G4Media.ro

Firmă Dior din Italia, cercetată de autorități: exploatarea forței de muncă în…

sursa foto: Revista Elle

Firmă Dior din Italia, cercetată de autorități: exploatarea forței de muncă în întreprinderile de producție / „Genți care costă 53 de euro se vând cu 2.600”

Carabinierii din Milano au pus în aplicare un decret de „administrare judiciară” emis de Tribunalul din Milano împotriva Manufactures Dior, o societate a casei franceze de haute couture, anunță La Repubblica.

Societatea a fost considerată „incapabilă să prevină și să limiteze fenomenele de exploatare a forței de muncă în cadrul ciclului de producție, nereușind să pună în aplicare măsuri adecvate pentru a verifica condițiile reale de muncă sau capacitățile tehnice ale contractorilor, astfel încât să faciliteze subiecților (vinovați) existența unor probe substanțiale în legătură cu infracțiunea de muncă forțată”.

În acest context, s-a constatat că casa de modă încredințează, prin intermediul unei societăți interne create pentru crearea, producerea și vânzarea colecțiilor de modă și de accesorii, prin intermediul unui contract de furnizare, întreaga producție a unei părți din colecția de genți și accesorii 2024 unor societăți terțe, cu externalizarea completă a proceselor de producție.

Întreprinderea furnizoare are o capacitate de producție doar nominal adecvată și poate concura pe piață doar prin externalizarea comenzilor către fabrici chinezești, care reușesc să reducă costurile prin angajarea de forță de muncă ilegală și clandestină în condiții de exploatare.

Acest sistem permite „maximizarea profiturilor prin determinarea fabricii chinezești care produce efectiv produsele să reducă costurile cu forța de muncă (asigurări sociale, asigurări și impozite directe) prin utilizarea de forță de muncă „ilegală” și clandestină”, nerespectând – contestă anchetatorii – normele privind sănătatea și siguranța la locul de muncă și nerespectând Contractele colective naționale de muncă din sector în ceea ce privește remunerarea forței de muncă, orele de lucru, pauzele și concediile.

Instanța menționează că pentru un model de geantă Dior, firma de marochinărie „remite clientului Dior un cost de 53 de euro”, în timp ce „costul cu amănuntul al respectivului model de geantă este de 2.600 de euro”.

Autoritățile au făcut în martie 2024 investigații privind metodele de producție, ambalare și comercializare a articolelor de îmbrăcăminte de haute couture în fabrici gestionate de cetățeni chinezi din provinciile Milano și Monza și Brianza.

Au fost inspectate 4 fabrici, toate fiind considerate ilegale și în care au fost identificați 32 de lucrători, dintre care 7 erau angajați ilegal în țară. În fabricile de producție reale și neautorizate, s-a constatat că prelucrarea avea loc în condiții de exploatare (salarizare insuficientă, ore de lucru neconforme, medii de lucru nesănătoase), în prezența unor încălcări grave ale siguranței la locul de muncă (neefectuarea supravegherii sănătății, neasigurarea formării și informării), precum și cazarea forței de muncă în dormitoare construite ilegal și în condiții sanitare sub nivelul optim.

Au fost aplicate amenzi în valoare de 138.000 EUR și sancțiuni administrative de 68.500 EUR, iar pentru încălcări grave ale normelor de siguranță și pentru utilizarea de forță de muncă ilegală, s-a dispus suspendarea activității a 4 societăți.

 

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

1 comentariu

  1. Mai copii, m-ati zapacit la cap… nu citeste nimeni astea inainte de publicare? „că casa de modă”, „create pentru crearea”, „faciliteze subiecților (vinovați)” – ce-o fi insemnand asta? De fapt e vorba pur si simplu de externalizarea productiei catre fabrici chinezesti unde forta de munca este grav exploatata, dar greu se ajunge la subiect, atat de grava e traducerea.