G4Media.ro

Expert în penitenciare: Fiecare deţinut eliberat din „promoţia Toader” care recidivează ne…

sursa foto: Inquam Photos/ Cornel Putan

Expert în penitenciare: Fiecare deţinut eliberat din „promoţia Toader” care recidivează ne costă 22.000 de euro

Cazul hoţului recidivist care a rănit uşor două persoane şi a distrus 5 maşini în timp ce era urmărit de poliţie readuce în discuţie tema deţinuţilor eliberaţi din închisori în baza legii recursului compensatoriu (eliberarea mai rapidă din penitenciar pe motiv de condiţii proaste de detenţie). Gheorghe Iancu zis Minică a fost prins sâmbătă seară la domiciliul lui din cartierul Tei din Bucureşti, după 30 de ore de căutări şi după ce Poliţia l-a dat în urmărire generală şi în consemn la frontieră. Acum este în arest după ce Judecătoria a emis mandat de arestare preventivă pentru 4 infracţiuni: vătămare corporală din culpă, conducerea unui vehicul fără permis de conducere, părăsirea locului accidentului şi punerea în circulaţie sau conducerea unui vehicul neînmatriculat.

Prejudiciul material produs de recidivist (persoanele rănite şi maşinile distruse), toate acţiunile investigative ale poliţiei de scotocire şi căutare, interogatorii, transport la parchet şi instanţă, cazarea supectului în arestul poliţiei şi cheltuielile viitoare cu anchetarea şi judecarea recidivistului reprezintă costuri estimate la o medie de 22.000 de euro, a explicat pentru G4media.ro Sorin Dumitraşcu, liderul sindicaliştilor din penitenciare.

Italienii au făcut astfel de studii după eşecul recursului compensatoriu de la ei. Potrivit statisticilor, în jur de 60-70 la sută dintre deţinuţii eliberaţi în Italia au recidivat după 1-3 ani de la punerea în libertate. Aşa că italienii au studiat problematica şi au estimat că fiecare deţinut eliberat care a recidivat a costat statul în jur de 27.000 de euro.

Experţii români din domeniu au preluat metoda şi au estimat costurile per recidivist la 22.000 de euro în România. Potrivit lui Sorin Dumitraşcu, de la intrarea în vigoare a recursului compensatoriu, din 19 octombrie 2017 până în prezent, au fost puşi în libertate înainte de termen în jur de 6000 de deţinuţi. „Noi estimăm că vor fi până la 8000 în octombrie când se va împlini un an, deja s-a depăşit puţin cifra de 6000. Este vorba de criminali, tâlhari, hoţi. Toţi au beneficiat de reducerea pedepsei cu o cincime în baza recursului compensatoriu”, a declarat el pentru G4media.ro.

Dintre ei, potrivit datelor statistice, cam 4500-4700 se vor întoarce în penitenciare în următorii ani. „Rata de recidivă e ca şi în Italia, e cam la fel peste tot, de 60-70 la sută. Efectele le vom vedea cam între 1 şi 3 ani de la punerea în libertate întrucât nu recidivează imediat şi mai este şi durata de <<procesare>> a lor de către Justiţie, până se întorc în penitenciar cu sentinţe definitive. Ce am făcut noi cu acest act de clemenţă a fost să mai adăugam practic o promoţie de infactori. E ca la stocurile din hipermarketuri, cu cât le dai drumul mai repede, cu atât se întorc mai repede, pentru că această rată de recidivă este constantă cumva”, a explicat Dumitraşcu.

„La fiecare recidivist adăugaţi cel puţin o victimă şi costuri în jur de 22.000 de euro pentru fiecare dintre ei, reprezentând prejudicii fizice, morale, materiale, cheltuieli de <<procesare>> a lor de către sistemul de poliţie şi justiţie şi costuri economice pentru întreaga societate”, a explicat Sorin Dumitraşcu.

Ce este recursul compensatoriu. Legea 254/2013 privind executarea pedepselor a fost modificată anul trecut prin legea nr. 169/2017. Potrivit acestei legi, deţinuţii care au executat pedeapsa în condiţii necorespunzătoare beneficiază de o reducere de 6 zile pe lună din pedeapsa aplicată. Condiţii „necorespunzătoare” înseamnă că deţinutul nu a avut la dispoziţie un spaţiu propriu de cazare cu o capacitate de 4 metri cubi aer, potrivit standardelor europene. CEDO a obligat România printr-o decizie-pilot să rezolve această problemă a supra-aglomerării închisorilor, însă nu a impus şi cum, adică fie prin construirea de noi penitenciare şi spaţii de deţinere, fie prin despăgubirea financiară a deţinuţilor care au fost ţinuţi în spaţii mai mici de 4 mc sau prin eliberarea lor mai rapidă din închisori (soluţia aleasă de România). Recursul compensatoriu a fost susţinut de ministrul Justiţiei Tudorel Toader. Mai mult, el a avansat şi soluţia despăgubirii financiare a deţinuţilor care au stat în condiţii proaste de la data deciziei-pilot a CEDO până la implementarea soluţiei privind eliberarea mai rapidă. Toader a avansat soluţia italiană de despăgubire a acestor deţinuţi cu sume între 5 şi 8 euro pentru fiecare zi de detenţie în condiţii neconforme cu standardele europene.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

20 comentarii

  1. Are balta Belina peste!

  2. Si ce daca? Sunt banii nostri, ai poporului, nu ai expertului tehnocrat. Ciocu mic ca noi avem puterea!

    Hai liberare!!!

