G4Media.ro

EXCLUSIV Comisia Europeană a trimis scrisori oficiale către Dragnea și Tăriceanu. România…

EXCLUSIV Comisia Europeană a trimis scrisori oficiale către Dragnea și Tăriceanu. România riscă înghețarea fondurilor UE dacă modifică legea Curții de Conturi

Ministerul Fondurilor Europene, Ministerul Dezvoltării, preşedintele Camerei Deputaţilor – Liviu Dragnea, şi cel al Senatului – Călin Popescu Tăriceanu, au fost avertizaţi oficial de Comisia Europeană că România riscă suspendarea tuturor plăţilor pe proiecte europene dacă știrbește independența Curții de Conturi, potrivit informațiilor G4Media.ro.

Trei scrisori de avertizare de la Comisia Europeană au ajuns la autorităţile române, au declarat pentru G4media.ro surse guvernamentale. Autorităţile de la Bruxelles cer expres ca Parlamentul să renunţe la modificările pe care le aduce Legii Curţii de Conturi, n4.94/1992, şi care care pun în pericol independenţa Autorităţii de Audit.

Scrisorile oficiale au fost semnate de reprezentanți din trei direcții general: DG Regio, DG Competition și DG Mare (afaceri maritime și pescuit).

Miza financiară este una uriașă: 18 miliarde de euro fonduri europene are România la dispoziție în acest exercițiu financiar (la care se adaugă plățile directe din agricultură).

G4media.ro a avertizat încă de la finalul lunii aprilie că Bruxelles-ul este îngrijorat de modificările operate de coaliția PSD-ALDE la legislație.

Una dintre cele mai grave modificări adoptată de Camera Deputaților îi acordă președintelui Curții de Conturi competența exclusivă de sesizare a organelor de urmărire penală în cazul în care, în urma controlului, se constată că o instituție a cheltuit banii publici cu încălcarea legii.

În legea aflată în vigoare, sesizarea organelor de urmărire penală se face de către conducătorul departamentului care realizează raportul de audit.

De asemenea, prin modificările aduse legii, Autoritatea de Audit – organism independent acreditat de Comisia Europeană, aflat sub autoritatea Curţii de Conturi – ar fi obligată să-şi însuşească toate constatările făcute de Agenţia Naţională de Achiziţii Publice – instituţie subordonată politic aflată în subordinea Guvernului.

Alte probleme din proiectul legislativ ar fi legate de faptul că modul de stabilire a obiectivelor din controalele Curţii de Conturi ar urma să fie stabilit prin Hotărâre de Guvern, deşi Curtea de Conturi este o instituţie subordonată legislativului şi, teoretic, independentă de Puterea Executivă.

Modificările preconizate ar urma să afecteze şi independenţa auditorilor şi a constatărilor pe care aceştia le fac. În prezent, concluziile din rapoartele auditorilor nu pot fi cenzurate sau modificate pe linie ierarhică. După modificări, toate controalele ar urma să primească un aviz al preşedintelui Curţii de Conturi, Mihai Busuioc.

Mihai Busuioc este fost secretar general în guvernele PSD, unul dintre cei mai loiali colaboratori ai lui Liviu Dragnea. Din plenul Curţii mai fac parte Bogdan Stan (fostul şef al ANAF) şi Florin Tunaru (fost vicepreşedinte ANAF), amândoi colaboratori ai preşedintelui PSD.

Aici poate fi consultat stadiul proiectului. El a primit vot final în Camera Deputaţilor pe 25 aprilie şi, din 30 mai, are avize favorabile de la toate comisiile din Senat. Trebuia să intre în dezbateri săptămâna trecută.

Există un precedent

În 2011, Bruxelles-ul a mai suspendat plăţile pentru proiectele europene. Pe lângă cazurile concrete – unul fiiind Teldrum – Comisia constata atunci implicarea unei instituţii controlate politic în activitatea Autoritatilor de Management. La verificarea achiziţiilor se lua în calcul punctul de vedere al ANRMAP, predecesoarea Agenţiei naţionale de Achiziţii Publice. A fost dată o Hotărâre de Guvern care a stabilit expres că Autorităţile de Management să nu ţină cont de concluziile ANRMAP. Plăţile de fonduri europene au fost suspendate, pe această problemă, până în 2013.

Foto: Liviu Dragnea și Rovana Plumb (ministrul Fondurilor Europene), doi dintre destinatarii scrisorilor Comisiei Europene. Sursa: InquamPhotos / Octav Ganea

Doneaza prin PayPal paypal icon
Donatie recurenta

Doneaza lunar pentru sustinerea proiectului G4Media

Doneaza prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Doneaza prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

12 comentarii

 1. Sah…iar in curand si mat…! Bozo e important, intr-o oarecare masura ; Bibi e si el important, tot int-o oarecare masura; dar banutzul e cel mai important- e the King…!

  • Cine e Bozo?
   Aveți draptate,România e făcută mat,deja.
   Și mai urmează.
   Dar îi pasă cuiva?

  • Adversarul ipotetic al lui ”The Raging Bull”, in ring . Mama ce bataie, sora cu verisoara i-ar trage….! Ipotetic vorbind, din pacate…

 2. Rusine UE! Aveti grija ca se supara madam Plumbeasca si va da iar avertismente… Daca o suparati vedeti voi ce va face!!!
  Si o sa vina si Mulguta sa vea explice cum e cu economia tarii…

 3. Șefu’, barosane, domnu’ Dedi, ne taie ăștia de la brucseles țava dă bani și ne urcă pă toți baronii in cap. Ce fac, îți fac rezervare la avion spre Fortaleța sau dau pă post că Soroș?

 4. Mai face fmmdaddy și fmmfirea un grătar public și le explică la oameni cum că soros și binomu si plm

 5. Da-i dracului si de bani de la UE! Da-le dracului si de autostrazi!
  Ce atata bataie de cap si cu unele si cu altele?!
  „Noi” avem bani pentru inca o viata.

 6. Comisia Europeana ingheata fondurile UE daca se modifica legea Curtii de Conturi!
  Comisia Europeana cere depolitizarea Curtii de Conturi.
  Nu era normal sa ceara depolitizarea tuturor institutiilor statului?
  Sa inteleg ca cu politizarea Curtii Constitutionale e de acord?
  Cu politizarea B.N.R. e de acord?
  Cu politizarea ASF e bine?
  Dar a Avocatului Poporului?
  Cu politizarea tuturor autoritatilor si agentiilor nationale e de acord?

 7. Poate e mai bine sa „inghete” fondurile europene pentru Romania, macar asa se conserva mai bine si nu se strica! Dupa ce scapam de plumb, ca stiti ca e prea greu, le scoatem din congelator, le lasam sa se dezghete si atunci le folosim normal.

 8. N-ai inteles, fraiere! Am bagat Fondul Suveran. Aia sunt banii nostri nu ce ne da …ue cu tot felul de pretentii !
  Pana nu ramane piatra pe piatra totul este al nostru.

 9. Comisia Europeana zice…
  Comisia Europeana ameninta…
  Comisia Europeana avertizeaza…
  Comisia Europeana urmareste ingrijorata…
  Comisia Europeana declara…
  Comisia Europeana se gandeste…
  Comisia Europeana ar vrea…

  Peste 10 ani…

  Voalat, diplomat, discret si cu o impotenta politica crasa, Comisia Europeana o suge cu pasiune de la tot iliberalismul din Est.

  Sa taie dracu’ fondurile alea o data, repede, decisiv si definitiv! sa vedem ce carici fac iliberalii in absenta fondurilor si afara din U.E, afaceri cu Rusia? lol….

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.