G4Media.ro

Experiment: Aplicația Google Maps privind transportul public din București anunțată de Nicușor…

Sursa foto: STB / Facebook

Experiment: Aplicația Google Maps privind transportul public din București anunțată de Nicușor Dan dă erori mari în comparație cu aplicația INFO TB a Societății de Transport București

Anunțul făcut de curând de Primarul General al Capitalei Nicușor Dan potrivit căruia transportul public din București este oficial și pe hărțile Google, și că „oricine intră pe Google Maps și vrea să vadă cum ajunge dintr-un loc în altul folosind transportul public va primi informațiile dorite integrate în această aplicație”, ne-a stârnit curiozitatea. Prin urmare, am încercat să aflăm care dintre cele două aplicații este mai eficientă. Google Maps sau INFO TB a STB?

CAZUL 1. Am mers în stația „Gara de Nord” cu intenția de a lua autobuzul liniei 123 spre Piața Unirii. Conform aplicației Info TB, acesta trebuie să sosească în stație la ora 10:29 si la ora 10.32 potrivit aplicației Google Maps. In realitate, autobuzul a sosit la 10.29 și nu la 10.32. La ora 10.32 nu mai era niciun autobuz în stație. (FOTO)

CAZUL 2. Tot în stația „Gara de Nord”, am urmărit linia 85, sensul spre Spitalul Fundeni. Aplicația Info TB ne spune că autobuzul va sosi în 5 minute, ceea ce s-a și întâmplat. Aplicația Google Maps ne informează că linia 85 nu există, recomandându-ne rute ocolitoare.

Neconcordanțe ale aplicației Google Maps au fost valabile și în cazul altor stații. În stația Polizu, troleibuzul liniei 86 a ajuns la ora 11:28, așa cum scria in Info TB si nu la ora 11:27, asa cum scria in Google Maps. La o altă stație din zona Garii de Nord, troleibuzului liniei 93 (sensul spre Valea Argesului) a sosit la ora 10:59, așa cum a afisat aplicatia Info TB si nu la ora 10:58, asa cum a afisat aplicatia Google Maps.

Explicația e că Google Maps afișează doar „planificarea curselor”, mai exact traseul de la origine la destinație și timpul programat al călătoriei. Informațiile în timp real referitoare la locația exactă a vehiculelor pe hartă, precum și orele de sosire în stații se pot vizualiza doar din aplicația INFO TB.

Ea cuprinde ghidul complet al traseelor din București și din zona metropolitană, fiind incluse și magistralele de metrou. Călătorul știe exact cât are de mers până la cea mai apropiată stație, când sosește vehiculul în stație și cât durează călătoria. Totodată el este anunțat inclusiv când trebuie să schimbe linia.

Anunțul integral făcut de Nicușor Dan

„De azi transportul public din București este oficial și pe hărțile Google! Oricine intră pe Google Maps și vrea să vadă cum ajunge dintr-un loc în altul folosind transportul public va primi informațiile dorite integrate în această aplicație. Pot fi găsite variantele de transport public pentru toată regiunea București – Ilfov, incluzând aici transportul STB, STV, cel spre Chitila și Buftea, dar și programul metroului și al trenurilor de la Gara de Nord la Aeroportul Otopeni.

Datele pentru transportul public la suprafață sunt preluate automat de pe serverele Asociației de Dezvoltare Intercomunitară pentru Transport Public București – Ilfov (TPBI), iar acum, într-o primă etapă, se afișează planificarea curselor. Ulterior, vom afișa în timp real funcționarea mijloacelor de transport public, pentru ca bucureștenii să-și poată planifica exact timpii de deplasare folosind harta direct de pe telefonul mobil”.

Dragoș Porojnicu este reporter la Știrile TVR / Sursa foto: STB / Facebook

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

21 comentarii

  1. Normal, turiștii sa ia taxiul sau iubăr. Transportul in comun, asa cum e el, e pentru munchitori 🤪

  2. Un articol de 2 bani, cu fracturi logice, fara coerenta. Stilul romanesc „hai sa ma prefac ca imi fac treaba de jurnalist”.

    Titlu: „Aplicația Google Maps privind transportul public din București anunțată de Nicușor Dan”.
    – de aici oricine fara prea multa deschidere tehnica, intelege ca aplicatia Google Maps este dezvoltata de STB Bucuresti atata timp cat este anuntata de Nicusor Dan.

    Continuare titlu: „dă erori mari în comparație cu aplicația INFO TB”
    – informatie care induce ideea ca ceea ce a fost anuntat de Nicusor Dan este din start gresit, cand de fapt inclusiv primarul anunta ca „iar acum, într-o primă etapă, se afișează planificarea curselor. Ulterior, vom afișa în timp real funcționarea mijloacelor de transport public”.

    Articol: „Prin urmare, am încercat să aflăm care dintre cele două aplicații este mai eficientă. Google Maps sau INFO TB a STB?”
    – cum sa compari 2 aplicatii, care primesc date diferite??? INFO TB are acces la „real time position” iar Google Maps afișează doar „planificarea curselor”

    Nu mai are rost sa continui, dar pe zi ce trece G4Media ma dezamageste, prin calitatea din ce in ce mai scazuta a informatiilor oferite.

    • Păi sunt ziaristi si ziaristi…
      Recunosc faptul ca nu am citit bine nici titlul.
      Inca sunt shokat cum a permis Raiz Projekt publicarea articolului despre Barna… la ce ne-a folosit? Care e valoarea adaugata?
      Eu unul urmaresc comunicatele DNA de pe pagina lor de internet.
      Asa si cu mapsu” lu Nicu

    • Erori de 1 minut intre teoretic si real. De fapt trebuie sa felicitam conducatorii STB pentru performanta!!

    • E valabil pentru toata presa din Romania. Redactorii sunt analfabeti dpdv tehnic. Insa da, de la G4 aveam pretentii.

    • Salut cocosel. IMO de aia ai ramas la coada vacii, ca nu intelegi ca scopul unui soft e sa indeplineasca niste nevoi. In cazul asta nevoia de transport in Bucuresti. Sunt comparate doua aplicatii care fac acelasi lucru: iti dau informatii despre cum te poti deplasa in Bucuresti folosind transportul in comun. In ambele use case-uri afirmatia facuta de primarul pe care si eu l-am votat e falsa. Google maps nu poate concura cu aplicatia INFO TB. Mai mult, Maps afiseaza informatii eronate sau neactualizate in ambele cazuri. Nu e un test complet dar este concludent. Afirmatia primarului este gresita, Maps nu poate inlocui aplicatia dedicata.

    • @Bogdan, daca raspunstul tau era pentru mine, te pot contrazice.

      1. Aplicatia Google Maps poate fi mult mai buna:
      a) aplicatia Google Maps are acces la trafic (nu la nivelul Waze), datorita dispozitivelor Android, pe care de cele mai multe ori nu este dezactivata functia „location”
      b) aplicatia INFO TB poate monitoriza dispozitive tip GPS, doar din interiorul parcului auto STB
      c) nu cred ca Google ar permite fluxul de informatii in ambele sensuri prin intermediul API-ul de integrare. Pentru acest gen de integrari, Google mai mult colecteaza informatii si mai putin ofera, deoarece tu esti cel care vrei sa apari in platforma lor.

      2. Faci o afirmatie gresita: „Sunt comparate doua aplicatii care fac acelasi lucru: iti dau informatii despre cum te poti deplasa in Bucuresti folosind transportul in comun”
      a) greseala aici este ca poti sa ai doua aplicatii IDENTICE, dar daca introduci date diferite, o sa primesti rezultate diferite
      b) in articol se mentioneaza clar ca Google Maps afiseaza DOAR „planificarea curselor” in timp ce INFO TB afiseaza „în timp real locația exactă a vehiculelor pe hartă”

      Legat de limbajul tau, putem pastra niste limite ale bunului simt fara ironii de genul „cocosel”, „coada vacii”, etc?

    • Foarte buna sinteza. Perfect de acord. Eu am obs mai demult modul tendentios al acestui ziarist si mai este si un alt Dragos Popa , parca. La fel de vehement in nestiinta lui. Cand amesteci rautatea cu prostia ies articole de acest gen!
      Nu am avem nici politicieni de afara, dar nici ziariști, profesori, fotbalisti etc. Pe scurt, suntem romani….

    • Mai bine MindQuota

  3. Ne e nevoie aa fi savant pentru a vedea ca nu are nicio logica articolul asta

  4. Prieteni,

    In postarea aia Nicusor spune ca momentan nu se pot vedea decat planificarile, corelarea timpilor cu aplicatia facandu-se mai apoi.

    Dupa, voi faceti articol nu se vede in timp real? Pe bune?

  5. Despre stirea asta exista ceva-ceva pe surse?
    „Nicuşor Dan, plângere la DNA pentru un prejudiciu de câteva milioane de euro la cimitire adus Primăriei Capitalei”?
    Sau zace in sertar la procurorul care trebuie

  6. Pai voi comparati planificatul cu realul, in Bucuresti, si dup’aia va mirati ca nu coincid?!

    Hai ca sunteti chiar simpatici! 🙂 Si acum, înapoi la a, bî, cî … 💡

  7. Eu nu prea înțeleg care e noutatea cu GMaps, pentru că sunt ani buni de când face treaba asta.

    • Acum are și tabelul cu orarul mijloacelor de transport.
      În viitor va avea acces si la poziționarea lor pe harta (locație sau secunde pîna in statia urmatoare).
      Asa, si?

    • Cred ca a fost integrat si transportul din ilfov.

      Cand am luat 449 sau crva de genul spre mogosoaia stiu ca nu exista pe maps optiunea de transport in comun.

      Legat de restul bugurestiului, dupa ce planifici cursa, alegi metoda de transport, apoi o optiune din cele prezentate si daca dai click pe autobuz iti arata traseul pe unde merge si timpii cand trece prin statia respectiva.
      Google functioneaza cu o groaza de algoritmi pentru a calcula timpul de deplasare, aproximativ, si de cele mai multe ori la capat de linie exista aceste sincope pentru ca nu stie exact la ce ora pleaca autobuzul din statie , ci este o aproximatie. Probabil ca in aplicatia stb la unirii o sa ai alte erori dupa ce sta autobuzul in trafic, sau cum e la metrou, daca intarzie doar se adauga minute pe tabela de asteptare.

  8. Cand am fost prin capitale europene, Google Maps dadea timpii bine. Dar acolo si transportul public circula bine…

  9. Astfel de lansari trebuie facute cu mentiunea ca implementarea e in stadiu beta si ca bugurile si erorile vor fi rezolvate pe masura ce serviciul se autoperfectioneaza.
    Astfel de erori apar la toate lansarile de aplicatii,programe,sisteme de operate etc

  10. Autobuzul 85 exista, dar este troleibuz,nu autobuz, și ajunge la Baicului, nu la Fundeni. Este și pe Google Maps și pe InfoStb și îl arată la Gara de Nord.

  11. Autobuzul 85 exista, dar este troleibuz,nu autobuz, și ajunge la Baicului, nu la Fundeni. Este și pe Google Maps și pe InfoStb și pleacă de la Gara de Nord.

  12. Articolul asta, caz ilustrativ pt analfabetismul functional