G4Media.ro

Financial Times și Wall Street Journal despre candidatura lui Iohannis la șefia…

Sursa foto; Administrația Prezidențială

Financial Times și Wall Street Journal despre candidatura lui Iohannis la șefia NATO: Nu este văzută ca o alternativă reală la Rutte / Momentul ales pentru anunț a iritat mulți diplomați ai Alianței

Publicațiile Financial Times (Marea Britanie) și The Wall Street Journal (SUA) au abordat miercuri subiectul succesiunii la șefia NATO și au scris că premierul olandez Mark Rutte este favorit, în ciuda rezervelor exprimate de Turcia, Ungaria și Slovacia. Candidatura depusă de Klaus Iohannis ”nu este văzută ca o alternativă reală” la Rutte de majoritatea statelor membre, scrie Financial Times, în timp ce The Wall Street Journal susține că momentul ales de Iohannis pentru a-și anunța candidatura ”a iritat mulți diplomați ai Alianței”.

Cele două articole au apărut în ziua în care începe la Bruxelles reuniunea miniștrilor de Externe ai statelor membre NATO, o ședință la care e de așteptat să fie discutată și succesiunea la șefia alianței după terminarea mandatului lui Jens Stoltenberg.

The Wall Street Journal arată că SUA, prin ambasadoarea la NATO Julianne Smith, își exprimase în februarie că voia selectarea unui nou secretar general „probabil în primul trimestru al acestui an calendaristic, în măsura în care acest lucru este posibil”. Termenul inițial a trecut.

”Problema capătă acum un caracter de urgență deoarece liderii alianței doresc ca problema succesiunii să fie rezolvată înainte ca Uniunea Europeană să înceapă să își aleagă următoarea echipă de conducere în urma alegerilor pentru Parlamentul European de la începutul lunii iunie. Șeful NATO a fost în mod tradițional un european, iar o temere de ambele părți ale Atlanticului este că, dacă postul nu va fi ocupat curând, va deveni parte a negocierilor pentru posturile de conducere din UE”, arată The Wall Street Journal.

”În octombrie 2023, premierul olandez demisionar Mark Rutte – un lider respectat pe scară largă – s-a înscris în cursă după ce anterior își negase interesul. El a fost considerat imediat favorit. Într-o întorsătură surprinzătoare la începutul acestui an, președintele român Klaus Iohannis și-a manifestat interesul pentru acest post. Aproape imediat, SUA, Marea Britanie, Germania și Franța și-au exprimat sprijinul pentru Rutte. Iohannis și-a declarat public dorința pentru postul din NATO în martie, spunând că regiunea sa avea nevoie de mai multă reprezentare. Momentul ales pentru această mișcare a iritat mulți diplomați ai alianței”, mai scrie The Wall Street Journal.

Ziarul american mai scrie că Ungaria s-a opus public lui Rutte, dar nu și-a exprimat sprijinul pentru Iohannis. Premierul ungar Viktor Orban s-a opus sprijinului acordat de NATO Ucrainei și are în mod obișnuit dispute cu alți membri ai UE pe o serie de probleme.

La rândul său, publicația britanică The Financial Times scrie că miniștrii de externe din cele 32 de state membre ale NATO se reunesc astăzi la Bruxelles și vor avea loc discuții informale cu privire la viitorul lider al alianței. Rutte trebuie să câștige încrederea Ungariei, Slovaciei, Turciei și României.

”Candidatura lui Iohannis nu este văzută ca o alternativă reală la Rutte de către aproape toate celelalte state membre, ceea ce, potrivit diplomaților NATO, înseamnă că se exercită presiuni asupra celor care nu s-au retras pentru a se alinia în spatele lui Rutte în numele unității alianței”, scrie Financial Times.

Tot miercuri, publicația franceză Le Figaro a scris despre candidatura lui Klaus Iohannis că ”nu are nici cea mai mică șansă de succes, nici măcar în rândul țărilor din flancul estic”.

