G4Media.ro

Sute de foști senatori și deputați primesc pensii speciale cuprinse între 2.000…

Sute de foști senatori și deputați primesc pensii speciale cuprinse între 2.000 și 12.000 de lei pe lună / După 35 de ani de muncă, un român ia jumătate din cât primește un fost parlamentar pentru 4 ani de mandat

Un număr de 768 de foști senatori și deputați sunt beneficiari de pensii speciale în valoare de peste 10 milioane de euro pe an, se arată în răspunsurile furnizate de Parlament la solicitările G4media.ro. Pensia medie a unui parlamentar este de 5.843 de lei pe lună.

*NOTĂ: Articolul a fost publicat inițial în februarie 2020. El este republicat având în vedere discuția despre pensiile speciale.

Cuprinse între 2.000 de lei, cea mai mică, și 12.000 de lei, cea mai mare, cele 768 de pensii speciale ale parlamentarilor costă cât 3.268 de pensii medii ale românilor de rând.

De menționat că un fost parlamentar primește o pensie specială de minimum 2.000 de lei pe lună pentru patru ani de mandat, în vreme ce un român de rând primește, în medie, 1.373 de lei pe lună după 35 de ani de muncă.

Pensiile speciale ale deputaților

 Potrivit informațiilor furnizate de Camera Deputaților la solicitare G4Media.ro, 542 de foști deputați sunt beneficiari de pensii speciale. Cea mai mică pensie este de 2.037 de lei, iar cea mai mare este în cuantum de 12.168 de lei.

Practic, Camera Deputaților cheltuiește lunar 2.768.947 de lei cu pensiile speciale. Efortul bugetar anual se ridică la 33.227.364 de lei.

  • ”În evidenţele Camerei Deputaţilor, la data de 01.01.2020 figurează un numar de 542 de beneficiari ai indemnizaţiei pentru limită de vârstă acordată în baza  Legii nr. 96/2006 privind statutul deputaţilor şi senatorilor, republicată, cu modificările şi completările ulterioare. Cuantumul totalul al indemnizaţiilor pentru luna decembrie 2019, plătite în data de 15.01.2020 a fost de  2.768.947 lei”, se arată în răspunsul transmis G4Media.ro.

Pensiile speciale ale senatorilor

La acceași solicitare, Senatul a transmis că are în evidențe 227 de foști senatori care primesc pensii speciale. Cea mai mică pensie, plătită pentru un mandat de doar 28 de luni (2 ani și 4 luni), este în cuantum de 2.883 de lei pe lună. Cea mai mare pensie specială a unui senator, pentru 3 mandate de câte 4 ani, este de 12.167 de lei pe lună.

Senatul cheltuiește lunar 1.719.173 de lei cu pensiile speciale. Anual, cheltuielile sunt de 20.630.076 de lei.

Pensiile speciale pentru parlamentari au fost introduse în 2015, fiind modificat în acest sens statutul senatorilor și deputaților (vezi articolul 49 al legii 96 din 2006).

Luna trecută (decembrie 2019 – n. red.), Parlamentul a votat abrogarea tuturor pensiilor speciale ale civililor, inclusiv pe cele ale senatorilor și deputaților. Înalta Curte a contestat însă această abrogare la Curtea Constituțională, deoarece printre pensiile speciale anulate se numără și cele ale magistraților. Prin urmare, toate pensiile speciale sunt încă în vigoare (între timp, CCR a respins abrogarea pensiilor speciale – n. red.).

Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Documente:

Citește și: Aproape zece mii de persoane primesc pensii speciale în România, mai multe decât în 2018 / De cele mai mari sume beneficiază foștii magistrați, peste 18.000 de lei pe lună, în medie

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

66 comentarii

  1. Rezistenta e maxima

    • Consiglierii (sic) lui horban „stiu” / „cunosc” legea ?!

      Stiau sau nu ca nu pot taia pensiile speciale ale magistratilor !?

