G4Media.ro

EXCLUSIV Cum va arăta noua ierarhie a funcționarilor publici în propunerea radicală…

sursa foto: Facebook

EXCLUSIV Cum va arăta noua ierarhie a funcționarilor publici în propunerea radicală de reformă a administrației. Marius Vasiliu, secretar de stat: ”Salarizare egală la muncă egală, nu la funcție egală”

Marius Vasiliu, secretar de stat în Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene (MIPE), anunță într-un interviu pentru G4Media.ro o propunere de reformă radicală a administrației publice și, implicit, a salarizării. Noul principiu propus de MIPE, care ar urma să ducă la o reformă realizată prin intermediul PNRR, este salarizare egală la muncă egală, nu la funcție egală.

Cum se poate trece mai exact la noua reformă? Marius Vasiliu spune că ”egalitatea de tratament a personalului nu înseamnă uniformitate, legiuitorul poate să țină seama de anumite particularitati care impun, în mod rațional, un sistem de salarizare diferențiat, dar totodata rezonabil”. El propune, ca exemplu, trei categorii de funcționari publici, pe baza complexității sarcinilor ce trebuie îndeplinite:

  • Categoria A – serviciul public superior din care vor face parte angajatii care desfasoara activitati bazate pe strategii, creatie, programare, evaluare, elaborare acte normative/politici publice, etc,
  • Categoria B – serviciul public executiv din care vor face parte angajatii care desfasoara activitati bazate pe avizare, verificare, monitorizare, etc
  • Categoria C – serviciul public administrativ care va oferi asistenta administrativa, livrari operationale (activitati economice, administrative, etc)

Propunerea MIPE va fi discutată în cadrul alianței de guvernare. Reamintim că guvernul și-a asumat în discuțiile cu Comisia Europeană să realizeze în cadrul PNRR o reformă a administrației publice.

Interviul cu secretarul de stat Marius Vasiliu:

Rep: Cum veţi codifica în legislaţie principiul salarizare egală la muncă egală?
Marius Vasiliu: În principiu este simplu, atât timp cât vom cădea de acord în Alianță asupra principiilor de delimitare a activităților, care să conducă la posibilitatea delimitării categoriilor de activități și la o ierarhizare. Bineînțeles că este supusă unui anumit grad de subiectivism în apreciere, dar nu poate dăuna mai mult decît acest mod egalitarist în care toată lumea primește aceleași drepturi, deși munca este diferită.

Rep: Ce presupune mai exact reforma funcţiei publice, despre care ați vorbit într-o recentă postare pe Facebook?
Marius Vasiliu: Egalitatea de tratament a personalului nu înseamnă însă uniformitate. Legiuitorul poate să țină seama de anumite particularitati care impun, în mod rațional, un sistem de salarizare diferențiat, dar totodata rezonabil.

La acest moment, spre exemplu, într-un minister ca al nostru, la direcția juridică personalul este format din consilieri superiori, asistenți sau debutanți (diferite grade funcție de vechime). Tot consilieri sunt încadrați și cei de la direcția economică. Consilieri sunt și cei de la direcția administrativ, sau achiziții publice, sau resurse umane. Și tot consilieri sunt și cei din direcțiile autorități de management pentru fonduri europene. Grila de salarizare prevede așadar cuantumuri ale salariilor de bază pentru aceste funcții generale, de consilier, fără a face distincție între felul muncii, gradul de complexitate, de răspundere etc. Mai mult, în MIPE, datorită specificului, toți funcționarii publici au aceleași drepturi, inclusiv majorarea de 35%.

Munca de valoare egala presupune ca elementele componente ale diferitelor sarcini sa poata fi comparate pe baza unor criterii, legate de activitatile efectiv depuse, pricepere, experienta, pregatire, volum al incarcarii, responsabilitati, periculozitate, etc.