Mai mult, Le Figaro a citat ”un bun cunoscător al NATO”, care a declarat că „modul în care a făcut anunțul, momentul ales și lipsa de comunicare cu partenerii arată că Klaus Iohannis nu a înțeles nimic și că nu are calitățile necesare pentru această funcție”.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

21 comentarii

  1. Mutule, stai dra u acasa, du-te la munci agricole, ce sa cauti tu in nustiu ce functii inalte prin UE, NATO? Nu ti-ai facut si asa tara destul de râs?

  2. Trebuie și Rutte să aibă un simulacru de contracandidat în persoana lui Iohannis.

  3. Și ce-i mai rămâne să primească….

    • O flegma de la noi!

  4. Marele Prost merita post de secretar doar la PSD.

  5. Altminteri, candidatul Rutte, campion al neprimirii României și Bulgariei în Schengen, a cam lăsat analiștilor Rusiei impresia că e accesibil un culoar de influență din Donbas prin Transnistria până-n Serbia și Muntenegru, trezind speranțe că la o Europă cu două viteze se poate concepe și un NATO cu dublu standard.

  6. Cineva si-a batut joc de ficus. L-a facut sa viseze la sefia NATO contra supunerea totala a tarii. Restul e istorie….

  7. cate-odata se mai uita Barbosu si la noi da inca nu e dreptatea facuta. Ne vedem la alegeri nea Ficuse…

  8. Sustinatorii lui Iohannis: Victor Orban si Erdogan. E intr-o companie selecta. Ultimii conducatori de tip feudal din structurile occidentale. Orban e rege, Erdogan sultan. Al nostru e deja imparat.

  9. Pana la urma Le Figaro a trebuit sa o spuna pe sleau, ca sa inteleaga tot prostul!
    Ne-am facut de cacao pt ca Oha ne reprezinta din pacate!

  10. Nu e suficient că a devenit antipatic în țară, mai trebuie să devină antipatic și afară ?

  11. intradevar, a devenit ca o iritatie in c…r si pentru 6.5 MILIOANE DE ROMANI pacaliti de retorica anti-PEEESEEEDEEE

  12. Din tot circul creat de Iohannis e posibil ca Romania chiar sa aiba ceva de castigat: nenumirea lui Rutte la NATO.
    Sunt multe voci care spun ca Rutte nu e tocmai prietenos cu Europa de Est iar sansa ca un al treilea candidat sa iasa din joben si sa ii multumeasca pe toti membrii sunt foarte mari.
    Faptul ca ziarele din SUA si Marea Britanie (tari care si-au declarat sustinerea pentru Rutte) sunt critice la adresa lui Iohannis e irelevant, incearca doar sa puna presiune pe tarile care nu il sustin pe Rutte.

    • De acord! Faptul ca anumiti diplomati s-au simtit iritati este unul dintre rezultatele asteptate: nu vor avea de ales, vor trebui sa faca ceva (poate unii chiar vor intelege ca nu sunt singurii iritati).

  13. Orice om intelept stie ça iohannis n-are nicio sansa, doar daca candideaza impotriva lui Orban sau Erdogan. Probabil ca a fost impins de la spate de europeni sa joace rolul contracandidatului. In UE iohannis e o unealta ( ca si-n tara dealtfel), ne amintim c-a fost primul european trimis in USA dupa alegerea lui trump, de unde s-a ales cu o sapca rosie.

  14. L.au aburit PSDistii!!! 😅
    Nenea Iohannis, mergi matale acasă liniștit, un golf, o vacanta….nu mai merge!!!

  15. Pt ca vad ca nu aveti curajul sa publicati un comentariu critic, il reformulez: „Pana la urma a trebuit sa o spuna pe sleau Le Figaro, ca sa inteleaga toti ceea ce diplomatii imbalsamau in cuvinte nesuparatoare!”