      In loc sa dea OUG -ul fara referire la magistrati (si astfel sa
      intre in vigoare) au PREFERAT sa bage zahar in rezervor.

      pe ROMANESTE: horban si handlerii lui nu vor sa anuleze penaiile speciale

      Singura solutie (dar NU VOR sa o aplice) este IMPOZITAREA
      PROGRESIVA.

      horban GMBH prefera sa joace „tineti-ma ca ii bat”, dand vina pe altii

    • tovarase x-linkk in afara de USR+ si poporului roman (nebenificiar de PENSII SPECIALE) nimeni nu vrea sa ELIMINAREA LOR

      adica aia care ar putea schimba ceva , care au puterea de decizie PSD/PNL/PMP/ALDE/PROMANICA/UDEMEREU

      sunt vreo 600 de parlamentari (mai putin USR+ care’s doar 40) care ma pot convinge ca tu ai dreptate si eu nu

  2. Pamflet
    Si foarte multi militieni ceausisti si securisti ceausisti si cadre militare ceausiste care au tras in decembrie 89 si care au terorizat populatia pana in 89 primesc pensii speciale. Si NICIUN partid nu vrea anularea lor, de frica ca daca vor fi anulate, securistii vor vorbi si vor povesti cum a fost cu revolutia romana.
    Deasemenea si jandarmii care au gazat oameni nevinovati pe 10 august 2018, in cazul in cate s-au pensionat, primesc pensii speciale

    • Asta a votat poporul României, complice al hoţilor care conduc ţara.

    • Dupa cum zice si colegul, o parte importanta a natiei a considerat ca asa e bine si a votat psd, alta parte a dormit in papuci, nu era de rangul lor sa puna o hirtie-n cutia de carton, mult mai putini s-au opus hotomanilor.
      Faceti si la urmatoarele parlamentare la fel si-o sa fie si mai bine.

    • Si mai sunt si fruntasi comunisti, cu recomandare de la partidul comunist, (de exemplu COMUNISTUL marius oprea) , care in calitate de istorici, fosti membri al partidului comunist, lucreaza la institutul pentru investigarea crimelor comunismului si la cnsas pe salarii speciale. Ar trebui ca toti istoricii care au fost membrii ai partidului comunist sa nu mai aiba voie sa lucreze in institutiile statului

    • Si cu restul care nu au fost si nici nu sunt securisti ori jandarmi care sa fi bătut oameni nevinovați la proteste cum rămâne? Ii băgăm pe toti cei care isi sacrifica timpul alături de familie de sărbători ,nopțile si sanatatea in aceiași găleată cu securistii? Pensiile militare nu sunt pensii speciale.

    • Pamflet
      @Razvan,
      Daca militarii, dupa 15 ani de munca in armata primesc pensii mari, cei care au efectuat stagiul militar obligatoriu de 1,5 ani, de ce nu primesc o pensie, egala cu 10% din pensia militarului cu 15 ani vechime?
      Exista militari care toata viata por au lucrat la popota, la baie, la casa armatei, la biblioteca, la ziarele armatei, la ansamblurile muzicale sau folclorice ale armatei, de multe ori in conditii de hotel de lux. De ce merita ei pensii speciale?
      Pensii speciale merita doar militarii care si-au riscat viata in conflicte militare in mod direct, adica cei care au partivipat la lupta. Armata e si ea o institutie plina de unchi, nepoti, veri, frati, cumnati, pile spagi si relatii

    • Parerea mea este ca fosta securitate conduce acum Romania prin intermediul CNSAS, Institutului Pentru Investigarea Crimelor Comunismului si a partidelor PSD si PNL.
      Dovada, e ca militienii si securistii lui Ceausescu primesc pensii speciale. Institutiile mai sus mentionate sunt pline ce comunisti care au manipulat si manipuleaza populatia tarii, in numele ,,recursului la morala”. Daca s-ar recurge la morala, ar fi dati afara din aceste institutii toti fostii membri ai Partidului Comunist Roman, de care sunt pline aceste institutii. Cand este vorba de condamnat criminalii comunisti, cei de la CNSAS si cei de la IICMERT se refera numai la comunistii care au venit cu Armata Rosie, dar nu sufla o vorba de militienii si securistii lui Ceausescu, ce au acum 60-70 de ani, arata ca de 45 datorita bunastarii si sunt sustinatori de basza ai PSD si PNL

    • Militarii au pensii militare nu speciale. Special esti tu si nevoile tale de tratament. Catania e o meserie pe care tu nu vei fi niciodata capabil sa o exerciti.
      Politistii … de acord, nu vad rostul pensiilor militare pentru ei

    • Asa e, sistemul se apară, iar rezolvarea definitivă va veni doar atunci când o masă critică va pune mâna pe pari sau pe ce are prin curte!

