Expert în AI spune că tehnologia va înlocui școala tradițională și o bună parte din profesori / Cum vor învăța copiii
Progresele recente în domeniul inteligenței artificiale vor duce probabil la sfârșitul clasei tradiționale, a prezis unul dintre cei mai importanți experți mondiali în inteligență artificială. Profesorul Stuart Russell, un informatician britanic de la Universitatea din California, Berkeley, a declarat că tutorii personalizați de tip ChatGPT au potențialul de a îmbogăți enorm educația și de a lărgi accesul la nivel mondial, prin furnizarea de cursuri personalizate în fiecare gospodărie cu un smartphone. Potrivit acestuia, tehnologia ar putea oferi „majoritatea materiilor până la sfârșitul liceului”, scrie The Guardian.
Urmărește cele mai noi producții video G4Media
- articolul continuă mai jos -
„Educația este cel mai mare beneficiu pe care îl putem avea în vedere în următorii ani”, a declarat Russell înainte de o conferință susținută vineri, în cadrul Summitului mondial AI for Good de la Geneva, organizat de ONU. „Ar trebui să fie posibil ca în câțiva ani, poate până la sfârșitul acestui deceniu, să oferim o educație de o calitate destul de ridicată fiecărui copil din lume. Acest lucru este potențial transformator”.
Cu toate acestea, el a avertizat că implementarea tehnologiei puternice în sectorul educației implică și riscuri, inclusiv potențialul de îndoctrinare.
Russell a citat dovezi din studiile care utilizează tutori umani, potrivit cărora predarea individuală poate fi de două până la trei ori mai eficientă decât lecțiile tradiționale din clasă, permițând copiilor să primească sprijin personalizat și să fie conduși de curiozitate.
„Oxford și Cambridge nu folosesc cu adevărat o sală de clasă tradițională… folosesc tutori, probabil pentru că este mai eficient”, a spus el. „Este literalmente imposibil să faci asta pentru fiecare copil din lume. Nu sunt suficienți adulți pentru toți”.
OpenAI explorează deja aplicații educaționale, anunțând un parteneriat în martie cu o organizație non-profit din domeniul educației, Khan Academy, pentru a pilota un tutore virtual alimentat de ChatGPT-4.
Această perspectivă ar putea provoca „temeri rezonabile” în rândul profesorilor și al sindicatelor de cadre didactice cu privire la „mai puțini profesori angajați – posibil chiar niciunul”, a spus Russell. Implicarea umană ar fi în continuare esențială, a prezis el, dar ar putea fi drastic diferită de rolul tradițional al unui profesor, încorporând potențial responsabilități de „monitor al terenului de joacă”, facilitând activități colective mai complexe și oferind educație civică și morală.
„Nu am făcut experimentele, așa că nu știm dacă un sistem de inteligență artificială va fi suficient pentru un copil. Există motivație, există învățarea de a colabora, nu este vorba doar de „Pot să fac socotelile?”.” a declarat Russell. „Va fi esențial să ne asigurăm că aspectele sociale ale copilăriei sunt păstrate și îmbunătățite.”
Tehnologia va trebui, de asemenea, să fie evaluată cu atenție în ceea ce privește riscurile.
„Să sperăm că sistemul, dacă este proiectat corespunzător, nu va spune unui copil cum să facă o armă biologică. Cred că acest lucru este gestionabil”, a declarat Russell. O îngrijorare mai presantă este potențialul de deturnare a software-ului de către regimuri autoritare sau alți actori, a sugerat el. „Sunt sigur că guvernul chinez speră ca [tehnologia] să fie mai eficientă pentru a inculca loialitatea față de stat”, a spus el. „Presupun că ne așteptăm ca această tehnologie să fie mai eficientă decât o carte sau un profesor”.
Russell crede că omenirea are nevoie de o pauză în cursa pentru dezvoltarea AI
Russell a petrecut ani de zile subliniind riscurile existențiale mai largi pe care le prezintă inteligența artificială și a fost unul dintre semnatarii unei scrisori deschise în martie, semnată de Elon Musk și de alte persoane, în care se cerea o pauză într-o „cursă scăpată de sub control” pentru a dezvolta minți digitale puternice. Problema a devenit mai urgentă de la apariția modelelor lingvistice de mari dimensiuni, a declarat Russell. „Mă gândesc la inteligența generală artificială ca la un magnet uriaș în viitor”, a spus el. „Cu cât ne apropiem mai mult de ea, cu atât mai puternică este forța. Cu siguranță se simte mai aproape decât era înainte”.
Factorii de decizie politică se implică cu întârziere în această problemă, a spus el. „Cred că guvernele s-au trezit… acum aleargă de colo-colo pentru a afla ce trebuie să facă”, a spus el. „Asta este bine – cel puțin oamenii sunt atenți”.
Cu toate acestea, controlul sistemelor de inteligență artificială ridică provocări atât de reglementare, cât și tehnice, deoarece nici măcar experții nu știu cum să cuantifice riscurile pierderii controlului asupra unui sistem. OpenAI a anunțat joi că va dedica 20% din puterea sa de calcul pentru a căuta o soluție pentru „a conduce sau controla o inteligență artificială potențial super-inteligentă și pentru a o împiedica să devină necinstită”.
„Modelele lingvistice mari, în special, nu avem cu adevărat nicio idee despre cum funcționează”, a spus Russell. „Nu știm dacă sunt capabile să raționeze sau să planifice. Este posibil să aibă obiective interne pe care le urmăresc – nu știm care sunt acestea”.
Chiar și dincolo de riscurile directe, sistemele pot avea alte consecințe imprevizibile pentru orice, de la acțiunile privind schimbările climatice la relațiile cu China.
„Sute de milioane de oameni, destul de curând miliarde, vor fi în conversație cu aceste lucruri tot timpul”, a spus Russell. „Nu știm în ce direcție ar putea schimba opinia globală și tendințele politice.”
„Am putea intra într-o criză masivă de mediu sau într-un război nuclear și nici măcar nu ne-am da seama de ce s-a întâmplat”, a adăugat el. „Acestea sunt doar consecințe ale faptului că, indiferent de direcția în care mișcă opinia publică, o face într-un mod corelat în întreaga lume.”
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank