G4Media.ro

EXCLUSIV Val de represalii împotriva unui avertizor de integritate de la Aeroportul…

Foto: G4Media

EXCLUSIV Val de represalii împotriva unui avertizor de integritate de la Aeroportul Bacău care a sesizat G4Media.ro despre abuzuri din instituție. Prin decizie definitivă, o instanță a suspendat toate sancțiunile

Un magazioner de la Aeroportul Bacău, aflat în subordinea Consiliului Județean, despre care G4Media.ro a scris în iunie 2023 că a depus o plângere penală împotriva instituției pentru achiziții la prețuri umflate, s-ar fi confruntat, imediat, cu un val de represalii din partea angajatorului. Într-o acțiune depusă ulterior la instanță, Tudorel Negreanu a contestat legalitatea acestor măsuri și, în decembrie 2023, a obținut suspendarea efectelor acestor sancțiuni.

Printre altele, Negreanu a acuzat faptul că i-a fost anulat un spor pe care restul angajaților l-au primit, a fost mutat într-un spaţiu care până atunci avea destinaţia de bucătărie pentru angajaţi și i-a fost schimbată yala de la uşa biroului unde lucra. La instanță, juriștii Aeroportului au susținut că măsurile contestate de Negreanu ”nu reprezintă represalii (…), ele fiind justificate de alte motive decât cele care au legătură cu raportarea sau divulgarea publică.”

Sursa: Arhiva Personală

Într-un articol publicat de G4Media.ro pe 20 iunie 2023, Tudorel Negreanu, magazioner la Regia Autonomă Aeroportul Bacău, declara că a depus, la Direcția Națională Anticorupție, o sesizare în care demonstra că prețurile plătite de angajatorul său pentru achiziția unor echipamente erau mult mai mari decât cele pe care el le-a descoperit în urma unor căutări pe Internet pentru exact aceleași echipamente.

Fondurile necesare achizițiilor fiind europene, Direcția și-a declinat competența în favoarea Parchetului European. În aceeași perioadă, Negreanu a depus o sesizare și la Agenția Națională de Integritate. În materialul publicat de G4Media.ro pe 20 iunie 2023, conducerea Aeroportului Bacău transmitea că nu știa de existența dosarului penal și că achizițiile au respectat legea.

Pentru Tudorel Negreanu, publicarea articolului a însemnat startul mai multor măsuri luate de angajator împotriva sa, a căror legalitate le-a contestat, apoi, la instanțele din Bacău. În acțiune, consultată de reporterul G4Media.ro, el a enumerat aceste măsuri pe care le-a catalogat ca făcând parte dintr-un val de represalii cauzat, în special, de articolul publicat de G4Media.ro:

1. În data de 30 iunie, a primit o convocare pentru comisia de disciplină, ocazie cu care a adresat regiei o solicitare de participare, la procesul de cercetare disciplinară, a presei și a unui reprezentant al noului sindicat, constituit de el şi câțiva colegi. În data de 10 iulie, i-a fost comunicat faptul că administraţia a renunțat la cercetarea disciplinară prealabilă.

2. În data de 11 iulie, a fost chemat de către unul dintre directorii regiei şi şeful serviciului Securitate, care făceau parte din comisia de disciplină, la o discuţie de principiu legată de faptul că o colegă îl acuzase de comportament violent. ”(…) atât autoarea sesizarii presupusei abateri disciplinare, cât şi martora acesteia sunt subiecte active în doua sesizări ale sale (Negreanu n.r.), în urma cu câteva luni, pentru imixtiunea acestora în activitățile sindicatului constituit de dumnealui şi acțiunile lor denigratoare şi de discreditare a persoanei sale”, a scris magazionerul. În data de 13 iulie, acesta a fost sancționat cu avertisment scris, pe care l-a contestat la instanță. Negreanu susține că totul este o înscenare.

3. În iunie 2023, la Aeroport s-a acordat o mărire de salariu, pentru prima data în ultimii trei ani, sub forma unui spor de performanță. Pe 8 iulie, când a primit lichidarea pe luna iunie, a constatat că este singurul din regie care nu a luat acel spor.

4. În data de 11 iulie, i-au fost retrase unele atribuţii de serviciu.

5. În data de 31 iulie, directorul economic i-a cerut ca, la sfârşitul zilei, să predea biroul şi tehnica din dotare şi să-şi mute sediul în magazia de materiale, un spaţiu care până atunci avea destinaţia de bucătărie pentru angajaţi.

6. În data de 8 august, a descoperit ca i-a fost tăiat sporul de gestiune, un spor permanent, justificat de riscurile muncii de gestionar.

7. În data de 14 august, a constatat că yala biroului său fusese schimbată, astfel încât a solicitat asistenţa Politiei Transporturi Aeroportuare, care a constatat fapta şi a înregistrat plângerea sa penală prealabilă.

8. În data de 21 august, a fost informat de colegi că administraţia regiei, prin directorul economic, a transferat gestiunea sa în cea a unei colege, fără prezenţa sa ca gestionar care preda activitatea.

