G4Media.ro

EXCLUSIV Statul român își construiește instrumente pentru a proteja cetățenii români din…

Sursa foto: Ilona Andrei / G4Media

EXCLUSIV Statul român își construiește instrumente pentru a proteja cetățenii români din Republica Moldova și Ucraina. Proiectul legii apărării naționale dă în premieră puteri președintelui pentru românii ”aflați în pericol în afara teritoriului național”

Proiectul legii apărării naționale, pus în dezbatere publică de Ministerul Apărării Naționale, introduce în premieră conceptul intervenției României pentru protejarea cetățenilor români aflați în pericol în afara teritoriului național. Legile existente nu prevăd această posibilitate. Noul instrument, pus la dispoziția președintelui României, apare în contextul în care Republica Moldova este sub amenințarea hibridă a Federației Ruse, iar statisticile oficiale arată că peste 600.000 de moldoveni au și cetățenia română.

Ce prevede exact proiectul legii apărării naționale:

Articolul 4, alineatul 4:

Preşedintele României poate dispune, la propunerea prim-ministrului, măsurile necesare pentru protejarea cetățenilor români aflați în pericol în afara teritoriului național, conform legii.

Mecanismul propus de MApN pune această decizie în atribuțiile președintelui țării, la propunerea primului ministru.

De asemenea, proiectul de lege prevede că Parlamentul aprobă angajarea forțelor militare în afara teritoriului României.

Articolul 4, alineatul 3:

”Parlamentul aprobă angajarea unor capabilități militare și nonmilitare pe teritoriul statului român sau în afara acestuia, pentru contracararea amenințărilor hibride, la propunerea președintelui României, după consultarea Consiliului Suprem de Apărare a Țării”.

Context

România nu are în acest moment nici un instrument legal prin care să poată veni în sprijinul cetățenilor români din Republicii Moldova sau din Ucraina în cazul unei agresiuni militare a Federației Ruse.

Oficialii din Republica Moldova au avertizat constant că Federația Rusă duce un război hibrid împotriva țării.

Citește aici proiectul integral de lege a apărării naționale

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

17 comentarii

  1. pe aia „nespeciali” din interiorul tarii pe cand? sau e la fel ca in cazul asistentei medicale, numai in caz de razboi?

  2. au cerut americanii legea si juntanii au executat imediat.

  3. Deci mai nou ne implicam sa „aparam” vezi chipurile pe altii de langa noi. Practic Romania atrage Nato in razbel. Oare mai ne ajuta careva in aceat context.. Răspuns, slabe sanse. Hai ca usor usor unele conspiratii ca ne baga astia in razbel parca sunt adevarate.

  4. Când va veni Putin peste noi să ne amintim că noi am început primii.

    • Pașol na turbinca!

    • Logica de pufoaica Deloane. Rusii macane pentru orice mujic din Transnistria, Abkhazia, Osetia sau Antarctica, iar Romania cu 2 milioane de cetateni in Moldova e cea care „a inceput”…Pare ca dupa deprofesionalizarea flotei, aviatiei si a serviciilor secrete rusesti, nici trolii nu mai sunt ce erau…

    • Noi am inceput primii, tancurile românești au invadat Moscova! 🤣

  5. E tare grijuliu Statul Român:

    „Teatrul absurdului în România.

    Dl Ministru Rafila a declarat ieri seară, în emisiunea Vocile care contează, de la Euronews Romania, că spitalul construit de Daruieste Viata și cei peste 350.000 de români nu poate funcționa, în esență, din 2 motive: 1. că are un statut incert și 2. că nu se cunoaște valoarea clădirii.

    Tot dl ministru a precizat că această clădire aparține spitalului Marie Curie, autorizația de construire a fost eliberată pe numele spitalului, recepția clădirii, procedură complexă, la care participă mai multe autorități ale statului, a fost de asemenea emisă în numele spitalului Marie Curie. Proprietatea acestei clădiri nu a avut niciodată un statut incert, a aparținut întotdeauna Spitalului Marie Curie.
    În ceea ce privește valoarea clădirii, aceasta a fost declarată conform legislației, înaintea recepției, nu poți îndeplini procesul de recepție a unei clădiri fără să declari la Primarie valoarea construcției.

