G4Media.ro

Fenomenul ”blackout shopping” și cum explică o YouTuberiță din SUA că ai…

sursa foto: Unsplash/ freestocks

Fenomenul ”blackout shopping” și cum explică o YouTuberiță din SUA că ai putea să scapi de viciul cumpărăturilor impulsive

Există o expresie pentru momentul când intri într-un magazin, cumperi o mulțime de lucruri de care nu ai nevoie și uiți să iei singurul lucru pentru care intrasei inițial în magazin. În engleză se numește „blackout shopping” (cumpărături impulsive) și este unul dintre cele mai rele lucruri pe care le poți face dacă încerci să economisești bani, potrivit lui Kate Kaden, o YouTuberiță care oferă sfaturi despre economisirea banilor, arată Business Insider.

Kaden este unul dintre creatorii unei mișcări pe rețelele de socializare care încurajează tinerii să economisească banii, în loc să îi cheltuiască imediat ce ajung în mâinile lor.

A trăi sub posibilitățile tale este cea mai bună modalitate de a economisi bani în mod constant, a declarat Kaden pentru Business Insider. Dar sunt multe lucruri pe care le facem în viața de zi cu zi care ne îngreunează șansele de a face acest lucru.

Unul dintre acestea este „blackout shopping”, a spus Kaden, atunci când ieșim pentru ceva anume, dar ne lăsăm tentați să facem cumpărături impulsive prin magazin.

„A existat o tendință pentru o vreme în care era aproape drăguț să cheltuiești prea mult la Target (supermarket american), de exemplu”, a spus ea. „Intri pentru o sticlă de șampon, ieși cu 200 de dolari mai puțin și ai uitat șamponul”.

Pe TikTok, există zeci de videoclipuri care apar sub termenii de căutare „blackout shopping” sau „blackout (inconștient) în timp ce faci cumpărături”. Kaden a spus că a devenit „un fel de glumă” pe acolo.

„Dar acum, pe măsură ce lucrurile au devenit mai scumpe, aș recomanda evitarea cumpărăturilor impulsive”, a spus ea. „Nu va mai fi amuzant, pentru că acum nu mai putem pune mâncare pe masă sau nu mai putem avea siguranța unui acoperiș deasupra capului”.

Consumatorii se simt mai optimiști în ceea ce privește economia americană, potrivit unui raport recent al McKinsey, iar vânzările cu au crescut cu 0,7% în martie față de anul precedent. Aceasta în ciuda faptului că prețurile au crescut mai repede decât ținta de inflație de 2% stabilită de Federal Reserve.

Aproximativ 40% dintre consumatori doresc să se „răsfețe” în următoarele trei luni, a constatat raportul McKinsey, Generația Z și milenialii fiind cei mai predispuși să arunce cu banii. Dar, după cum știe prea bine Kaden, acest lucru are un cost.

Kaden a început să facă conținut în urmă cu cinci ani, când a devenit mamă singură. „Mă întrebam cum o să fac asta, mi se părea înfricoșător”, a spus ea. Ea a apelat la YouTube și a găsit acolo câțiva creatori de conținut care împărtășeau sfaturi pentru mamele singure. I s-a părut atât de util încât a început să-și impună un anumit buget, să economisească și, în cele din urmă, să investească în pensia ei.

„Am început să împărtășesc tot ceea ce funcționa și de acolo a început să înflorească”, a spus ea. Unele dintre cele mai populare videoclipuri ale lui Kaden sunt despre modalități consistente de a economisi bani, lucruri pe care oamenii ar trebui să nu le mai cumpere și despre cum să formeze un „cocon frugal”.

„Asta înseamnă doar a te ajuta să te protejezi de toate tentațiile”, a explicat ea. În general, consecvența este cheia, a spus Kaden. Un punct bun de plecare este impunerea unui buget și, așa cum spune Kaden, „să știi ce datorezi”.

„Pentru a economisi bani, trebuie să știi cât de mult cheltuiești”, a spus ea. După ce ați finalizat toate cheltuielile casei, Kaden a spus că ar trebui să vă transformați economiile în altele – punând aceeași sumă deoparte în fiecare lună.

Apoi, întocmiți o listă de cumpărături și faceți cumpărături doar o dată pe săptămână. Dacă puteți, Kaden recomandă să comandați cumpărăturile printr-o platforma de delivery, mai degrabă decât să mergeți în magazin, pentru a evita tentația.

Făcând acest lucru, de asemenea, te vei opri ușor-ușor din a cumpăra tone de articole pentru rețete noi pe care nu ajungi să le mai gătești sau produse sănătoase pentru un stil de viață super sănătos pe care probabil nu îl vei duce la bun capăt.

„Vor lua toate aceste legume și fructe săptămâna aceasta, iar apoi totul putrezește și pur și simplu se risipește toată mâncarea”, a spus ea. „Așa că faceți cumpărături pentru stadiul în care vă aflați cu adevărat și pentru ceea ce aveți de gând să mâncați exact”.

Pentru cei care se luptă cu cumpărăturile impulsive online, Kaden a spus că a fost o revelație pentru ea să își curețe la sânge casa. 

„Te vei uita la toate lucrurile pe care ai cheltuit bani și pe care nu le-ai folosit și știi că nu le vei folosi niciodată”, a spus ea. „S-ar putea să te oprească să mai cheltuiești pe alte lucruri”.

Mulți oameni sunt ”orbi” în ceea ce privește cheltuielile lor și își dau seama că nu mai au bani decât atunci când cardul lor este refuzat la plată. Acest lucru este de obicei rezultatul negării sau fricii cu privire la adevăratul lor buget, a spus Kaden.

Prin canalul ei, Kaden speră să facă viața frugală mai „distractivă și ușoară” și să ofere oamenilor o cale de ieșire din stresul legat de bani. „Știu că oamenii urăsc acest cuvânt, dar bugetarea a fost cheia pentru mine, iar eu nu o consider restrictivă. A însemnat mai mult permisiunea de a cheltui”, a adăugat ea. 

Dacă încă mai doriți să comandați mâncare din oraș, de exemplu, puteți încorpora acest lucru în bugetul dumneavoastră – puneți deoparte aproximativ 100 de dolari pentru a mânca în oraș și îi puteți cheltui cum doriți.

„Este înspăimântător sau intimidant, mai ales pentru cei care susțin că nu știu cum să facă acest lucru sau că nu știu să facă calcule”, a spus Kaden. „Dar dacă reușești să o faci, îți va schimba viața”, a conchis Youtuberița. 

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

1 comentariu

  1. Ce boli au unii…ca nu se mai opresc din cumparaturi…si dupa aceea se planga ce nu le ajung banii…ca nu sunt platiti corespunzator….si angajatorii sunt rai si ii exploateaza…copii rasfatati de parintii lor care nu au inteles niciodata valorea banilor si ce trebuie sa faca cu ei…si bineinteles au aparut si influencerii pe Youtube care ne fac tot felul de strategii si analize cum sa nu ne cheltuim banii, de parca ar fi o mare filosofie…Tara arde si baba se piaptana