G4Media.ro

EXCLUSIV Cum influențează capacitatea de testare în ce scenariu intră fiecare județ:…

EXCLUSIV Cum influențează capacitatea de testare în ce scenariu intră fiecare județ: cele care au depășit rata de infectare 3 prelucrează mii de teste zilnic, în timp ce în „zonele verzi” abia se ajunge la câteva sute / Județul care face maximum 80 de teste pe zi

Autoritățile din România au ales să impună restricții pentru a limita răspândirea noului coronavirus în funcție de un anumit prag al ratei de incidență sau de infectare din fiecare județ, respectiv localitate, care este calculată în baza cazurilor COVID-19 confirmate. În acest fel, județele în care sunt depistate sute de infectări la fiecare 24 de ore au ajuns în scenariul roșu, adică transmiterea virusului este intensă și trebuie închise școlile, restaurantele, teatrele. Aceste măsuri nu se aplică în județele din zona verde, care înregistrează puține îmbolnăviri. Însă numărul mic de cazuri vine din mult mai puține teste, diferențele fiind de la câteva mii la doar câteva zeci.

Cele mai mari rate de incidență sunt, miercuri, potrivit datelor transmise de Grupul de Comunicare Strategică, în Cluj – 4.09, București – 3.81 și Alba – 3.72.

Bucureștiul, cu o populație de aproape 2,2 milioane de locuitori, testează zilnic, în cursul săptămânii, în jur de 9000 de persoane, confom datelor publicate de Direcția de Sănătate Publică, și depistează în ultimele săptămâni circa 600 de cazuri în fiecare zi.

În zilele de weekend, numărul testelor prelucrate scade în toată țara.

Județul Cluj, care are peste 700.000 de locuitori, prelucrează în medie 2500 de teste în fiecare zi, iar în ultima perioadă a depistat 200-300 de cazuri zilnic, ajungând și la cea mai mare rată de infectare din țară. Conform deciziilor luate de Guvern prin ultima hotărâre de prelungire a stării de alertă, de la pragul 3, școlile trec la cursurile online, masca de protecție este obligatorie în toate spațiile publice, iar restaurantele, teatrele, cinematografele se închid.

Prefectul județului Cluj, Mircea Abrudean, a precizat pentru G4Media.ro că în alte județe mari numărul de teste este mult mai mic, doar câteva sute, și, prin urmare, și cazurile depistate sunt mult mai puține, astfel că rămân la o rată de incidență mică.

„Spre exemplu, de la începutul pandemiei, noi avem 215.000 de teste, iar Brașovul, care este tot un județ mare, are 80.000 de teste. Iar noi suntem obligați să închidem economia Clujului”, a afirmat prefectul.

Județul Brașov, cu o populație de peste 630.000 de locuitori, are, miercuri, o rată de incidență de 2.57 și astfel trebuie să aplice măsurile prevăzute de Guvern pentru intervalul de incidență 1.5-3, în care restaurantele, teatrele, sălile de spectacole pot funcționa la 30% din capacitate.

Contactată de G4Media.ro, șefa DSP Brașov, Andrea Neculau, a precizat că la nivelul județului sunt prelucrate în jur de 600-700 teste zilnic în sistemul public, la care se adaugă cele din clinicile private. Ea a precizat că numărul testelor din clinicile private nu se cunoaște, pentru că în prezent laboratoarele private au obligația de a raporta doar cazurile confirmate pozitiv, însă acest lucru va fi remediat după ce va fi implementată noua platformă de raportare anunțată de Ministerul Sănătății.

Neculau a spus că, potrivit estimării sale, în clinicile private din Brașov ar fi prelevate aproape același număr de teste ca în centrele de testare din sistemul public, adică încă câteva sute. Prin urmare, în județul Brașov ar fi făcute zilnic 1000-1200 de teste, adică jumătate cât în Cluj, deși au o populație aproape la fel de mare.

Alba este pe al treilea loc la nivelul țării după rata de infectare. Cu o populație la jumătate față de Cluj, județul Alba testează aproape cât Brașovul – circa 900-1000 de teste zilnic, potrivit datelor transmise de DSP.