  3. Money for nothing si gagici for free.
    Gagicile de la TSD sunt cele mai docile, se știe

  4. Pt. speciali nu- i problemă, sunt bani, pt. prostime intră țara în haos, se prăbușește economia. Hai siktir!

    • Cei din Consiliul Legislativ nu au si ei pensii speciale? Câți sunt… 100? Două?… cu 2000euro pe luna si pensie de cât?
      Din aia care sunt angajati acolo câți muncesc cu adevarat si câți doar semneaza altul condica in locul lor?
      Nu banii dați sunt problema ci banii FURAȚI!

    • Nu sunt foarte multi bani, putin peste 33 mil RON anual, dar e vorba de principiu, de mesajul pe care-l transmiti. In Romania mesajul continua sa fie: legea e doar pentru boi.

  5. Asta este ceea ce trebui prezentat de cel putin 3 ori pe săptămână la știri. Ca să știe lumea adevăratul motiv pentru care ține psd cu dinții de putere și de actualul mandat de parlamentar. Dar să sperăm că zilele specialilor și pensiilor speciale sunt cât mai puține.

    • Daca penelistii ar fi fost destepti, curajosi si hoatarati, modificau Codul fiscal in decembrie 2019 cu impozitarea progresiva si lucrurile deja ar fi fost rezolvate, dar au preferat sa mentina scandalul in societate in speranta ca din nou ne pot abate atentia de la matrapazlacuri!

    • Din pacate, la legea pentru pensii speciale pentru primari, Florin Roman a luptat ca un leu pentru acea lege. Seful deputatilor liberali. SI liberalii au votat masiv pentru. Ca au peste 1000 de primari liberali si trebuie sa „mananca si gura lor o paine”

      Asta e o pana neagra pentru PNL. Ca de PSD stiam cum stam.

      Si ceva imi spune ca si peste 4 ani tot asa o sa batem campii pe aici cu pensiile speciale. Pe ce ma bazez? PSD+PNL par ca obtin cam 60% din voturi la urmatoarele alegeri. Si nu se va schimba nimic in conditiile astea.

  6. G4Media iar vrea sa ne atate!

  7. Specialitatea casei … a la carte!

  8. Rusine ca nu a fost desfiintat inca!!!

  9. D-ul Citu a facut special aceasta propunere legislativa ,cu deficiente , pentru a cadea la Curte .Da dovada o necunoastere a legilor din Romania Ex; A introdus in propunere 3 tipuri de legi care se voteaza diferit :Pensiile magistratilor si grefierilor -camera decizionala este Senatul ,pensiile parlamentarilor se voteaza de plenul Parlamentului iar celelalte (aviatori ,diplomati ,etc} -camera decizoinala este Camera deputatilor , In concluzie un GHIVECI de initiativa !!!

  10. Asta ar fi motivul de campanie pe care se poate plia USR+plus ,este atitator si tracasant pt pensionarii modesti si CREDULI si ar mai fi poza cu soferul serban Nicolae belind fasolea -n in
    cursul motiunii.

  11. Furt marca PSD.
    Abia astept alegerile sa numai vad jegurile astea comuniste la putere

  12. Unde se pot vedea activitatile speciale care au generat acestor persoane responsabile respectul de a avea pensii speciale?

  13. Când va veni și ziua în care să dispară aceste pensii speciale? Netrebnicii…

    • Aș îndrăzni să zic…atunci când PNL + PSD nu vor mai fi relevanți în Parlament.

