G4Media.ro

Federația de fotbal din Noua Zeelandă are în vedere schimbarea numelui echipei…

foto: All Whites Facebook

Federația de fotbal din Noua Zeelandă are în vedere schimbarea numelui echipei naționale masculine din “All Whites”, pentru a evita conotațiile rasiste.

Porecla All Whites datează de 40 de ani de la unica sa calificare din istorie la Cupa Mondială din 1982, când Noua Zeelandă a îmbrăcat pentru prima dată un echipament complet alb împotriva Taiwanului.

Porecla dată de fani a rămas apelativul echipei, constituind un contrast ireversibil cu echipa de rugby a bărbaților seniori, All Blacks. Diferența nu constă numai în culoarea echipamentului ci și în performanțe, All Blacks câștigând trei din cele nouă Cupe Mondiale la rugby și fiind echipa numărul unu din istoria jocului cu balonul oval, față de All Whites care reprezintă un sport marginal în Noua Zeelandă.

Și alte echipe sportive naționale din Noua Zeelandă au porecle bazate pe culori ale echipamentului: echipa de rugby femei este Black Ferns – Ferigile Negre, echipa de cricket bărbați este Black Caps – Șepcile Negre, iar echipa de baschet bărbați este Tall Blacks – Negrii Înalți.

Cu toate acestea, niciuna în afară de echipa de fotbal, nu are ca poreclă albul, ceea ce poate fi interpretat ca o excludere a altor etnii într-o țară multirasială și multietnică.

Problema schimbării numelui apare în momentul când multe organizații din Noua Zeelandă adoptă identități care încorporează cultura și limba maori – populația originară a insulei.

Directorul executiv al federației de fotbal NZ, Andrew Pragnell, a confirmat că au avut loc discuții pe această temă.

Harry Ngata – fost jucător al All Whites, actualmente reprezentant al federației și comentator a declarat pentru AAP că nu sunt o viziune personală și că poate vedea cu părinții lor dezbaterii.

„Multe dintre echipele noastre sportive se bazează pe culoare. Acum 20 de ani, numele All Whites nu ar fi ridicat nicio obiecție. Generația anului 2010 este mult mai progresistă. „(O schimbare) este probabil inevitabilă, având în vedere circumstanțele, climatul în care trăim în acest moment”, a spus Harry Ngata – fost jucător All Whites, actualmente reprezentant al federației și comentator de fotbal.

Dar unul dintre cei mai vestiți internaționali de fotbal, Wynton Rufer – un bărbat maori „mândru” și membru al acelei echipe din 1982 – a spus că discuțiile despre schimbarea numelui All Whites au fost „nebunie curată”.

E o prostie, iar eu sunt Maori din partea mamei și sunt mândru de asta”, a spus Rufer

Și alte echipe s-au confruntat cu această problemă: Crusaders – Cruciații, câștigătoarea celei mai recente ediții a Super Rugby (echivalentul în emisfera sudică a Cupei Campionilor Europeni), a fost nevoită să-și pună problema schimbării numelui echipei în urma atacului terorist asupra unor moschei din Christchurch din 2019. Teroristul – care a ucis 51 de persoane – a folosit cruciadele din Evul Mediu ca o inspirație pentru atacul său.

Crusaders au decis să păstreze numele, dar să elimine aspectele considerate provocatoare asociate poreclei, inclusiv un cavaler care purta o sabie drept logo-ul lor și un cavaler călare la meciuri.

Potrivit recensământului din 2018, 70% din populația Noii Zeelande și-a declarat principala origine cea europeană, 16% Maori, 15% Asiatică și 9% Insulele Pacifice. Totalul depășește 100% deoarece inlude și originile mixte.

All Blacks execută ritualul războinic Maori Haka, înaintea meciului cu Australia, 14 august 2021, foto: captură video Sky Sport

Yahoo News, Rugbypass

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

3 comentarii

  1. Dar la biliard cand vor termina cu porcaria aia de regula conform careia, la sfarsit, bila alba trebuie sa o bage pe cea neagra in gaură?

    Pai, ce-i oprimarea si sexismul astea insuportabile? In gaura, auzi tu … 🙁

  2. Sa-i zica „All rainbow” ca sa nu ramana vreo culoare discriminata

  3. Atunci sa schimbe si numele echipei de rugby „All Blacks”.