Concret, și cu titlu de exemplu, propunem stabilirea unor categorii principale de activitati specifice:

categoria A – serviciul public superior din care vor face parte angajatii care desfasoara activitati bazate pe strategii, creatie, programare, evaluare, elaborare acte normative/politici publice, etc,

categoria B – serviciul public executiv din care vor face parte angajatii care desfasoara activitati bazate pe avizare, verificare, monitorizare, etc

categoria C – serviciul public administrativ care va oferi asistenta administrativa, livrari operationale (activitati economice, administrative, etc)

Rep: Cum se va aplica mai exact modelul EPSO, folosit pentru angajările în toate instituțiile europene?

Marius Vasiliu: Modelul EPSO constă tocmai într-un sistem de recrutare transparent pentru administrația publică, bazat pe competențe, astfel ca personalul va fi utilizat într-un mod cât mai eficient, totodată fiind motivat să atingă constant performanța.
Exemplificând, pentru a corela cu reforma salarizării în forma propusă de noi (principiile enunțate fiind susținute și de alte instituții prezente la dezbaterea de la Min. Muncii), examenul național de recrutare presupune trecerea unui test care prevede cunoștințe generale, aplicabile în oricare dintre instituțiile publice, urmând ca, funcție de specializări, competențe, experiența profesională (altă problemă care trebuie corectată, cea a experienței, care la acest moment este asociată vechimii, fără să existe vreo legătură concretă între numărul de ani petrecuți într-o funcție și abilitățile necesare desfășurării acelui tip de activitate), funcționarii să poată promova în funcții de categorie superioară, corespunzătoare criteriilor enunțate mai sus.

Pe baza unor alte examene. Modalitate de selecție care acum nu există, orice funcționar public, putând ocupa orice funcție, dacă șeful instituției stabilește condițiile de ocupare „potrivite”.

Rep: Având în vedere că o creştere a anvelopei salariale a fost exclusă de premier, iar modificările vor duce inevitabil la modificări ale veniturilor unor angajaţi din sistemul public, e posibil să apară variaţii în jos ale acestor venituri?

Marius Vasiliu: Vreau să clarificăm un lucru – cu toții ne dorim o administrație publică eficientă și o cheltuiere pe măsură a banului public. Această reformă a administrației publice nu pleacă de la ideea de a tăia salariile bugetarilor. Nu vrem să repetăm experiența nefastă a tăierilor unitare a salariilor, de a trata la pachet funcționari dedicați și profesioniști cu cei mai puțin performanți. Dar este evident că eficiență înseamnă să acționezi în zona în care ai o problemă. Există mai multe variante de discuție, inclusiv aceasta, pe care eu personal aș vedea-o ca pe o așezare corectă a raporturilor între muncă și plată.

Și pentru că vorbim despre această așezare, în unele situații nu trebuie așteptată reforma pentru a interveni. Chiar înainte de anunțul premierului am declanșat la MIPE procesul de analiză pentru reorganizarea ministerului, proiect cu care vom ieși în curând în transparență. Acest proces a plecat de la obiectivul distriburii echilibrate a gradului de încărcare a personalului (sunt direcții unde volumul de actvitate nu mai corespunde nivelului de organizare, și este și mai redus față de alte zone unde este nevoie de personal suplimentar); de asemenea, noua formă de organizare presupune și o structură mai suplă – spre exemplu avem direcții generale cu cîte 3 directori generali adjuncți, or poate că nu în toate cazurile se justifică un asemenea număr.

Rep: Ce se întâmplă mai exact cu sporurile pentru fonduri europene? Cine ar trebui să le primească?

Marius Vasiliu: Problema sporului pentru fonduri europene, în condițiile stabilirii nivelului de salarizare în funcție de activitatea desfășurată, nu se mai poate pune. Acest spor a fost inventat pentru a crea un corp de elită. Pe baza analizelor experților, dar și a celor vizibile în unele instituții publice, evident că nu se mai pune problema de așa ceva. Mai mult, tot în numele egalitarismului, pentru restul personalului au fost inventate alte sporuri echivalente, astfel încît nimeni să nu se simtă „nedreptățit”.
Ne dorim ca aceste sporuri în fapt să se transforme într-o remunerare a performanței.

