G4Media.ro

Exportul de citostatice și imunosupresoare, suspendat pentru șase luni

Sursa foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Exportul de citostatice și imunosupresoare, suspendat pentru șase luni

Un număr de 125 de medicamente citostatice şi 47 de imunosupresoare, necesare în tratamentul cancerelor şi în cazul persoanelor transplantate, nu vor mai putea fi distribuite în afara ţării pentru o perioadă de şase luni, a anunţat vineri ministrul Sănătăţii, Sorina Pintea, transmite Agerpres.

Acest lucru este prevăzut într-un proiect de ordin de ministru aflat în dezbatere publică.

„Este vorba despre proiectul de ordin pentru aprobarea listei cuprinzând denumirile internaţionale şi codurile anatomice, terapeutice, chimice corespunzătoare medicamentelor de care beneficiază asiguraţii în sistemul de asigurări sociale de sănătate şi a unei măsuri pentru asigurarea acestora pe piaţa din România. Documentul reglementează măsura de suspendare pentru o perioadă de şase luni, până la 31 martie 2020, a distribuţiei în afara teritoriului României pentru un număr limitat de medicamente cu risc crescut de discontinuitate în aprovizionare. Este vorba despre 125 de citostatice şi 47 de imunosupresoare vitale pentru asigurarea tratamentului pacienţilor cu afecţiuni oncologice şi al celor transplantaţi”, a afirmat Pintea, într-o conferinţă de presă.

Ministrul a precizat că măsura a fost luată ca urmare a notificării venite din partea reprezentanţilor Agenţiei Naţionale a Medicamentului, care au primit o serie de sesizări din partea pacienţilor şi specialiştilor din domeniu. „Ca ministru, nu pot să ignor semnalele şi trebuie să folosesc toate pârghiile pe care le am”, a adăugat Pintea.

Ea a spus că au fost identificate 12 medicamente citostatice care au risc mare de discontinuitate şi pentru care a semnat deja „autorizaţia de nevoi speciale”.

„Nu putem să stăm să ne uităm cum pacienţii sunt lipsiţi de aceste medicamente şi sunt trimişi în străinătate să le cumpere la un preţ dublu sau triplu. În această perioadă, am identificat 12 medicamente citostatice care au risc mare de discontinuitate şi pentru care am semnat deja autorizaţia de nevoi speciale. Pentru a putea pune în aplicare acest ordin vom respecta toţi paşii şi procedurile interne şi internaţionale şi vom notifica Comisia Europeană şi vom argumenta. Conform legislaţiei în vigoare, deţinătorii de autorizaţii de punere pe piaţă, dar şi distribuitorii şi furnizorii lor au obligaţia publică de a asigura cu prioritate nevoile pacienţilor interni”, a explicat reprezentantul MS.

Sorina Pintea a menţionat că prin această măsură se urmăreşte a fi asigurate medicamentele necesare pacienţilor români.

„Nu dorim să facem probleme pieţei şi industriei farma, dorim pur şi simplu să asigurăm medicamentele pentru pacienţii noştri. Dar în paralel lucrăm la măsuri pe care va trebui să le luăm în viitorul apropiat astfel încât să nu mai existe aceste riscuri de discontinuitate. (…) Îi asigur pe toţi de colaborarea noastră, dar insist asupra faptului că, în calitate de ministru, în momentul în care avem semnalate probleme de genul acesta trebuie să le rezolv şi să folosesc toate pârghiile pe care le am la îndemână. Dacă nu luăm măsuri în următoarele două luni, riscul de discontinuitate este pentru aproximativ 47 de citostatice, iar în trei luni de 65. Acest lucru nu putem permite să se întâmple. Am pus acest ordin în dezbatere publică tocmai pentru a putea discuta, pentru a putea găsi soluţii, dar decizia noastră este luată: vom cere suspendarea exportului pe o perioadă limitată de timp”, a mai arătat ministrul.

Pintea a mai spus că vor fi urgentate discuţiile privitoare la taxa clawback.

„Vom urgenta discuţiile privitoare la taxa clawback, noi am ajuns la o soluţie. (…) În acest moment, taxa de clawback este de 25%, este foarte mare. Categoric influenţează. De aceea, asta va fi prima măsură pe care o vom lua de urgenţă. Apoi rediscutarea acestei limite de preţ. Preţul de referinţă generic, care de multe ori este mai mic decât cel mai mic preţ din cele 12 ţări”, a susţinut ministrul Sănătăţii.

Sursa Foto: Inquam Photos/ Autor: Octav Ganea

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

2 comentarii

  1. Cati bani ati primit de la producatori ca sa luati masura asta, doamna Pintea? Mai nou le permiteti sa testeze medicamente pe pacienti romani fara discernamant? Toate astea sunt praf in ochi pentru a distrage atentia de la sistemul corupt si deficitar si incercari disperate de a da vina pe o activitate legala la nivel european.

  2. Cat cinism si cata ipocrizie la femeia asta…
    De cand PSD e la guvernare, masura aceea populista a SCADERII Pretului la medicamente a dus la o CRIZA majora de medicamente ESENTIALE in Romania!
    NU le-a pasat PSDeilor, rusine!
    2018: „Peste 2600 de sesizări legate de lipsa medicamentelor, în ultimii 2 ani.
    În perioada 2015 – 2017, peste 2600 de sesizări legate de lipsa medicamentelor au fost înregistrate la Agenţia Naţională a Medicamentului şi Dispozitivelor Medicale (ANMDM), relevă cele două rapoarte-investigaţii realizate Observatorul Român de Sănătate (ORS) despre criza medicamentelor din România. Cele 2 rapoarte, finanţate de Asociaţia Dăruieşte Viaţă, au analizat fenomenul exportului paralel de medicamente şi conexiunea cu lipsa acestora de pe piaţa din România, cu accent pe cele oncologice.
    Prin metodologia dezvoltată de ORS (care poate fi consultată în raportul integral http://www.daruiesteviata.ro/crizamedicamente/), au fost identificate 13 medicamente din lista Programului Naţional de Oncologie pentru care în prezent există un risc semnificativ de discontinuitate sau dispariţie din România.
    Export paralel în 2017: peste 14 milioane de pastile

    „Pentru o parte dintre medicamente cantitatea exportată paralel nu era atât de mare, deci nu trezeşte semne de îngrijorare, dar pentru altele cantităţile merg până la 1/5, chiar o jumătate din consumul anual. În 2017, în ultimele zece luni ale anului, au fost exportate paralel peste 14 milioane de pastile sau de fiole din România, ceea ce este foarte mult. Profitul brut pe care îl face o companie exportând un singur medicament, în cantitatea pe care a făcut-o anul trecut, e de 750.000 de euro. E vorba de companii româneşti care fac distribuţie şi exportă paralel”, a declarat Vlad Mixich, directorul ORS.”
    https://www.medichub.ro/stiri/peste-2600-de-sesizari-legate-de-lipsa-medicamentelor-in-ultimii-2-ani-id-1819-cmsid-2

    2018: „Criza imunoglobulinei confirmă argumentul distribuitorilor: lipsa de medicamente e generată de Politica de preț a statului și de retragerile comerciale operate de producători.”
    https://www.stiripesurse.ro/lipsa-medicamentelor-esentiale-din-romania-vinovati-sau-solutii_1251874.html