În timp ce la nivel național epidemia bate record după record în fiecare zi, România are și câteva județe verzi, unde virusul pare a se răspândi mult mai lent, din prisma cifrelor. În aceste județe, rata de infectare este chiar mai mică de 1 sau puțin peste acest prag. Aici trebuie respectate doar regulile deja obișnuite de distanțare, de purtare a măștii în interior și în zonele aglomerate, însă școlile pot face cursuri față în față, iar restaurantele și cinematografele sunt deschise.

Însă aceste rate sunt calculate pe baza cazurilor depistate din testele efectuate, uneori de doar câteva zeci pe zi.

Județul Giurgiu, cu o populație de circa 270.000, are o rată de incidență de 1.26. De la începutul epidemiei, în urmă cu opt luni, și până în prezent, în Giurgiu au fost testate 10.367 de persoane, cam câte testează județul Alba în mai puțin de două săptămâni.

În ultima zi, în județul Giurgiu au fost testate 72 de persoane, potrivit datelor publicate de instituția prefectului.

Prefectul de Giurgiu, Aneta Matei, a precizat pentru G4Media.ro că la nivelul județului sunt prelevate zilnic maximum 80 de probe, din care doar 30-40 pot fi prelucrate în județ, restul fiind trimise la laboratoare din București.

Prefectul spune că s-a încercat creșterea capacității de testare, dar nu există personal: „Nu avem medici care să lucreze. Avem la spitalul județean aparat RT-PCR, dar se lucrează într-o singură tură. Am făcut solicitări pentru detașarea de personal, dar nu a fost găsit.”

Aneta Matei a menționat că situația este sub control din punct de vedere epidemiologic și că cele mai multe infectări provin din naveta pe care locuitorii din Giurgiu o fac la serviciu în București.

Întrebată dacă la nivelul județului se are în vedere impunerea unor restricții pentru a preveni o eventuală accelerare a epidemiei, Aneta Matei a explicat că autoritățile de la nivel județean nu pot lua măsuri peste ceea ce s-a stabilit de Guvern prin hotărâre. Este vorba despre restricțiile care se aplică în funcție de pragul la care ajunge rata de incidență.

Și prefectul de Călărași, Marian Stoica, a declarat pentru G4Media.ro că „60% din cazurile de infectare din județ sunt import din București”, de la cei care fac naveta în capitală. În Călărași, rata de incidență raportată miercuri este 0.98, la o populație de peste 300.000. Capacitatea de testare în județ este de 400 de teste pe zi.

Prefectul a explicat că în curând ar putea fi mărită capacitatea de testare cu un nou aparat RT-PCR la Oltenița și că „rata de pozitivare a testelor este la nivelul țării”. De altfel, deși aparent situația este bună în Călărași, miercuri erau ocupate 15 din cele 17 paturi ATI destinate pacienților cu COVID-19.

Prefectul a precizat că a organizat echipe de intervenție și că în localitățile în care crește numărul de infectări, iar rata de infectare trece de 2 se iau măsuri punctuale în funcție de cauza acestora.

Județul Olt are o rată de infectare de doar 0.83. Cu o populație de 430.000, la nivelul județului pot fi prelevate zilnic aproximativ 400 de teste, majoritatea fiind prelucrate la laboratoare din București, potrivit reprezentanților DSP.

Prefectul Florin-Constantin Homorean a precizat pentru G4Media.ro că în prezent sunt doar două laboratoare RT-PCR în Olt – la spitalul județean din Slatina și la ANSVSA, iar DSP este în curs de încheiere a unui protocol pentru folosirea unui al treilea aparat.

Potrivit datelor furnizate de prefect, din 26 în 27 octombrie au fost prelucrate mai puțin de 200 de teste în județ, însă Homorean a precizat că toate persoanele care prezintă simptome de COVID-19 sunt testate automat.

Întrebat despre eventuale măsuri de prevenire în județ a creșterii ratei de incidență, prefectul a spus că, spre exemplu, municipiul Caracal, care în urmă cu două săptămâni a intrat în scenariul roșu, va ieși mâine din acesta, pentru că rata a scăzut la 1.97. Prefectul a spus că, ținând cont de prevederile din hotărârea Guvernului, nu va mai putea menține unele măsuri, cum ar fi masca obligatorie în toate spațiile.

