Dar până acum nu am văzut spre Corbii Mari luna descrescand încet și trasa pe sub roata Carului Mare de Venus. Luna se prăpădește in Vest. Vreun cititor pe la tropicul Capricornului, rătăcind printre stihiile de aici?

  6. Wtf, dl.Citu, reveniți la ” principiile liberale” după pandemie?
    Să mori tu, după ce-ai lasat întreaga povara economică pe mediul privat si n-ai băgat picior de bugetar in somaj tehnic, o dai iar pe liberalism?
    Adică toate rubedeniile penelisto-pesediste rămân pe salarii babane la stat? Că ne făceam griji:((((

  7. Am asteptat cu sufletul la gura cum se zice sa mi se plateasca concediile medicale din prahova tocmai din 2018 ca e criza si statul are bani sa ne tina 5 luni acasa si ca e alaturi de antreprenori :)) Uite ca e 26 aprilie si n-am niciun leu virat :))

  8. Dar să viram niste bani la.bufetul UE, că mor olandeze fara nurci.

  9. bah , ganditi cu creieru

    pe 15 mai Romania se eschide ….

    ca nu mai e bani ….

    ha ha ha ha 🙂

  10. daca nudescopera Savanti

    medicament sau vacin

    vine Foametea

    ha ha ha ha 🙂

  11. Nu mai bine ați relaxa taxa pe muncă și prin alte facilități fiscale să aduceți salariile la nivelul celor din vest ? Ce să caute statul în companiile private, vreți să treceți la naționalizare, asta seamănă a politică liberală ?

    • Nu exista partid national liberal, exista doar PSD si Partidul National Social.
      Vreti relaxarea taxelor? Votati USR. Cred ca este singurul partid care a fost vocal pentru eliminarea taxelor pe primii 2280 de lei (sau cat mai e salariul minim).
      Problema e ca daca se reduc taxele nu mai au destula valuta pentru plata tuturor angajatilor (multi inutili si ineficienti) din insitutiile inutile si ineficiente.

      #SocialismulEsteCancer

  12. sccuz am baurt

    spun psrostii

  13. Iar dupe foemete vine Anarhiaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
    I hae spohe-ken

    Eu acu asta ma ocup

    cu pprobailiitati

    🙂 (

  14. Ne salvează turcii de la EximBank. Nu era suficientă bala lui Merkel, era nevoia și de pașalâc.

  15. Am baut

    Acum pot spune adevarul 1!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!11

    Ato suparat gaia !

    Spirutkln Planetei !

    O ecuatie matemativva !

    Intr-o martice 🙂

    Si voi umanoiziii

    maimutele ascendente

    Va puteti inchipui

    ca innvicngeti gaia

    ahaha haa ahh a h h ah 🙂

  16. daca ti ma monitorizatiu

    Am pus un litru de vin

    Am bagat isky

    si energizant 🙁 🙂 :))))))))

    Acyma am curaj sa spun

    Gaia e suparata Oam\no !!!!!!

  17. Oanoooooooooooooooooooo

    Viata merita ttraitaaaa : ) )((((( )))

    hahah ahaha ahahaa yyayayy

    🙂 ) 🙁 ))) 🙂

  18. Domnule Câțu, vă rugăm să răspundeți la întrebare, ce se întâmplă cu angajații din şomaj tehnic?

    Să nu considerați că ne-ați spus ceva pentru că nu ne-ați spus nimic.

    Abia aştept alegerile alea. Sincer.

  19. Universul e un joc holografic

    Ecosistemul planetar e o ecuatie intr-o martrice pe inteles …

    INC<ALZOIREA BGLOBALA

    celelalte variabile

    intelegi ?

    E asa simplu 🙂

  20. Vad ca unii zic ca au primit banii pe somaj tehnic!?Ati avut pile?Noi nici pe martie ni am primit,ziceau ca platesc pana in 15 aprilie!pe noi ne-au inchis din 12 martie!??????

    • @ion sigur i-a primit, că altfel nu-mi explic de unde a avut bani de băutură…

    • Ce au uitat sa zica politicienii e ca daca patronul pastreaza banii de somaj tehnic si nu-i vireaza angajatului nu pateste nimic. Poate PNL a platit, dar poate patronul inca nu i-a virat sau poate si mai si, nici nu-i va mai vira vreodata :)))

    • Cozmin si restul ….
      Voi v-ati crescut ceva, vreodata, cu 40% ?
      In afara de a fi o bomba PSD -ista aceasta crestere nu ajuta pe nimeni la nimic . Ba da – Auchan/Kaufland/Mega.
      Nu zic ca nu trebuie marite pensiile. Dar daca stii putina mate, si mai putina economie, vezi ca nu e de unde.
      Sursele alea date de tine ajuta cu vreo 3%. De unde restul de 37 ?!
      Dintr-o economie ce o sa scada cu 10-15% ?

  21. Totul e un joc matematic !

  22. matricial ….

