G4Media.ro

Fenomen de proporții în Germania: localnicii își abandonează animalele de companie cumpărate…

sursa foto: Pexels

Fenomen de proporții în Germania: localnicii își abandonează animalele de companie cumpărate în perioada pandemiei

Pe portalul de dating Tinder, un azil de animale a creat pagini pentru patrupede abandonate, oferite spre adopție. Germanii au cumpărat sute de mii de câini și pisici, pe care acum nu le mai vor, arată o anchetă Deutsche Welle.

„Nu sunt doar cineva pentru o noapte”: Pentru mulți dintre utilizatorii platformei Tinder, care privesc în ochii lui Paris, ar putea fi dragoste la prima vedere. Și-ar mai fi și descrierea profilului de pe Tinder: pasionat de mașini, a trăit mulți ani în Grecia, credincios. Iar pentru cei care se lasă mai greu cuceriți, există un ultim apel: „Dă-mi voie să fiu protectorul tău!“.

Postarea are o singură chichiță: Paris este un cățel dintr-un azil de animale din München. „O agenție de marketing a avut ideea. Am creat profilurile a șapte căței și pisici“, povestește Kristina Berchtold de la Asociația pentru protecția animalelor din München. „Inițial, algoritmul a blocat paginile. După o discuție cu reprezentanții Tinder, anunțurile au fost publicate din nou, ba chiar ne-au oferit și spațiu de reclamă“, adaugă Berchtold.

Tinder – O idee creativă cu o ocazie tristă
Astfel, pe platforma de întâlniri, câinii Harcos și Joshi și pisicuța Saskia își caută relații stabile, de durată. Cine este interesat, îi poate întâlni personal la azilul de animale din München care adăpostește în prezent 1085 de necuvântătoare – de la arici la păsări sau vulpi, dar mai ales iepuri și pisici. Pe multe dintre aceste suflete le leagă ghinionul avut în relațiile anterioare – relații începute, în multe cazuri, în perioada lockdown-ului.

Bella este exemplul perfect al unui proiect eșuat, inițiat în pandemie. Născută în 2020, pisica și puiul ei au fost așezați anul acesta într-o cutie de carton și abandonați. Din cauza unei boli, puiul a fost eutanasiat. În carton era o scrisoare cu mesajul: „Nu-mi mai pot permite să plătesc veterinarul“.

„Prin această acțiune dorim să atragem atenția asupra animalelor abandonate și a celor bolnave sau bătrâne care ajung în număr din ce în ce mai mare în adăposturi de la începutul pandemiei încoace“, spune Berchtold.

Vânzări record în perioada lockdown-ului
Dacă Mico și-ar putea crea singur un profil pe Tinder, acesta ar suna cam așa: pekinez, în vârstă de opt ani, genul clown care face pe toată lumea să râdă. Și Mico, găzduit de azilul de animale din Bonn, are o poveste tristă. A fost cumpărat de pe eBay în perioada lockdown-ului. După câteva săptămâni, stăpânul l-a dus la azil.

Din 2019 până în 2020, în Germania s-a înregistrat o creștere a numărului de animale de companie achiziționate cu un milion de pisici și 600.000 de câini. Activiștii pentru drepturile animalelor au avertizat în zadar asupra unor eventuale decizii necugetate. În orașul Moers, o pensionară și-a aruncat câinele peste gardul înalt de doi metri al azilului. A făcut-o, spune ea, din cauză că se simțea suprasolicitată din cauza animalului.

Julia Zerwas, șefa adăpostului „Albert Schweitzer“ din Bonn, știe cum sună scuzele celor care își abandonează animalele de companie. „Aveam un câine care, mai nou, a început să-l mârâie pe cel mic. Sau a mușcat un vecin. Acum trebuie să scap de el cât mai repede. Disponibilitatea oamenilor este foarte redusă. Puțini încearcă în continuare când apar probleme“, adaugă Zerwas.