Foto: Marius Vasiliu / Facebook

 

Acest articol a fost publicat pe PressHub.ro și G4 Media în cadrul proiectului “Cohesion Policy Booster in Romania: Closer to citizens”, un proiect Freedom House Romania, cofinanțat de Comisia Europeană/ DG Regio.
Informațiile prezentate nu reprezintă poziția oficială a UE. Întreaga răspundere asupra corectitudinii și coerenței informațiilor prezentate revine autorului.

 

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

28 comentarii

  1. Da, trebuie corelat cu volumul muncii dar și cu REZULTATELE, altfel tot INEFICIENTA va paste pe câmpul administrației.

    • Ciucu se pricepea fff. bine la functionari publici dar fiind de la PNL l-au facut primar. Nu va exista consens… oamenii vor fugi toata viata de munca.

    • In constructii scutirea asta de impozit nu au simtit o toti angajatii.

      Stiu concret o firma care le a diminuat salariul angajatilor astfel incat sa primeasca exact aceeasi suma ca inainte de aplicarea OUG-ului.

      Deci firma de constructii a iesit in castig, nu salariatii.

  2. „Munca de valoare egala presupune ca elementele componente ale diferitelor sarcini sa poata fi comparate pe baza unor criterii, legate de activitatile efectiv depuse, pricepere, experienta, pregatire, volum al incarcarii, responsabilitati, periculozitate, etc.”
    E gluma?!!!!!!
    Si CUM veti MASURA „priceperea” clientelei lui Petru Avram sau a lui Costel Alxe sau Mihai Chrica!!!??
    „Pregatirea” e usor de masurat: Tone de diplome de la celebrele „fabrici de diplome: Licente, masterate, Doctorate, plus celebrele Academii de Securitate a SRI sau cea de la Politie!
    Acolo aveti destui bine „pregatiti”!!!
    Pariez ca NIMIC din toate aburelile astea NU le vom vedea in Romania reala, asa cum NU am vazut ELIMINAREA Sporurilor PROMISA de Premierul Florin Citu in 3 Ianuarie 2021, cand a CERUT o ampla Analiza a Sporurilor bugetarilor, MOTIVAND chiar intarzierea Bugetului de stat pe 2021 din cauza acestei AMPLE analize!
    Peste 3(TREI!!!) zile s-a „sucit” si a anuntat senin nevoie mare: „NU mai eliminam Sporurile, NU ne mai atingem de ele, RAMAN asa cum sunt”!
    S-au opus Kelemen Hunor si Ludovic Orban!
    „Asa cum sunt” au ramas si Companiile de stat, unde la fel, INTARZIEREA Bugetului astepta si Planurile de Redresare a Companiilor de stat, cum PROMITEA tot Premierul Citu, ei bine, nici AZI nu le-a primit Premierul!!!
    NICI azi!!!

    Asa o sa vedeti si aburelile astuia!
    Pai, crede careva ACUM ca PNL va FACE asa ceva, ca se va atinge de clientela politica(dupa ce am vazut ce angajari scandaloase a facut PNL din Octombrie 2019 incoace?!!), dupa ce vedem bine ce FACE PNL la guvernare fata de ce a PROMIS PNL in Programul de guvernare cu care a candidat in 6 Decembrie la alegerile parlamnetare si a CASTIGAT Voturile Romanilor?!
    Nici o sansa, NU se vor atinge de clientela politica, aceste „criterii” vor fi de ochii lumii, CRITERIUL unic dupa care vor angaja va ramane acelasi: clientelism politic!!!

