G4Media.ro

Explicație pentru premierul Orban / Șefa DSP București: Rezultatele la testele COVID…

Explicație pentru premierul Orban / Șefa DSP București: Rezultatele la testele COVID făcute în Capitală de persoanele care locuiesc în alte județe sunt contorizate acolo unde trăiesc acestea

Rezultatele la testele COVID făcute în București pentru persoanele care nu locuiesc aici sunt contorizate în județele unde trăiesc acestea, a precizat vineri pentru G4Media.ro directoarea Direcției de Sănătate Publică (DSP) București, Oana Nicolescu, ceea ce contrazice declarația premierului Ludovic Orban, care a sugerat că numărul foarte mic de cazuri raportate în județul Giurgiu este din cauză că giurgiuvenii se testează în Capitală.

G4Media.ro a publicat o analiză, pe baza datelor oficiale, care arată că rata de infectare din fiecare județ este influențată de capacitatea de testare, astfel că județele unde se fac mii de teste pe zi au ajuns în scenariul roșu, în timp ce în cele din scenariul verde sunt prelucrate cel mult câteva sute de teste zilnic. În județul Giurgiu, numărul testelor este de maximum 80 pe zi.

Aflat joi la Constanța, premierul Ludovic Orban a comentat că aceasta este o teorie fără fundament, pentru că testarea se face pe baza definiției de caz și că „s-a testat cât s-a cerut”. Premierul a mai susținut că, de exemplu, mulți locuitori din Giurgiu sunt testați de fapt în București, sugerând că de aceea sunt raportate puține cazuri în Giurgiu.

G4Media.ro a întrebat-o pe șefa DSP București dacă rezultatele la testele Covid pentru locuitori din diverse judete care sunt testați în București sunt raportate în cazurile din Capitală sau din județele în care își au ei domiciliul.

Oana Niculescu a răspuns că acestea „nu sunt raportate în cazurile din București”.

Directoarea DSP București a explicat că „se consideră caz de București doar în situația în care contactul infectant a avut loc în București. Spre exemplu, o persoană are domiciliul în buletin în Călărași, dar locuiește în fapt și lucrează în București”.

Oana Nicolescu a subliniat că este luat în calcul unde locuiește efectiv fiecare persoană, indiferent de adresa de domiciliu trecută în actul de identitate.

Aceasta a mai precizat, pentru G4Media.ro, că aproximativ 15% din testele făcute în București sunt pentru persoane care au domiciliul din actul de identitate în altă parte, însă jumătate dintre acestea locuiesc de fapt în Capitală.

Prin urmare, potrivit explicațiilor șefei DSP București, cei care locuiesc efectiv în județul Giurgiu și care fac teste Covid în București sunt numărați în cazurile raportate pentru Giurgiu. Potrivit datelor publicate joi de instituția prefectului Giurgiu, în ultima zi au fost făcute 78 de teste în județ, iar 27 de locuitori ai județului au fost confirmați cu COVID-19.

Sursa foto: G4Media.ro

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

7 comentarii

  1. Cand cineva nu stie sa raspunda la o intrebare, e mai bine sa anunte: „Nu stiu, ma voi informa”. Apoi se informeaza si da o informatie corecta. Eu asa stiu.

  2. Romanii sunt robii propriului lor viu, hoția și minciuna.

  3. Pe bune, avem concetateni care nu cred in acuratetea testului decat daca il fac in Capitala?
    Iar acesti concetateni, unii dintre ei infectati, se vanzolesc prin Bucuresti cel putin o zi pana cand primesc rezultatul?
    Hm, inseamna ca bucurestenii vor dezvolta primii imunitatea de turma.

  4. “o persoană are domiciliul în buletin în Călărași, dar locuiește în fapt și lucrează în București” – oamenii acestia nu sunt neglijabili ca numar.
    Iar incidenta e calculata prin raportare la doar persoanele cu domiciliul legal in Bucuresti (2.150.000)?
    Pai, persoanele care locuiesc in fapt si lucreaza in Bucuresti aduc populatia la 3.500.000-4.000.000, ca altfel nu se explica aglomeratia rutiera.
    Cu alte cuvinte, incidenta trebuie raportata la numarul de persoane care domiciliaza in fapt (fie in bulentin, fie chiriasi la negru, fie in camine). Sau, incidenta pe localitatile mari devine un calcul inutil, care nu are valoare epidemiologica si restrictiile nu pot fi impuse in baza unei relevante stiintifice, ci ca asa vrea o anumita sefesa.

    • Problema este ca, paradoxal, conform INS, populatia din Bucuresti dupa resedinta (unde locuiesc efectiv), nu dupa domiciliul din buletin, este si mai mica: 1,83 milioane. Restul probabil au resedinta in afara Romaniei, desi au domiciliul in Bucuresti.

      In Ilfov este invers, mai multi dupa resedinta, mai putini dupa domiciliu.

    • Buna ziua..Si mie mi se pare o utopie ceea ce vad zilnic. O mare parte din cei care avem C.I. in Bucuresti locuim in Ilfov. Oare care este rata reala in acest judet?? Pt ca, daca ti-ai pastrat buletinul pe Bucuresti….apare o mare neconcordanta.Nu merge nimeni la doctor aici…avem doctori prin Bucuresti…cica…

  5. Buna ziua..Si mie mi se pare o utopie ceea ce vad zilnic. O mare parte din cei care avem C.I. in Bucuresti locuim in Ilfov. Oare care este rata reala in acest judet?? Pt ca, daca ti-ai pastrat buletinul pe Bucuresti….apare o mare neconcordanta.Nu merge nimeni la doctor aici…avem doctori prin Bucuresti…cica…Este o mare diferenta intre ceea ce spune DSP-ul si ceea ce se intampla pe langa Bucuresti….foarte mare..Marea majoritate sunt pe langa subiect si predicat.. Fara masti, cu masti de cca o luna, purtate zilnic sub bărbie…Foarte greu de inteles..Natie de iresponsabili.