    • In ziua in care PSD+PNL vor lua impreuna sub 40% in parlament.

      Pentru ca altfel e ilogic: peste 80% din populatie vrea ca aceste pensii speciale sa dispara, dar tot 80% din populatie voteaza partide care nu au de gand sa elimine pensiile speciale. Mai rau, adauga an de an noi categorii de pensii speciale. Anul asta au intrat primarii, de exemplu, cu votul comun PSD-PNL.

  14. Nerușinarea psd-ista nu are limite….Si-au acordat beneficii fără număr, ajutați la trecerea prin camerele parlamentare de ciracii lor, și acum un popor întreg muncește să întrețină „specialii”! Când se pune pe tapet chestia aia cu 300 de parlamentari? Dacă justiția dovedește ca parlamentarul respectiv a călcat pe bec, mai primește pensia aia specială?

    • Da, Mary, cica e ”dreptul” lui, si-l discriminezi daca i-l iei, ca el a muncit, doar dintr-o intamplare nefericita a ajuns la zdup, intamplare care absolut sigur e un ”abuz”.

    • De ce ai impresia ca legea a fost votată DOAR de psd? A trecut cu unanimitate!
      Sau credeti cumva ca ceilalți ar da cu piciorul la o astfel de capsuna!!???
      Dacă pot ciupi 1 leu la ciorba de fasole…Un leu câștigat, nu dat.

  15. In intreg spatiul mioritic nu s-a gasit macar unul onest care sa iasa si sa recunoasca ca aceste pensii sunt furt din banul public.Rusine ticalosilor!

  16. Ce face g4media cu acest articol îmi aminteşte o melodie din tinetețe:
    „Femei, femei, femei
    De ce v-ați mai născut pe lume
    E plină lumea de nebune,
    Deşarte AMĂGIRI.
    Amăgiri. Ăsta e cuvântul cheie al românilor.
    Securitatea a luat întreg potul. N’aşa?

  17. Ponta si Dragnea sa traiasca: ei sunt autorii acestei batai de joc la adresa ROMANILOR, cum se infoia Dragnea sau la adresa „cetatenilor” cum se infoia Veorica!
    Veorico, tu ce zici, asta e in „interesul cetatenilor”?!
    Dl Dragnea nu poate raspunde, el e deja acolo unde merita!!!

  18. Asta au făcut căc@ții din pesede. Le dau mooooie la pesedeu. Să-mi bag …. în ei de comunisti pesedisti. Au semnat si aprobat pensii speciale r@h@tilor comunisti din pesede. Ai dreacu de javre ordinare. HUO!

  19. Se mai poate estompa ceva:
    Prin trecerea la un parlament de 300 de ciumpalaci comform referendumului.
    Din cei prezenți mai crapă destui pentru ca se descopera furaciunile
    Încet se reduce risipă asta de 11 milioane euro cauzata de pensii speciale
    A fost data ca sa nu treacă.
    Sau mai se poate ceva:
    Desființării CCR.
    Simplu si facem o compilație între CCR Si Curtea de Conturi.
    Din foua sectii:
    – una preia atribuțiile CCR.
    – cealalta preia atribuțiile Curții de Ponturi.
    Eficienta maxima la cheltuieli si la organigramă
    Cam 200 de sinecuristi dispar.
    Dar aceasta organizatie noua cu personal nou fara sustinere politica va îndrepta legile din Ro si nu impotriva romanilor.

  20. Meritocratia lui Papura Voda. Gargara ieftina, buna de campanie si atat.

    E atat de adanc morcovul incat egalitatea si cinstirea muncii e ultima lor problema. Sa se mai mire de ce plec cei capabili si dornici sa aiba o viata la standardul sec. XXI.

    Stiti cum e, unii pana cand nu dau cu capul de bordura nu stiu pe unde merg si nici macar atunci. Ave Politica. Sat fara caini si daca-s caini, sunt flamanzi …

  21. Numai o noua revolutie, o condamnare a tuturor profitorilor si confiscarea averilor nemernicilor astora, si reasezarea tarii pe baze noi ne poate scapa de aceste capuse. Nu putem face si noi o revolutie, daca nu de catifea macar de panura ? Sa dam jos toate aceste lepadaturi care ne sug sangele.

