G4Media.ro

EXCLUSIV Dezastrul ecologic din România, pedepsit de Comisia Europeană. UE va declanșa…

Foto: Captură youtube

EXCLUSIV Dezastrul ecologic din România, pedepsit de Comisia Europeană. UE va declanșa procedura de infringement din cauza gropilor de gunoi periculoase pentru sănătatea cetățenilor

Comisia Europeană va declanșa în acest an o procedură de infringement (sancționare) din cauza dezastrului ecologic reprezentat de gropile de gunoi din jurul marilor orașe din România, au declarat pentru G4Media.ro surse din instituție. Comisia Europeană a constatat că România a făcut progrese infime în sortarea, depozitarea și valorificarea deșeurilor municipale, în ciuda sumelor imense de bani alocate de UE. Comisia Europeană avertizează că gropile de gunoi sunt focare de infecție pentru cetățenii români și vrea să oblige statul român să rezolve problema.

Gropile de gunoi din jurul marilor orașe din România sunt adevărate bombe pentru mediu, dar și pentru sănătatea oamenilor, aceasta este concluzia preliminară a experților Comisiei Europene într-un raport intern finalizat la sfârșitul acestui an și consultat de G4Media.ro.

În acest document, experții Comisiei Europene arată că România nu a făcut din 2014 nici un progres în ceea ce privește deșeurile municipale și din acest motiv procedura de infrigement nu poate fi evitată în 2020. Reamintim că în urmă cu șase ani România a primit un răgaz pentru a aplica 30 de măsuri pe mediu pentru a evita procedura de infrigement.

Procedura de infringement înseamnă că un stat este sancționat pentru că încalcă grav regulile comunității europene. Comisia Europeană poate decide blocarea finanțărilor din sectorul vizat în cadrul procedurii de infrigement sau poate adopta o măsură intermediară, de blocare parțială a unor finanțări.

Pentru perioada 2021-2027, România a depus deja proiecte de peste 3 miliarde de euro pe mediu, așa cum a anunțat ministerul de resort. Paradoxal, mare parte din aceste finanțări comunitare se refereau tocmai la realizarea unor gropi noi de deșeuri sau la realizarea unor incineratoare.

Avertismente repetate ale Comisiei Europene

Reprezentanții statului român ar fi fost anunțați de mai multe ori în acest an că de la anul se va aplica procedura de infrigement, potrivit surselor G4Media.ro. Chiar și în această situație, România nu a putut prezenta nici măcar un plan concret din care se reiasă că se vor face progrese în 2020. ”Din acest motiv, este posibil să fie blocat accesul României la toate fondurile pe mediu, să nu fie doar un blocaj parțial sau o sancțiune simbolică”, au declarat pentru G4Media.ro surse din Comisia Europeană.

Printre gropile de gunoi care pun mediu și viața oamenilor în pericol sunt cele unde este depozitat gunoiul municipal din București, Craiova, Deva. De menționat însă că mai toate marile orașe au probleme cu aceste gropi de gunoi. Aceste platforme sunt periculoase pentru mediu pentru că deșeurile nu sunt selectate decât rareori, nu există instalații care să elimine gazele nocive produse de gunoi. În plus, substanțele cu care este tratat gunoiul ajunge deseori și în sol.

Bucureștiul vrea incinerator

În acest moment, mare parte din gunoiul din Capitală este dus în groapa de la Vidra, Ilfov. Această platfomă este administrată de Eco Sud SA, una dintre cele mai mari firme din domeniu. Eco Sud SA este deținută în acte de Elena Șontelecan (65%) și de Cristian Cantemir (35%), așa cum reiese din datele obținute cu ajutorul termene.ro. Până acum doi ani, societatea avea însă acționariat ascuns, cu acțiuni la purtător după metoda Tel Drum.

Presa a relatat că Nicolae-Ninel Caval ar fi coordonatorul firmei, deși acesta nu apare în acte. Nicolae-Ninel Caval are legături cu Eco Sud, prin faptul că a fost acționar într-o altă firmă alături de Eco Sud.

Eco Sud SA vrea să obțină prelungirea autorizației de mediu pentru încă zece ani. Președintele CJ Ilfov, Marian Petrache, se opune acestui lucru, dorind o prelungire pe o perioadă mai mică, până se va găsi o altă soluție.

