G4Media.ro

Federația SANITAS declanșează greva japoneză și cere Guvernului Orban mai multe soluții…

Federația SANITAS declanșează greva japoneză și cere Guvernului Orban mai multe soluții pentru sistemul medical

Membrii Federaţiei SANITAS declanşează miercuri la nivel naţional greva japoneză, o formă de protest care nu presupune întreruperea activităţii, a anunţat organizaţia sindicală din sănătate, transmite Agerpres.

” (…) membrii de sindicat SANITAS din toată ţara declanşează (miercuri – n. r.) greva japoneză, o formă de protest fără întreruperea activităţii! Astfel, de Ziua Internaţională a Muncii Decente, membrii SANITAS doresc să atragă atenţia că ei continuă să îşi facă datoria cu decenţă, însă guvernanţii români îi tratează cu maximă indiferenţă!”, se menţionează în mesajul postat pe Facebook de Federaţia SANITAS.

Organizaţia sindicală, care reuneşte peste 100.000 de membri din unităţi medicale, a informat, vinerea trecută, că va declanşa greva japoneză în cazul în care şeful Guvernului nu va participa la o întâlnire cu conducerea federaţiei, cu prilejul căreia să fie discutate problemele angajaţilor din sistemul de sănătate.

„Consiliul Naţional al Federaţiei SANITAS s-a întrunit joi, 1 octombrie 2020. La şedinţă au participat preşedinţii organizaţiilor judeţene SANITAS din toată ţara, reprezentând peste 100.000 de membri de sindicat din unităţile sanitare, cele de asistenţă medico-socială şi cele de asistenţă socială, care au analizat cele mai importante probleme cu care se confruntă salariaţii din sistemele de activitate aflate de mai bine de 7 luni în prima linie a luptei cu noul virus SARS-COV-2. (…) În urma analizei făcute (…), Federaţia SANITAS solicită pe această cale organizarea unei întâlniri de urgenţă cu participarea primului-ministru Ludovic Orban şi a tuturor factorilor responsabili care pot contribui la identificarea de soluţii optime pentru revendicările membrilor noştri. (…) În lipsa unui răspuns prompt la solicitarea noastră de organizare a unei întâlniri în regim de urgenţă la nivel guvernamental cu membrii Biroului Executiv ai Federaţiei SANITAS, începând cu data de 7 octombrie vom declanşa greva japoneză în toate unităţile sanitare din ţară şi în cele de asistenţă socială, urmând să anunţăm în scurt timp calendarul acţiunilor revendicative următoare!”, se precizează în comunicatul remis vineri, 2 octombrie, de organizaţia sindicală.

Revendicările formulate în cadrul Consiliului Naţional al organizaţiei începeau cu mai multe solicitări de natură financiară: acordarea stimulentului de risc pentru personalul medical din unităţile sanitare, serviciile de ambulanţă, DSP-uri, medicina şcolară, unităţile de asistenţă medico-socială, care în perioada stării de urgenţă a intrat în contact cu pacienţi suspecţi de infecţia cu virusul SARS-COV-2; acordarea stimulentului de risc pentru personalul medical din unităţile de asistenţă socială care în perioada stării de urgenţă a intrat în contact cu pacienţi suspecţi de infecţia cu virusul SARS-COV-2; acordarea sporului de până la 30% pentru personalul din sistemul sanitar şi cel de asistenţă socială conform Legii nr. 56/2020 şi a Ordinului comun 1070/94/2087/2020; acordarea voucherelor de vacanţă pentru tot personalul din sistemul sanitar şi cel de asistenţă socială, din unităţile de asistenţă medico-socială şi din medicina şcolară; acordarea sporului de 55 – 85% pentru personalul din unităţile sanitare şi DSP-uri conform Legii nr. 153/2017 şi HG nr. 153/2018.