    • Nu sunt banii vostrii pesedistilor. Sunt banii poporului, pe spatele caruia stati ca paduchii pe ciine. Voi, partea trindava a poporului, nu va mai saturati de salarii si pensii speciale si ajutoare sociale. De asta nici nu intelegeti ce inseamna sa muncesti cinstit pentru a produce 22000 de euro. Cine fura cu milioanele nu intelege asta.

    • “Ciocu mic ca noi avem puterea” sintetizeaza mentalitatea medievala si dictatoriala a PSD-ului si protejatilor lui.

      Puterea v-a fost pentru slujirea intereselor tarii si a cetatenilor, mu pentru grupul vostru.

      Ce ii vei spune unei mame a carei fata a fost violata de un recidivist? Ciocul mic?

    • Sunt de parere ca avem de-a face cu o clona, nu cu @Morjan cel original. Sau poate ca @Morjan cel original s-o clona chiar si pe el insusi?
      „Pedro, fauritorul de clone e dusmanul de moarte al tatălui tau…!”

    • Comentariul de mai sus nu mi apartine.
      Postacii g4m, tapalaga, scaraotchi sau cine stie cine…incearca sa ma cloneze fara succes!

    • Alo, @Morjan, te rog sa-ti retragi imediat cuvintele…!
      Tu nu vezi ca eu sunt cel care inaintea ta semnalez faptul ca e vorba de o clona…? Ma gandeam ca ar fi bine sa fim uniti in fata ”Clonadiadei de vara”, dar ce rost are cand tu esti ”orb” de ura…!?

    • Bai, ati inebunit? In loc sa faceti comentarii care sa influenteze prostimea romana voi va smiorcaiti si va rupeti camasa pe aici. MARS LA TREABA, CA NU VA PLATIM SA FRECATI TASTA P!

    • Adica sa …decapam tasta ?
      Pai Mare Sef de celula, (vorbind d.p.d.v. logistic) subordonatul asta al dumitale e putin cam dus cu pluta si in loc sa-si faca treaba precum spui, arunca vina in stanga si-n dreapta si culmea pe cei care NU AU CLONAT PE NIMENI NICIODATA…!
      @Morjan, se aude si in barlogul tau…?

  3. Intrebati pe detinuti despre paznicii din penitenciare. Daca nu aveti ocazia, uitati-va la filme! Va imaginati pe liderul de sindicat?

    • Am inteles ce ai spus.
      Asta e motivul pentru care Nea Minica a recidivat, are un paznic preferat si vrea zuruck (inapoi, vorba neamtului). De ce? Ai aflat intreband ca au iesit promotii noi. Mai sarmante?
      Eu totusi cred ca-i place tocana de porc a lu’ tanti Mimi.
      Detinutii mananca mai des carne decat copiii din orfelinate.

  4. Macar nu le face Dragnea un pustiu de bine talharilor astora „compensati” de Slugarel sa le organizeze o tabara de vara la Navodari ca sa-i invete cum sa fure bani de la copii si de la pensionarii batrani, fara sa foloseasca violenta ! :0)

    PS. Ar face si el in sfarsit o fapta buna ! 😉

  5. Pentru a fi înlăturată această decizie, trebuie încătușat TOADER ȘI FIUL SĂU, apoi asta ar fi o economie colosală pentru toată populația României! !

  6. Si-au facut pensii speciale pentru parlamentari,primari,alte categorii de bugetari,au marit salariile bugetarilor,si-au dublat salariile si indemnizatiile parlamentarilor,au marit nesimtit pensiilor militarilor iesiti in pensie dupa 2004,au marit celelte pensii si punctul de pensie,pentru ei f.f. mult, pentru popor farimituri.Acum mai platim mai mult si pentru puscariasi. De unde bani?Din imprumuturi care le vor plati si stranepotii nostri.Pomenile date din banii tarii este politica psd-alde sperand ca o sa fie alesi.Vom mau vedea ce o sa fie.

    • Udila.Te rog sa-i excluzi pe militari,carora nu li s-au marit pensiile”nesimtit de mult”.Prin minciuna”pensii nesimtite militare”PSD a manipulat opinia publica împotriva militarilor si nu a adevaratilor nesimtiti care sunt juristii.Pensia unui jurist de 22000 ron,care a lucrat si ca militar(dar i s-a calculat pensia pe legea justitiei si nu ca militar,desi e platita de Min.Apararii),a fost prezentat drept”exemplu”ptr toți militarii!!!Din contra,militarii sunt singurii carora OlgutaPSD le-a înghețat pensiile ptr totdeauna!Nu vor mai creste in veci.Consecinte?-1.Inca de azi,pensia unei infirmiere este mai mare decăt a unui colonel!Un subofiter cu 30 ani vechime are 1100 ron pensie si va ramane asa toata viata!
      2.Armata,Politia devine neatractiva.Deja este un deficit de cadre,intrucat tinerii prefera acele domenii cu salarii si pensii mari și fara obligatiile militarilor:IT,Justitie,Medicină,Ind.miniera,domeniul artistic,politica,parlament,primarii,politia comunitara(au salarii si pensii duble fata de politia nationala),jurnalism.Nimeni nu mai vrea in armata.
      3.In caz de razboi vor fi mobilizati pensionarii militari si salariatii militari,dar fiind prea putini,tara va fi nevoita sa cheme la razboi si pe civili.Sa vezi atunci vaieteeee…ca ei nu sunt militari…..desi la pensii si salarii s-au batut ptr egalitate cu militarii „nesimtiti”.
      Vorba ceea:”La plăcinte înainte,La război înapoi”
      Militarii vor protesta si ei.

  7. Mai votati PSD.Si cand te gandesti ca Tudorel vroia sa le acorde si despagubiri…

  8. Lasa banii, ne costa vieti…

  9. Omina copita, banca cina !

  10. CASS, CAS și impozit pe venit , inclus?