O alternativă la groapa de gunoi este un incinerator modern de deșeuri. Gabriela Firea, primarul Capitalei, a anunțat intenția de a construi o asemenea instalație care va costa 230 milioane de euro, din care 180 de milioane ar urma sa fie finanțare europeana. Incineratorul ar urma sa fie construita pana in 2023 in Sectorul 4, pe locul unde acum se afla CET Progresu. Însă, dacă Româna va intra în infrigement, finanțarea europeană ar putea fi blocată. Mai mult, după cum spune consilierul PNL Ciprian Ciucu, tehnologia aleasă de Firea ar fi una veche.

Primarii din Sectorul 1 și 3 s-au aliat și ei pentru a face o platformă de depozitare și valorificare a deșeurilor, edilul din Sectorul 1, Daniel Tudorache, recunoscând că știe că țara noastră va intra în 2020 în procedură de infrigement. „Vreau să rezolvăm această problemă spinoasa a deșeurilor municipale care oricum ne va apăsa pe umeri începând din anul 2020, când ţara noastră va intra cu siguranță în infringement”, a declarat Tudorache atunci când a prezentat parteneriatul cu Robert Negoiță.

Probleme și la Deva

Și în județul Hunedoara sunt probleme cu deșeurile care provin din muncipiul Deva. Chiar la marginea orașului Deva este una dintre cele mai periculoase gropi de gunoi. Platforma este deținută de firma Salubritatea SA Hunedoara, societate unde Gheorghe Dumitru Mara este acționarul principal, conform datelor obținute cu ajutorul aplicației termene.ro. Primarul Devei, Florin Oancea, a declarat că firma care deține această stație a fost amendată des de instituțiile primăriei și de Garda de Mediu. Această groapă ar fi închisă, dar gunoiul nu este tratat.

În acest moment, gunoiul din Deva este dus la groapa de gunoi de la Bârcea Mare, localitate din Hunedoara. Dar și aci, Garda de Mediu a depistat probleme și a aplicat amenzi. Această platformă a fost realizată de Consiliul Județean Hunedoara, dar oferită spre administrare, fără licitație, firmei Supercom SA, o altă mare companie din domeniu. Supercom SA este deținută de familia fostului senator PSD Ionel Ilie Ciuclea.

În perioada 2018-2019 până în prezent, Garda Națională de Mediu – Comisariatul Județean Hunedoara a efectuat acțiuni de inspecție și control la Depozitul de deșeuri de la Bârcea Mare. Au fost aplicate sancțiuni contravenționale și au fost impuse măsuri specifice de conformare cu termene fixe sau cu caracter permanent.

Comisarii de mediu au constatat că la groapa de gunoi din Hunedoara deșeurile nu sunt valorificate energetic, dar și alte probleme, precum depozitarea improprie a PET-urilor și lipsa puțurilor de captare a gazului emis de gunoiul descompus. Cea mai gravă probleme este”nefuncționarea biofiltrului pentru tratarea aerului rezultat din hala de sortare mecanică a gropii de gunoi”.

Craiova, raiul șobolanilor

O altă groapă de gunoi cu probleme este cea unde sunt depozitate deșeurile municipale din Craiova. Primarul Craiovei, Mihai Genoiu, și președintele Consiliului Județean Dolj, Ion Prioteasa, au declarat de mai multe ori în că groapa de gunoi de Mofleni nu face față gunoaielor din municipiu și din județ și din acest motiv ar trebui realizată o nouă platformă de depozitare a gunoaielor. Groapa de gunoi de la Mofleni este administrată de Eco Sud SA.

Foto: Groapa de gunoi de lângă Craiova (Captură Youtube)

Citește și:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

28 comentarii

  1. Da, se stia ca va veni si acest moment, dar ce te faci ca pentru perioada 2014-2019 tot PSD-ul este vinovat dar tot altii deconteaza?!

    • Sa vina la Suceava sa vada vechea groapa de gunoi cum se prebuseste in valea sucevei si cum se ard gunoaie si cum e poluat erul de fabricile din zona si cum autoritatile nu iau nicio masura

    • Marcele, te-ai transformat intr-un postac jegos, pacat.

    • Aliene, ia pune mana si explica-mi cum ai tras tu asa frumos concluzia asta?

    • Am scris din greseala „Aliene” in loc de Alin, am observat si n-am mai corectat. Am zis ca-i mai bine, ca vine de la alienat!