La dosar, Negreanu a afirmat că ”se urmăreşte umilirea şi discreditarea sa, atât ca avertizor de integritate în interes public, cât şi ca lider al unui sindicat proaspat înfiinţat” și că toate aceste șicane i-au agravat problemele medicale de care suferea.

În replică, în timpul procesului, juriștii Aeroportului au afirmat că ”măsurile contestate de reclamant nu reprezintă represalii (…), ele fiind justificate de alte motive decât cele care au legătură cu raportarea sau divulgarea publică.” Astfel, legat de incidentul cu colega, Aeroportul a susținut că, pe 12 iunie 2023, în jurul orei 09.50, Negreanu ar fi intrat într-un birou ”şi a abordat-o pe consilieră juridică a regiei într-un mod neadecvat, apropiindu-se frontal de această, într-un mod intimidant, la o distanţă de mai puţin de 20 cm, solicitările sale neavând legătură cu specificul atribuţiilor de magaziner din fişa postului.” Aeroportul nu a clarificat, însă, de ce plângerea și demersurile de sancționare ale lui Negreanu au început de-abia la 18 zile după incident și la 10 zile după publicarea articolului din G4Media.ro.

Referitor la mutare, angajatorul a declarat că a avut loc ”o reorganizare a birourilor” și că, anterior, Negreanu fusese ”tolerat” în alt birou. Sporul de gestiune ar fi dispărut o dată cu noul Contract colectiv de muncă semnat pe 8 mai 2023, iar cel de performanță i-ar fi fost tăiat deoarece a fost sancționat. ”(…) măsurile luate de angajator au o justificare legală şi de oportunitate, astfel încât nu se poate prezuma caracterul acestora de represalii împotriva reclamantului”, a fost concluzia pârâtei.

În primă fază, pe fond, Tribunalul Bacău i-a respins lui Negreanu cererile de suspendare/anulare a măsurilor, dar apoi, în apel, prin decizie definitivă, Curtea de Apel Bacău a decis suspendarea efectelor acestor măsuri și disjungerea judecății legalității lor, pe fond, într-un nou dosar.

Curtea a stabilit că ”aparent, ţinând cont că reclamantului care a avertizat i se aplică prezumţia de bună-credinţă (…) în ce priveşte gestionarea banului public şi avertizarea formulată” actele şi faptele la care a fost supus de angajator ”nu pot reprezenta, la prima vedere, decât acte şi fapte cu caracter de răspuns administrativ represiv, menite să-l intimideze/hărţuiască/pedepsească pe reclamant şi astfel să-i diminueze voinţa şi curajul care au stat la baza avertizării din data 9 iunie 2023 şi totodată apte să inhibe şi pe alţi angajaţi (datorită efectului exemplificator) de a urma exemplul reclamantului, astfel că toate aceste măsuri/acte/fapte luate de angajator, după data publicării avertizării de către G4Media, vor fi suspendate până la soluţionarea definitivă a cererii de anulare a acestora.”

După această decizie, Aeroportul Bacău a depus o cale extraordinară de atac pentru a obține anularea ei, dar Curtea de Apel Bacău a respins-o pe data de 5 martie 2024.

În prezent, între părți se află în stare de judecată alte două procese – cel în care Negreanu contestă legalitatea sancționării și, un altul, în care solicită anularea măsurilor interpretate ca represalii. Ambele se află pe rolul Secției Litigii de Muncă de la Tribunalul Bacău.

”Urmează să se judece contestația la sancțiune și, de asemenea, partea a doua la cel pe ordonanță, adică desființarea măsurilor… Sindicatul administrației m-a chemat în judecată să-mi dizolve sindicatul… Eu lucrez la o plângere către Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării și, apoi, la o plângere penală împotriva administrației și președintelui Consiliului Județean (care are în subordine Aeroportul Bacău n.r.)”, a declarat Negreanu, zilele trecute, despre stadiul actual al relațiilor sale cu angajatorul.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

3 comentarii

  1. Mesajul transmis de mafie e cel care contează aici, nu ca va câștiga unul sau altul. Mesajul e următorul: daca va puneți contra noastră o să aveți parte de același tratament. Va vom hărțui, batjocorii și vă vom trata ca pe niște sclavi, iar voi dacă vreți să scăpați de astea nu aveți decât să mergeți în instanță (unde iar noi avem ponderea). Câți credeți ca vor mai vrea să mai facă avertizări împotriva încălcării legilor sau a regulilor?

  2. Treaba nasoala este ca desi achizitiile sunt in detrimentul statului, sunt desfasurate legal.

  3. 1. Ministerul Muncii prin ITM Bacă trebuia să facă o anchetă cu privire la ddrepturile angajatului, altfel ITM Bacău are mare nevoie de alt șef al instituției.
    2. Consiliul Județean Bacău trebuia să se constituie parte în proces pentru prejudiciul adus.
    3. Nici un mare gurău din marile sindicate nu a mimat nici un tușit în direcția Bacău.
    4. Doamna Bucura ..nici o bucurie să vedem că ministerul ..a rămas fără curent la difuzoare !!!