Noi luasem măsura măștii obligatorie în localitățile cu rata de incidență peste 2, dar apoi a fost dată hotărârea de prelungire a stării de alertă. Acum, vom recomanda în Caracal, nu putem să facem decât o recomandare, dar sperăm ca oamenii să poarte în continuare masca, pentru că s-a dovedit eficientă”, a precizat prefectul.

În județul Olt, de la începutul pandemiei au fost testate în total 12.778 persoane, fiind confirmate 3.325 de cazuri, din care 105 oameni au murit.

Citește și

Județul Cluj a depășit rata de infectare de 4 la mia de locuitori. București, Alba și Sălaj sunt în topul infectărilor

sursa foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

20 comentarii

  1. Toti nesplalatii vin si se trateaza la ATI la Cluj, Iasi, Timisoara si Bucuresti iar judetul lor e verde :))

  2. Prefectii si sefii de institutii sunt dobitoci. Virusul oricum se plimba liber, cu masca sau fara masca, prin simpla purtare a mastii sub nas sau nespalatul pe maini la buda.
    Dupa cum se vede, prefectul a recunoscut ca sunt multi infectati, descoperiti sau nu, in timp ce numarul mortilor este clar. Deci mortalitatea este mult mai mica decat ne sperie ei.
    Cu cat sunt mai prosti prefectii si oamenii lor, cu atat isi omoara mai mult economia din judetele lor.

    • Să înțeleg din analiză că cine nu testează mult nu descoperă pe cei infectați, dar din analiză nu înțeleg câte decese cu cauza covid19 sunt la Giurgiu puține sau multe, sau nu raportează nici decesele. Dacă au puține decese atunci nu sunt nici mulți infectați și deci nici nevoia de testare nu e mare. Sau poate mulți din Giurgiu vin la București și își fac test și atunci este altceva. Tot scandalul în jurul testări este o prostie ce face DSP, face în urma unui protocol, care e făcut de specialiști de la INSP iar dacă e vreo greșeală atunci trebuie schimbat protocolul. Aveți impresia că în Germania, pentru că se testează mult a scăzut numărul de infectați? Sau poate Franța sta mai bine pentru că face 1 milion de teste pe zi deja nu mai au cazuri de Covid19. Câtă prostie

    • E vorba de manipularea statisticii in functie de scopul tau. Daca vrei sa ai putine cazuri, sa fii pe verde, sa mentii economia in plin, nu faci anchete epidemiologice, testezi doar la spital, cat mai putin. Asa vei avea putini asimptomatici care oricum nu mor. Vei avea putini infectati, rata mica si scenariu verde. Doar ca se poate observa la mortalitate ca va fi mai mare decat la judetele care au gasit multi infectati, pentru ca te raportezi la o baza mai mica.
      In fine, explicatia e lunga si nimeni nu are chef sa o citeasca… Cert este ca poti manipula statistica, daca cei care verifica te lasa in pace.

    • Nu era destul de clar ca marele coeficient zdi depinde de cite teste se fac? O imbecilitate care ne face sa umblam ca zombii cu masca pe figura pe afara, de nu mai pot sa ies la plimbarile mele zilnice. Mai degraba asa ma imbolnavesc.

  3. Ramane de vazut si cum se contorizeaza testele. De exemplu, cei de la OK Medical din parcarea Ikea Baneasa Bucuresti, proceseaza efectiv testele la un laborator din Tulcea. Intr-adevar, astea ar fi teste la cerere. Dar nu cred ca este un caz singular. Posibil si spitale din diverse judete sa aiba contracte cu laboratoare din alte judete.