    NU inteleg cum e posibil sa ne MINTA oamenii astia in halul asta!
    CREDE careva dintre voi ca vom avea asa ceva in Romania reala in urmatorii ANI?!
    Ca MERITOCRATIA, Profesionalismul, COMPETENTA vor ajunge in Institutiile publice unde AZI colcaie clinetela politica analfabeta?!
    CINE va IMPLEMENTA aceste Criterii?!
    Actuala clientela politica cocotata in TOATE Functiile in Minsitere si in fruntea tuturor Institutiilor publice?!
    Mai CREDE vreun roman asa ceva dupa minciunile pe care le vedem zi de zi la actuala coalitie si pe care le-am vazut, fix la fel, la guvernarea PSDragnea sin TOTI cei 31 de ANI post ’89??!!

  3. Asa, PUN SI EU O INTREBARE , POATE O VOR ADRESA JURNALISTII IN VREO CONFERINTA DE PRESA:
    !!! d-na director general adjunct de peste 10 ani in Ministerul Sanatatii dr. amalia serban, fosta canton, A FOST SANCTIONATA IN VREUN FEL DE D-NA MINISTRU, DATA FIIND RESPONSABILITATEA PRIVIND RAPORTAREA DECESELOR COVID? Persoana serban era sau este inca presedinta unui comitet de nu stiu ce si nu stiu cum, ceva legat de decesele covid postate pe site- ul MS.
    EU nu am mai auzit Nimic dupa tot scandalul si Raportul si intrebarile din media si, mai ales RASPUNSUL D- NEI MINISTRU ..in final CA CEI RESPONSABILI VOR FI SANCTIONATI.
    POATE ATI AUZIT VOI CEVA..CUMVA..CANDVA???

    • Nu-mi dau seama care e „paguba” dvs. sau a noastra in acest caz. Sanctiunile la stat sunt diminuarea salariului, daca se vrea, cu ceva 10-15% pt. 3 luni si se stie ca
      Angajatii de la stat, multi dintre ei,
      Nu depind de salariul lunar primit de la stat

  4. vorba multa saracia omului

    1 sunt zburati pe geam pilosii, amantele, rubedeniile care nu stiu nimic si nu fac nimic, dar au salarii maxime pe spinarea altora ?

    2 dispar sporurile, bonusurile, vacantele, cadourile, al 13-lea x10 salariu si alte vrajeli pe banii statului ?

    3 (cea mai importanta) categoriile A/B/C/ au fost gandite in ideea in care digitalizam aparatul administrativ si astfel zeci/sute de mii de locuri de munca nu vor mai avea obiectul muncii?

    adica vom avea programe software care vor face munca multor bugetari (ce nu munceau oricum)

    cu acei bugetari, ii dam afara sau facem o rotatie a cadrelor in stil comunist ?

    4 (intrebare optionala) v-ati gandit vreodata sa va reeducati (mai degraba educati) forta de munca bugetara pentru a fi utila o singura data in viata ei pe post si sa respecte programul de munca de 8 ore pe zi/5 zile pe saptamana?

    • Doar prim ministru da directia, nu ti-e clar?
      Iar Catu isi vede de gashka lui, banii se impart la inceput de an si toata lumea primeste ceva-ceva iar ei pastreaza grosul

  5. Faceti domnilor democratie participativa, doar exista precedent. Si ce atata birocratie, politic si coruptie?

  6. Oamenii ăștia nu au nici cea mai mică brumă de inventivitate, singura lor problemă este cum să împacheteze și să parfumeze cât mai frumos un rahat ( micșorarea salariilor ) astfel încât să fie înghițit pe nemestecate de cei cărora le este adresat. De ce nu apelează dl. Marius Vasiliu la mediul universitar și institutele academice pentru elaborarea unor organigrame funcționale științifice a tuturor organismelor publice din care să rezulte: scopul și necesitatea organismului, schema de personal și relațiile funcționale intra și extra organizație, condiții de muncă și compensații, criterii de performanță cu metrica corespunzătoare a fiecărui post, condiții și criterii de evoluție, etc., etc., etc. Toată lumea „liberal-schimbistă” umblă toată ziua cu ( paiul ) reforma în gură fără să auzi de la nimeni ce presupune acest lucru în mod concret, totul este un semnal subliminal care anunță ( schimbarea vremii ) scăderi de salarii și de personal.

