
EXCLUSIV Zeci de angajați de la o Agenție de stat și rude ale lor au primit ajutoare de urgență de sute de mii de lei de la instituția unde lucrează / ANPIS: ”Probleme grave de sănătate”
Zeci de angajați ai Agenției Naționale pentru Plăți și Inspecție Socială (ANPIS) au primit în perioada 2017-2025, din partea instituției în care lucrează, ajutoare de urgență de peste 185.000 de lei, după cum rezultă dintr-o investigație G4Media.ro bazată de informațiile unui avertizor de integritate și pe documente oficiale.
Urmărește cele mai noi producții video G4Media
- articolul continuă mai jos -
Agenția este instrumentul prin care Ministerul Muncii, Familiei, Tineretului și Solidarității Sociale plătește toate tipurile de indemnizații sociale din România, iar ajutoarele de urgență reprezintă, teoretic, sume de bani acordate de Stat, prin Hotărâre de Guvern, în cazuri excepționale, cum ar fi boli incurabile, rude ale unor persoane decedate în catastrofe naturale/accidente de muncă, situații de sărăcie cruntă.
Agenția a invocat faptul că majoritatea covârșitoare a banilor au fost acordați pentru angajați care sufereau de boli foarte grave, dar o analiză de lungă durată a G4Media.ro, sprijinită cu informații și documente din interiorul Agenției, a arătat că pe lista beneficiarilor s-a aflat
- o persoană din instituție care deținea două apartamente în București și avea un venit de 6.400 lei lunar net
- o angajată de la Oradea în al cărei apartament s-a produs un incendiu din cauza unei lumânări lăsată nesupravegheată
- fratele unei șefe de la vârful ANPIS, un angajat care a primit bani pentru o proteză auditivă, deși avea un salariu de 7.400 lei net
- o angajată de la Iași care deținea o vilă într-un cartier select din oraș.
Dubii asupra imparțialității modului în care au fost împărțite aceste ajutoare sunt susținute de inadvertențe descoperite de G4Media.ro în documente interne al Agenției puse la dispoziție de un avertizor de integritate.
Astfel, ANPIS a comunicat că angajata cu două apartamente trebuia operată, iar în scriptele interne motivația era achiziția de medicamente. Avertizorul de integritate din ANPIS a relatat un caz recent: ”Sunt mii de petenți care sunt ignorați pentru că nu cunosc pe cine trebuie, chiar acum de curând a venit un părinte, un tată care își crește singur fetița. Are copilul în vârstă de 9 ani cu diabet 1. (…) A fost refuzat. Toți care au probleme reale trebuie ajutați. În schimb, banii îi primesc, câteodată, numai cei care nu merită și care de cele mai multe își permit tratamentele.”
Context
În România, de mai mulți ani, cererile de sprijin în situații de sărăcie extremă și/sau boli grave etc depășesc capacitatea societății (societate civilă, instituții publice etc) de a răspunde pozitiv.
Prin urmare, diferite ONG-uri au pus la punct platforme online în care se solicită bani, punctual, pentru cazuri dramatice de îmbolnăviri, alteori persoanele de sprijin apelează la ajutor prin intermediul unor articole în mass-media la care se raliază diferite pesonalități, iar în alte situații, când tratamentele nu au efect, iar medicii recomandă tratamente nou-apărute, dar care nu sunt aprobate de autorități pentru că sunt decontate, bolnavii dau în judecată Statul pentru a le obține, proceduri juridice îndelungate și, uneori, tardive.
Conform unor relatări din presă, au existat familii care și-au vândut bunurile pentru a procura sumele de bani necesare asigurării unor operații/medicamente pentru cei apropiați.
Conform informațiilor furnizate de ANPIS, între 2018 și 2025, 20 de angajați din structura centrală și din județe au primit din partea instituției ajutoare de urgență în valoare de 169.000 de lei, cel mai mic fiind de 4.000 de lei, iar cel mai mare de 20.000 de lei.
- ”Ajutoarele de urgență se acordă (…) pentru acoperirea nevoilor de bază ale familiei sau ale persoanei singure, cum ar fi: hrana, îmbrăcămintea, igiena personală, menținerea și salubrizarea locuinței (…) familiilor sau persoanei singure aflate în situații de necesitate cauzate de calamități naturale, incendii, accidente, precum și alte situații deosebite cauzate de starea de sănătate (…) sau altor cauze care pot conduce la riscul de excluziune socială (…)”, a detaliat Agenția motivația pentru care pot fi avizate astfel de plăți. Lista beneficiarilor este aprobată prin Hotărâre de Guvern și este publicată în Monitorul Oficial unde apar numele, prenumele, adresa și suma pentru fiecare beneficiar, dar nu și detalii despre situația prin care trece acesta.