  22. Mai calculați o data va rog yo… Mie îmi da la o pensie medie de 6000 de lei x 770= 4. 620. 000, deci 1 milion de euro.. Nu exagerarea de 10 milioane de euro… ROMANI… TREZIȚI-VĂ… MEDIA VA MANIPULEAZĂ ÎNCONTINUU..

  23. Ar fi normal dacă le-ar merita, uniformizarea comunista este un rău împotriva căruia luptam, cel puțin oficial. Sa nu uitam ca și Orban își primește salariul barosan nealterat de derapaje și incompetenta. Ca sa nu mai vorbim de precursorii și complici.

  24. Romania = Golania

  25. Pensii Speciale după NumărBeneficiariNumăr
    Judecători și procurori3227
    Personal auxiliar justiție1627
    Aviație1305
    Corp Diplomatic640
    Parlament503
    Curtea de Conturi43

    https://www.riseproject.ro/pensiile-speciale-paradisul-ridicat-din-bani-publici-si-aparat-printr-un-razboi-al-dezinformarii/

  26. Pensii Speciale după NumărBeneficiariNumăr
    Judecători și procurori3227
    Personal auxiliar justiție1627
    Aviație1305
    Corp Diplomatic640
    Parlament503
    Curtea de Conturi43

    https://www.riseproject.ro/pensiile-speciale-paradisul-ridicat-din-bani-publici-si-aparat-printr-un-razboi-al-dezinformarii/

  27. Și numai pentru atât și trebuie votat USR-PLUS la alegerile din 6 decembrie. Ieșiți la vot și veți vedea schimbarea.

  28. Cum ca romanii au votat cu Iliescu,cel mai mare criminal al tarii si urmasii neocomunisti adica Psd…wtf,saraca tara bogata

  29. ciuma rosie pesedista a dat pensii speciale, PNL s-a facut ca le taie sau ca le impoziteaza – deci tot raman cu sume imense s i k t i r

    https://www.riseproject.ro/pensiile-speciale-paradisul-ridicat-din-bani-publici-si-aparat-printr-un-razboi-al-dezinformarii/

  30. Ce se-ntampla? iesii la o pensie. din privat toate viata, cumulata in cea contributiva direct si cea privata investita si chiar perduta pe aloucri de diverse institutii bancare undeva mult mai la vest de Bucuresti si de Romania. surpriza mare este ca si tarile cu democratiile vechi si stabile au preferatii lor. magistratii. pe unii care si -au pus viata in pericol, contra mafiilor, ok . ei merita. dar sunt o gramada de pensionari de lux magistral, cu pensii de 20k euro pe luna, fosti caratori de mape cu dosare neterminate pe la inaltele curti de justitie. multi, foarte multi inalti functionari europeni fara realzari dosebite reprezinta o casta republicana de platina, au numai inalte privilegii. la noi? cui sa ne mai plangem nene Iancule?

  31. Ce se-ntampla din nou? dintotdeauna, in orice regim, societate, unii isi fac mai mult loc, viata mai usoara. istoria e lumga si NU avem timp sa invatam din greseli. in democratia noastra originala, cu o baza iliesciana, o constitutie iorgovana si legi facute de lautari, smecheri si alti pretinsi patrihoti de-lungul celor 3 decenii de capitalism de fatada, salbatic, cand „social-liberal” cand neoliberal dupa cum bate vantul mincinilor pesediste, aldiste, chiar penelste si acum avem rezultatele. categorii de privilegiati ai statului, categorii de contribuabili din clsa media, cam putini in Romania, si multi, foarte multi oameni saraci fraieriti cu vorbe o pensie de mizerie chiar daca au mncit pe bune. am prieteni fosti profesori in tara. pensie de 1200 de lei. unii abia reusesc sa supravietuiasca in conditiile preturilor UE, bolilor. si culmea unii din fostii profesori, ajnsi pe cai mari prin parlament, au uitat de unde au plecat. Injustice for all like us , n-asa nene … Iancule!