  7. De unde l-ati scos pe parazitul asta?? Avem decizie definitiva a instantei, in cazul taierilor din Codrii Iasilor, si angajati publici declara public ca nu o vor respecta. Reforma inseamna sa zboare jegurile care incalca legea, nu tampeniile debitate de acest parazit.

  8. @SPARK:
    NU VA SUPARATI, ATI FOST CUMVA IN URMA CU CEVA ANI ANGAJAT LA MINISTERUL SANATATII PE POST DE CONDUCATOR AUTO ? adica sofer al dr. Canton?
    PRIETENII STIU DE CE…..

  9. O alta intrebare:
    „marele, extraordinarul „ordinar „profesor” rafila, in ce categorie va putea fi incadrat?
    Citeam ca a spus despre primul ministru ca ” intr-o alta viata probabil s-ar crede actor”, asta vorbind despre clipul guvernului pentru vaccinare.
    Dar el, rafila, ce este?
    ce a fost inafara de mult prea popularul coleg intre colegi, ce aspira la titlul de cel mai INFORMAT ( SI CRED CA ERA..), cel mai invitat la intalnirile/ excursiile colegilor lui din familii renumite si de traditie de medici ..ravnea sa fie ACOLO…
    Oare ISTORIA FARA PERDEA A insului rafila Cand SE VA AFLA?
    SA II FIE ATAT DE BINE INFIPTE OASELE IN SISTEM?
    POSIBIL
    DAR, ATENTIE:
    APA TRECE..PETRE..LE…RAMAN…
    ASTA SA NU UITI!!!

  10. @lili, am alte nedumeriri, că cu PNRR – ul ăsta m-am lămurit! Pe mine mă seacă în continuare problema insuficienței veniturilor la bugetul statului și clamarea necesității reformei sistemului public de pensii astfel ca prin austeritate să-l facă sustenabil.
    Știți că eu sunt împotriva excepțiilor și discriminărilor de orice fel și de aceea vă intreb:
    – nu au fost suficienți 20 de ani de incurajare a domeniului IT prin exceptarea de la plata impozitului pe salariu?! Încă nu s-a îndeplinit obiectivul de dezvoltare a acestui sector după 20 de ani?!
    – referitor la taxarea muncii în construcții avem mai multe discriminări: una este cea a nivelului salariului minim, care este diferit de întreaga economie (3000 lei) ; alta e legata de taxarea muncii – scutire impozit pe salariu, scutire contribuții de asigurări la sănătate și scutire pentru partea de contribuție de asigurări sociale care se vira la Pilonul II de Pensii!
    Să zicem că aș mai putea înțelege scutirea impozitului pe salariu, dar pe celelalte 2 – nu.
    Prin scutirea de CASS în construcții, sistemul de sănătate, care se vaita că nu are fonduri suficiente, respectiv Casa Națională de Asigurări de Sănătate, pierde anual min. 1,7 mld. lei.
    Apoi faza cu scutirea la Pilonul II de Pensii ce o fi insemnand concret, că nu i se mai reține angajatului înțeleg dar asta înseamnă că nu mai este participant la Pilonul II, care chipurile e „obligatoriu”, sau îi virează statul de la Bugetul Statului, ăla care mai rămâne?!
    Eu sunt furios că, în timp ce se tolerează un Cod Fiscal varză și franjuri, plin de anomalii, excepții, discriminări și aberații, pe liberali îi freacă mintea de austerități la săracii țării!