    • SUCEAVA E CEL MAI POLUAT ORAS DIN TARA.
      PAREREA MEA E CA TOTI SUNT PE MANA, POLUATORII, GARDA DE MEDIU, AGENTIA DE PROTECTIEA A MEDIULUI SI PRIMARIA
      TOT ORASUL PUTE SI E PLIN DE FUM, MAI ALES IN VALEA SUCEVEI

    • Ia ma du-te d-aici cu lozincile tale securiste-johănniste: primarul Scripcaru care a adus în 16 ani Brașovul în primele trei orașe poluate, e…pesedist?! Și nu cotizează la Cotroceni de ani gei, contra dosarelor lui penale?!

  2. Mizerie de conducatori a avut tara asta ! Mizerie de clasa politica, mizerie de primari, mizerie de justitie, mizerie de garda de mediu, mizerie de educatie, mizerie de sanatate (da, mizerie de doctori, nu-si merita titulatura si salariile), mizerie de servicii de securitate, mizerie de institutii de forta! O armata criminala care si-a macelarit proprii cetateni!

    Ma mir ca ne mai da cineva binete in europa si in lume!

    • Sunt in asentimentul tau total!

    • pai si nu e normal? suntem mizerii de oameni…

    • frumoasa TARA… pacat ca e locuita…

  3. Cum ramane cu mizeria pe care o emana platforma de la Rudeni? Hidrogen sulfurat la greu, noaptea + miros de „ceva” incinerat?
    Nici aici nu au facut nimic autoritatile ani de zile, in ciuda miilor de reclamatii si proteste.
    In schimb s-au concentrat sa distruga zone naturale ca sa faca gropi de gunoi „eco” – vedeti cazul de la Mestecanis, din jud. Suceava.

  4. Noroc cu UE ca ne mai impinge de la spate ca altfel vai mama noastra.
    Daca am ajuns la Brasov sa avem poluare peste limita inseamna ca in restul tarii e dezastru.

  5. Foarte bine. Sa ne amendeze. Ministrul mediului ce pazeste? Vreau sa stiu ce face si de ce nu ia nici o masura?

  6. Cam unde ar fi țara asta dacă nu ne-ar trage întruna UE de urechi ? Probabil într-o groapă de gunoi generalizată…

    • Deja este intr-o groapa de gunoi generalizata, mergeti langa orice zona limitrofa a localitatilor (oricare din tara) si se vede dezastrul deseurilor. Toata tara e plina de deseuri aruncate peste tot. Am ajuns rau de tot.

  7. In plin avertisment de infrinfement, PSD s-a angajat la alte gropi de gunoaie… bineinteles principala tema era justitia atunci.

    Pensii si salarii contra voturi ati vrut. Totul pe datorie. Halal cetateni.

  8. Problema este ca toti baietii ”destepti” au facut bani la greu cu gropile astea de gunoi pt ca nu i-a verificat nimeni. Astia trebuie inchisi toti, confirscate averile si folosite in scopul repararii ecologice a ceea ce au devastat in astia 30 de ani.

    Nu mai zic de groapa aia de gunoi din varful muntelui. Amenzile astea de la UE tot noi le platim. In schimb sobolanii astia acopera groapa si deshid alta in alta parte.

  9. Plătim chirie 500-700 euro net pe lună pt un jeg-procuror! Și ei dorm în papuci! Justiția în Romania este inexistent! Stau toți cu casele țiplă, dar pe numele părinților, socrilor! Dar încasează chiria de la noi toți! La pușcărie, javrelor!

  10. Aceasta procedura de infringement v-a avea drept consecinta amendarea firmelor din Romania pe motive discutabile.
    Pai de unde credeti ca va face rost Romania de bani ?
    De la tziganii care canta la nunti ?
    Sau de la cei care o ard pe gard de dimineata pana seara la o cola si o samantza de floare ?

    • Propunerea mea, daca se ajunge la plata celor 100.000 Eur/ zi, este sa se reglementeze ca aceste amenzi sa fie suportate de toti politicienii si guvernantii Romaniei care au activat din 2014 pana la acel moment al inceperii platilor.