  32. Ok. Fara pensii speciale! Ce se va intampla cu un parlamentar care a fost in parlament 20 de ani și trebuie să iasă la pensie la limita de vârstă? Ce pensie va avea dacă nu a mai avut un alt venit in tot acest timp?
    Să nu uitam ca a fost o perioadă in care anumite categorii de parlamentari nu au avut dreptul să aiba alte venituri!

  33. Monitorul expres de Brasov, 19 Februarie 2021:
    „Mai are câteva luni până la 65 de ani: Rămâne fostul primar Ioan Ghișe fără posibila pensie specială?
    În prezent sunt în plată aproape 800 de pensii speciale.
    Foștii senatori și deputați care beneficiază de acest privilegiu primesc anual, în total, peste 10 milioane de euro.
    Jurnaliștii de la ziare.com au făcut o listă elocventă, dar 2 dintre cei care ar fi putut beneficia începând de anul acesta de acest ” drept ” vor rămâne fără bani dacă ”abrogarea” rămîne în vigoare : Eugen Nicolicea și Ioan Ghișe.
    Eugen Nicolicea (64 de ani):7 mandate = 28 de ani (1992-2020) –ar lua 15.000 de lei/lună, dacă legea pensiilor speciale rămâne in vigoare.
    Ia uite bugetarii „speciali” din Parlament:
    C. A. C. P. Tăriceanu (69 de ani): 7 mandate = 26 de ani (1990-1992, 1996-2020) -ia 15.000 lei/lună pensie specială de 4 ani deja!!!
    Marko Bela (69 de ani): 7 mandate = 26 de ani (1990-2016) – ia 15.000 lei/lună Pensie specială de 4 ani
    Ecaterina Andronescu (72 de ani): 6 mandate = 24 de ani (1996-2020) – ia 15.000 lei/lună pensie specială de aproape 6 ani
    Anghel Stanciu (71 de ani): 6 mandate = 24 de ani (1992-2016) –ia 15.000 lei/lună pensie specială de aproape 6 ani
    Adrian Năstase (70 de ani): 6 mandate = 22 de ani (1990-2012) –ia15.000 lei/lună pensie specială de 5 ani
    Șerban Mihăilescu – (76 de ani): 5 mandate = 20 de ani (1996-2016) –ia 15.000 lei/lună pensie specială de aproape 6 ani
    Viorel Hrebenciuc (67 de ani): 5 mandate = 18 ani (1996-2014) –ia 15.000 lei/lună pensie specială de 2 ani
    Teodor Meleșcanu (79 de ani):4 mandate = 16 ani (1996-2000, 2004-2012, 2016-2020) –ia 15.000 lei/lună pensie specială de aproape 6 ani
    Ioan Ghișe (64 de ani): 4 mandate = 16 ani (1992-1996, 2004-2016) – ar lua 15.000 de lei/lună dacă legea pensiilor speciale rămâne în vigoare
    Pensie de 1.000 de euro per mandat
    Cea mai mică pensie specială este cea pentru parlamentarii din mandatul 1990-1992 (întreg, dar scurt): 2.131 de lei pe lună – la nivelul lunii noiembrie 2020.
    Un mandat complet de 4 ani (cum au fost toate mandatele din 1992 încoace) îi aduce fostului senator sau deputat o pensie lunară de aproape 5.000 de lei.
    Pentru 2 mandate, fostul parlamentar primește aproape 10.000 de lei.
    3 sau mai multe mandate sunt răsplătite cu 14.930 de lei la nivelul lunii noiembrie 2020.
    Dacă un parlamentar a avut cel puțin 1 mandat complet, dar și mandate incomplete, pensia lui era calculată inclusiv pentru acele fracții de mandate incomplete, în limita a 12 ani (3 mandate complete, chiar și din mandate parțiale).
    Daca va intra în vigoare legea votată astăzi de Parlament, niciun fost senator sau deputat nu va mai primi acest beneficiu.”