În cazul celor 20 de angajați, ANPIS a comunicat că ”18 dintre aceștia s-au confruntat cu probleme grave de sănătate, precum tumori maligne, tratamente oncologice, metastaze sau alte afecțiuni severe. Din păcate, în cazul uneia dintre persoane, boala a avut un deznodământ tragic, acesta decedând. O altă persoană a suferit pierderi materiale considerabile, ca urmare a unui incendiu”, a susținut ANPIS, care a adăugat că un ultim caz, din 2018, a privit un minor aflat în întreținerea unei angajate de la Constanța, minor care a avut nevoie de tratament în străinătate.
G4Media.ro a coroborat informațiile publice disponibile despre acești angajați, în special declarații de avere, cu documente interne și informații puse la dispoziție de un avertizor de integritate din cadrul Agenției. Acesta a susținut, în mod repetat, că aprobarea dosarelor de ajutoare pentru colegii săi a avut loc preferențial de multe ori și, mai grav, că persoane obișnuite, aflate în situații similare și îndreptățite să fie ajutate, au fost respinse:
- ”Sunt mii de petenți care sunt ignorați pentru că nu cunosc pe cine trebuie, chiar acum de curând a venit un părinte, un tată care își crește singur fetița. Are copilul în vârstă de 9 ani cu diabet 1. Nici măcar nu i-au înregistrat cererea, în primă etapă… Avea nevoie de un senzor care e cam scumpicel pentru monitorizare, dar se putea acorda un sprijin de 10.000 de lei. A fost refuzat. Toți care au probleme reale trebuie ajutați. În schimb, banii îi primesc câteodată numai cei care nu merită și care de cele mai multe își permit tratamentele. (…) Ajutoarele de urgență trebuie să meargă către persoanele vulnerabile, nu către angajații statului și rudele acestora.” El a susținut că ”În toate cele 42 de județe sunt persoane care nu sunt menționate (în situația ajutoarelor pentru angajați trimisă de ANPIS către G4Media.ro n.r.) multe (ajutoare n.r.) sunt prima pentru «devotament»”, adăugând că șefi din ANPIS ”includ sau exclud persoane pentru ajutoare de urgență cu ajutorul inspectorilor sociali apropiați, acei inspectori care realizează dosarul, investigația de teren, verifică situația financiară.”
Concluzia verificărilor G4Media.ro arată diferențe între justificarea plăților trimisă de ANPIS către G4Media.ro și cele din documente interne ANPIS puse la dispoziție de avertizorul de integritate. Astfel, la secțiunea ”18 dintre aceștia s-au confruntat cu probleme grave de sănătate” se numără N.C.S., inspector superior la AJPIS Bacău. Pentru G4Media.ro, ANPIS a justificat acordarea a 5.000 de lei, în mai 2024, pentru ”achiziționare de aparat medical”. În documentele interne scrie ”Achiziționare proteze auditive”. Declarația de avere semnată de N.C.S. în luna mai 2025, aferentă anului 2024 în care a primit ajutorul, indică faptul că angajatul AJPIS Bacău deținea 0,50 hectare teren intravilan în comuna Traian, un apartament de 42 de mp în municipiul Bacău și a avut un salariu net lunar de 7.400 lei.
În aprilie 2025, în județul Brașov au fost acordate doar două ajutoare de urgență, fiecare de câte 14.000 de lei. Primul l-a primit G.M.G., o femeie care a mai fost ajutată de Stat, în 2004, când avea 10 ani, pentru transplant medular în străinătate, iar celălalt a ajuns la A.F.N., consilier juridic la AJPIS Brașov. Document intern:
”Solicitantul, dl (…) a formulat o cerere pentru acordarea unui ajutor de urgență deoarece veniturile familiei sunt insuficiente pentru a susține cheltuielile necesare acoperirii nevoilor de bază. Solicitantul are o fiică elevă în clasa a Xa și un fiu student la Sibiu care nu realizează venituri, iar soția nu primește o remunerație suficientă pentru a susține costurile controalelor medicale periodice pentru dl (…) tratament, ședințe de recuperare și analize medicale specifice afecțiunilor de care suferă acesta.”
Adresă ANPIS către G4Media.ro: ”Probleme grave de sănătate”. În declarația de avere semnată în iunie 2024, consilierul a menționat 450 mp teren în municipiul Covasna, o casă de 200 mp în municipiul Brașov, un autoturism Mazda Cx30 cumpărat în 2021, un credit de aproape 90.000 de lei scadent în 2026 și un venit net lunar de 5.800 de lei, soția încasând aproape 2.000 de lei pe lună.
