G4Media.ro

Primăria Sectorului 1 întrerupe colaborarea cu proprietarul gropii de gunoi Iridex, un…

sursa foto: Primăria Sectorului 1

Primăria Sectorului 1 întrerupe colaborarea cu proprietarul gropii de gunoi Iridex, un apropiat al lui Dan Voiculescu, după mai multe proteste care au acuzat poluarea cu gaze toxice

Primarul Sectorului 1, Dan Tudorache anunţă ca deşeurile din sector vor fi duse la Depozitul Ecologic Vidra, după o serie de plângeri venite de la locuitorii în legătură cu mirosul insuportabil din nordul Capitalei emanat de actualul loc de depozitare a gunoiului. Câteva zeci de locuitorii din zona de nord a Capitalei au protestat în această dimineaţă în fața sediului Primăriei Sectorului 1 şi au cerut ca autoritățile locale să nu prelungească concesionarea serviciului către firma Iridex care administrează groapa de gunoi Chiajna. Pentru depozitarea gunoiului din Sectorul 1, Primăria are contract de 20 de ani cu patronii gropii Iridex, care ar expira pe 11 martie.

Într-un comunicat de presă, edilul sectorului 1 arată că „Groapa de Gunoi Iridex are capacitatea de stocare a deșeurilor depășită, poluează cu gaze toxice, dintre care cel mai des menționat de cetățeni este hidrogenul sulfurat, aflat în compoziția gazului de depozit provenit din fermentația deșeurilor.” Acestea sunt motivele pentru care „de săptămâna viitoare, municipalitatea va depozita gunoiul la Vidra şi nu la groapa de la Rudeni ce aparţine Iridex.”

Declaraţiile au fost făcute după întâlnirea avută cu organizațiile neguvernamentale – Grupul de Inițiativă Civică Bucureștii Noi, Grupul de Inițiativă Civică Kiseleff, Asociația pentru Natură și Protecția Mediului și Asociația 21% Oxigen- „, cu deputați, consilieri generali și consilieri locali din tot spectrul politic sau simpli cetățeni. Aceștia au protestat, în această dimineață, în parcarea din fața Primăriei Sectorului 1, față de poluarea aerului din zona Capitalei și a localităților din jurul Bucureștiului. Sub sloganul „Vrem AER CURAT, NU Hidrogen Sulfurat”, protestatarii au cerut insistent autorităților centrale și locale să nu mai prelungească contractul cu Iridex pentru Groapa de Gunoi de la Rudeni

Mai mult, Primăria Sectorului 1 susţine că Autorizația de Mediu emisă pentru Groapa de Gunoi Iridex ar fi ilegală, pentru că administratorii acesteia nu au prevăzut un Fond pentru închidere și postînchidere, în conformitate cu legislația în vigoare. Depozitul ecologic de la Vidra aparţine S.C.ECO SUD S.A. ar fi cea mai buna variantă de depozitare a gunoiului pentru Sectorul 1, groapa de aici are capacitate disponibilă de 11.900.000 metri cubi și ar avea capacitatea de a primi deșeurile Municipiului București până în 2045.

Groapa de gunoi Iridex aparţine lui Corneliu Pascu, fost senator al Partidului Conservator și cunoscut ca un apropiat al lui Dan Voiculescu. Administratorul gropii Iridex, Florin Pascu, este primul fiu al fostului senator. Cel de-al doilea fiu deține Societatea de Salubrizare București.

Într-un interviu dat Antenei 3 la finalul anului trecut, Corneliu Pascu susţinea, în calitate de administrator „al celui mai modern depozit de deşeuri” din România despre afacerea sa că ” Imaginați-vă un loc în care deșeurile sunt transformate, prin tehnologii de ultimă generație, în căldură, energie electrică, apă curată și materiale gata de reciclat. Vă sună SF? Nu este. Se întâmplă la Chiajna.”

G4media.ro a solicitat un punct de vedere oficial companiei Iridex Group cu privire la situaţia creeată, dar, până la această oră, nu avem un răspuns.

Sursa Foto: Primăria Sector 1

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

8 comentarii

  1. Intrebare: de ce mirosul este mult mai puternic si mai cumplit in noptile de vineri si sambata? Raspuns: pt ca organelle de control sunt in weekend iar boshii sunt la sinaia, deci se poate arde orice: chimicale, pesticide, otravuri…

  2. Toata ţara este o groapa de gunoi.

  3. Si in com Curcani,Calarasi tot Iridex strange gunoiul; pretul enorm , iar aceasta firma are increngaturi si la nivelul jud Calarasi,de ex cu parlamentarul Raducu Filipescu! Toata tara arata ca o groapa de gunoi, iar edilii fac afaceri in interes propriu! Veniti in com Curcani,Calarasi sa va ingroziti cum arata aceasta localitate,in timp ce Primarul impreuna cu rudele,prietenii prospera pe banii nostri!

  4. Mirosul oribil ce se degaja de la GLINA se simte cam de la km 30 pe A2 cand vin spre Bucuresti. Intotdeauna cand merg spre Pitesti ocolesc Bucurestiul pe partea dreapta, drumul mai lung dar PUR SI SIMPLU NU POT REZISTA MIROSULUI DEGAJAT. Nu stiu cum rezista oamenii care locuiesc pe o raza de cativa km. Aici se vede clar cum autoritatile NU DAU 2 BANI pe omul de rand, ar trebui ca sefii de garda de mediu, opc, cei de la ” Comisia de control a calitatii vietii in Romania” sa fie pusi sa locuiasca un an langa gropile de gunoi..

  5. Latrina trei in lipsa de subiecte va ataca actionariatul Eco Sud….sa vedeti circ cat de curand

  6. Si la Vidra aceeasi situatie. Ia sa dati o cautare pe google sa vedeti de grozavii si acolo. Mor oamenii de cancer in zona, apa freatica este contaminata de substante toxice. Este o calamitate si acolo. Deci mutam gunoiul de unde oamenii inca mai reactioneaza, acolo unde oamenii mor pe capete si nu mai ai timp sa se gandeasca la proteste. Pentru autoritati nu conteaza oamenii, spaga sa iasa, ca ei se trateaza la Viena. 🙁

    • Nu-i mai plange pe oameni, au ceea ce merita. Pensionarii merg la urnele de vot incolonati ca la coada la carne in ’87, si voteaza PSD spunand: „lasa-i maica sa fure, da’ sa ne dea si noua”. IAR tinerii nostrii sunt prea buni, prea inteligenti sa se injoseasca sa mearga la vot. Tinerii trebuie sa mearga la vot, ei trebuie sa schimbe Tara din temelie!

  7. Trebuie să ne unim cât mai mulți și să protestăm din nou în fața primei dar mult mai violent deoarece nu suntem ascultați sau să apelăm la un avocat priceput și să ne reprezinte la un for international!