G4Media.ro

Excursie în Delta Oltului din Porumbacu de Jos (Sibiu): Camping, pescuit și…

Sursa foto: Turnul Sfatului

Excursie în Delta Oltului din Porumbacu de Jos (Sibiu): Camping, pescuit și peisaje spectaculoase / ”Vei vedea dovada puterii renașterii naturii atunci când nu este împiedicată de obtuzitatea omului”

Cine ar fi crezut că Sibiul are Delta lui? De fapt, oamenii locului și cei care au trecut pe acolo și s-au bucurat de liniștea cumva grăitoare a naturii, de pescuit și de campare au numit-o Mini Delta de la Porumbacu de Jos. Pe internet nu se găsesc multe informații despre acest loc și, poate tocmai de aceea, merită descoperit, relatează Turnul Sfatului într-un articol dedicat unui loc puțin cunoscut inclusiv pentru sibieni.

Urmărește cele mai noi producții video G4Media

- articolul continuă mai jos -

Porumbacu de Jos se află la aproximativ 34 km de Sibiu, pe DN1 (E68), în direcția Brașov, iar drumul până acolo, dacă nu sunt lucrări sau incidente pe traseu, durează în jur de 30–40 de minute cu mașina. Se poate însă ajunge și cu trenul, autobuzul, bicicleta, motocicleta, caiacul, sau de ce nu, chiar pe jos, în funcție de motivul pentru care alegi să vizitezi zona.

De exemplu, dacă ești un împătimit al bicicletei, am descoperit că traseul Valea Porumbacului este o opțiune ușoară și pitorească. Are o lungime de 5,77 km și o durată estimată de 1 oră și 25 de minute.

Se vede și mâna omului în tot acest peisaj, prin construcțiile de beton. Mini-insulele de pe Olt s-au format ca urmare a structurilor hidrotehnice sau de infrastructură, construite inclusiv pentru a regulariza cursul apei și a preveni inundațiile, dar și pentru a obține energie electrică. Sunt baraje, diguri, canale sau diverse alte structuri de protecție.

Locul de la Porumbacu de Jos, numit Mini Deltă, este un ecosistem semi-natural care, după impactul negativ produs de om, își caută cu revigoranta putere a naturii și își regăsește o nouă stare de echilibru dinamic, pentru a recupera măcar o parte din caracteristicile și valorile afectate cu inconștiență sau nepăsare de om.

„Noile insule și ostroave de un farmec dar și de o importanță deosebită, care le reamintesc îndrăgostiților de natură de majestuoasa Deltă a Dunării, sporesc diversitatea habitatelor, precondiție esențială pentru creșterea diversității biologice, fiind un suport și pentru un reviriment a  capacității de autoepurare a apei.

Alăturarea sectoarelor impactate de om și prin consecință sărăcăcioase ale Oltului, în care betonul, ca reprezentant al forței oarbe și stupide a omului, cu noile sectoare formate de această zvâcnire de nesupus pe termen mediu și lung a naturii de renaturare a râului, legate de aceste noi zone umede în formare și renaturalizare, poate oferi o lecție pe cât de interesantă pe atât de plăcută oricărui iubitor de natură despre ce trebuie să facem și ce nu trebuie să facem: adică să lucrăm cu natura pentru noi, nu împotriva naturii și a noastră. Desigur, pentru a înțelege asta, trebuie să ai și cunoștințele și sufletul necesar”, spune conferențiarul universitar Doru Bănăduc, membru și al unei asociații profesionale de mediu active din 1992 (Ecotur Sibiu).

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

Pentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.