Tot în aprilie 2025, cel mai mare dintre cele 25 de ajutoare aprobate pentru București – 8.000 de lei – a revenit lui V.B., inspector în cadrul structurii centrale ANPIS. Cea mai recentă declarație de avere, din iunie 2024, arăta că femeia deținea 22.500 mp teren agricol și 460 mp intravilan în Dolj, două apartamente de 26,55 mp și 49,5 mp, ambele în București, iar în 2023 avusese un venit net lunar de 6.400 lei. Indicând pentru V.B. ”probleme grave de sănătate”, Agenția a justificat astfel acordarea banilor:
- ”Având în vedere estimările ridicate ale costurilor intervenției chirurgicale care ar fi condus la salvarea vieții, dar și din cauza iminenței acestei intervenții, doamna V.B. s-a aflat în imposibilitatea de a valorifica bunurile pe care le deține.” Pe de altă parte, într-un document intern al ANPIS pus la dispoziția G4Media.ro de avertizorul de integritate, pentru ajutorul lui V.B. nu este menționată vreo operație: ”Doamna declară că nu dispune de resurse financiare suficiente pentru traiul zilnic şi pentru procurarea medicamentelor recomandate de medicul specialist, fiind expusă riscului de excluziune socială.”
M.M.S. din cadrul AJPIS Gorj (alături de soț deține casă 113 mp, mașină, are două credite de aproape 100.000 lei scadente în 2026, venit de aproape 5.000 lei lunar net, soțul circa 3.000 de lei din pensie și slujba de agent de securitate) a primit 5.000 de lei în august 2024 pentru ”afecțiuni multiple”. Document intern ANPIS consultat de G4Media.ro: ”se confruntă cu probleme legate de starea de sănătate și nevoia unui suport financiar care să-i permită plata tratamentelor medicale și continuarea tratamentului prescris de medicii specialiști.” G4Media.ro a identificat-o și cu un ajutor de 4.000 de lei în octombrie 2017 – singurul pe Gorj în acea Hotărâre de Guvern.
În martie 2023, V.C.C., angajată AJPIS Bihor, a încasat unul dintre cele patru ajutoare din județ – 7.000 de lei. ”Incendiu”, scrie în motivația ANPIS. Într-un răspuns pentru G4Media.ro, ISU Bihor a comunicat că incendiul avut loc pe 4 decembrie 2022 în apartamentul funcționarei AJPIS, ”cauză probabilă a fost stabilită o lumânare aprinsă, lăsată nesupravegheată, au ars mobilier și bunuri din dormitor și hol (…) două ferestre de la alte două apartamente învecinate”. Declarația de avere valabilă pe anul primirii ajutorului arată că, pe lângă apartamentul de 47 mp din municipiul Oradea, V.C.C. avusese un venit lunar net de puțin peste 5.000 de lei.
În 2017, publicația REPORTER DE IAȘI dezvăluia faptul că patru angajate, foste angajate sau familii ale unor angajate de la AJPIS Iași primiseră bani prin Hotărâri de Guvern dedicate ajutoarelor de urgență:
5 aprilie: Aileni Tudorița 4.500 de lei – angajată;
27 iulie: Vicol Milena Mirela 4.000 de lei – fostă angajată;
27 iulie: Tobol Neguța, 4.000 de lei – soacra Feliciei Tobol, angajată;
27 iulie: Corduneanu Elena 4.000 de lei – mama Ștefaniei Corduneanu, angajată.
La momentul acordării ajutorului, adresa Tudoriței Aileni apărea în această vilă:

Referitor la cazurile de la Iași, ANPIS a transmis acum că ”în urma controalelor și verificărilor efectuate la momentul respectiv, s-a concluzionat faptul că ajutoarele de urgență au fost acordate conform prevederilor legale, situațiile de necesitate fiind certificate prin anchetele sociale și documentele medicale doveditoare.”
Avertizorul de integritate din cadrul ANPIS a susținut că, pe lângă angajați, au primit astfel de ajutoare, pe repede înainte și beneficiind de sprijin, și rude ale unor persoane de la vârful instituției. Un astfel de exemplu ar fi I.Ș., fratele Danielei Rotaru, inspector superior în cadrul structurii centrale ANPIS și, conform sursei G4Media.ro, una dintre cele mai influente angajate in instituție, ”mâna dreaptă a șefului de serviciu Marcela Lup”. Alături de un alt bărbat, el a primit cel mai mare ajutor din cele 14 acordate pe București în noiembrie 2022 – 8.000 de lei – și alți 1.500 de lei în august 2024. ”(…) acesta se confuntă cu probleme grave de sănătate și avea în întreținere un copil minor”, a transmis ANPIS.
Pentru toate cazurile, instituția a susținut că ”actele normative în vigoare care reglementează modalitatea de acordare a ajutoarelor de urgență nu prevăd condiții restrictive în ceea ce privește solicitantul acestui beneficiu de asistență socială, în sensul existenței vreunui conflict de interese. Menționăm că statutul de angajată a Agenției Naționale pentru Plăți și Inspecție Socială nu poate constitui un motiv de excludere de la accesul la ajutoarele de urgență. (…) Refuzul acordării unui ajutor de urgență exclusiv pe baza calității profesionale a solicitantului ar reprezenta o discriminare, nejustificată legal și contrară principiilor fundamentale de echitate și egalitate de tratament.”
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen BankCitește și...
© 2025 G4Media.ro - Toate drepturile rezervate
Acest site foloseşte cookie-uri.
Website găzduit de Presslabs.
4 comentarii