În afară de solicitările de natură financiară, celelalte revendicări ale Federaţiei SANITAS erau: deblocarea posturilor în unităţile sanitare, cele de asistenţă medico-socială şi cele de asistenţă socială; asigurarea echipamentelor/materialelor de protecţie în cantitatea/calitatea necesare pentru o optimă protecţie a personalului expus infectării cu noul virus; acordarea, începând cu 1 ianuarie 2020, a salariilor prevăzute de Legea nr. 153/2017 pentru anul 2022, pentru tot personalul din sistemul sanitar, sistemul de asistenţă socială şi medico-socială; calcularea sporurilor la salariul de bază actual pentru tot personalul din sistemul sanitar, sistemul de asistenţă socială şi medico-socială; relansarea dialogului social real la toate nivelurile.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

11 comentarii

  1. Destul de pretențioși, bani de la Guvern și șpagă de la pacienți.

  2. „…mai multe solicitări de natură financiară: acordarea stimulentului de risc pentru personalul medical…”

    Țineți minte ca acum 18 luni li s-au marit salariile de au ajuns la nivel european? Iar anul asta, foarte mulți romani au ajuns în șomaj pentru covid?

  3. La placinte, inainte…
    Uite-asa s-a impuscat singur Guvernul in picior dandu-le spagi sub forma de bonusuri lunare, nefiind constient de nesatul financiar pe care il au medicii. Acum vor pati ca la mafioti – ori creste plata, ori capul jos…pana cand Guvernul amaneteaza tot, realizeaza ca tot nu are toata taxa de protectie si isi ia talpasita.

  4. Sa dea domnul sa nu aveti treaba prin spitale – dar sa stiti ca fetisoara aia rezidenta la medicina de familie care nu stie sa completeze o foaie de observatie sau intreaba dreapta-stanga cum se administreaza aspirina ia 5000 RON la sfarsitul lunii.
    Cand iese din curricula si e specialist, cere spor de risc pentru retete eliberate online ,prin „telemedicina”.
    E frumos cum s-au trezit toti din „dolce far niente” direct in „prima linie” si mulg Covidul asta de parca e un sac fara fund, plin de bani.

  5. Dacă cititi revendicările lor, veti constata ca nu au cerut nimic care să vină în ajutorul pacientului, cum ar fi; aparatura, medicatie etc. Acești spagari, prin legea idioata, făcută de o proasta ca olguta, au sărăcit bugetul țării. Romania nu-și permite asemenea salarii pt bugetari, care nu aduc +valoare la fondul de salarii. Iar acea șpagă oficială de 500€, mascat in stimulent, a creat un precedent periculos pt alte categorii socio profesionale.

  6. În afară de solicitările de natură financiară, acordarea, începând cu 1 ianuarie 2020, a salariilor prevăzute de Legea nr. 153/2017 pentru anul 2022, pentru tot personalul din sistemul sanitar, sistemul de asistenţă socială şi medico-socială.
    In afara de solicitari financiare, mai vin cu o solicitare financiara si nu oricum, salariul marit cu 2 ani inainte; macar profesorii si pensionarii au cerut bani conform calendarului.
    Nici macar o cerere pentru pacienti sau imbunatatirea actului medical.
    Jeguri

    • Sapros ! Sindicat Bolsevic , anexă PSD !
      Pe lângă cei din prima linie , vin și ei cu pretenții aberante ! Va urez Succes în Falimentarea țării !
      Jos Comunismul !

  7. Ba da vouă chiar nu va e rușine? M-ați înnebunit numai sporuri vreți? V-a scăzut șpaga de la buzunar? Nu faceți nimic sunt spitale aproape goale și primiți salariu degeaba. Numai voi existați? M-ați înnebunit cu lupta din Linia întâi. Dacă nu va convine dați-vă demisia și plecați acasă. Noi ăștia care nu muncim la stat nu am vrea și noi atâtea sporuri, salarii babane ca la voi la stat? De unde sa va dea? Sunteți niște nesimțiți ordinari, puturoși și avizi de bani. Nu cred ca mai exista în sistemul medical persoane care își fac meseria doar pt ca le place. Acum spitalele sunt SRL-uri. Rușine sa va fie!

  8. Ambasadorul David Saranga a explicat in ce consta secretul sistemului medical performant din Israel, cadrele medicale sunt riguros selectate inca de pe bancile scolii.

  9. Sapros ! Sindicat Bolsevic , anexă PSD !
    Pe lângă cei din prima linie , vin și ei cu pretenții aberante ! Va urez Succes în Falimentarea țării !
    Jos Comunismul !

  10. Dacă sunteți așa deștepți, de ce nu v-ați făcut medici ca să aveți salarii babane de bugetari?