  23. Totul tinde spre ECHILIBRU !

    so simple

    Ai alterat variabile 🙂

    aste<tpta s chimbari echiivalente

    ca amplitudine

    dar nju rtransante …

    gripa virus

    e un Advertisment !

  24. fiind holografic

    poate fi considerat o iluzie

    dar nu e asa

    fiinta trebuie pretuita.

  25. „Pentru că-i va elimina pe cei care înainte se foloseau de sistemul de stat, care nu erau buni platnici”
    CA NEGOIȚĂ AM I RIGHT HAHAHAHAHA

  26. Ba Catule, da ce dezvoltare vezi tu bre la un hotel cu sa zicem 50 de camere? Sa mai faca 10-20 de camere in conditiile in care si cele 50 vor fi goale? Sau sa treaca toate hotelurile la gazduit covidati? Sau sa puna cameristele sa faca masti chirurgicale?
    Ia zi tu din profunzimea liberalismului tau maret. ba cretin, o sa ai instant sute de mii de someri din horeca dk nu dati drumul turismului sau nu susții in continuare somaj tehnic.
    Apropo, mai am de luat cateva zeci de mii de lei pe medicalele platite de mine

  27. Evident, Catu „a raspuns evaziv”…
    In domeniile care nu vor relua activitatea, scapa cine paote, adica cei fara Economisiri pleaca la sparanghel in Germania…
    Bugetarii sunt bine mersi, cu salariile umflate intregi si platite la timp.. a durat destul pana ce angajatii aflati in somaj tehnic din mediul privat au primit bataia de joc de la guvern!
    Rusine, veti plati asta cu Somajul tehnic la bugetarii vostri, ati dat Voturile milioanelor din mediul privat de voturile unui milion jumate de bugetari care oricum NU va vor vota, acum cand printre randuri Fl Catu a anuntat ca urmeaza restructurarea aparatului bugetar, desi dupa cum a rapuns prea mare „restructurare” nu va urma!
    A spus ca „deja am inceput restructurarea aparatului bugetar, avem 16 Minsitere in loc de 26”!
    Pai, Catule, asta a fost simpla COMASARE, Numarul angajatilor a ramas ACELASI, nici 1 singur angajat NU a fost concediat, ati desfiintat Posturile NEOCUPATE!
    In plus, Fl Catu a zis: „Dar nu am abandonat ideea reformării întregului aparat. Am TERMINAT Reorganizarea ANAF(!!??) de unde au dispărut 2.500 de posturi(NEOCUPATE!), dintre care 125 de conducere. Urmează Ministerul Finanţelor Publice. Importantă este informatizarea, care face o reformă curată, pe termen lung”, a mai spus Cîţu.
    Au terminat, dar nici 1 concediat!
    Interesant ca ca PNLeii se tot lauda cu On line-ul acum in vreme de pandemie in Institutiile publice, dar NU auzim ca vreun bugetar macar e concediat!
    Dimpotriva, NU m-ar mira ca pe Luna Martie 2020 sa vedem in Executia bugetara ca Numarul de bugetari a crescut fata de Luna Februarie 2020, am salvat Documentul pe Februarie 2020!
    Vorbarie…evaziva…

    • Asta cu sa moara capra vecinului nu cred ca ne ajuta. Cu ce te ajuta pe tine ca bugetarul e in somaj tehnic sau nu? Iti spun din experiența de peste 20 ani ca bugetarul care isi ia salariul fara sa faca nimic, adica majoritatea lor, e primul care cheltuie acei bani. Ca n o sa vezi bugetar puturos care sa faca economii, niciodată. Ei sunt pe credit. Ca asa e cand nu muncești pt banu luat. Si banii ii cheltuie la privati. Deci lasa i sa ia bani deocamdată. Deocamdată sa permită privatilor sa deschida, ceea ce nu orea vad, ca toti bugetarii care iau decizii fug de răspundere ca niste gunoaie ce sunt

    • @ionete: Ii cheltuie la supermarketurile care vann 90% marfuri din Import!
      Adica, sustinem Munca altora, locurile de munca din alte Tari!

    • Acuma, nah, ii cheltuie și ei unde pot. Sa vindem marfa românească în mall, că nu e interzis…
      Ideea e simpla: trebuie profitat de banul bugetarului, că e ban de care prostu nu știe sa țină și l cheltuie ca prostu.
      Daca ai dat afara un bugetar, l ai terminat. Pe langa ca nu stie sa facă nimic practic in viata, e aproape sigur lipsit de orice economii. Singurul lucru sigur al lui e creditul. Bineînțeles, exceptiile exista.

    • @ionete; NU sunt de acord sa tinem bugetarul pe salariu urias, taind frunze la caini, pentru ca oricum „el nu stie sa faca nimic practic in viata”… sa mearga la in Germania la cules sparanghel, cum merg miile de romani…
      Sa MUNCEASCA!