G4Media.ro

Filmul celor trei zile în care statul român s-a făcut de rușine:…

Sursa Foto: Google Maps

Filmul celor trei zile în care statul român s-a făcut de rușine: Cum au negat vehement toate autoritățile statului, în frunte cu Klaus Iohannis, prăbușirea unei drone pe teritoriul României/ Premierul luxemburghez: Dacă preşedintele ţării spune asta, eu cred

După ce toate autoritățile statului român au negat timp de două zile scenariul în care o dronă s-ar fi prăbușit pe teritoriul României, ministrul Apărării Angel Tîlvar confirmă miercuri că au fost găsite resturi din ceea ce pare o fi o dronă în zona localității Plauru din Delta Dunării. Încă de luni autoritățile ucrainene insistă asupra incidentului care s-a r fi produs duminică noaptea, în timpul unui atac al portului ucrainean Ismail. Între timp, un site specializat în geolocalizare și un post TV german au identificat locul în care s-a produs explozia. Pe lângă ministrul Apărării, Angel Tâlvar, din partea României au mai negat ministrul de externe, Luminița Odobescu, premierul Marcel Ciolacu și președintele Klaus Iohannis.

Precizăm că Angel Tâlvăr a preluat mandatul de la Ministerul Apărării în luna noiembrie și este absolvent de limbi străine. A fost profesor de limba engleză până în anul 2004, când a intrat în politică.

Luni, 04.09:

  • Purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe ucrainean Oleg Nickolenko a anunțat luni la prima oră, pe contul său de Facebook, că ”în timpul unui atac în masă al Rusiei în zona portului Izmail, un „shahed” rusesc a căzut și s-a detonat pe teritoriul României”
  • În cursul dimineții, Ministerul Apărării  a dezmințit ”categoric” informația: ”structurile cu responsabilități ale Ministerului Apărării Naționale au monitorizat în timp real situația generată de atacurile rusești executate cu drone, atât în cursul nopții trecute, cât și sâmbătă spre duminică, asupra infrastructurii din proximitatea porturilor ucrainene de la Dunăre. În niciun moment, mijloacele de atac utilizate de Federația Rusă nu au generat amenințări militare directe la adresa teritoriului național sau a apelor teritoriale ale României”.
  • În jurul prânzului, ministrul de externe ucrainean Dmitro Kuleba a declarat că are și dovezi foto care susțin incidentul: „Cred că, în acest caz particular, ele (autoritățile române – n.r.) studiază acum toate aspectele a ceea ce s-a întâmplat. Nu are rost să negăm că a căzut ceva acolo. Iar noi spunem cu încredere, pe baza dovezilor, că acestea au fost dronele Shahed. Avem dovezi fotografice că ceva a căzut acolo”.
  • În cursul după-amiezii, ministrul de Externe Luminița Odobescu dezminte incidentul, la Berlin: ”Vedem că Rusia în mod cinic continuă să atace infrastructura civilă, nepermiţând Ucrainei să-şi exporte cerealele. Desigur, există un risc de accidente sau incidente, dar deocamdată nu a fost cazul”.

Marți, 05.09:

  • Un site specializat în localizarea unor evenimente și utilizat de site-ul de investigații Bellingcat, arată într-o serie de postări pe rețeaua X (fostă Twitter) că, potrivit datelor strânse, drona rusească de tip Shahed a explodat pe malul românesc al Dunării, așa cum susține Ucraina.
  • O echipă de jurnaliști de investigație de la postul german de televiziune ntv, deținut de grupul RTL al Bertelsmann Media, a verificat imaginile și a ajuns la concluzia că „una sau mai multe drone rusești au căzut pe teritoriul României și au explodat”.
  • Premierul Marcel Ciolacu a negat informațiile, în contextul unor declarații de presă: „În acest moment, nu se confirmă această informaţie. Eu am informaţiile de la ministrul Apărării. În acest moment nu se confirmă această informaţie”.
  • Totuși, în cursul după-amiezii, în cursul unei vizite la Cincu, președintele Klaus Iohannis a negat din nou incidentul din Delta Dunării: „Nu a existat nicio piesă şi nicio dronă şi nicio altă parte a vreunui dispozitiv care a ajuns în România. Noi avem control total asupra spațiului noastru aerian, noi am verificat absolut tot și pot să liniștesc populația. Nu a existat nimic ce a ajuns în România, însă da, suntem îngrijorați fiindcă aceste atacuri au loc la o distanță foarte mică de granița românească”. În replică, premierul luxemburghez Xavier Bettel, prezent la conferinţa de presă comună cu şeful statului român, a precizat: „Dacă preşedintele ţării spune asta, eu cred”.

Miercuri, 06.09:

  • În jurul prânzului, ministrul Apărării a declarat din Delta Dunării, că a fost verificată o zonă foarte mare și a confirmat că s-au găsit bucăți care ar putea fi drintr-o dronă, însă nu reprezintă o amenințare pentru populație. „Noi am acoperit o zonă foarte mare, inclusiv zona despre care au fost discuţii în spaţiul public şi confirm că s-au găsit bucăţi care ar putea fi elementele (unei drone)”, a afirmat Tîlvăr
  • O oră mai târziu, purtătorul de cuvânt al MApN, generalul Constantin Spînu, a declarat, la Digi24, că au fost descoperite încă de marți seară, pe malul românesc al Dunării, în apropierea localității Ceatalchioi, „mai multe elemente care pot fi asimilate unor elemente de dronă”, iar echipa de investigație a ridicat probe pentru a face analize, astfel încât să se stabilească proveniența și când au ajuns în România.
  • Marcel Ciolacu a confirmat și el prăbușirea unei drone pe teritoriul românesc: „Reporter: Da, e de ieri. E la 100 de metri de apă, într-o zonă de junglă, acum defrișează. (…) / Ciolacu: Dacă tot ați făcut push au căutat și-n junglă”, le-a răspuns Marcel Ciolacu jurnaliștilor, potrivit imaginilor transmise de Digi24.
  • Toate aceste evenimente au loc în timp ce preşedintele Klaus Iohannis găzduieşte, la Palatul Cotroceni, cea de-a VIII-a ediţie a Summitului Iniţiativei celor Trei Mări (I3M), în cadrul căreia va prezenta rezultatele mandatului României la conducerea I3M, reflectate, de asemenea, în Declaraţia Comună a Summitului, care va fi adoptată la finalul discuţiilor.
  • În cursul după-amiezii, Klaus Iohannis a făcut declarații de la Summitul Inițiativei celor Trei Mări: ”Am fost informat în timp real de către Ministerul Apărării cu privire la această descoperire și am solicitat investigarea de urgență și profesionistă a provenienței acestor componente, precum și a momentului și circumstanțelor în care acestea au ajuns pe teritoriul României. În cazul în care se confirmă că aceste elemente provin dintr-o dronă rusească, o astfel de situație ar fi complet inadmisibilă și o violare gravă a suveranității și integrității teritoriale ale României, stat aliat NATO. Așa cum am mai menționat, aceste atacuri asupra infrastructurii civile ucrainene, care sunt crime de război, au loc la o distanță foarte mică de granița românească. Suntem însă alerți și în contact permanent cu ceilalți aliați din NATO. O repet: în cadrul NATO suntem foarte bine apărați, iar România beneficiază de garanții de securitate extrem de puternice, cele mai puternice din toată istoria noastră”.

Citește și

LIVE Bucăţi dintr-o dronă au fost găsite pe teritoriul României, confirmă ministrul Apărării / Se iau măsuri suplimentare de securizare a spațiului aerian / Iohannis în urmă cu o zi: Nu a existat nicio piesă şi nicio dronă care a ajuns în România

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

19 comentarii

  1. Sa ne facem de bafta in fata tuturor ne pricepem cel mai bine!.
    Suntem de rasul Europei!

    • Va dati seama ca pe noi trebuie sa ne anunte vecinii (ucrainenii, moldovenii si bulgarii) daca suntem atacati !
      Valeu!

  2. Nu e asta, ne pun americanii să mințim!

  3. Autoritatile au stiut, imi e imposibil sa accept ca n-au stiut. Intrebarea e : negarea a fost ceruta de sus din conducerea NATO

    • sau a fost o idee de-a noastra, sa nu dam motive de inflamare pro / anti razboi ? Pentru ca imi pot imagina foarte usor, nici nu am chef sa caut efectiv, ca foarte multi dintre noi am prefera sa fim mintiti, sa nu se discute si sa se bage sub pres subiectul, ca sa nu trebuiasca cumva sa ne definim putin mai clar pozitia in razboiul asta.

    • Creier deshidratat: de ce ar cere NATO asta ca mai apoi autoritatile sa confirme? Sunt CiolaNu si KK WC iohanis atat de corecti incat sa aiba parere proprie, impotriva NATO?

  4. E bine si asa! Daca se vrea, se poate spune ca a explodat butelia unui localnic, sau sunt ramasite ale.exploziei de la Crevedia care s-au intors din spatiu. Sau poate fi o inscenare, e bine sa fim precauti, nu vreau sa merg pe front: smiorc, smiorc!

  5. Președintele mincinos care a spus că nu va mai pune PSD la guvernare, minte in continuare! Rușine!!!

  6. Cred că cei de la NATO ar trebui să stea cu ochii pe noi ca pe butelie. Nu de altceva dar s-ar putea ca rușii să ajungă odată până la București și ai noștri să nege

    • Sau sa nu stie

  7. Niste fricosi mizerabili. Ii strica iar concediul lu KK WC iohanis

  8. Dacă ne invadează rușii aflăm și noi a treia zi de la vecini Votați partidele clasice în continuare!

  9. Fiecare cu agenda lui. Nu le iau apararea astora, ma doare in spate de ei, dar oare nu e mai facut de rusine sa se afle oficial si nici macar sa nu se mentioneze articolul 5? In Polonia s-a lasat si cu morti (2, parca) si imediat au adoptat varianta prezentata de rusi, ca ”anti aeriana ucraineana a dat” si nici vorba de art 5, daramite acum?!

    • Inainte de art 5 vine art 4, care prevede consultari intre toti membrii daca vreunul pune pe agenda o situatie de genul. Dar Romania trebuia in primul rand sa fie onesta cu cetatenii ( ca oficialii NATO stiu in orice moment adevarul ).

    • Am un sentiment ca si celor de la NATO le-a convenit tacerea astora!

  10. Au stiut cu siguranta, dar acum nu mai pot sa nege datorita probelor venite din alte parti. Dupa ce cade o bomba o sa ne zica ca is schimbarile climatice. :))

  11. Mda, normal ca nu au vrut sa faca valuri, ca nu avem cu ce sa ne laudam pe VSHORAD(aparare antiaeriana pe raza scurta). Poate sa cada orice in RO ca nu poti sa zici ca avem cum sa ne aparam la pocnitori dastea mici care fac prapad. Au crezut ca pot nega, dar au aparut prea multe dovezi si au recunoscut. Una peste alta, mergem inainte cu ce avem ca nu avem alta posibilitate. Probabil ca vor muta un sistem mobil in zona, dar pe ala nu il pui in funcțiune pentru o drona ci pentru un atac clar asupra tarii tale. Sunt curios daca radarele noastre au prins ceva, greu de stiut daca avem radare de mica altitudine.