    • Pai, au gasit de fiecare data solutia simpla, PIXul: de ce sa-si bata capul!
      Reformarea unei Institutii, a unei firme, e complicata, SCHIMBI tot ce TREBUIE SCHIMBAT, altfel nu rezulta nimic mai bun, o RESTRUCTURARE, o REFORMA inseamna o IMBUNATATIRE: eu am lucrat la RESTRUCTURAREA unei firme si spun sincer ca e foarte COMPLICAT din toate pdv si ca oameni cu care ma salutam, vorbeam dar care si-au pierdut locurile de munca sau au ajuns in alte posturi(dupa acea RESTRUCTURARE!) nici macar NU m-au mai salutat dupa acea RESTRUCTURARE, niciodata! Nici pe sotul meu, se uita urat la el si azi, dupa multi ANI sau intorc capul! Pe mine NU ma vad pe strada!
      NU se vor angaja la SCHIMBARI profunde, cum are Romania nevoie si cum ne asigura Johannis, chiar asa spunea: „vom face schimbari profunde”!
      In plus, e complicat pentru ei sa GANDEASCA Strategii de Crestere a Veniturilor la Buget si sa deranjeze cuiburile de interese din MF, apoi e evident ca NU vor sa se atinga de bugetarime, deloc, iar exceptiile de tot soiul le-au fost semnalate de ANI de zile de FMI si de Comisia Europeana drept CAUZE ale indicatorilor financiari dezastruosi ai Economiei Romaniei!
      E prea mult pwentru mintile lor inguste si nici nu vor sa isi asume dpdv politic!
      DISPARI ca Partid daca faci intr-adevar REFORMAREA Romaniei!
      Uitati-va la Franta: Guvernul Edouard Philippe a demisionat DUPA ce Guvernul a adoptat Codul muncii si Legea pensiilor(Nici NU au dus-o in Parlament, au adoptat-o cu Decret guvernamental, un fel de asumarea raspunderii!!), cele 2 LEGI care au scos in strada vestele galbene!
      Daca ar face intr-adevar Reformele promise, ar scoate imediat oamenii in strada, dar NU le vor FACE, NU vor sa dispara ca partid!
      Citu e un trombonist si atat, care se lauda de fiecare data ca va face si va drege, dar NU FACE Nimic sa SCHIMBE ceva din ce a promis(raman vorbe goale deocamdata!), apoi Dna Turcan e vai de mama ei, o pune PNL cand colo cand colo, iar ea e tufa de Venetia, dl Nazare e absolvent de Colegiu de Arte liberale la Berlin si de SNSPA(simultan le-a absolvit!) adica e paralel cu Domeniul Finantelor unui STAT, traseistul Sorin Campeanu nu are nici o sansa sa REFORMEZE Educatia iar restul minsitrilor sunt TOTI NO NAME in domeniu lor!
      Gasiti pe net CINE a fost Minsitrul Muncii in Franta care a fost „capul rautatilor” si mana dreapta a lui Macron la cele 2 Reforme importante care au dus la caderea Guvernului: fostul Minsitru al Muncii, dna Muriel Penicaud, cu un CV impreisonat! Femeia aia a REUSIT, apoi a plecat, fara probleme, e un nume greu in domeniu, a lucrat mereu la MARILE multinationale franceze la Director resurse umane si alte functii similare!
      UNDE si CE a fACUT la viata ei dna Turcan ca sa revolutioneze ea Piata muncii si domeniul Pensiilor?! NIMIC.
      De la cine asteptati SCHIMBARILE PROFUNDE(nu sunt simple deloc, la cat de varza e Romania lasata tot de ei in 31 de ANI!), asa ca vorba sotului meu: „Sa zici mersi daca Turcan nu va strica si mai rau actuala Lege a pensiilor”!!!
      Nu m-ar mira, sunt toti o apa si-un pamant, paraleli cu uriasa RESPONSABILITATE si cu asteptarile pe care le-au pormis romanilor… eu nu astept nimic de la adunatura de asta de habarnsiti-trombonisti, care arata zi de zi ca NU avem de asteptat nimic de la ei!
      E motivul, cred eu, pentru care Johannis s-a retras la Cotroceni si mai iese la cate o DECLARATIE de presa, observati ca la Conferinta de presa cu Jurnalisti in fata NU mai are curaj!
      Presedintele a vazut si el ca promisiunile marete din campania electorala sunt departe de ce pot habarnsitii astia sa FACA si ca „schimbarile” alea „profunde” promise de el sunt incuiate la sertar definitiv!!!
      Iar „soluti” lor va ramane aceeasi: TAIEM din PIX, cum Dragnea crestea din PIX!