  4. Corect, dar mai trebuie observat un aspect:se ia in consideratie toata populatia existenta in bazele de date pe raza un judet. municipiu.Sunt judete, municipii, orase… puternic depopulate.In plus, unele municipii au in baze de date zeci de mii de cetateni R.Moldova care domicilaiza fictiv.Aceste cazuri se vad la organizarea sectiilor de votare.De ex. com.Mosna, ju. Iasi are o sectie cu 3000 de cetateni basarabeni(a se cauta pe google pt. detalii), si niciodatra nu au votat deporece nu locuiesc in fizic pe raza comunei.

  5. Tapalaga e magar. Trebuia sa-i dea sa citeasca inainte sa-l intrebe
    Si sa-l lase sa digere. Cateva luni.

  6. Atunci unde e egalitatea de șanse?
    Înseamnă că în Timiș, Cluj, București, Brașov suntem în scenariul roșu iar ceilalți care testează mult mai puțin is bine mersi in verde fiindcă nu testează.
    Nu e ok.

    • Inca inainte de luarea deciziei am zis ca-i o bolboroseala fara cap treaba cu 3/1000, era evidenta legatura dintre numarul de teste si numarul de infectati depistati.

  7. In China s-a testat un oraș de aprox 5milioane de locuitori dupa ce au avut un caz confirmat.
    Acum vorbesc de creștere economică, cand toata lumea se da de ceasu’ morții?!

    https://www.google.com/search?kgmid=/g/11j2cc_qll&hl=ro-RO&q=Coronavirus&kgs=18345cbbd5c4b450&shndl=0&source=sh/x/kp/osrp&entrypoint=sh/x/kp/osrp

  8. Tapalaga e măgar cum zice Apa, epic, ba tapalaga de ce bu aprobi comentariul meu da astea cu injurii la tine le aprobi?

  9. Numarul real de infectati depaseste cu mult statisticile oferite de institutii. Numarul deceselor cauzate de Covid este si el mult mai mare decat cel prezentat oficial. De ce?

    Pentru ca suntem o tara populata majoritar cu imbecili! Pentru ca proportia de imbecili este foarte mare peste tot in asa zisele institutii ale statului. DSP-urile ale caror directiuni nu au fost schimbate, sunt conduse in continuare de cretinoizi pusi de PSD…..e vai de mama lor! De fapt cretinoizii domina majoritatea institutiilor, incepand cu cloaca numita parlamentul Romaniei, in care colcaie fel si fel de maimute si maimutoi…..la PSD proportia de maimute e maxima….98%!

  10. Gândire la genunchiul lui Boc…

  11. Numarul de infectari la mia de locuitori variaza foarte putin de la o regiune sau oras la altul si cu siguranta depaseste 3 la mie. Este evident faptul ca multi fac forme usoare si de aceea nu se prezinta la doctor. In schimb in orasele mari sunt multi care fac teste la cerere. Avind capacitate de testare mare este normal sa fie mai mukte cazuri la Cluj decit la Giurgiu, dar in realitate gradul de infectare este cam acelasi .

  12. În primul rând testarea în masă e inutilă şi nu ar face decât să umple spitatelele cu cei infectaţi care vor face forme uşoare de coronavirus şi care nu are nevoie de urgenţă blocând efectic sistemul medical iar cei care vor avea nevoie intradevar de ajutor în urgenţă să nu i se mai poată oferi ajutor din cauză că toate resursele s-ar folosi pe cei care nu au nevoie intradevar de ajutor în stare de urgenţă. Testele trebuie folosite acolo unde e necesar nu pentru o isterie ipohondrică.
    Eu am impresia că mulţi au înţeles tocmai pe dos cum e cu povestea cu pandemia şi măsurile cerute că vedem mulţi nătângi prin media care îşi dau cu părerea şi nu prea înţeleg despre ce vorbesc.
    Cum vedem că mulţi au impresia ca mitralieră că masca produce modificări cerebrale deşi eu i-aş propune ca el să o poarte şi mai abitir că poate schimbările la el sunt înspre bine hai să explicăm mai pe mintea prostului că poate îi facem pe câţiva dinăştia care se sperie de mască să înţeleagă care e scopul măşti.
    Există două clase generale de măşti în care una e folosită pentru a te apăra de pericole externe (gen industrial folosite împotriva gazelor chimice sau de armată şi măşti împotriva unor substanţe mai uşoare cum sunt măştile de praf, etc) şi există celelalte tipuri de măşti folosite pentru a nu transmite tu germenii cum sunt măştile chirurgicale şi cele care se folosesc în masă împotriva Coronavirusului ca să nu transmiţi tu boala.
    Medicii folosesc masca nu pentru a nu lua el vreo boala şi a nu infecta el pacientul şi din acelaşi motiv vi se cere şi vouă să purtaţi acest tip de mască iar acuma să vă explicăm de ce.

