G4Media.ro

EXCLUSIV Fondurile europene, periclitate de un proiect de OUG. Ministerul Fondurilor Europene…

EXCLUSIV Fondurile europene, periclitate de un proiect de OUG. Ministerul Fondurilor Europene reia modificările criticate acum un an de Comisia Europeană

Un proiect de OUG al Ministerului Fondurilor Europene vrea să îi scape de corecții pe beneficiarii care gestionează prost sau fură fonduri, transferând corecțiile pe seama bugetului de stat. Mai mult, proiectul promovat de ministrul Rovana Plumb pune din nou în pericol independenţa Autorităţii de Audit de la Curtea de Conturi şi creează premisa ca o parte dintre programele operaţionale cu fonduri europene să fie blocate.

Proiectul de OUG, pus în dezbatere publică, urmărește modificarea ordonanţei 66/ 2011 privind prevenirea, constatarea şi sancţionarea neregulilor apărute în obţinerea şi utilizarea fondurilor europene şi/sau a fondurilor publice.

Prima prevedere controversată vizează Autoritatea de Audit din cadrul Curţii de Conturi, instituţie independentă. Prin modificările aduse la art. 2 alin.1 lit.x, art. 5 lit. c şi la art 58 alin.2 lit a, Guvernul își reia intenția de a ataca în contencios administrativ rapoartele Autorității de Audit. Guvernul a mai promovat o dată această inițiativă, în proiectul de modificare a Legii Curții de Conturi, când Comisia Europeană i-a avertizat direct pe preşedinții celor două camere ale Parlamentului cu privire la riscurile de blocare a programelor operaţionale, modificările fiind văzute ca afectând independenţa Autorității de Audit (G4Media.ro a scris pe larg la acel moment). La momentul adoptării în Senat, proiectul a fost adoptat eliminând toate prevederile care vizau Autoritatea de Audit.

Cum funcționează acum sistemul. Pe un anumit dosar de accesare de fonduri europene, Autoritatea de Audit întocmește un raport în privinţa modului în care au fost alocaţi şi cheltuiţi banii şi a respectării legislaţiei. Documentul nu se încadrează în categoria actelor administrative. Mai exact, dacă se constata o neregulă într-o procedură de accesare a fondurilor europene, e întocmit acest raport, iar cel asupra căruia i se gaseau nereguli are posibilitatea să parcurgă o procedură de mediere cu cel care realiza raportul. După această procedură, raportul de audit pleacă spre Comisia Europeană, care decide măsurile care se impun şi dacă este cazul să aplice corecţii financiare pentru că nu au fost respectate procedurile. Actul emis de autoritatea de audit nu poate fi atacat în instanţa de contencios administrativ, pe această problemă existând o practică judiciară constantă a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie.

În instanţă, poate fi atacată doar decizia Comisiei prin care erau dispuse anumite măsuri, la finalul procedurii de evaluare.

Ce s-ar schimba: Guvernul vrea ca, prin modificările la OUG 66/ 2011, să permită atacarea acestui raport înainte să plece la Comisie, lucru care ar îngreuna procedura şi ar da naștere unor situaţii paradoxale.

Mai exact, există posibilitatea ca o instanţă să suspende un act administrativ prin care se constată o neregulă, de exemplu aplicarea unei corecţii, apoi Comisia să decidă că din punctul de vedere al ei, finanţatorul, documentul este corect şi să dispună corecţia respectivă.

Cu toate că instanţa a dispus suspendarea actului, în această situaţie, Comisia va aplica sancţiunea, iar banii vor fi platiti din bugetul de stat.

O altă prevedere controversată este în art. 38 al proiectului. Acesta prevede suspendarea executării titlurilor de creanţă o dată cu contestarea lor administrativă. Pe legea Contenciosului Administrativ suspendarea o poate da doar instanţa de judecată şi doar dacă constată motive temeinice. Altfel, titlul devine executoriu în 30 de zile de la comunicare.

Mai exact, dacă împotriva ei se constată că trebuie să plătească o corecţie, beneficiarul fondurilor europene poate cere administrativ să i se suspende un actul prin care i se impune corecţia până la finalizarea anchetei. Experţii spun că, astfel, se ajunge ca banii să rămână la beneficiar sau contractor, iar, până la urmă, corecțiile să fie decontate din bugetul de stat.

Proiectul este în dezbatere publică până pe 10 februarie.

Sursa foto: Contul e Facebook Rovana Plumb

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

9 comentarii

  1. Nu mai au nicio rușine,porfașii PSD&ALDE!
    Aflați la „cârma” ConsUE,nu au nicio reținere în a-și face legi și reguli prin care să legalizeze furtul!!!

  2. Un Guvern de hoti nu face decât sa apere hotii. De doi ani!

  3. Foarte expresivă fotografia, de apreciat că G4Media o folosește la fiecare articol despre Rovana Plumb! Descriere grafică mai potrivită a PSD nu există! Două cocălărese, la o chermeză de partid, către Toader lăutarul: ‘Mai bagă o ordonanță pentru nașul Dragnea, mînca-ți-aș!’

  4. Hahaha…pare ca doamna plumb ai face o dedicație lu’ viorica pasarica si tuturor coruptilor !

  5. Foarte tare !
    Adica daca sunt prinsi ca au furat din Fondurile Europene, nici gand sa dea banii indarat ! Nuuu, se plateste de la bugetul de stat ! 🙂
    Si hoti, si prosti !

  6. Cum a facut Dragnea din pozitia de ministru al MDRAP cand si-a initiat pentru el un OUG in acest sens. Cred ca era vorba de corectii financiare pentru CJ Teleorman din cauza matrapazlacurilor facute de TelDrum si in final au fost suportate de la bugetul de stat. Adica nimeni n-a fost de vina!
    Sau, mai actual, cum au facut cu OUG-ul ala prin care sa nu raspunda guvernantii pentru veridicitatea cifrelor din bugetul de stat, la fel sa nu raspunda pentru furturile din banii europeni.
    Adica ei pot face orice si nu raspund pentru nimic!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

  7. D-na Kovesi va face ordine cat de curand cu aceste fonduri.