G4Media.ro

Federația Organizațiilor Neguvernamentale pentru Servicii Sociale face apel să nu se mai…

Foto: ID 108644528 © Golubovystock | Dreamstime.com

Federația Organizațiilor Neguvernamentale pentru Servicii Sociale face apel să nu se mai folosească autismul ca stigmat în campania electorală/ „A sugera că o persoană cu TSA nu este aptă să ia decizii, să conducă o firmă, o instituție sau chiar o țară este nu doar fals, ci și periculos”

Federația Organizațiilor Neguvernamentale pentru Servicii Sociale (FONSS) face apel, într-o scrisoare deschisă către politicieni și susținători, să nu se mai folosească autismul ca stigmat în campania electorală.

Urmărește cele mai noi producții video G4Media

- articolul continuă mai jos -

„Apelul nostru vine ca urmare a faptului că în lupta politică, în spațiul online circulă un mesaj care transformă un diagnostic din zona TSA în armă politică.

Minciuna aceasta utilizată într-un atac politic josnic, jignește, discriminează, stigmatizează în fapt oamenii care au o afecțiune medicală considerată de cei ce o utilizează ca fiind legitimă pentru excluderea celor cu TSA de la viața publică.

Este degradant și lipsit de fundament”, se arată în scrisoarea deschisă.

Semnatarii precizează că sunt alături de toate persoanele cu TSA (558.000 dintre care 40.000 de copii), de cei 1 milion de români care au o dizabilitate și asta nu-i împiedică pe mare parte dintre ei să fie muncitori, profesori, senatori și deputați.

„Suntem alături de familiile lor. Le datorăm nu doar empatie, ci și un loc firesc, demn și sigur în societate.

Persoanele cu tulburările din spectrul autist au o altă formă de funcționare a creierului — o neurodivergență, nu o deficiență. Multe persoane cu TSA sunt persoane extrem de inteligente, capabile, creative și dedicate domeniilor în care activează”, subliniază apelul.

În scrisoarea deschisă se precizează că „a sugera că o persoană cu TSA nu este aptă să ia decizii, să conducă o firmă, o instituție sau chiar o țară, este nu doar fals, ci și periculos. Este o gândire care ar exclude din start mari gânditori, cercetători, artiști sau lideri politici cu un diagnostic din spectrul autist. Iar dacă o persoană cu TSA sau cu orice altă dizabilitate alege sa candideze pentru orice funcție publică, trebuie analizată după viziunea, faptele, integritatea și competența sa”.

„Nimeni nu este «mai puțin român» în funcție de structura neurologică, dizabilitate, nivel de inteligență, orientare sexulă, religie, etnie.

România are nevoie de lideri și de cetățeni care să înțeleagă că diversitatea nu este o slăbiciune, ci o resursă.

Nu permitem ca frica și ignoranța să dicteze discursul public și nici să guverneze viața noastră de zi cu zi.
Este de datoria noastră, a tuturor, să garantăm o Românie în care diversitatea umană este înțeleasă și protejată, nu demonizată și nu vom construi o țară mai bună marginalizând și stigmatizând”, afirmă semnatarii.

Scrisoarea deschisă:

Nu urcați în funcții călcând pe oameni! Scrisoare deschisă către politicieni și susținători.
Suntem părinți de copii cu TSA (Tulburări din spectru autist) și organizații de profesioniști din domeniul serviciilor sociale și facem un apel public la responsabilitate, solidaritate și respect pentru demnitatea umană, în numele a peste 558.000 de persoane care se luptă cu autismul din care peste 40.000 copii.
❗ Cerem ferm, în numele luptei continue pe care o purtăm pentru o societate incluzivă și al respectului pentru toate familiile care au copii, tineri sau adulți cu autism:
➡️ Oprirea discursului public discriminatoriu împotriva persoanelor cu TSA;
➡️ Responsabilitate din partea celor care se prezintă ca „specialiști” și nu fac decât să răspândească dezinformare medicală;
➡️ Respectarea legii și a eticii umane în spațiul public, chiar și în competiția electorală.
Apelul nostru vine ca urmare a faptului că în lupta politică, în spațiul online circulă un mesaj care transformă un diagnostic din zona TSA în armă politică.
Minciuna aceasta utilizată într-un atac politic josnic, jignește, discriminează, stigmatizează în fapt oamenii care au o afecțiune medicală considerată de cei ce o utilizează ca fiind legitimă pentru excluderea celor cu TSA de la viața publică.
Este degradant și lipsit de fundament.
Suntem alături de toate persoanele cu TSA, de cei 1 milion de români care au o dizabilitate și asta nu-i împiedică pe mare parte dintre ei să fie muncitori, profesori, senatori și deputați. Suntem alături de familiile lor. Le datorăm nu doar empatie, ci și un loc firesc, demn și sigur în societate.
❗ Persoanele cu tulburările din spectrul autist au o altă formă de funcționare a creierului — o neurodivergență, nu o deficiență. Multe persoane cu TSA sunt persoane extrem de inteligente, capabile, creative și dedicate domeniilor în care activează. A le exclude sau desconsidera doar pentru că sunt „altfel” este o formă gravă de discriminare.
❗ A sugera că o persoană cu TSA nu este aptă să ia decizii, să conducă o firmă, o instituție sau chiar o țară, este nu doar fals, ci și periculos. Este o gândire care ar exclude din start mari gânditori, cercetători, artiști sau lideri politici cu un diagnostic din spectrul autist. Iar dacă o persoană cu TSA sau cu orice altă dizabilitate alege sa candideze pentru orice funcție publică, trebuie analizată după viziunea, faptele, integritatea și competența sa.
❗ Nimeni nu este „mai puțin român” în funcție de structura neurologică, dizabilitate, nivel de inteligență, orientare sexulă, religie, etnie.
România are nevoie de lideri și de cetățeni care să înțeleagă că diversitatea nu este o slăbiciune, ci o resursă.
Nu permitem ca frica și ignoranța să dicteze discursul public și nici să guverneze viața noastră de zi cu zi.
Este de datoria noastră, a tuturor, să garantăm o Românie în care diversitatea umană este înțeleasă și protejată, nu demonizată și nu vom construi o țară mai bună marginalizând și stigmatizând.
Dacă sunteți deacord cu noi, semnați aici: https://docs.google.com/…/18IvGZi0Rg9GPmw…/edit… !
Noi ne asumăm scrisoarea:
Federația Organizațiilor Neguvernamentale pentru Servicii Sociale, în numele celor 46 de organizații neguvernamentale furnizoare de servicii sociale care sunt reunite în această federație, unele ale părinților copiilor cu autism sau cu alte dizabilități, precum și în numele lui Robert, Mihai, Manuela, Ioana, Tatiana, Dan, Malin, Maria, Marius, Adrian și toți cei care împart același diagnostic cu ei sau le stau aproape zi de zi.
Carmen Ghercă, mama lui Robert, adult cu autism, președinte Asociația Națională pentru Copii și Adulți cu Autism din România, filiala Iași
Daniela Bololoi, mama lui Malin, adolescent cu autism, președinte Asociația Help Autism.
André Muit, Președinte Asociația Betania
Anna Cristina Burtea, Președinte Fundația Inimă de Copil
Anca Dumitrescu, Președinte Asociația Autism Voice
Benchea Marius-Grațian, director general Serviciul Voluntar de Ambulanță (Asociația Ambulanța.Life)
Aurora Vatamaniuc, Presedinte Executiv Fundatia Star of Hope Romania
Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

2 comentarii

  1. Stigmatizarea persoanelor cu TSA este un pericol pentru societate. Vorbim despre oameni cu abilitati diferite, dar foarte capabili si inteligenti. Am lucrat cu multe persoane din spectru si sunt eficienti si muncitori.

  2. cine face propaganda asta murdara impotriva persoanelor cu dizabilitati merita sa plateasca penal

Pentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.