G4Media.ro

Fermierii sub 40 de ani cu studii de specialitate vor primi terenuri…

sursa foto: Pexels

Fermierii sub 40 de ani cu studii de specialitate vor primi terenuri concesionate de la stat

Tineri de până la 40 de ani, absolvenți de studii în domeniul agro-zootehnic, vor putea primi în concesiune terenuri ale statului pentru înființarea de ferme, potrivit unui proiect legislativ discutat în primă lectură de guvern la ședința de luni.

Programul pentru instalarea tinerilor fermieri cu teren concesionat de la stat face parte din Planul Naţional de investiţii şi relansare economică, documentul-cadru adoptat de executiv pentru relansarea economică.

Prin acest program, tinerii fermieri vor beneficia de o subvenţie pentru instalarea, construcţia şi pentru demararea unei ferme agricole, iar în plus vor putea avea din partea statului, concesionat de la stat terenul agricol pentru dezvoltarea unei ferme, a anunțat șeful Cancelariei premierului, Ionel Dancă.

Pentru a permite această măsură, e nevoie de ordonanţă de urgenţă pentru modificarea Codului administrativ, astfel încât să fie permisă concesionarea de terenuri fără cadastru.

Potrivit Planului Naţional de investiţii şi relansare economică, bugetul acestui proiect destinat instalării tinerilor fermieri e de 42 de milioane de euro, sursa de finanțare fiind mixtă: fonduri europe și fonduri bugetare.

Fondurile vor fi accesate în baza unui plan de afaceri, iar sprijinul financiar este de maximum 50.000 Euro. Beneficiarii pot accesa în premieră facilitatea concesionării de terenuri cu destinație agricolă, libere de contract cu suprafață de maxim 50 de ha, aparținând domeniului public sau privat al statului, prin atribuire directă.

Foto: Fermier / Pexels.com

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

4 comentarii

  1. Pomenile electorale se dau si in galeti albastre cu galben. Ar fi mai ok sa se dea in galeti roș-albastre, avand in vedere nu prea se recicleaza plasticul in Romania…

  2. Bună ziua. Țin să-mi exprim nemulțumirea cu aceste legi și directive pe care le consider incomplete și discriminatorii. Nu înțeleg de ce produceți aceste nedreptăți, separări și condiții inutile care după cum suna și se propun e clar ca nu se bazează pe o consultare largă a posibililor beneficiari. Sunt fermier de când ma știu și mi-e drag sa fac asta deși am studii superioare(Ing. Topografic), astfel m-am instalat ca tânăr fermier în 2012 printr-un proiect pe fonduri UE în valoare de 40000 euro și prin planul de afaceri mi-am cumpărat pământ, astfel am ajuns la concluzia că ce am luat pe mere am dat pe pere, dau un ex : am 37 de ani, păi ar fi normal sa pot beneficia și eu dacă e sa ne raportam la vârstă de 40, proiectul l-am dus la bun sfârșit, pe noile programe se dau bani mai mulți (am înțeles 100000 euro) sau anul acesta 50000 cu posibilitatea de a arenda 50 de hectare și este foarte bine că se întâmplă așa dar gândiți-vă la o lege corecta pt toată lumea și așa agricultura micului fermier este în moarte clinica. Mulțumesc

  3. Fermierii, in comparatie cu ceilalți antrepenori sunt ajutați extrem de mult prin diferite facilități fiscale ,scutiri de taxe și impozite, rambursare de TVA, subvenții de tot felul pe diferite scheme de plată, în fiecare an cu secetă sau intemperii ei primesc calamități in sume mari, scutiri la pretul motorinei , iar ei în schimb nu aduc plus valoare economiei , fac evaziune fiscală, fac tot felul de șmecherii cu fondurile primite , declară terenuri cultivate dar in realitate este teren prelucrat, au mai multe animale trecute la subvenții decât pe teren, să nu mai vb de lucrul la negru in agricultură a ajuns la cote alarmante. Subvențiile acordate sub forma de vauchere, nu cash, și doar acelor care merită.

  4. Fermierii, in comparatie cu ceilalți antrepenori sunt ajutați extrem de mult prin diferite facilități fiscale ,scutiri de taxe și impozite, rambursare de TVA, subvenții de tot felul pe diferite scheme de plată, în fiecare an cu secetă sau intemperii ei primesc calamități in sume mari, scutiri la pretul motorinei , iar ei în schimb nu aduc plus valoare economiei , fac evaziune fiscală, fac tot felul de șmecherii cu fondurile primite , declară terenuri cultivate dar in realitate este teren prelucrat, au mai multe animale trecute la subvenții decât pe teren, să nu mai vb de lucrul la negru in agricultură a ajuns la cote alarmante. Subvențiile acordate sub forma de vauchere, nu cash, și doar acelor care merită și în urma unor controale foarte riguroase din teren.