  11. As vrea sa se scrie si despre situatia gropii de gunoi din varful pasului Mestecanis.

  12. FRATILOR,IN TARA NOASTRA, GUNOAIELE SUNT PESTE TOT,CE FACE GARDA DE MEDIU? VA BATETI JOC DE NOI CETATENII,ADUNATI ASISTATII SOCIALI SI FACETI CURATENIE ! IN CRAIOVA , PRIMARUL NU PUNE ASISTATII SOCIALI LA MUNCA PENTRU CA PIERDE VOTURILE,RASILOR DE PSD ,CAT CREDETI CA NE MAI PROSTITI ? STAU PE STR. VIILOR,IN FATA ESTE UN CANAL CU GUNOAIE SI DEJECTII, ESTE FOCAR DE INFECTII PTR. COPILASII NOSTRII, NU AM VAZUT NICI MACAR UN CONSILIER IN ZONA, SALUBRILATEA A VENIT MAI MULT POLITIC IN ZONA.SALUBRITATEA,APA -CANAL, RATC, APARTIN PRIMARIEI CRAIOVA,CARE SUNT PSD.NU MA INTERESEAZA POLITICA PSD,EU VREAU SA TRAIESC INTR-UN MEDIU CURAT !

  13. Coruptie si tziganie .

  14. Ambasada Suediei, nu vi se face mila si-i invatati/ reciclati pe toti politicienii, primarii cu un documentar, filmulet despre cum se rezolva problema gunoiului in Suedia? Parca a fost vorba candva si de import de tehnologie.

  15. Numarul deciziei de încalcare este 20122007, iar istoricul este urmatorul:

    • 15/02/2017 Sesizarea Curții, art. 258 TFUE Comunicat de presă
    • 24/09/2015 Aviz motivat suplimentar, art. 258 TFUE Notă de presă
    • 16/10/2014 Punere în întârziere suplimentară, art. 258 TFUE
    • 20/02/2014 Aviz motivat, art. 258 TFUE Notă de presă
    • 25/04/2013 Punere în întârziere suplimentară, art. 258 TFUE
    • 22/03/2012 Punere în întârziere, art. 258 TFUE

    24/09/2015 Notă de presă

    Comisia solicită ROMÂNIEI să ia măsuri împotriva gestionării defectuoase a depozitelor de deșeuri
    Comisia Europeană cere României să acționeze împotriva gestionării necorespunzătoare a deșeurilor. Conform legislației UE privind deșeurile (Directiva 2008/98/CE), orice depozite de deșeuri care nu respectă standardele convenite trebuiau închise și reabilitate până la 16 iulie 2009. În pofida anumitor progrese realizate, România încă trebuie să închidă și să reabiliteze 109 depozite ilegale (65 municipale, 27 de depozite industriale pentru deșeuri periculoase și 17 depozite industriale pentru deșeuri nepericuloase).
    Deși România susține că aceste depozite de deșeuri nu mai sunt în funcțiune, ele încă reprezintă o amenințare la adresa sănătății umane și a mediului.
    Fondurile UE disponibile pot fi un instrument esențial pentru rezolvarea problemei.
    Se transmite un aviz motivat suplimentar, iar în cazul în care România nu acționează în termen de două luni, Comisia poate trimite cauza Curții de Justiție a UE.

    15/02/2017 Comunicat de presă

    • Lista depozitelor deșeuri municipale neconforme, în aplicarea prevederilor deciziei Curţii de Justiţie a Uniunii Europene, pronunţată în Dosarul C-301/17

    Sursa: https://www.afm.ro/main/programe/inchidere_depozite_deseuri_neconforme/2019/depozite_deseuri_municipale_neconforme.pdf

    Cauza C301/17 aici http://curia.europa.eu/juris/liste.jsf?language=RO&num=C-301/17

  16. Referitor la judetul Hunedoara faceti o confuzie majora-sau intentionata-

    1 Singura groapa aflata in procedura de infrigement e Uricani

    2.La Deva sunt 2 gropi- 1 inchisa- si cea de care spuneti dvs PRIVATA!!!

    3. De ce nu documentati procedura de atribuire directa a serviciilor de operare de la Statia de Tratare a deseurilor? Veti gasi raspunsurile acolo: lipsa profesinalism in elaborarea Caietului de sarcini, aranjarea asa zisei licitatii si transformarea ei in incredintare directa. Unde sunt utilajele-incarcator, cilindru etc care au fost predate la terminarea lucrarilor, de ce nu sunt in Statie…

  17. Dealurile din Oravița C-S , sunt o bomba ecologica