    Mai mult decât atât, pe 17 ianuarie 2024, am transmis Ministerul Sănătăţii – România, prin email o detaliere a valorii investițiilor, așa cum ne-a fost solicitată, pentru clădiri, caci sunt mai multe, nu doar una (spital, centrala termica, stație de epurare) și separat pentru echipamente. Ni s-a cerut, de asemenea o lista a furnizorilor cu care am lucrat, lucru destul de bizar, dar din dorința de transparență și colaborare, am furnizat aceste informații.
    Pe 18 ianuarie, am avut o întâlnire cu dl ministru, la care, printre altele am și detaliat aceste informații și am precizat ca orice document, copie, facturi etc vor fi necesare, le vom pune la dispoziție.

    A facut dl Rafila vorbire și despre intabulare, precizând ca fără aceasta clădirea nu poate fi data in funcțiune. Nu există nicio prevedere legala care să împiedice funcționarea unei clădiri până la intabulare. Și am un exemplu elocvent: Casa Poporului, cea care adăpostește cele mai importante instituții alte statului român, Parlament, Curte Constituțională, Curte de Conturi etc, și care a fost intabulată abia în 2016, la 26 de ani dela Revoluție, iar acest lucru nu pare să fi încurcat funcționarea vreunei instituții.

    Ministerul Sănătății are toate informațiile necesare pentru a aproba structura de organizare a spitalului Marie Curie (autorizația de funcționare o eliberează Direcția de Sănătate Publică dupa aprobarea acestei structuri), ce putem observa însa, este un exces de zel pe care MS îl face în relația cu Daruieste Viata, uitând, se pare cel mai important lucru, soarta copiilor bolnavi de cancer, care încă sunt tratați într-o secție cu 31 de paturi și un singur grup sanitar, în timp ce la doar 5 metri un spital echipat la cele mai înalte standarde stă nefolosit.

    Principalele atribuții a Ministerului Sănătății sunt asigurarea sănătății cetățenilor și creșterea calității servciilor medicale. De verificare facturilor se ocupă, de regulă, alte instituții: Curtea de Conturi, ANAF, etc.

    Dar se pare că pentru minister e mai important jocul hârtiilor, decât viața unor copii bolnavi, că efortul celor 350.000 de oameni și al personalului medical, care a muncit alături de noi pentru instalarea și darea în funcțiune a acestor echipamente, nu valorează mare lucru.

    Am încercat să avem un parteneriat cu Ministerul Sănătății, de un an de zile purtăm discuții pe tema spitalului, ministrul Rafila a vizitat clădirea anul trecut și știa exact în ce stadiu suntem și ce facem. Ne așteptam la ajutor, implicare și susținere, primim blamare și bețe în roate.

    Mai presus de orgoliu și ambiții ar trebui totuși să stea viața unor pacienți și munca și efortul a sute de mii de oameni și a întregului personal medical al spitalului.”

    • Mamă, ce de reacții!

    • Statul nu isi poate proteja proprii cetateni, daramite si pe moldoveni. Si Stefan cel Mare ii protejeaza mai bine din mormant.

    • Mengelle era întuneric. Rafila e lumina.

  6. Foarte bine

  7. Felicitări
    Starul Român

  8. Statul Român
    Bravos

  9. Trolii rusi lucrează cu rubleke și aici…

  10. Foarte bine….românii basarabeni do bucovineni trebuie protejați de Statul Român….
    Rusofilii trolii o iau iar pe ulei…cu dezinformarea ca ne baga în război…ca vrem pace….ca nu poate sa ne apere pe toți…etc….
    Rublele încă sunt bune pentru ei cu toată inflația din rusia…