Este un cerc vicios. Animalele au nevoie de timp, atenție și educație. Școlile de dresaj nu mai fac față cererilor. „Partea cea mai rea nu este că oamenii au reînceput serviciul și nu se mai pot ocupa de animale, ci faptul că animalele au acum aproximativ un an – o vârstă dificilă“, spune Zerwas. „Primim aproape numai câini cu probleme de comportament, care deja au mușcat pe cineva.“

Germanii caută animalul de companie perfect, manierat și ușor de întreținut
Se pare că germanii sunt extrem de pretențioși și la adoptarea unui animal de companie abandonat. Se caută partenerul perfect, fără defecte sau puncte slabe, care promite o relație necomplicată. „Ar fi minunat pentru ei dacă un câine ar putea conduce mașina și ar putea sta singur, dacă s-ar înțelege cu copiii și s-ar juca frumos cu ceilalți câini. Dacă nu e totul perfect, intermedierea devine dificilă“, mărturisește șefa azilului de animale din Bonn.

Comerțul ilegal înflorește

Dacă Tinder este portalul care poate scăpa de suferință câteva patrupede abandonate, Ebay-Kleinanzeigen este mai degrabă portalul care aduce suferința, stresul, boala și, uneori, chiar moartea câtorva sute de animale. Comerțul ilegal cu pui de câine a înflorit în perioada pandemiei. Conform evaluărilor Asociației germane pentru protecția animalelor, numai în prima jumătate a acestui an au fost traficați peste 1300 de pui – mai mulți ca pe tot parcursul anului 2020.

„Platforma deschide poarta comerțului ilegal cu animale de companie; un comerț ce trebuie limitat și reglementat, dacă nu poate fi interzis. Sancțiunile aplicate traficanților și controalele ar fi trebuit însăprite, iar cazurile elucidate. Dar clasa politică nu a făcut nimic. Situația se agravează“, afirmă Hester Pommerening, reprezentant al Asociației.

În 2018, traficul cu pui de câini era menționat explicit în acordul coaliției de la Berlin. „Dar la ministrul federal pentru alimentație și agricultură Julia Klöckner ne-am izbit de niște urechi surde“, spune Hester Pommerening. Organizațiile pentru protecția animalelor își pun speranțele acum în noul guvern. UE dorește restricționarea comerțului ilegal cu animale prin înregistrarea obligatorie și identificarea la nivel european a câinilor și pisicilor. „Asistăm la un consum constant de viețuitoare. Sunt oameni care cumpără animale ca și cum ar cumpăra jucării sau alte bunuri. Și care vor să le schimbe dacă ceva nu funcționează“, spune Hester Pommerening (Foto: Pexels).


Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

35 comentarii

  1. Niște grobieni

    • La noi sunt la fel de multi procentual vorbind, dar nimeni nu zice nimic. In 2009 era plin de caini abandonati pe campuri si prin sate.

  2. Urmează Laura…

  3. Le cumpăra la loc cât de curând.

  4. Nemti! Cu asta am spus totul.

    • Mda spuse unul din țara cu cei mai mulți maidanezi! Marș la nani că delirezi!

  5. Deci primim second hand de craciun?

    • Poate au renunțat la ele din cauză că nu au vrut să se vaccineze. Cine știe…de la nemți ne putem aștepta la orice…până la urmă tot la ei nu au acces la sinucidere asistată decat cei vaccinați sau trecuți prin boală.O fi ceva in aer…oricum e jalnic că au folosit niste animale ca să aibă motiv de iesit din casă în lockdown apoi s-au făcut că uita..

  6. Niște nenorociți!

  7. Nemtii astia ar trebui sa aiba interzis sa se mai impuieze. Aschia nu sare departe.

  8. Bestiile germane nu se dezmint.

  9. În Romanika este sport general de ani de zile…. căței neajutorați duși pe câmp, pisici abia fătat puși în pungă și duși la gunoi…… suntem pe primul loc la aruncat animale și la extras urși 🤮🤮🤮🤮

  10. Cică ăștia se vor o nație educată,ciumpalacii ăștia ne dau nouă lecții, în realitate niște spurcați, fără milă și empatie, care văd doar bani în fața ochilor. Naziști au fost, naziști or să moară.

  11. Germanii se cred buricul Europei dar sunt exact invers .Dacă Ungaria le-a pus piciorul în prag în unele privințe nu le-a convenit și cer sancțiuni.Ai noștrii în schimb se ,,gudură”pe lângă nemți dade-dade le mai aprobă fonduri.Ar fii bine ca ai noștrii să mai deschidă ochii că nu tot ce vine din vest e și bun.Exemplul de față ,l a o simplă pandemie nemții își abandonează animalele de companie .Așa vor face și cu anumite țări după ce se vor folosii de ele. Asta nu e politică e realitatea !!