    Ca să înţelegeţi scopul măşti prima dată să vă arătăm modul cum se răspândeşte coronavirus.
    Modul de răspândire este prin contact iar contactul poate fi de mai multe tipuri, contact direct tactil (unde pune cineva mâna de acolo îl iei) sau contact respirator.
    Adică când eşti infectat dar nu ai comorbidități medicale (probleme medicale deja avute înainte) veţi avea o formă de coronavirus mai uşor care să nu lase urmări grave asupra celui infectat dar virusul care îl purtaţi în organism se răspândeşte în tot organismul şi îl veţi răspândi orice veţi atinge sau îl veţi transmite şi în aer pe o zonă mai restrânsă care va infecta tot ce e în jurul vostru (exact ca gripa).

    Acuma cele două măsuri care vi se cere este distanţarea (care elimină contactul tactil) şi masca (care elimină să răspândiţi virusul pe cale respiratorie) iar una fără alta e ca şi cum ai lua doar o jumătate de măsură.
    MAI SIMPLU SPUS PENTRU TOŢI, TIPUL ĂSTA DE MASCĂ NU E FOLOSITĂ PENTRU CA SĂ NU TE INFECTEZI ŞI SĂ NU TRANSMIŢI VIRUSUL MAI DEPARTE DACĂ EŞTI ASIMPTOMATIC PENTRU CĂ MULŢI SUNTEŢI SAU AŢI FOST INFECTAŢI ŞI NICI NU AŢI OBSERVAT PENTRU CĂ AVEŢI UN ORGANISM MAI REZISTENT ÎMPOTRIVA BOLILOR SI FĂRĂ PROBLEME MEDICALE.

    O definiţie mai medicală pentru scopul măştilor utilizate în această pandemie:
    ———————–
    O mască medicală este un instrument utilizat pentru prevenirea transmiterii infecţiilor. Aceasta acoperă nasul şi gura şi are bucle cu care se fixează de urechi. Măştile de faţă ajuta la limitarea răspândirii germenilor. Când cineva vorbeşte, tuşeşte sau strănuta se eliberează în aer mici picături cu agenţi patogeni care pot infecta persoanele din jur. Prin purtarea unei măşti, se poate preveni contaminarea celorlalte persoane.
    ————————

    E greu de înţeles?

    • Daca invatai mai bine limba romana si exprimarea logica, era mai usor de inteles, domnule doctor.
      Pe de alta parte, dumneata ai facut medicina stiind prea bine ca vei purta masca si esti platit cu multi bani ca sa o porti. Eu nu.

    • Ai dreptate cu mastile. Pacat ca nu gandesti la fel si in cazul testelor. Ca sa-ti explic sa intelegi: faci test si esti pozitiv – te izolezi ( fie mergi la spital, daca starea de sanatate o cere sau stai acasa). Faci teste in masa, atunci ai sanse sa descoperi toate cazurile si sa intrerupi raspandirea virusului.

      E greu de inteles?

  13. Alt județ ar fi Constanta… populație mare teste putine…

  14. Sa se schimbe modul de calcul al incidentei pe judete. Pentru judetele care testeaza mult sa ramana modul de raportare actual. Pentru judetele care testeaza putin, sa se aplice metode alternative:
    Se ia numarul de teste, se ia procentul de pozitivi, se extrapoleaza (regula de 3 simpla) si se decide daca e cazul sa se ia masuri.
    Sau alta solutie e sa nu se tina cont neaparat de procentele absolute, ci doar de trend (in crestere sau scadere) si sa se relaxeze sau, dimpotriva. sa se ia masuri mai dure.