    • Nu mi-ați răspuns punctual!
      E normal ca cei din construcții să aibă acces la Sănătate fără contribuții?! Pilonul II Le plătește Statul din Bugetul de Stat, sau cum e?!

    • In constructii scutirea asta de impozit nu au simtit o toti angajatii.

      Stiu concret o firma care le a diminuat salariul angajatilor astfel incat sa primeasca exact aceeasi suma ca inainte de aplicarea OUG-ului.

      Deci firma de constructii a iesit in castig, nu salariatii.

    • 1. Gasiti pe Digi24, in 06.02.2021 articolul:
      „Cine este scutit de plata contribuției la sănătate în România .
      În România, există câteva categorii de persoane fizice care beneficiază de asigurare de sănătate fără a plăti contribuţia aferentă.
      Sunt 19 astfel de categorii, conform jurnaliștilor de la Ziarul Financiar, citați de Mediafax.
      Categoriile de persoane fizice care BENEFICIAZA de asigurare de sănătate fără a plăti contribuţia aferentă sunt următoarele:
      ……………………
      19. până la 31 decembrie 2028 sunt scutiţi şi angajatii din construcţii cu condiţia respectării anumitor condiţii.”
      https://www.digi24.ro/stiri/actualitate/sanatate/cine-este-scutit-de-plata-contributiei-la-sanatate-in-romania-1447257

      19 Categorii scutite!!!!

      2. Angajatii din Construcitii platesc Contributia la Pilonul II.
      Au modificat OUG 114 /2018:
      28 August 2019, profit.ro: „Modificări OUG 114 pentru constructori: Excepția privind Pilonul II – ABROGATA, Angajații vor PLATI Contribuția.
      Noi activități vor avea facilități fiscale.
      Lucrătorii din construcții vor contribui în continuare la Pilonul II de pensii, conform unei MODIFICARI avizate astăzi de către deputații din comisia de industrii a Camerei Deputaților. Totodată, activitatea de construcție și întreținere de drumuri, inclusiv firmele de deszăpezire, vor beneficia de facilitățile introduse prin OUG 114/2018 firmelor de construcții.
      Înainte de a fi prezentată aici, informația a fost anunțată cu mult înainte pe Profit Insider Pentru a intra în vigoare, modificările la OUG 114 trebuie preluate și în raportul final al proiectului de aprobare a ordonanței și votate în plenul Camerei Deputaților.
      De ce este important: Pentru a stimula domeniul construcțiilor, prin Ordonanța de Urgență (OUG) nr. 114/2018, pe o perioadă de 10 ani, până la sfârșitul anului 2028, salariații ai căror angajatori desfășoară activități în domeniul construcțiilor sau în domeniile de producere a materialelor pentru construcții beneficiază de scutire de impozit pe VENIT, reducerea cu 3,75% a contribuției la sistemul de pensii, scutirea contribuției de sănătate, aceste persoane fiind asigurate la sistemul de sănatate fără plata contribuției.”

    • Se pare că nu îmi înțelegeți întrebările!

  11. Jehdhah shdjans daka

  12. Domnu Vasiliu vezi ca si la alt minister ai vrut sa faci reforma, dar ti-ai luat-o bine. Vezi sa nu ajungi ca nea Ștefan.

  13. Oamenii ăștia vor să reformeze sistemul și voi sunteți nemulțumiți?? Hai sa ne întoarcem la anii 90′ atunci. Proști și săraci.