    • Trăiesc de 8 ani în Germania, mă mir cum ai reuşit o aşa descriere corectă a celor mai mulți dintre nemți. Bravo, ai fler

  12. Muicaaaa
    Chiar nu obosiți sa generalizati?
    Chiar mai puteti?
    Doamne, crunt tre’ sa arate viata voastra.
    Ca un tv al negru
    Naspa

  13. Este vorba de Germania aia civilizata, educata, cu bani multi? Aww… daca nu ai bani de veterinar sau de mancare speciala, atunci nu cumperi un animal de companie. Nu-ti bati joc de el aruncandu-l intr-o cutie de carton, dupa ce te-ai folosit de el si ti-a ridicat moralul in pandemie si lock down, in caz contrar poate ajungeai la nebuni. Un animal nu este o jucarie. La fel si un copil!

    • Eu nu aș putea face așa ceva.Si eu ajut o fundație din .jud.Bihor.Urat gest sa arunci sufletele acestea.Aceea care a aruncat animăluțele nu are suflet.

  14. Dumnezeu sa vă pedepsească

  15. Astea sunt efectele marketingului : vezi o reclama frumoasa,comanzi si dupa o vreme te intrebi de ce ai cumparat. Cred ca multi au fost manipulati de diverse reclame incat sa adopte sau sa cumpere animale fara sa se gandeasca la faptul ca nu vor avea atata timp liber peste cateva luni. Mai toate reclamele se bazeaza pe mentinerea gandirii la consecintele pe termen scurt.

  16. Pai animalele au fost cumpărate cu scopul de a fenta lookdownul nu că sa aibă grijă de ele. Așa se întâmplă când idioții de la pet shop sunt lingăi după profit și nu îi interesează și cui dau animalele. E de mirare că pentru a conduce o mașină care nu are suflet ți se cere test psihologic și psihiatric la carnetul de conducere, să deții o armă la fel, dar sa ai grija de un animal cu suflet care nu e jucărie nu ți se cere test psihologic și psihiatric.

  17. Gunoaie naziste au fost, gunoaie naziste au rămas. Au cumpărat animalele doar ca să poată ieși în timpul lockdown ului și acuma le abandonează. Hitler, portretul perfect al nemtalaului.

  18. Gunoaie naziste. Asta au fost, asta au rămas. Iei un animal ca să poți ieși pe stradă în timpul lockdown ului și apoi îl abandonezi. Odraslele lui Hitler.

  19. Gunoaie naziste. Asta au fost, asta au rămas. Iei un animal ca să poți ieși pe stradă în timpul lockdown ului și apoi îl abandonezi. Odraslele lui Hitler. E rândul lor la duș.

  20. Ăștia merită să stea în lockdown încă 100 de ani că să se învețe minte că nu sunt stăpânii acestei planete! Dumnezeu să îi răsplătească după faptele lor !

  21. Scriu că locuitor al Germaniei și ca „părinte” al unui Golden Retriever de 5 ani jumate: știrile din Romania sunt scrise ca să atragă audiență. In Germania exista aproape 35 de milioane de animale de companie și cei din articol vorbesc de poate 100000 de cazuri. Problema e reală totuși: sunt mulți care pe perioada lockdown au cumpărat animale de companie ca să nu fie siguri acasă (nu ca să iasă afară, in Germania toată lumea a putut ieși afară la plimbare chiar când aproape totul era închis). Acum mulți sunt obligați să se întoarcă la birou și multe animale nu tolerează bine singuratatea. De aici apar problemele. Apoi nemții in general nu sunt nici mai buni nici mai răi decât românii. Sunt doar mai organizați, respectă mai mult autoritățile și sunt mult mai puțin corupți.

    • „The German is like

      the slave who obeys his master

      without a fetter,

      without a whip,

      by the mere word,

      even by a look.

      The bondage is in himself, in his soul;

      Worse than material slavery is spiritualized slavery.

      The Germans have to be liberated from within, nothing helps from the outside. ”

      Heine

  22. Ei sunt moralisti,buni sa dea lectii de buna educatie si mai ales sfaturi.Rusine lor.

  23. Daca aș ști că aș mânca mai puțin,tot nu le as abandona….lipsa de empatie la oameni e tot mai des întâlnit.

  24. Cu ce suntem noi oamenii mai presus decât animăluțele nevinovate care te iubesc necondiționat? Cu nimic…